Nepal Vandring Nepal Stora vandringsresan till Nepal

Himalayamassivet och rosaskimrande rhododendronskogar i kontrast till den blå himlen möter oss då vi under fjorton resdagar och åtta fullspäckade vandringsdagar upptäcker Nepal. Resan bjuder på många spännande möten och längs vägen får vi ta del av landets historia, kultur och natur. Under vandringen i Annapurna bor vi enkelt på tehus, men under resans övriga dagar bor vi bekvämt på bra hotell av god standard. Detta är en singelresa - Du bokar ensam och reser tillsammans med andra för att dela stora upplevelser. 

Detta är en resa för oss som reser solo och det är en samproduktion med vårt systerföretag Världens Resor.

Läs mer om våra singelresor

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Vandringen Annapurna Panorama
 • Blommande rhododendronskogar
 • Morgonvandring med soluppgång - Poon Hill
 • Gamla stan i Kathmandu

Avgångar

9 – 23 mars 2025

Köpenhamn

Köpenhamn - Kathmandu 9 mars 14:20 - 10 mars 08:00
Kathmandu - Köpenhamn 23 mars 00:45 - 12:30
44 100 SEK 1 plats kvar Boka resa

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Kathmandu 9 mars 14:30 - 10 mars 08:00
Kathmandu - Stockholm Arlanda 23 mars 00:45 - 12:30
43 500 SEK Boka resa

Kontakta oss för pris för flyg från Köpenhamn

Allt detta ingår

 • Flyg från Stockholm (el Köpenhamn mot tillägg, kontakta oss för prisuppgift) inkl. flygskatt
 • Investering i klimatpositiva projekt, läs mer här
 • Svensk färdledning
 • Lokala guider
 • Alla transporter enligt programmet
 • Del i dubbelrum på bättre hotell inkl. frukost. På vandringsdagarna i Annapurna (dag 8-11) bor vi i enkla tehus. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan).
 • Helpension dag 8-11, och halvpension övriga dagar, inkl. välkomst- och avskedsmåltid.
 • Frukost alla dagar
 • Inträden till sevärdheter, evenemang och nationalparker beskrivna i programmet bland annat: Världsarvet Bhaktapur, Dhakpo Sheydrub Ling, munkklostret i Nala, hindutemplet Changu Narayan, Kathmandu Durbar Square, Pashupatinath och Boudhanath
 • Skriftlig information
 • Dricks till guider och chaufförer

Ingår ej

 • Enkelrumstillägg: 4 900 kr
 • Visum till Nepal (kostar 30 USD och söks på flygplatsen vid ankomst till Kathmandu)
 • Måltider som ej nämns ovan, dryck

(För dig som betalar för enkelrum kommer det att ingå alla dagar förutom på vandringen i Annapurna Panorama (resdag 8-11). Vi kommer även dessa dagar göra vårt bästa för att ordna med enkelrum, men kan inte garantera detta)

Boende

 • Hotell Nepal

  • Hotel Manaslu Lounge

  Under resan bor vi på flera olika hotell då vi rör oss över ett större område. Detta är preliminära hotell som kan komma att bytas ut till likvärdiga boenden.

  Hotel Country Villa Nagarkot, 3 nätter
  Hotellet ligger mycket vackert på bergssluttningen över Nagarkot. Här har vi en fantastisk utsikt både från rum och matsal och på en klar dag kan vi se Mt.Everest. Det är en upplevelse i sig att bo här. Hotellets hemsida.

  Temple Tree Resort & Spa, 4 nätter
  När vi kommer till Pokahara checkar vi in på detta bekväma boutiquehotell. Här finner vi en kombination av västerländsk standard och typiskt nepalesisk arkitektur. Hotellets hemsida.

  Tea houses, 3 nätter
  Under vår 3-dagarsvandring på leden "Annapurna Panorama" kommer vi bo i enkla s.k. tea houses. Här finns vanligtvis inte enkelrum, utan man delar med en annan person. Dessa boende kan närmast beskrivas som vandrarhem där dusch och toalett finns i korridoren. (Enkelrum kan ej garanteras här.)

  Hotel Manaslu, 1 natt + dagrum hemresedagen
  Hotellet ligger i Kathmandus vackra Lazimpatdistrikt, populärt för bättre restauranger, butiker och där flera ambassader huserar. Hotellet präglas av nepalesisk gästvänlighet, hög standard och traditionell atmosfär. Hotellets hemsida. 

Program

För denna resa behövs en viss fysik då terrängen är varierad och vi går mycket upp och ner. Vandringarna går på höjder mellan 1500 - 3200 möh men vi övernattar aldrig över 3000 möh. Under vandringsdagarna i Annapurna Panorama bor vi i enkla tehus. Vi är max 18 deltagare på resan och endast ett vandringsalternativ med guide erbjuds.

Du behöver vara fullvaccinerad. Du får all information du behöver av oss.

Utrustningslista för vandring

Dag för dag

Dag 1-2 Flyg till Kathmandu

Flyg till Nepal med ett byte på vägen. Ankomst på morgonen dag 2. Efter att ha klarat av visering transfer till Bhaktapur, ett av Kathmandudalens sju världsarv.

I Bhaktapur gör vi en trevlig stadspromenad genom staden som tidigare var ett av tre fristående kungadömen i Kathmandudalen. Staden växte fram under Malladynastin på 1100-talet och folkgruppen newari som grundade staden är fortfarande dominerande här. Newari har mycket starka kulturtraditioner och deras goda hantverkstraditioner lever i allra högsta grad kvar i Bhaktapurs gamla stad. Vi ser Durbartorget med sina olika hindutempel. Hela Bhaktapur ser ut som ett gigantiskt museum, men med ca 80 000 invånare blir det onekligen ett väldigt levande museum.

Lunch intar vi i Bhaktapurs gamla stad. På eftermiddagen fortsätter vi till Nagarkot som är beläget på 2200 möh och precis på kanten till Kathmandudalen. Härifrån har vi helt magnifika vyer över Himalaya och får flera toppar över 8000 meter i blickfånget.

Vi äter välkomstmiddag på hotellet och får en god natts sömn inför nästa dags vandring.

Dag 3 Nagarkot (Changu Narayan)

För den som är morgonpigg rekommenderas att gå upp tidigt och njuta av soluppgången över Himalayamassivet som kan ses från hotellets terrass denna morgon.

Efter frukost väntar resans första vandring vilken inte är särskilt fysiskt krävande och cirka fyra timmar lång. Vi går nedför på stigar genom små byar och skog. Efter två och en halv timme kommer vi till det buddhistiska klostret Dhakpo Sheydrub Ling i Nala, ett kloster känt för sina rika dekorationer. Här får vi den unika chansen att äta mat tillsammans med de 140 inneboende munkarna och vi får en liten rundvisning av klostret. Efter lunch åker vi buss en liten bit till byn Changu varifrån vi fortsätter vår dryga timme långa vandring till målet för dagens utflykt, hindutemplet Changu Narayan.

Tidigare var alla kungarna i Kathmandudalen inkarnationer av Vishnu och på många ställen hittar vi vackra Vishnutempel. Inget är mer fantastiskt än templet Changu Narayan där delar av templet härstammar från 500-talet och själva huvudtemplet byggdes på 1700-talet. Changu Narayan är ett av UNESCOs världsarv.

Bussfärd från templet tillbaka till vårt boende för ännu en trevlig middag.

Dag 4 Pokhara

På morgonen lämnar vi Nagarkot och tar inrikesflyget till Pokhara. I Pokhara kommer vi att bo på en mycket trevlig resort inne i staden. Här har vi tillgång till swimming pool och alla andra bekvämligheter såsom spa.

Pokhara har på senare år blivit en av Nepals trendigare städer, dit välbeställda nepaleser åker för vila och nöje på lediga dagar. Staden ligger vackert invid Phewa sjön och med fantastiska vyer, återigen, över Annapurnamassivet som speglar sig i vattnet. Här kan man göra båtfärder och längs stadens stränder finns fullt med restauranger, barer och ställen att njuta en jazzkonsert eller bara ta en latte och njuta!
Vi får en introduktion till staden och därefter är resten av dagen till eget förfogande.

Dag 5 Pokhara

Temat för den här dagen är te. Endast 30 km nordväst om Pokhara ligger den pittoreska bergsbyn Lwang. Själva byn är kulturellt rik och bebos till största delen av Gurung folket men även andra nepalesiska folkslag som bland annat Tamang, Newari och Chettri. Härifrån har vi en enastående vy över bergstoppen Machhapuchre Himal, eller ”fish tail” som den också kallas. Berget anses heligt av lokalbefolkningen och sägs vara hemvist för den mytomspunne snömannen.

För att nå de gröna och frodiga teplantagen behöver vi vandra ut från byn i en timme upp för en brant. Här lär vi oss om te och varför det är viktigt att bevara plantagen i små byarna runt om i Nepal. Förhoppningsvis finns tid att småprata med kvinnorna som arbetar med att plocka teblad och lära oss av dem. Vi bjuds på en sen lunch i byns samlingshus. Mätta och belåtna utforskar vi Lwang som är en vacker by med traditionell arkitektur i sten och blomstrande trädgårdar. Vi kommer också att vandra till grannbyn en bit bort innan det är dags för oss att ta bussen tillbaka till Pokhara.

Dag 6 Pokhara (Australien camp)

Pokhara är omgiven av Annapurnabergen som är ett mycket populärt vandringsområde och idag kommer vi att uppleva Nepals fantastiska bergslandskap och dess mångfald av olika etniska grupper genom en kort, lättare dagsvandring.

Kande, där vandringen börjar, ligger 30 minuter med buss från Pokhara. Vi följer leden uppåt i 2 timmar tills vi kommer fram till Australian Camp med sin fantastiska vy över Himalaya. Härifrån har vi fina vyer över Annapurna South (7291 möh), Hiunchuli (6440 möh), Machhapuchhre (6993 möh) och Lamjung Himal. Själva namnet Australian camp kom till av en språkmiss. På 80-talet ”upptäcktes” denna vackra och magiska plats av ett gäng österrikare som slog läger här i flera dagar. Efter det kallades platsen för det ”österrikiska lägret” på engelska men det nepalesiska folket hade svårt att uttala detta och så småningom blev det Australian camp.

Efter att ha njutit av den vackra utsikten går vi vidare nedåt i ca 1 timme till byn Dhampus. Leden vi går på tar oss genom vacker skogsnatur och vi åtföljs av fågelsång. I detta område bor folkslaget gurung och byn Dhampus är en typisk gurung by. Det är också en av de mest fotograferade byarna i hela Annapurna regionen och man förstår varför. Vackra stenhus med ofta fantastiska trädgårdar, en liten jordlott att odla i och med de mäktiga bergsmassiven i bakgrunden. Vi fortsätter genom terrassodlingar och risfält ner till byn Phedi där vår buss väntar på oss och tar oss åter till Pokhara.

Dag 7 Pokhara (Sarangkot-Naudanda)

Den här dagen gör vi ännu en dagsvandring som startar i Sarangkot, platsen känd för sina fantastiska soluppgångar över Himalaya och ligger en halvtimme från Pokhara med buss. Den här dagen bygger vi upp lite kondition för följande dagars mer krävande vandringar.

Dagens vandring börjar på en relativt plan väg med vacker utsikt över Pokharadalen. Vi går genom vackra stillsamma byar och följer den östra bergskammens led med majestätiska naturscener. Efter en lättare fika i det fria tar vi oss an trapporna som leder upp till ett litet hinduiskt tempel. Väl här uppe har vi vid en klar dag 360 graders utsikt. Från templet är det nedför som gäller. Det är grönt och lummigt och vandringen är behaglig. Vårt sikte är inställt på byn Deurali där en sen lunch på vacker plats väntar på oss.

Mätta och belåtna fortsätter vi sedan vår vandring på en stig till Naudanda. Här möter bussen upp som tar oss tillbaks till hotellet i Pokhara.

Dag 8 Ghandruk

Den här dagen börjar vandringen i Annapurna Panorama på en av Himalayas vackraste vandringsleder. Vi kommer följande nätter att bo enkelt på teahouses där det kan bli kallt om nätterna.

Sovsäckar kommer att lånas ut på plats och bärare tar hand om bagaget som vi behöver på vägen, det vi inte behöver kan lämnas på hotellet i Pokhara dit vi kommer återvända efter vandringen. Du bär bara på det du behöver under dagen. Det rekommenderas att ta med vandringsstavar eftersom det på högre höjd kan vara isigt om det är en kall säsong och därför att det är vissa branta etapper där det är bra att ha stavar för balansen. Under vandringen bor vi som högst på 2850 möh. All mat ingår under vandringen i Annapurna.

Dag 8 forts.
Vi åker med egen jeep till Kimche i ca 3 timmar. Härifrån går vi cirka två timmar för att nå den stora och vackra byn Ghandruk, känd för att vara folkgruppen Gurungs mest traditionsrika by. Vi går genom de terrasserade odlingsmarkerna längs små stentrappor uppför berget. En bit av vandringen går också på en (mycket lite) trafikerad grusväg. Vägbyggen är ständigt pågående i Nepal och numera når grusvägen nästan ända fram till Ghandruk. Härifrån möter vi inte någon bilväg förrän sista vandringsdagen då det är dags att hoppa in i jeepen igen.

Efter totalt cirka två timmars vandring når vi Ghandruk beläget på 1940 möh. Ghandruk är den största byn i området och vi besöker Gurungmuseet samt det lokala buddhisttemplet i byn. Efteråt finns det gott om tid att gå omkring i byn med drygt 300 hushåll och iaktta vardagslivet. Vi övernattar i det som heter ”gamla Ghandruk”, här finns många traditionella och typiska gurung-hus. De gillar att ornamentera sina hus och de skiljer sig mycket från de andra byarnas arkitektur.

Ghandruk ligger oerhört vackert och vyerna härifrån är svårslagna.

Vandringstid: ca 2 timmar
Längd: 2 km
Höjdskillnad: 160 m upp
Övernattningshöjd: 1940 möh

Dag 9 Tadapani

Under dagen går vi genom stora rhododendronskogar och rör oss nästan uteslutande uppåt. Med lite tur kan vi idag skåda både langur-apor och jakar längs med vägen. Tadapani ligger på 2650 meters höjd över havet. Vi räknar med att vandringen tar uppemot fem timmar.

Tehuset vi bor denna natt är enkelt, men har ett fantastiskt läge mitt i en blommande rhododendronskog med en fantastisk utsikt över Annapurna South.

Vandringstid: ca 5 timmar
Längd: 6,5 km
Höjdskillnad: 710 m upp
Övernattningshöjd: 2650 möh

Dag 10 Ghorepani

Denna dag erbjuder den mest varierade vandringen. Vi börjar med att gå ned ganska brant ett par hundra höjdmeter, över en flod och sedan ett brant uppförslut på några hundra meter upp till nästa bergsrygg och orten Derauli där vi äter lunch.

Vi fortsätter till byn Banthanti på en stig som för ovanlighetens skull är relativt flack. Det är inte ovanligt att se olika primater, fåglar och enstaka jakar här. Vi fortsätter genom trolska rhododendronskogar som följer oss under en stor del av eftermiddagen. Slutligen når vi en utsiktspunkt på 3100 meter över havet, just efter Deurali Pass, varifrån vi har makalösa vyer över bergen Dhaulagiri och Nilgiri Himal. Vi har en sista bit nedför till slutmålet Ghorepani. Här tar rhododendronblomningen fart ordentligt och vi går genom ett rosa landskap.

Dagens vandring tar cirka 5-6 timmar och är en av höjdpunkterna på resan eftersom den innehåller rolig vandring, fina vyer och mängder av blommande rhododendron!

Ghorepani är en av de större byarna längs vandringen. Nästan alla hustak går i blått och byn befolkas till största del av en etnisk minoritet som kallas Magar. Om våren är det helt tjockt med rhododendronbuskar sluttningarna runt Ghorepani och det är magnifikt att blicka ut över dessa röd-rosa fält med Himalaya i bakgrunden.

Vandringstid: ca 6-7 timmar
Längd: 9.7 km
Höjdskillnad: 330 m upp och 640 m ner
Övernattningshöjd: 2850 möh

Dag 11 Pokhara (Ulleri)

För dem som önskar gör vi en morgonvandring en dryg timme till vandringens högsta punkt, Poon Hill, belägen på 3210 meters höjd. Härifrån har vi magnifika vyer över Himalaya med Dhaulagiri-och Annapurnamassivet mitt i blickfånget. Vi lämnar hotellet i mörkret med ficklampor och kommer fram till Poon Hill lagom till soluppgången. Det är en njutning att se hur de omgivande bergen sakta men säkert börjar ta form och skifta färg i morgonljuset. Tillbaks till Ghorepani för att äta frukost och möta upp de som kanske tagit sig en sovmorgon.

Efter frukost väntar en vandring nedför. Vi går från Ghorepanis 2860 meters höjd ned till ca 1900 meters höjd och byn Ulleri. Första biten av vandringen är relativt flack och passerar återigen genom stora rhododendronpartier. Efter några kilometer av stigar går vi fortsättningen av dagen nedför på stentrappor. Vi tar ordentliga pauser längs vägen. Det finns många trevliga ställen där det går bra att pausa med en kopp te eller annat. Vandringen tar cirka 5-6 timmar till Ulleri så vi är framme tidig eftermiddag. Efter en paus här väntar en något skumpig jeepfärd tillbaka till vårt fina hotell i Pokhara där vi kan njuta av en kväll med spa eller ett dopp i poolen för den som vill.

Vandringstid: ca 5 - 6 timmar
Längd: ca 8 km
Höjdskillnad: 1310 m ner
Övernattningshöjd: 822 möh

Dag 12 Kathmandu

Tidig morgon flyger vi till Nepals huvudstad Kathmandu. Vi börjar med ett besök vid Nepals viktigaste Shivatempel, Pashupatinath. Floden Bagmati som rinner förbi precis intill är Nepals svar på Ganges, och hit kommer ofta folk för att göra rituella bad och det är här de kremerar sina bortgångna.

Vi fortsätter till stadsdelen Boudha dit tibetaner flyttat sedan 50-talet och idag påminner området en del om Tibet, men med tydliga nepalesiska förtecken. En enorm stupa, Boudhanath, vilken kanske kan anses vara Kathmandus vackraste världsarv, utgör kärnan av tempelområdet. Vi går ett varv runt stupan. På tibetanska heter det att man går en ”kora”, en typ av meditativ vandring runt en stupa eller annan helig plats.

Vårt fina boutique hotell ligger i närheten och genom att bo här bidrar vi till att stödja munktempel med bland annat skolmaterial, utan att för den delen rubba vår egna bekvämlighet.

Dag 13 Kathmandu

Efter frukost gör vi en promenad genom Kathmandus gamla stad och den fantastiska lokala marknaden. Här finns skilda avdelningar för glaspärlor, tyger, metallhantverk och annat och vi får en introduktion till den traditionella handeln här. Från marknaden når vi Durbar Square, det gamla palatstorget där Kathmandus regenter bodde och regerade från i över tusen år. Här finns mängder av pagodatempel i trä och tegel, och statyer av olika gudomligheter.

Vi förlägger merparten av vår morgonpromenad i denna levande stadsdel och ser det religiösa livet då det är som mest aktivt. Vi gör bland annat ett besök i den levande gudinnan Kumaris hem. Denna gudinna söks efter på ett liknande sätt som Dalai Lama och är den viktigaste levande gudomlighet som finns inom newarikulturen. Hennes hem är också en fantastisk skatt av fina träsniderier.

Egen tid i centrala Kathmandu. Kathmandus stadskärna Thamel är på gångavstånd från den gamla stadsdelen vi just besökt. Er färdledare kan ge er tips om vad ni kan besöka mer under er tid i Kathmandu. Shopping eller ännu ett av de många världsarven. Du väljer själv.

På kvällen träffas vi åter för att gemensamt åka strax utanför centrala Kathmandu där er färdledare Jenny bor. Hemma hos henne bjuds det på avskedsmiddag och tillsammans kan vi summera en händelserik resa.

Dag 14-15 Hemkomst

Egen tid på förmiddagen i Kathmandu. Efter lunch återsamling på hotellet och transfer till flygplatsen. Återresa till Sverige med ankomst på morgonen.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Fem av världens vackraste vandringsresmål

  Inkaleden, Cinque Terre, Utahs nationalparker, Dolomiterna och Annapurna. Vad har de platserna gemensamt? Jo, de är några av världens vackraste vandringsresmål. Hit ska du resa om du är sugen på en aktiv semester 2023.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • USA Utah & Colorado Vandring

  En storslagen upplevelse väntar dig på denna höjdarresa! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, ca 10 personer.
  Denna resa planeras till 2025.

  Kommande resa
 • Marocko Marocko Vandring

  Följ med på en vandringsresa till de höga Atlasbergen och njut av storslagna naturupplevelser och unika inblickar i berberbefolkningens vardag. Vi bor fyrstjärnigt med en vidunderlig vy över dalen och de snöklädda topparna.

  Kommande resa
 • SpanienSingelresa Costa Blanca Vandring

  För dig som reser solo eller med vänner! Fantastiska vandringar av medelsvår till tuffare karaktär i en av Europas mest solsäkra klimatzoner. Vi njuter av bedårande vyer över Medelhavet. Förstklassigt strandnära boende med gångavstånd till Alteas charmiga centrum och butiker.

  8 dagar från 21 950 SEK