Piemonte Vandringsresa 18-23/4 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Piemonte Vandringsresa 18-23/4 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen kring Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan (incheckning öppnar ca 2 timmar innan avgång). Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia rekommenderar munskydd i terminalen på Arlanda, men det är inget krav. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs:

 • Covidbevis (kallas i Italien för Green Pass) 
 • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form). Ha detta klart innan incheckning på Arlanda (se detaljer nedan). 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

Covidbevis/Green Pass

Certifikatets giltighetstid för inresa i Italien från utlandet är 9 månader efter slutförd vaccinationscykel (andra dosen).
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum. 
Här hämtar du ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran. Se till att detta är klart innan ni kommer till flygplatsen.

COVID-BEVIS I ITALIEN

Efter andra dosen är certifikatet (Super Green Pass, som krävs t ex för restaurangbesök) giltigt direkt efter vaccinering och 6 månader framåt.
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum.

Giltigt "Super Green Pass" ska kunna uppvisas för att:

 • övernatta på hotell;
 • besöka restauranger, barer eller liknade (även utomhus);
 • resa med tåg och bussar (här krävs även munskydd av typ FFP2);
 • besöka muséer 

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Allmänt angående munskydd
Som det ser ut just nu är munskydd obligatoriskt på flyget, på transporter och i publika lokaler men inte utomhus. Vilken typ av munskydd som krävs har vi fått lite olika information om, men vi ber er att ta med  både ”vanliga” lite tunnare masker (kirurgmasker) och även några av den lite tjockare typen (FFP2). Fråga på apoteket om ni är osäkra på de olika typerna av munskydd. Vänligen observera att detta kan uppdateras innan avresa eller under resans gång.

 • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

 • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

 • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/utskrivet Covid-bevis + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas även av Swedavia på Arlanda. På flygplanet måste man bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Buss

 • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra vandringar och utflykter. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledaren informerar om ev ny information på plats.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel Ca’ Del Lupo är beläget i Montelupo Albese, bara 12 km från Alba, Langhes huvudstad i regionen Piemonte. Hotellet ligger på toppen av en kulle med utsikt över byarna Montelupo och Rodello och lokala vingårdar. Rummen går i modern stil och är designade av arkitekten Valerio Demaria. Alla rum har terrass med utsikt över bergen och Alperna i fjärran. Restaurang Ca' Del Lupo ligger intill hotellet och varje dag serveras en rejäl frukost samt en femrätters middag förutom på onsdagen då restaurangen är stängd. Till maten går det bra att välja ett gott vin från restaurangens vinkällare. På onsdagen rekommenderar vi att ni åker in till Alba, där det finns flera bra restauranger.
HOTEL CA’ DEL LUPO
VIA BALLERINA 14/16
12050 MONTELUPO A. (CN)
www.cadellupo.it
TEL +39 0173 617045

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare: Merit Gabriel +46 (0)70 797 30 91
Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Vandringsprogram

PIEMONTE Vandringsresan tar oss till mat- och vinregionen Piemonte och landskapet runt Alba. Här får vi uppleva denna vackra del av Italien under sex dagar. Under våra dagsetapper går vi i ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Här startade Slow Food- rörelsen och hit kommer mat- och vinnjutare från hela världen för att bland annat prova på den exklusiva vita tryffeln och några av världens bästa viner, såsom Barolo och Barbaresco. Området är även känt för sina charmerande byar och en spännande historia och enandet av Italien startade här.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 – måndag 18 april
Ankomst (vinprovning - middag)

Ni landar i Milano och sätter kurs direkt mot Piemonte. Eftersom det är Annandag påsk är mycket stängt, men innan ni ankommer hotellet kommer ni att besöka en vingård som vår vinkunnige kontakt rekommenderat. Här kommer ni att få en liten rundtur och sedan få prova ett av deras vita viner samt en spumante. Spumanten, det italienska mousserande vinet, föddes för 150 år sedan i dessa trakter. Ni åker sedan vidare till hotellet Ca' del Lupo, där ni ska bo de kommande nätterna.

Dag 2 – tisdag 19 april
Vinvandring till Barolo (frukost - vinprovning med tillbehör – middag)

Dagens vandring är en kortare vandring med start i charmiga La Morra, områdets högst belägna by. Från ”Belvedere” har man en strålande utsikt över de kringliggande kullarna och de små byarna. Idag har ni med er (förutom er färdledare Merit), vinkunnige Fabrizio som kommer att vandra med er och under vandringen berätta lite mer om områdets viner. Ni vandrar i lugn takt på grusvägar genom vinodlingarna. Här odlas främst blå druvor och framför allt nebbiolodruvan som man sedan gör de välsmakande och exklusiva vinerna Barolo och Barbaresco av. Vi passerar bl a ”Barolo Chapel” innan vi, efter cirka 3 timmar, når den lilla kända vinbyn Barolo. Här ges möjlighet att själv upptäcka byn, men vi kommer även att ha en vinprovning hos en av Barolos vinproducenter, Marchesi di Barolo, som är en traditionell Baroloproducent. Gården Marchesi di Barolo omfattar cirka 430 tunnland, inklusive den prestigefyllda Cannubi cru. Källarna ligger i byn Barolo, med utsikt över renässansslottet Marchesi Falletti di Barolo. (Längd: 5 km Höjdvariation: Uppför 110 m).

Dag 3 – onsdag 20 april
Alta Langa (frukost - ostprovning)

Idag besöker ni området Alta Langa som bland annat är känt för sin ost. Här möter ni en annan typ av landskap, lite mer vilt och på lite högre höjd än de övriga dagarna. Här finner man de karaktäristiska hasselnötsskogarna blandat med ek och området är känt för sina bakverk med hasselnötter. Ni besöker även en farm, där man bland annat producerar ost. Här bjuds ni på lokala ostar samt tilltugg. Passa på att spana in fåren/lammen som bidrar med mjölken som man i sin tur gör ost av. Ingen middag ingår denna dag då hotellets restaurang är stängd, men vi rekommenderar ett besök och middag i Alba. Alba kallas ”Staden med de hundra tornen”, men idag finns endast tio torn kvar och de ligger i den medeltida gamla staden. Här finns både mysiga kvarter, kaféer, butiker och restauranger. Alba är också den vita tryffelns hemstad.

Dag 4 – 21 april
Vandring Barbaresco – Neive (frukost-lunch-middag)

Idag gör ni ytterligare en ”vinvandring” i området. Barbaresco produceras i tre olika områden som fått sina namn av tre medeltida samhällen, Barbaresco, Neive och Treiso. Ni börjar i vinstaden Barbaresco och fortsätter vandringen till byn Neive som nyligen kommit med på listan över de vackraste medeltidsstäderna. Här har vi bokat in en lunch på en av byns mysigaste restauranger och ni får naturligtvis provsmaka ett glas Barbaresco från detta område. (Längd: 6 km Höjdvariation: Uppför 270 m).

Dag 5 - 22 april
Vandring Roddi-Verduno-La Morra (frukost-picknicklunch-middag)

Vi börjar vår vandring i Roddi och tar en kort titt på den medeltida byn och dess slott. Vi strövar sedan vidare i lugn takt mot den lilla byn Verduno. Idag har vi en enklare ”picknicklunch” från hotellet. Vandringen går genom vinfält och dagen avslutas i La Morra. Är vädret vackert har man en fin vy över Alperna och dess landskap. (Längd: 11 km Höjdvariation: Uppför 400 m).

Dag 6 - 23 april
Hemresa (frukost)

Efter en frukost i lugn och ro, bär det av till flygplatsen för hemresa. Nu är det arrivederci till Italien för denna gång och kanske ett sista glas Barolo på flygplatsen😊

Obs att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Om vandringen och övrig information

• Vandringsnivån är vad vi benämner ”Lätt & Lagom”, vilket innebär att vandringarna är av en lättare nivå i lugnare takt. Vi vandrar i lugn takt cirka 2-4 timmar, medan vår svenska färdledare Merit berättar om regionen och om landskapet omkring oss. Förutom vinodlingar domineras landskapet av frukt- och hasselnötsträd.
• Vi rekommenderar starkt kängor, men om inte så ordentliga, kraftiga sportskor med bra sula och stöd för ankeln. Vädret är under denna period mycket växlande med en medeltemperatur dagtid på 16-22ºC men morgnarna kan vara lite kyligare. Glöm därför inte en varm tröja och regnkläder samt vatten på vandringen.
• Transfer till vandringen sker med vår egen buss. Ni träffar Merit innan middagen varje dag, då hon går igenom nästa dags program och vilken tid ni ska träffas.
• Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum.

Vin från Piemonte

Böljande kullar med vinrankor och gamla borgar är en ständig syn i området vi ska besöka. "Barolo is the King of wine and Barbaresco is the Queen." Så säger man om vinerna här i Piemonte och många världen över stämmer in i denna lovsång. Piemonte är i mångt och mycket synonymt med dess berömda fylliga röda viner gjorda på nebbiolodruvan. De mest kända vita vinerna är de lätta, söta, mousserande vinerna som t ex Asti Spumante, gjorda på muscatodruvan.
Andra intressanta viner är Dolcetto, Barbera och Nebbiolo.

Lokala produkter

Smakerna från Piemonte omfattar mycket mer än tryffel och vin. Detta är en stor region som är helt självförsörjande av allt utom fisk (de har ingen kust). Då det gäller det piemontesiska köket är området känt för sin höga matkvalitet. Regionen har ett stort antal restauranger med stjärnor i Michelin. Maten är lite mer robust än den traditionellt syditalienska maten. Då det gäller kött har regionen en egen speciell ras som ger fantastisk gott och mört kött. Köttet ska helst ätas som råbiff och serveras med en god olivolja och lite grovt salt. Det regionala köket har också mycket annat att erbjuda, det var ju här som Slow Food-rörelsen började sitt segertåg över världen. Några andra specialiteter är fonduta (fondue), plin (små pastakuddar med kött) och Bagna Caudan (varm vitlökssås). Piemonte är även känt för sina ostar, sin choklad, sina kastanjer och sina hasselnötter, för att bara nämna några specialiteter. Den berömda chokladen Ferrero Rocher och Nutella, kommer bland annat härifrån.