Elba Vandringsresa 14-21/9 2021 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Elba Vandringsresa 14-21/9 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplatsnummer och bokningsnummer. 

Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs normalt sett i automater på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5) där boardingkort och bagagelappar printas ut. Väskor kan lämnas i särskild obemannad disk för bagageinlämning där du scannar bagagetaggen eller vid manuell incheckningsdisk med personal.

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man checkar in minst 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

BAGAGE

Ni får ha med er max 2 x  23 kg incheckat bagage  per person. Vi rekommenderar dock att man inte har mer än 1 x 23 kg för att bagage ska rymmas i bussar etc. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

Det kan vara bra att äta något på Arlanda om tid finns innan avgång, då det på dessa flygningar endast finns dryck och tilltugg att köpa ombord. Om behov finns, så kommer det även ges möjlighet att äta något enklare vid ankomst på Pisa flygplats, innan resan fortsätter med buss och färja till Elba och hotellet.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Agneta möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. Har ni problem att hitta Agneta, ring hennes mobil på +39 (320) 380 4142.

Mellan Pisa och Elba är det transfer med egen buss och vidare med publik färja.

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs;

  • Covidpass
  • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form)

Ha detta klart innan incheckning på Arlanda. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering (dPLF)

  • Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.

Covidpass

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covid-bevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat eller är friskförklarad från COVID-19 kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covid-bevis (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst fjorton dagar (efter andra vaccineringsdosen). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid 48 timmar efter testtillfället. 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

 

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

  • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man kort dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats i Italien

  • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
  • På Hotel del Golfo behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. Det kommer att bli bordsservering på hotellets restaurang.

  • Inget munskydd behövs för stranden eller swimmingpool och inte heller utomhus när man vandrar. 

Buss

  • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel del Golfo
Via delle Ginestre, 31, 57030 Marciana
Isola d’Elba (Li)

+39 0565 9021 info@hoteldelgolfo.it

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån, tis & tors 09.30-12.00) +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Agneta Källestig +39 (320) 380 4142
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är vi färre än 16 deltagare, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

ELBA tillhör Toscanas skärgård, en samling om sju öar som ligger mellan Liguriska havet och Tyrrenska havet. Legenden säger att när Venus steg upp ur havet, tappade hon sju pärlor från sitt diadem och det är de som är dagens öar. Elba är Italiens tredje största ö och den grönaste av dem alla. Napoleon stannade bara tio månader på Elba, men han lyckades sätta sin prägel på den ytterst natursköna ön.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1 Arlanda – Pisa – Elba (välkomstdrink - middag)

Vi landar i Pisa och vår buss tar oss direkt till färjan, som ska ta oss över till Portoferraio på norra Elba. Vårt hotell, Hotel del Golfo ligger precis vid stranden och här njuter vi av vyerna när vi intar vår välkomstdrink. Därefter serveras vi en god flerrättersmiddag i hotellets restaurang.

Dag 2 Capo d’Enfola (frukost - enklare lunch - middag)

Idag vandrar vi alla tillsammans direkt från hotellet utmed stranden på mindre stigar bort mot udden Capo d´Enfola. Vandringen går mestadels längs havet med någon enstaka stigning, förbi orörda vackra havsbukter med finkorniga sandstränder. På en punkt har man byggt en tunnel för att snabbare ta sig till nästa strand. När vi anländer till Capo d´Enfola intar vi en lättare sen picknicklunch. Oftast är vi tillbaka på hotellet i tid för att ”relaxa” innan middagen.

Dag 3 Marciana Marina (frukost - middag)

Vi färdas med buss till den lilla kuststaden Marciana Marina. Hamnen var en viktig knutpunkt på medeltiden. Det var här man lastade av alla förnödenheter till huvudbyn Marciana uppe i bergen. Lasten transporterades sedan upp med hjälp

av åsnor de dryga 300 metrarna uppför. Vi promenerar förbi det antika centrumet med huvudtorget och dess fantastiska “risseu” kullerstensmosaik framför heliga Klaras kyrka från 1600 talet. Vi ser även vakttornet som skulle skydda mot piratangrepp, byggt under Cosimo dei Medici tid. Vi fortsätter sedan längs husen i hamnen och strandpromenaden tills vi når vandringsleden La Cala och själva vandringen börjar. Stigen består mestadels av jord, men med vissa steniga partier. Hela tiden vandrar vi i skydd av stenekar och pinjeträd och med fantastiska vyer över det blå havet. Vi har sedan mestadels tid att ta något att dricka i den trevliga hamnen i Marciana Marina innan bussen tar oss tillbaka till hotellet. 

Dag 4 Madonna del Monte (frukost - middag)

Vår buss tar oss till bergsbyn Marciana Alta som ligger på en höjd av 375 möh och som är öns högst belägna by. Det är också en av öns äldsta byar vilket den antika fästningen vittnar om och där man tog skydd från pirater. Gränderna är mycket smala och i utkanten av byn börjar den breda, stenlagda stigen (Via crucis) som leder förbi 14 små kapell upp till kyrkan Madonna del Monte på 600 meters höjd. Kyrkan ligger precis nedanför toppen Monte Giove, en del av bergskedjan Monte Capanne. Kyrkan (från 1500-talet) är ganska blygsam, men i dess omgivning finner man fina vyer över den nordvästra kusten och Sant’ Andrea. Här finns också ett ermitage och en källa med friskt vatten att läska sig av. Vägen kantas till stor del av kastanjer och akaciaträd som skänker skugga en varm dag. Vi fortsätter den lättgångna stigen och gör en liten ”detour” för att beundra utsikten vid ett område av intressanta klippformationer. På våren fullständigt exploderar ön i gult av buskar som ginst och här möter vi typisk medelhavs ”macchia”.

 

Dag 5 Vandringsfri dag (frukost - middag)
Om man inte vill njuta av hotellets faciliteter med pool och strand, tar man sig enkelt till huvudorten Portoferraio. Andra förslag är att besöka Napoleons Villa dei Mulini i Portoferraio eller hans sommarresidens Villa di San Martino. Färdledaren ger tips.

Dag 6 Monte Capanne (frukost - middag)

Detta är enligt många veckans höjdpunkt, då vi besöker Elbas högsta topp, Monte Capanne på 1 018 möh. Vid klart väder har man en fantastisk vy över Elba och de olika öarna i den toskanska skärgården. Beroende lite på gruppen, finns här några olika alternativ vad färdledaren väljer. Ofta hinner vi med att besöka den lilla medeltidsbyn Marciana Alta på vägen tillbaka och kanske läska oss med en in-hemsk öl (varför inte prova det populära kastanjeölet?) hos Teresa vid torget.

Dag 7 Vandring runt Capoliveri (frukost - middag)

Idag utforskar vi den östra delen av ön, som är bland annat känd för sin mineral-brytning. Vi startar i den antika staden Capoliveri som fortfarande ser ut som den gjorde förr, tack vare den fagra flickan ”La Vantina”, som övertalade Napoleon att dra tillbaka sina trupper som stod beredda att attackera staden. Staden ligger på en kulle och grundades redan av etruskerna, då läget var strategiskt perfekt för att kontrollera både västra och södra delen av havet. Det finns en mängd vandrings-möjligheter runt kullarna utanför staden som domineras av Monte Calamita, som formades för över 400 miljoner år sedan. Området är bland annat berömt för sina järntillgångar och numera räknas området till Unescos ”World Heritage geological sites”. Här finner man förutom järn över 150 andra mineraler och halvädelstenar som kvarts, hematit, turmalin, pyrit, azurit, malakit, för att nämna några. Området är också känt för sina många orkidéer.

Dag 8 Elba – Pisa – Arlanda (frukost)

På morgonen efter frukost så tar vi åter bussen och färjan till fastlandet, för vidare färd mot flygplats och hemresa.

Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller annat.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Observera att alla vandringar ligger mellan 1 500 och 3 000 möh, vilket innebär att man känner att luften är "tunn". Efter ett par dagar brukar de allra flesta vänja sig och inte känna av någon påverkan på andningen.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.