Gran Canaria Vandringsresa 15-22/1 2022 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa!

Gran Canaria Vandringsresa 15-22/1 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt program, info angående Covid-19, Covidbevis, rådande restriktioner mm.  

Vi ber att ni meddelar oss snarast om ni är fullt vaccinerade, eller om ni kommer att resa med intyg på nytaget negativt test.

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Spaniens officiella kanaler, t ex https://travelsafe.spain.info/en/).

Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina upplevelser och minnen med er hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både på flygplatsen och på planet, samt på många platser i Spanien.

SAS skickar en inbjudan via SMS/email innan avresa, med en länk till vad de kallar "Travel Ready Center". Där ska man ladda upp sitt covidbevis eller nytagna negativa test så man får ut boardingkort på flygplatsen.
Obs det är inte nödvändigt att göra detta i förväg, har man inte gjort det innan görs det vid incheckning.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

Transfern till ert hotell tar ca 1 timme.

INRESA SPANIEN

För inresa till Spanien behövs båda dessa:

  • Covidbevis (se nedan för mer info). Gäller alla resenärer från 12 år och äldre.
  • Att man fyller i en hälsodeklaration, sk spTH (se länk nedan samt lathund som bifogas med avresemailet). Gäller samtliga, även barn.

Ha detta klart innan incheckning. Se detaljer nedan.

Health Control Form (spTH)

Det är obligatoriskt att fylla i en elektronisk hälsodeklaration, SptH, som kan färdigställas (man kan dock börja tidigare att skapa ett konto) tidigast 48 timmar innan inresa, via denna länk: https://www.spth.gob.es/
Hit ska även ditt giltiga Covidbevis laddas upp, som en pdf-fil. Efter att ha gjort denna registrering klart får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.

Covidbevis

Det finns tre typer av Covidbevis:
Vaccinationsbevis – bevis på vaccination
Testbevis – bevis på negativt covidtest
Tillfrisknandebevis – bevis på tillfrisknande

Läs mer här: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/bevis-pa-vaccination-for-att-resa/

RESTRIKTIONER I SPANIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

  • På spanska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste man bära munskydd (förutom då man kort dricker eller äter något).
  • Munskydden får ej vara hemmagjorda utan måste vara CE-märkta engångsmunskydd som uppfyller kvalitetskraven. Vi rekommenderar att ni köper ett stort paket på apoteket före avresa.

Detta gäller på plats i Spanien

  • Från och med 24:e december krävs i dagsläget munskydd även utomhus, dock ej på vandringarna förutsatt att man kan hålla minst 1,5 m avstånd. Kravet om att bära munskydd inomhus i allmänna lokaler kvarstår också. När man sitter ner och äter på restaurangen behövs inte munskydd.
  • Det krävs även att man kan visa upp Covidbevis för att äta på restauranger. På många restauranger (beroende på region) gäller att man inte får sitta fler än ca 6-10 personer vid samma bord, så vi kommer eventuellt att få dela upp oss vid måltiderna men äter givetvis samtidigt.

Buss

  • Vi har en egen buss för flygplatstransfer, där krävs munskydd.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att dessa uppgifter kan ändras med kort varsel.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

OBS! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Parador Cruz de Tejeda
Adress: Cruz de Tejeda s/n, 35328 Tejeda, Las Palmas, Spanien
Telefon: +34 928 01 25 00

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Nina Hoogland, tel +34 666 630 040,  och Valérie Deweirder.
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande: Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Utrustningslista / krav:
- Vandringskängor med räfflad sula och som går minst till fotknölarna.
- Regnkläder
- Vattenflaska
- Dagryggsäck för vandringar (ca 30 liter)

Rekommenderas:
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Termos
- Bra humör :)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Preliminärt program

Turerna beskrivna nedan är exempel på några av de många leder vi använder. Alla leder ingår i ett nätverk av drygt 800 km vandringsleder som täcker Gran Canaria. Vi kommer under vandringsresan att välja ut de bästa och lämpligaste lederna för dagen och årstiden.

Dag 1 Ankomst

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda där vi efter incheckning kan njuta av en härlig middag i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

Dag 2 Artenara

Vi börjar vår vandring genom att följa bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot tallskogen stannar vi för att uppleva väderfenomenet “mar de nubes”, ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden ringlar sig utefter kammen av en av Gran Canarias största calderas (slocknad vulkankrater) och tar oss  genom ett fantastiskt skogslandskap ner mot byn Artenara, hela tiden med otrolig utsikt.

Lunchen intar vi som vanligt på en fin utsiktspunkt och efter den vandrar vi ner till Artenara där vi har möjlighet att besöka det lilla grottkapellet, grotthus-muséet och ta en kaffe på en trevlig terrass. Efter detta lilla stopp kan man välja mellan transport tillbaka till hotellet eller att vandra tillbaka. Tillbaka tar vi en lite annan led genom skogen och kommer sen tillbaka ut på kammen som vi följer söderut.

Vandringsalternativen är 8 eller 16 km. Rundturen tar totalt ca 6 timmar och man får totalt ca 500 höjdmeter både uppför och nedför.

Dag 3 Los Picos

Toppturen. Vandringen börjar antingen i Cruz Grande där vi tar oss upp för en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön, ”El Camino de la Plata”, eller lite högre upp. Båda lederna tar oss upp mot de högsta topparna på ön och vår lunch intar vi uppe på Campanario-toppen på 1925 möh. Vi vandrar sen ner och genom skogsområdet Los Llanos de la Pez, ut på en otroligt vacker stig som följer en kam tillbaka mot Cruz de Tejeda.

Vandringsalternativen är ca 10 eller 14 km. Som mest kan man få 700 höjdmeter uppför och ca 400 nedför. Turen tar ca 4-5 tim att vandra.

Dag 4 Tejeda

Leden startar utanför hotellet och tar oss i sydostlig riktning runt och sedan ner i den fantastiska Tejedadalen och mot den lilla byn La Culata. Vi vandrar förbi pittoreska vitrappade gårdar där man fortfarande plöjer terrasserna med oxar och träplogar och där man får en känsla av att tiden har stannat upp sedan länge. I La Culata kan vi stanna för en fika och sen har man möjlighet att välja mellan två alternativ för att gå vidare mot byn Tejeda. På båda har vi fin utsikt över den västra delen av Gran Canaria och de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentayga. Väl i Tejeda har vi tid att besöka byn och sedan kan man välja mellan att ta sig tillbaka till hotellet med lokalbuss eller taxi, alternativt att vandra upp igen.

Vandringsalternativen är flera, från 10,5 km till som mest ca 16 km. Det tar ca 4-6 tim att vandra. Höjdskillnad ca 550 m, uppför och nedför, för rundturen. 

Dag 5 Ledig dag

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. Den som vill ha storstadspuls kan ta sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

Dag 6 Pajonales

Denna dag börjar vi med en kortare transport ner till El Aserrador där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales. Vi följer en vacker kam med utsikt över Las Niñas-dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi avslutar i den lilla grottbyn El Juncal, alternativt kan man fortsätta en bit in i en subtropisk dalgång, som vi kallar ”den glömda dalen”, med palmer, gamla odlingsterrasser och förvildade mandelträd och nå byn via denna lite tuffare vandring.  

Vandringsalternativen är på antingen 8 eller 14 km, med ca 700 höjdmeter uppför och 450 nedför för det längre alternativet. Total vandringstid ca 4-5 timmar. Efter att bussen återigen har hämtat oss kan vi stanna till i den lilla byn Ayacata för något varmt eller kallt att dricka. 

Dag 7 Tamadaba

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1500-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, den meterlånga skägglav som hänger i kanarietallens grenar och den stundtals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna och Atlanten.

En helt fantastisk led startar vid ett bergspass och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar! Där intar vi vår lunch och tar oss sedan ner igen.

Vandringsalternativen är 10 eller 12 km,  höjdskillnad ca 450 m. Tid ca 4-5 timmar. (Rundtur)

Dag 8 Avresa

Efter frukost ledig morgon och sedan transfer till flygplatsen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt