Välkommen på resa med Go Active Travel!

Sicilien Vandringsresa 14-21/10 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss/Austrian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. Swiss flyger från Terminal 5 på Arlanda.
Onlineincheckning Swiss: https://checkin.swiss.com/web#ck_retrieve
Onlineincheckning Austrian: https://wci.austrian.com/app/ck.fly

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. 

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

Då ni anländer sent till hotellet samt att det inte ingår någon middag denna dag, så rekommenderar vi att äta antingen på flygplatsen eller ombord på flyget.
På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord, men då det ibland finns begränsat utbud är det en god idé att köpa med sig något att äta på flyget. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Wendela möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Uttagsautomat finns i Cefalù.

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex.  sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Astro Suite Hotel
Adress: Lungomare Giuseppe Giardina, 90015 Cefalù PA, Italien
Telefon: +39 0921 421639​

GUIDER

På denna resa har vi både en färdledare och lokalguide de flesta dagarna.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Wendela Wiik tel +46 (0)70 338 1958 


Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

SICILIEN är Medelhavets största ö med en yta på cirka 25 700 km². Öns största stad och regionens huvudstad, är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, som är 3 329 m ö.h. Ön har en lång och spännande historia.

CEFALÚ. Kuststaden Cefalù har 14 000 invånare och området har varit bebott sedan 500-talet. Mångfalden av folkslag som Bysantiner, normander, araber och greker har alla satt sina spår i kulturen. Stadens huvudgator är Corso Ruggero och Via Vittorio Emanuele och gatunätet är fullt av små gator och gränder. Katedralen är värd ett besök med sin mosaik och rikt utsmyckade interiör.

Under vandringsdagarna tar vi vår egen buss upp i bergen till stigar som leder oss rätt ut i obygden och ibland vandrar vi från en by till en annan. Vandringarna på Sicilien är medel till svåra vandringar, men inte alltid så långa i avstånd. Du skall vara van att vandra och ha erfarenhet av ojämnt underlag samt god balans. Underlaget är omväxlande med gräsängar och grusvägar men också stenigt och ojämnt underlag.  Då vi för det mesta vandrar genom orörd natur och mindre byar tar vi med oss lunchpaket på vandringarna.

Mat & Dryck

Sicilien är känt både för sina viner och för sin olivolja samt diverse maträtter. Det sicilianska vinutbudet är brett. Några viner man hittar är mandelvinet ”Vino alla mandorla” från Taormina-trakten, röda och vita viner från Etnas vulkansluttningar, det söta dessertvinet ”moscato” samt det klassiska starkvinet ”Marsala”.

Genom historien har öns olika folk bidragit till det matkulturella arvet. Araberna förde med sig aubergine, mandel, saffran och couscous, som idag äts i lika stor utsträckning som pasta.
Spanjorerna gjorde paprika och tomater populärt och normanderna införde en metod för att salta fisk.

Nyfångad fisk (särskilt svärdfisk), bläckfisk och skaldjur utgör ofta basen i både förrätter och huvudrätter. Även klassisk italiensk tomatsås med ”kapris” är vanligt – och utsökt gott.

De sicilianska bakverken ”cannoli” och ”cassata” är världskända godsaker – likaså nougat, inlagd frukt, olivolja och sylt eller honung från ekologiska gårdar (agriturismo).
Sicilien sägs även ha de godaste citrusfrukterna, tack vare det idealiska klimatet.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Utrustningslista (urval):
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp- och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 - Ankomst Palermo och transfer till hotell i Cefalù (ingen middag)

Ankomst kväll till Palermo och transfer tar sedan cirka 1 1/2 timme.

Dag 2 - Gibilmanna (frukost - lunch)

Vår vandring startar i byn Gibilmanna som betyder Mannaberget på arabiska. Byn ligger på 800 meter över havet och här finner vi ett seismologiskt observatorium, ett benediktinerkloster samt en vacker kyrka. Madonnan firas varje år med processioner och pilgrimsvandringar från Cefalù. Vi vandrar tillsammans i lugn takt genom stenekslundar och höga ginstbuskar längs en lättgången och vindlande grusväg med utsikt över det Tyrrenska havet. Under trädkronorna kan man hitta blommande cyklamen både vår och höst. Här finner man också många mindre privata jordlotter, där man odlar vindruvor och oliver i ett vackert kulturlandskap. Vi har en fantastisk utsikt mot dalgången Castelbuono. Vi avslutar vandringen i byn St Ambrogio, där vi äter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang innan vi reser tillbaka till Cefalù.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: 3 timmar. Höjdvariation: Utför 700 meter och 100 meter uppför. Högsta punkt: Gibilmanna 800 möh. Längd: 11 km.

Dag 3 - Piano Battaglia (frukost- middag)

Dagens vandring bjuder på spektakulär utsikt när vi når Siciliens näst högsta topp, 1 979 meter över havet. Vi reser med buss upp till vandringsområdet genom korkekskogar via byn Isnello till starten av vår vandring. Vi startar i Piano Battaglia, liftsystemet som under vintersäsongen erbjuder utförsåkning när det finns tillräckligt med snö. Uppstigningen går till en början genom lövskog som ovan trädgränsen ersätts med ett stenigt landskap. Härifrån har vi vidunderlig utsikt över stora delar av Madonieparken och vid klart väder har vi sikt både mot vulkanen Etna samt de Eoliska öarna.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 400 meter uppför och 200 meter utför. Högsta punkt: Pizzo Carbonara 1979 möh. Längd: ca 10 km

Dag 4 - Geraci (frukost - middag)

En medeltida by, 1 077 meter över havet, balanserar på en klippavsats med ruinerna av en arabisk borg. Byn är känd för sitt fina källvatten och det är ständigt kö till kranarna. Vandringen från Geraci bjuder på en ostigad terräng över ängar och längs klippor med utsikt över havet och nordkusten. Under våren fylls ängarna av vårblommor i regnbågens färger. Det är inte ovanligt att möta den betande boskapen, då korna har sitt sommarbete på dessa höjder. Vi vandrar genom fem dalgångar, alla med olika karaktär och har som mest en stigning på cirka 300 höjdmeter under vandringarna. Vi börjar på höjd av 1 200 möh och startpunkt är Geraci.

Vi vandrar österut mot byn från Geraci. Vandringen erbjuder vackra vyer över nordkusten och vid klart väder har man sikt långt ut över det Tyrrenska havet samt det inre av Sicilien. Vi vandrar genom kohagar och vegetationen består av järnek och macchia. Miljön är närapå alpin och leden går genom ett öppet landskap utan kraftiga upp och nedstigningar. Däremot är underlaget ojämnt och många gånger utan synliga stigar. Från vandringsleden ser vi ner till det större samhället Castelbouno vidare ner mot nordkusten.

Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 200 meter. Högsta punkt: Portella di Mandarini 1400 möh. Längd 11 km.

Dag 5 - Vilodag (frukost)

Den medeltida delen av Cefalù lockar med sina trånga gränder, piazzan och lokala restauranger. Katedralen i centrala Cefalù är verkligen värd ett besök. Man kan även spendera dagen på stranden som ligger tvärs över strandpromenaden från hotellet. Det är lätt att resa till Palermo resa på egen hand med tåg. Det som är intressant att se i Palermo är marknaden, Cappuchinermunkarnas katakomber, Katedralen och Monreale.​

Dag 6 - St Ambrogio (pizzamiddag)

Vi startar i St Ambrogio som ligger cirka 15 min bilväg öster om Cefalù. Vandringen börjar med en stigning uppför längs en smal stig som korsar terrassmarker med stenekar och olivlundar. Det är mycket vacker blomning under våren. Efter cirka en timme övergår vägen bitvis till asfalt och därefter grusväg för att bli stig igen. Vi befinner oss på en höjd med utsikt över havet på cirka 200-300 meter. Efter halva vandringen besöker vi även en getbonde som tillverkar ost efter gamla traditioner. Vi får se hur han gör både hårdost samt ricotta och vi kommer även att få provsmaka dessa. Vi vandrar tillbaka mot St Ambrogio, först genom lite täta snår innan vi når fram till en bredare gångväg som går längs havet. Ett lättare alternativ är att gå tillbaka samma väg till St Ambrogio.

Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 250 meter Utför 250 meter. Högsta punkt: Serra Guarneri 320 möh. Längd ca 8 km

Dag 7 - Gratteri – Monte Macabubbo (middag)

De höga och smala bostadshusen bildar en färgglad mosaik mot berget i byn Gratteri som är vår utgångspunkt för dagens vandring. Samhället har fått sitt namn efter en kalkstensgrotta som är belägen i berget ovanför. Vi vandrar genom skogar med korkek och smultronträd upp mot berget Macabubbo. Lite högre upp är landskapet omväxlande med gräsplatåer och kalkstenstoppar. På nervägen passerar vi ett litet kapell som ligger för sig själv längs vandringsleden. Kor betar fridfullt på gräsängarna och utsikten är betagande. Vid klart väder kan man se Siciliens huvudstad Palermo i fjärran. Vandringen går på breda stigar med vackra vyer. 

Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation : Stigning 300 meter Utför 300 meter. Högsta punkt: 900 +1 100 möh. Längd ca 10 km.

Dag 8 - Avresedag

Tidig avresa från hotellet. Färdledare meddelar avresetid. 

Observera att programmet är preliminärt och kan komma att ändras.