Gardasjön Vandringsresa 18-25/9 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Gardasjön Vandringsresa 18-25/9 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19).

Information för transit (där vi byter flyg)
Schweiz: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende.html

Tyskland: https://www.germany.travel/en/information-on-coronavirus.html

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss/Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.  https://checkin.swiss.com/web#ck_retrieve
(Om ni vill checka in online kan ni behöva ert fullständiga biljettnummer, kontakta oss om ni vill ha det mailat.)

Lufthansa har som krav att man bär munskydd på alla flygresor till och från Tyskland (hemresan för er till Stockholm). Ni kan läsa mer på Lufthansas hemsida: https://www.lufthansa.com/am/en/faq-hygiene

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa!

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. Obs för resande från Köpenhamn: samling sker efter att flight LX1664 med gruppen från Stockholm har ankommit (beräknad ankomst 18.20)

BOENDE

Garda Hotel Forte Charme
Adress: Via Europa, 54, 38069 Nago-Torbole TN, Italien
Telefon: +39 0464 506012

INRESA ITALIEN

Covidbevis

Från och med den 1 juni 2022 har Italien tagit bort krav på att visa Covid-bevis eller test vid inresa.

Transit i Schweiz/Tyskland
Här behövs heller inget Covid-bevis eller negativt test i dagsläget.

Reservation för ändringar

COVIDRESTRIKTIONER I ITALIEN

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri. 

MUNSKYDD

Ta med dig några FFP2 ansiktsmasker och ha alltid med en under dagarna. 

Från 15 juni till preliminärt 30 september 2022 gäller krav på att bära FFP2 ansiktsmask i följande situationer i Italien:

  • Flygplan
  • Hyrda bussar med förare
  • Kollektivtrafik samt linbanor
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här
  • Under transporter som vi genomför som grupp, dvs från flygplatsen och till och från vandringarna.  

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att ni tar ut/växlar lite kontanter innan avresan. För mindre belopp uppskattas kontanter. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Brigida Clazzer Doss: +46 (0)739994958
Go Active Travel kontor: +46 (0)771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

Vandringsprogram

Gardasjön delas av tre regioner (Lombardiet, Trentino och Veneto) och under veckan får vi uppleva det skiftande landskapet runt flera sidor av sjön. Runt sjön finns ganska få preparerade leder och liftsystem och vandringarna går mestadels i kuperad terräng. En dag vandrar vi på Monte Baldo med områdets högsta topp och en annan dag vandrar vi i Parco Alto Garda, känd för sin orörda natur. Vissa dagar vandrar vi genom lövskog på lägre höjd, andra dagar befinner vi oss på lite högre höjd. Stigarna slingrar sig ofta uppför berget och vi belönas med strålande vackra vyer över Gardasjön.
I området finns vandringar för de flesta, men då mycket av naturen på norra sidan har en del branta partier, kännetecknas våra vandringar mest av medelkaraktär. De lättare vandringarna är ofta en variant av de medelsvåra. Det krävs att man har en bra grundkondition och viss vandringsvana, för att uppskatta vandringarna.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan, vanligtvis innan middagen. 

Preliminärt dagsprogram


Dag 1 Arlanda – Venedig – Nago/Gardasjön 

Ankomst till Venedig och transfer med buss i riktning mot norra delen av Gardasjön. Runt Gardasjön talar man både tyska och italienska, samt inom turist-näringen även engelska. Transfern tar cirka 2 ½ timmar till vårt hotell Garda Hotel Forte Charme. Eftersom sen ankomst så blir det ingen middag på hotellet utan ni kommer att göra ett kort matstopp på vägen och så blir det lunch avresedagen.

Dag 2 Busatte – Tempesta (frukost – vinprovning & olivprovförevisning samt lättare middag)

Denna dag utgår vi från hotellet i Nago och vandrar alla tillsammans i lugnt tempo. Vandringen går längs Gardasjön och njuter vi av närheten till Italiens största sjö och dess glittrande vatten. Turen går på en tillrättalagd stig, med relativt lite nivåskillnad och med inslag av en del trappor. Vi avslutar dagen på en mysig vingård, där vi får prova på gårdens vin och olivolja samt äter en lättare middag. Vår värdinna Anna från vingården bjuder på sin hemlagade "Carne Salada", men även lite andra rätter.

Dag 3 Lago di Tenno (frukost - middag hotell)

Vi börjar dagen genom att i lugnt tempo promenera runt sjön Tenno som formades runt år 1 100 e.Kr. efter ett stort jordskred. Den turkosblå sjön inbjuder gärna till ett dopp. Bara ett stenkast bort finns den medeltida byn Canale med sina gamla stenhus och gränder. Idag betraktas Canale som en av Italiens vackraste byar med mängder av kulturella och konstnärliga evenemang. Vi vandrar sedan vidare mot Rifugio San Pietro med utsikt över Riva del Garda och Gardasjön, där vi kan välja mellan Trentinos typiska rätter till lunch (ingår ej).

Dag 4 – Monte Baldo (frukost - middag)

Utmed Gardasjöns östra strand finner vi den välbevarade medeltida staden Malcesine. Staden domineras av en gammal fästning och högt ovanför reser sig bergskedjan Monte Baldo, med sin högsta topp, 2 218 meter över havet. Vi tar linbanan upp, för att härifrån börja dagens vandring. Man märker snabbt förändringar i klimat och vegetation. Längst nere vid sjön råder milt klimat med typiska medelhavsväxter och lite längre upp hittar vi skogar av ek, ask och tall. Vid den övre stationen på cirka 1 800 meter över havet är vi över trädgränsen. Vid klart väder har vi härifrån en fullständigt hänförande utsikt över snötäckta toppar, Gardasjön och Lessinibergens mjuka kullar. Här finns mer än 40 kilometer leder av olika svårighetsgrad. Variationen av växter gör att Monte Baldo ofta kallas ”The Garden of Europe” och här hittar man ett flertal fridlysta orkidéer. Man kan även träffa på murmeldjur, kungsörn och gems.

Dag 5 – Ledig dag (frukost)

Er färdledare ger er tips på vad man kan göra denna dag.

Dag 6 – Monte Creino (Frukost - Lunch)

Vi kommer att vandra längs det som under första världskriget var frontlinjen mellan Österrike, Ungern och Italien. Stigarna går mellan höga klippor, i djupa skogar, genom skyttegravar och i grottor omvandlade till baracker. Ett nyligen restaurerat militärt fort med kanoner på Monte Creino, vittnar än idag om dessa tider. Från Monte Creino har vi imponerande vyer över Gruppo del Brenta samt Monte Altissimo med Gardasjön framför och Val di Loppio nedanför. Vi vandrar sedan tillbaka ner till Maso Naranch där vi äter lunch.

Här kommer vi att få smaka på Val di Grestas berömda rotfrukter och grönsaker och lokala produkter med dryck. Här i dalen var man tidiga med att odla ekologiskt. Produkterna hittas bara här eller på små marknader i närheten. 

Dag 7 – Parco Alto Garda (Gardola - Monte Cas - Prabione
(frukost - picknick - middag hotell) 

Dagen erbjuder fantastiska vyer över sjön och Monte Baldo. Vi startar med ett besök i en restaurerad antik “Limonaia”, där man förr odlade citroner. Sedan 1985 har odlingen återupptagits och man har idag cirka 80 citronträd. Efter besöket åker vi upp till byn Gardola, där dagens vandring börjar. Vi passerar ett kloster och fortsätter vandringen med fantastiska vyer över hela Gardasjön. Stigen går vidare i skog och mellan ängar längs med ån San Michele. I Sermerio, besöker vi ett mejeri där vi provsmakar några av deras hemmagjorda ostar. Sedan dukar vår guide upp en picknick med typiska produkter från regionen och med ett glas närodlat vin därtill. Vi rekommenderar även att man provsmakar en "Caffé affogato", dvs kaffe med en kula hemmagjord vaniljglass i, vilket är mycket typiskt här. Mätta och belåtna tar vi oss tillbaka till Nago genom "La Forra", en av Italiens mest spännande vägar, som var med i Bondfilmen "Quantum of Solace".  

Dag 8 Avresa (frukost - lunch)

Idag blir det sen avresa, så efter sovmorgon, frukost och en lunch, så blir det transfer till flygplats för hemresa. 

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.