Välkommen på resa med Go Active Travel!

Piemonte Vandringsresa Lätt & Lagom 14-19/9 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Checka in online eller i automat på flygplatsen. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel Ca’ Del Lupo är beläget i Montelupo Albese, bara 12 km från Alba, Langhes huvudstad i regionen Piemonte. Hotellet ligger på toppen av en kulle med utsikt över byarna Montelupo och Rodello och lokala vingårdar. Rummen går i modern stil och är designade av arkitekten Valerio Demaria. Alla rum har terrass med utsikt över bergen och Alperna i fjärran. Restaurang Ca' Del Lupo ligger intill hotellet och varje dag serveras en rejäl frukost samt en femrätters middag förutom en kväll då det blir middag i byn. Till maten går det bra att välja ett gott vin från restaurangens vinkällare. 

Poolen ska vara öppen så det går bra att ta med sig badkläder.

HOTEL CA’ DEL LUPO
VIA BALLERINA 14/16
12050 MONTELUPO A. (CN)
www.cadellupo.it
TEL +39 0173 617045

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare: Merit Gabriel +46 (0)707973091
Go Active Travel kontor +46 (0)771143030
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Vandringsprogram

PIEMONTE Vandringsresan tar oss till mat- och vinregionen Piemonte och landskapet runt Alba. Här får vi uppleva denna vackra del av Italien under sex dagar. Under våra dagsetapper går vi i ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Här startade Slow Food- rörelsen och hit kommer mat- och vinnjutare från hela världen för att bland annat prova på den exklusiva vita tryffeln och några av världens bästa viner, såsom Barolo och Barbaresco. Området är även känt för sina charmerande byar och en spännande historia och enandet av Italien startade här.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Ankomst till Milano och vi åker sedan vidare till hotellet, där vi ska bo de kommande nätterna. Vi gör ett kort stopp på vägen. Vårt hotell Ca' Del Lupo ligger på en kulle i Montelupo Albese på landsbygden i Langhe/Piemonte med närhet till många av de intressanta platserna vi kommer att besöka. (Ingår middag)

Dag 2 Vinvandring till Barolo

Dagens vandring är en kortare vandring. Vi startar i charmiga La Morra, områdets högst belägna by. Från ”Belvedere” har man en strålande utsikt över de kringliggande kullarna och de små byarna. Vi vandrar i sakta mak nedför på grusvägar genom vinodlingarna och sydöst över. Här odlas främst blå druvor och framför allt nebbiolodruvan som man sedan gör de välsmakande och exklusiva vinerna Barolo och Barbaresco av. Vi passerar bl a ”Barolo Chapel innan vi når den lilla kända vinbyn Barolo efter cirka tre timmar. Här ges möjlighet att själv upptäcka byn, men vi kommer även att ha en vinprovning hos en av Barolos vinproducenter. (Ingår frukost-vinprovning med tilltugg-middag)
Längd: 5 km Höjdvariation: Uppför 110 m

Dag 3 Vandring Roddi med Tryffeljakt

Idag får vi lära oss lite om tryffeln. Det finns ett flertal arter, men det är den vita tryffeln från Albaområdet som anses ”bäst” och den är också den dyraste. Vi börjar vår vandring i medeltidsstaden Roddi och tar en kort titt på den medeltida byn och dess slott. Vi strövar sedan vidare i lugn takt mot den lilla byn Verduno. Här får vi möta ”il Trifalao” (tryffeljägaren) och hans specialtränade hund, när de letar efter tryffel. Vandringen går vidare genom vinfält och dagen avslutas i La Morra. På vägen gör vi en paus för lättare picjnicklunch och är vädret vackert har man en fin vy över Alperna och dess landskap. (Ingår frukost-picknicklunch-middag). Längd: 11 km Höjdvariation: Uppför 400 m

Dag 4 Alta Langa med ostprovning

Idag besöker vi området Alta Langa som bland annat är omtalad för sin ost. Här möter vi en annan typ av landskap, lite mer vilt och på lite högre höjd än de övriga dagarna. Här finner man de karaktäristiska hasselnötsskogarna blandat med ek och området är känt för sina bakverk med hasselnötter. Innan vi besöker en ostproducent, så gör vi en kortare vandring och om tid finnes, besöker vi också byn Bosolasco. På kvällen äter vi middag i byn. (Ingår frukost-ostprovning med tilltugg-middag)

Dag 5 Vinvandring Barbaresco – Neive

Idag gör vi ytterligare en vinvandring i området där man producerar det kända vinet Barbaresco. Vi börjar i vinstaden Barbaresco och fortsätter vår vandring till byn Neive som nyligen kommit på listan över de vackraste medeltidsstäderna. Här äter vi lunch på en lokal restaurang, kanske med ett glas Barbaresco till maten. (Ingår frukost-lunch-middag). Längd: 6 km Höjdvariation: Uppför 270 m

Dag 6 Avresa 

Efter en frukost i lugn och ro, bär det av till flygplatsen för hemresa. Nu är det arrivederci till Italien för denna gång och kanske ett sista glas Barolo på flygplatsen😊

Obs att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Om vandringen och övrig information

• Vandringsnivån är vad vi benämner ”Lätt & Lagom”, vilket innebär att vandringarna är av en lättare nivå i lugnare takt. Vi vandrar i lugn takt cirka 2-4 timmar, medan vår svenska färdledare Merit berättar om regionen och om landskapet omkring oss. Förutom vinodlingar domineras landskapet av frukt- och hasselnötsträd.
• Vi rekommenderar starkt kängor, men om inte så kan ordentliga, kraftiga sportskor med bra sula och stöd för ankeln vara ok. Vädret är under denna period mycket växlande med en medeltemperatur dagtid på 16-22ºC men morgnarna kan vara lite kyligare. Glöm därför inte en varm tröja och regnkläder samt vatten på vandringen.
• Transfer till vandringen sker med vår egen buss. Ni träffar Merit innan middagen varje dag, då hon går igenom nästa dags program och vilken tid ni ska träffas.
• Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum.

Vin från Piemonte

Böljande kullar med vinrankor och gamla borgar är en ständig syn i området vi ska besöka. "Barolo is the King of wine and Barbaresco is the Queen." Så säger man om vinerna här i Piemonte och många världen över stämmer in i denna lovsång. Piemonte är i mångt och mycket synonymt med dess berömda fylliga röda viner gjorda på nebbiolodruvan. De mest kända vita vinerna är de lätta, söta, mousserande vinerna som t ex Asti Spumante, gjorda på muscatodruvan.
Andra intressanta viner är Dolcetto, Barbera och Nebbiolo.

Lokala produkter

Smakerna från Piemonte omfattar mycket mer än tryffel och vin. Detta är en stor region som är helt självförsörjande av allt utom fisk (de har ingen kust). Då det gäller det piemontesiska köket är området känt för sin höga matkvalitet. Regionen har ett stort antal restauranger med stjärnor i Michelin. Maten är lite mer robust än den traditionellt syditalienska maten. Då det gäller kött har regionen en egen speciell ras som ger fantastisk gott och mört kött. Köttet ska helst ätas som råbiff och serveras med en god olivolja och lite grovt salt.

Det regionala köket har också mycket annat att erbjuda, det var ju här som Slow Food-rörelsen började sitt segertåg över världen. Några andra specialiteter är fonduta (fondue), plin (små pastakuddar med kött) och Bagna Caudan (varm vitlökssås). Piemonte är även känt för sina ostar, sin choklad, sina kastanjer och sina hasselnötter, för att bara nämna några specialiteter. Den berömda chokladen Ferrero Rocher och Nutella, kommer bland annat härifrån.