Välkommen på vandringsresa

Österlen aug 2022

Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

ANKOMST/TRANSFER

Ni som reser på egen hand till vårt boende, meddela kontoret detta om ni ännu inte gjort detta, så vi vet hur många som åker med bussen från Lunds tågstation. Möte med färdledaren vid Lunds tågstations huvudingång cirka 14.45. Bussen har planerad avresa kl 15.00 och transfern tar sedan 1-1 1/2 timmar. Ni som ankommer med bil direkt till boendet kan parkera bakom hotellet. Avresa med vår egna transferbuss passar in med tåg efter kl 10.00 hemresedagen.

Er färdledare Tess kommer ha ett informationsmöte kl 18.30 innan middagen (serveras kl 19.00) (eller alternativt på bussen dagen innan), för att berätta lite mer om praktiska detaljer och om vandringen nästa dag. Tess kommer då även att meddela nästa dags avresetider.

RES SÄKERT

Viktigt i Coronatider är att vi som vanligt håller avstånd mm och att man meddelar färdledare om man börjar känna sig krasslig. 

BOENDE

Brösarps Gästgifveri
Med anor från 1600-talet är Brösarps Gästgifveri idag ett personligt, traditionellt hotell med nybyggda och moderna spa-möjligheter. Rummen är ljusa och charmigt inreda i traditionell stil. Restaurangen är välkänd i området och serverar främst mat från det skånska köket, lagad med ekologiska och lokalproducerade råvaror. I den lilla spaavdelningen finns det bastu, samt både inomhus- och utomhus bubbelpool. Perfekt för avkoppling efter en härlig vandringsdag på den skånska landsbygden.

Adress: Albovägen 21, 273 50 Brösarp
Telefon: 0414-736 80

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor: 0771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med avresa, färdledare Therese "Tess" Iversen, tel 0764 199 835

alt. om du inte får tag i färdledaren              0708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.

Vandringsprogram

Vandringsprogrammet är preliminärt och beror bl a på väder och vind och vad som färdledaren anser bäst/trevligast.

Vandringsnivån på denna resa kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår då vi ibland kommer till några branta men korta stigningar. En hyfsad kondition och vandringsvana är att föredra då vi kommer att vandra mellan 16 och 20 km om dagen.

Vi vandrar stora delar av den så kallade Skåneleden och upplever några av Österlens höjdpunkter. Vandringarna bjuder på variation och kontraster då vi upplever olika naturmiljöer.

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1
Vi samlar gruppen vid Lunds tågstation innan kl 15:00 och därifrån åker vi med vår privatbuss till Brösarp där vårt hotell ligger.  Vi checkar in och har lite tid för avkoppling innan vår första middag på Gästgifveriets restaurang. Vår färdledare ger en mer detaljerad beskrivning av morgondagens vandring.

Dag 2 (vandring cirka 14 km)
Efter en härlig frukost startar vi vår första vandring direkt från hotellet. Idag kommer vi att gå cirka 14 km mellan Brösarp och Kivik. Vi startar i Verkeåns Naturreservat och följer leden österut. Brösarps backar bjuder på lite mer ansträngande backar även om stigningarna är relativt korta. De branta backarna formades av den smältande inlandsisen. Närmare kusten möter vi den sällsynta naturtypen sandstäpp och vandrar resten av dagen med utsikt över havet. Vi passerar Vitemölla fiskeläge och avslutar i mysiga Kivik, känt för sina äppelodlingar och musterier. En kort bussresa tar oss tillbaka till Brösarp där vi har tid för att njuta av bubbelpoolen och bastun innan middag.

Dag 3 (vandring cirka 16 km)
Vi börjar dagen med ett besök i ett musteri och lär oss mer om cider och äppelmust. Idag väntar en variationsrik etapp då vi vandrar söderut med start i Kivik och genom Nationalparken Stenshuvud. Leden bestiger berget Stenshuvud med högsta punkten 87 möh. Det blir resans allra tuffaste utmaning men vi tar det i lugnt tempo och pausar ofta så att alla känner sig bekväma. Vandringen passerar många vackra miljöer, bland annat sandstränder, blockrika ängar och branter med skog. Och än idag finns det intressanta kulturella och historiska perspektiv som gör att vandringen blir mer än bara motion i naturen. Bussen hämtar oss i det lilla samhället Viik för tillbakaresa till hotellet.

 

Dag 4 (vandring cirka 20 km)
Vår sista vandringsdag går i trakten väster om Brösarp. Blandskog med ek, lind och bok, välkända Brösarps backar och Skånes högsta vattenfall Hallamölla passeras på leden. Idag är det lättvandrat, men med några partier där terrängen blir en aning tuffare och dagens vandring är också något längre. Även idag upplever vi Österlens mångfald och ett antal intressanta historiska platser. Vi når hotellet till fots och njuter av vår sista eftermiddag på Österlen. Avslutningsmiddag på hotellets restaurang.

Dag 5
Efter en lugn frukost checkar vi ut och åker med privatbuss till Lunds tågstation dit vi ankommer i tid för tåg med avgång efter 10:00.

Med reservation för ändring av program och tider.

Bra att känna till

För att undvika skador är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor eller rejäla vandringsskor, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. 

Utrustning
Kläder för årstiden
Dagryggsäck
Regnställ+varm tröja
Lättare kängor eller rejäla vandringsskor
Sittunderlag
Termos
Ev badkläder för de som önskar bada i havet eller besöka den mindre spa-avdelningen på hotellet

Mat och dryck

Middag varje dag kl 19.00 i hotellets matsal.
Frukost serveras mån-fre 07.00-09.30 /lör-sön 07.30-10.00 .
Lunchpaket kommer ni att få från hotellet varje dag. Det innehåller potatissallad eller pastasallad med kallskuret kött, kyckling eller fisk samt en efterrätt. Mjölk till kaffe/te får ni med från hotellet. Bestick och mugg utlånas. Alla får även en vattenflaska som man kan fylla på själv och ta med sig. Däremot behöver ni ta med er egen termos om ni önskar att ha med kaffe eller te under dagen och kanske en extra vattenflaska.
Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.