Välkommen på resa med Go Active Travel!

Madonna di Campiglio Singelresa Vandring 10-17/7 2023

Charmiga skidbyn Madonna di Campiglio är belägen i Val Rendenadalen som tillhör den italienska regionen Trentino. Byn ligger på cirka 1 500 meters höjd och omgärdas av två stora bergsmassiv. Brenta som tillhör Dolomiterna med dess mycket speciella karaktär i kalksten och Adamello som är klassiska alper och som stoltserar med den vackra Mandroneglaciären. Detta innebär en ovanligt stor variation i landskapet inom ett begränsat område, som för övrigt också är ett skyddat naturreservat med rik flora och fauna. I Parco Naturale Adamello Brenta finns mängder av välmarkerade vandringsleder och mysiga bergshyttor där man kan äta lunch.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT (för er som bokat flyg med oss)

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

Gruppen möts efter att flight SK689 från Stockholm har ankommit, beräknas landa 12.05.

BOENDE

Fyrstjärniga Alpen Suite Hotel ligger centralt i byn Madonna och är vår bas hela veckan. Efter dagens vandring kan du koppla av i hotellets pool eller i jacuzzin. Behandlingar eller avdelningen med sauna ingår inte under hela veckan.

Hotel Alpen Suite
Adress: Viale Dolomiti di Brenta, 84,
38086 Madonna di Campiglio TN, Italien
www.alpensuitehotel.it
Telefon: +39 0465 440100

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.
Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Det finns uttagsautomat i byn Madonna.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

MÅLTIDER

Frukost och middag (5 middagar) ingår och äts på hotellet. Luncherna äter vi de flesta dagarna på sk. rifugi (bergsrestauranger). Alternativet är att handla mat till egen matsäck i byn. Det är smidigast att ordna detta kvällen innan vandringen. Färdledaren ger tips.

DRICKS

Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma hotell. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor: +46 (0)771 14 30 30
Färdledare Agneta Källestig: +39 320 380 4142
JOURTELEFON för akuta ärenden: (om du inte får tag på färdledaren) +46 (0)724 47 00 34

Vandringsprogram

VANDRINGSTIPS

Kring Madonna di Campiglio finns det över 400 kilometer markerade vandringsleder. I vårt vandringsprogam ingår det dagsturer som vi klassar som medelsvåra. Underlaget skiftar från mer lättvandrade stigar till steniga och lite mer krävande partier. Du bör ha en viss vandringsvana och en god grundkondition.

Dolomitcard

För att kunna åka med liftarna i området så har man ett digitalt "Dolomitcard" som är en QR-kod som ska laddas ner med en app. Ni kommer därför att få en mail från hotellet med information hur man laddar ner koden och appen. Om ni behöver hjälp med detta, så hjälper färdledaren till på plats.

Observera att endast en nivå erbjuds på denna avresa och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt. Färdledaren ser till gruppens kapacitet och väljer vandring och nivå utifrån detta. Nedan presenteras några exempel på vandringar.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Transfer

Milano – Madonna di Campiglio, incheckning på Alpen Suite Hotel.

Dag 2 Lago Ritort

Vi inleder veckan i relativt lugnt tempo och går alla tillsammans första dagen. Första dagens vandring startar direkt från hotellet (beläget på 1 515 möh) efter en härlig frukost. Efter cirka en timme når vi Malga Ritort (1 747 möh). Här tar vi en kaffepaus och fortsätter därefter uppför längs led 277 mot sjön Lago Ritort. Vandringen går genom vackra skogspartier på upptrampade stigar, då och då med inslag av lite stenpartier. Är det en varm dag, tar vi gärna ett dopp i det kalla vattnet! 

Vi tar sedan en stenigare och brantare stig nedför till Canton di Ritort. Inget besvärligt, bara höga steg på vissa ställen vilket blir en bra introduktion till resten av veckans turer. Vi återkommer/kommer fram till Malga Ritort igen tidig eftermiddag och här intas lunchen. Hos Pachi serveras allt från panini till pasta, eller varför inte unna sig en god charktallrik och en radler. Efter en avkopplande lunch vandrar vi tillbaka till byn. Sista sträckan går igenom Madonnas centrum mot hotellet som ligger i den södra delen. Om allt går enligt planen finns det nu gott om tid innan middag att njuta av hotellets pool - eller kanske föredrar du att utforska byn på egen hand.

Höjdvariation: stigning 580 m, utför 580 m

Dag 3 Pradalago – Tre Laghi

Idag tar vi linbanan från byn upp till Pradalago där ännu en vacker vandring startar. Idag är vi på något högre höjd än igår. Vår vandring startar på  2 000 möh och det händer ibland att någon upplever att luften känns "tunn" men vi börjar i lugn takt och så småningom har man vant sig. Fördelen är att man spenderar mer tid ovanför trädgränsen och får därmed uppleva de magiska vyerna.

En bit bort från liftstationen börjar en rundvandring som tar oss runt fem fina små alpsjöar. Små runda sjöar förekommer överallt i Alperna men just kring Madonna di Campiglio finns det ovanligt många. Dessa formades när glaciärisen grävt små gropar i berget som sedan fylls med smältvatten när isen försvunnit. Vi vandrar på slutningar fyllda av blommande gentiana. Det finns naturligtvis tid att stanna upp för att njuta av och fotografera den vackra naturen och vyerna med höga snötäckta bergstoppar. Vid Lago Scuro fortsätter vi uppför mot Tre Laghi till dagens högsta punkt 2 313 möh. Mellan sjöarna är det lite sankmark men hoppar man på stenarna och grästuvorna så håller man fötterna torra. Idag stannar vi för lunch vid Rifugio Malghette,1 889 möh. Här serveras fantastisk grillad forell samt olika färsklagade pastarätter. Vill man hellre slå sig ner en bit bort från rifugion för att äta en matsäckslunch går det givetvis bra. Glöm i så fall inte att handla i byn på morgonen eller kvällen innan. 

Efter ca 45 min lunchpaus fortsätter vandringen tillbaka till Pradalago på en fint upptrampad skogsstig. Vi tar därefter liften ner till byn och tillbaka till hotellet. 

Höjdvariation:  stigning 422 m, utför 422 m

Dag 4 Brentamassivet

Vi börjar dagen med att vandra upp till kabinbanan vid Passo Campo Carlo Magno. Härifrån tar vi kabinen upp till Passo Groste på 2 444 meters höjd. Åt det ena hållet blickar vi ut över Adamello-området, medan vi ovanför oss ser det mäktiga Brentamassivet, som utgör en del av Dolomiterna. Vi fortsätter vår vandring söderut längs med Dolomiterna på led nr 316. Stigen består av kalksten med flertalet passager som utmanar ögat mer än foten. Efter att ha vandrat nedför ett stycke, går det åter uppför mot Rifugio Tuckett (2 273 möh). Här njuter vi av den vackra utsikten och tar en välförtjänt vattenpaus. Sedan fortsätter vi vidare till Rifugio Brentei, där vi viker av österut på stigen Sentiero Bogani. Med lite tur upptäcker vi flera exemplar av edelweiss, stella alpina på italienska, längs vägen. Väl framme vid hüttan tar vi lunch och njuter av vyerna mot Dolomiterna och nedåt dalen med Val Brenta. Åt nordost ser vi Cima Brenta (3 153 möh) och rakt söderut ligger Cima Tosa (3 136 möh) som kända landmärken. Väl nere i dalgången tar vi lokalbussen hem till Madonna di Campiglio. 

Höjdvariation:  stigning 200 m, utför 925 m

Dag 5 Vandringsfri dag

Denna dag väljer du själv precis hur aktiv eller stillsam du vill vara. Antingen kan du njuta av de vackra vyerna från byn eller från någon hütte dit man tar sig med lift eller till fots. Färdledaren tipsar gärna om de olika alternativen. Kvällens middag är på egen hand - passa på att utforska någon av Madonnas mysiga restauranger.

Dag 6 Lago Nambino - Rifugio 5 Laghi

Denna klassiska vandring startar från hotellet och går till Lago Nambino (1 770 möh) via öppna ängar och skog. Efter en kort paus börjar här en tuff stigning på nästan 600 höjdmeter upp till Lago Lambin. Efter gårdagens vila känner vi oss nog lite starkare men vi kommer ändå att ta det lugnt och pausa lagom ofta för att pusta ut och hämta kraft. Stigningen går först genom skog men belöningen får vi högre upp i form av härliga utsikter då vi klättrar allt högre. Slutligen når vi sjön Lago Lambin (2 348 möh) som plötsligt uppenbarar sig i ögonhöjd. Härefter fortsätter vandringen i ett kuperat alplandskap med magnifika vyer. På vissa ställen är det lite brant bredvid stigen, och vill man så finns en stålvajer att hålla sig i. Målet är nu Rifugio 5 Laghi (2 069 möh) som vi brukar nå i tid för en sen lunch. Här kan man välja bland blåbärsrisotto, strangolapreti pasta med svamp, och mycket annat. När vi ätit klart är det upp till var och en att antingen ta liften ner till centrum av Madonna eller gå grusvägen ner. Med liften ner kan vi vara tillbaka på hotellet redan runt klockan 15.30, i god tid för välförtjänt avkoppling. 

Höjdvariation: stigning 800 m, utför 250 m

Dag 7 Monte Spinale - Cascate di Mezzo

Vi vandrar från hotellet till Spinale-liften som går upp till den trendiga Chalet Fiat med fin utsikt åt många håll. Från toppen av Monte Spinale vandrar vi på blomstrande alpängar på platån rakt österut förbi Fontana Fredda. Om vi vandrar tysta nedför dalen, kan vi ha turen att upptäcka något murmeldjur då vi passerar många av deras underjordiska boningar. Här hittar vi ofta orkidéer och typiska alpväxter. Efter att på ett ställe ha klivit över en fåra som blivit kvar efter vårens vattenflöde, anländer vi till Malga Vallesinella Alta (1 681 möh). Efter en liten energipaus vid den övergivna fäboden fortsätter vi mot Cascate Alte. Här sluttar det något brant nedför på ojämna stenar, över träbroar, trädrötter så det gäller att se efter var du sätter fötterna. Efter en god lunch på en rifugio kan man välja att ta lokalbussen hem, alternativt fortsätta att vandra leden åter till Madonna. Ikväll äter vi vår sista middag tillsammans på hotellet.

Höjdvariation: stigning 150 m, utför 650 m

Dag 8 Hemresa

Efter frukost avresa mot Milanos flygplats för hemresa.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna (obligatoriskt)
Regnkläder (obligatoriskt)
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner. Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.