Kitzbühel , Vandring, Cykel, Samarbete, Vecka – Go Active Travel

Kitzbühel Österrike Vandra och cykla i klassiska Österrike

Till anrika Kitzbühel planerar vi en aktiv semester som kombinerar lugna cykelturer i de vackra dalgångarna med vandringar lite högre upp i bergen för att njuta av de magnifika vyerna.

Tyrolens landskap, med gröna sluttningar och toppar, gör cykelturen utomordentligt njutbar. I de många små byarna är det trevligt att pausa med en kopp kaffe. Med el-cykelns intåg har det öppnats helt nya möjligheter för gemene man att upptäcka detta fantastiska landskap på två hjul. I Österrike är el-cykelturismen väl etablerad. Vägarna är fina, ofta asfalterade med lite trafik och det finns också många särskilda cykelvägar.

De dagar vi vandrar tar vi oss enkelt upp på några av de närliggande topparna med kabinbanor och vandrar förbi klarblåa alpsjöar och vackra ängar och påminns om miljöerna från filmen ”Sound of Music”. Oftast stannar vi på någon trevlig bergshütte för lunch, eller äter vår medhavda picknick.

Vi bor centralt i världsberömda Kitzbühel. Byn är väldigt charmig med sin klassiska tyrolerstil och många små butiker och caféer.

Kitzbühels bästa

 • Klassiska tyrolska miljöer
 • mat och dryck
 • Moderna elcyklar
 • Det största vandringsområdet i Tyrolen
 • Boende centralt i Kitzbühel

I samarbete med Anneli Wiklund

Transfer i restid från München flygplats till hotellet ca 2,5 timmar exklusive rast.

Pris per person: 19 450:-

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–München tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets spa- och relaxavdelning 
 • Två dagar guidade vandringar
 • Tre dagar guidade cykelturer
 • Hyrcykel (elcykel) och hjälm tre dagar 
 • Kitzbüheler Alpen Sommer Card – för linbanor och bussar
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Dubbelrum för eget bruk 1 900 kronor

Boende

 • Hotel Maria Theresia

  Kitzbühel är en av de mest välkända skidorterna i Alperna. Byn är även mycket välbesökt sommartid tack vare sitt stora utbud av aktiviteter som t ex vandring och cykling. Här bor vi på centralt belägna Hotel Maria Theresia som har ett perfekt läge för att nå våra vandringar. Till liftar, caféer, restauranger och affärer är det bara en kort promenad. Hotellet är inrett i klassisk Tyrolstil med öppna träbalkar och rustika material, smakfullt kombinerat med lite modernare design. Hotellets hjärta är den välkomnande loungen med bar och utgång till en härlig terrass för fina dagar. 

  Alla rum är trivsamt inredda i klassisk stil med modern bekvämlighet. Dubbelrummen har balkong, dock inte enkelrummen. Hotellets gäster har fri tillgång till wellnes-avdelningen med olika sorters bastu och ångbad. Badrock och tofflor finns på rummen. Middagarna äter vi i den mysiga restaurangen Q!, som bjuder på en varierad meny tillagad med omsorg.

Cykling & vandring

Om vandringen

Kitzbüheler Alpen ligger vackert mellan alptopparna Kitzbüheler Horn och Hahnenkamm. Vandringarna nås enkelt med vårt Kitzbüheler Alpen Sommer Card som man behöver för linbanor och lokalbuss. Kortet gäller även på vilodagen mitt i veckan.

Några smakprov

Kitzbüheler Horn

Vi promenerar över till en av kabinbanorna som utgår från byn. Där tar vi liften upp cirka 1 000 meter till Kitzbüheler Horn. Från högsta toppen får vi en en fantastisk utsikt norröver mot det magnifika Wilder Kaiser-massivet. Efter att alla fått tid att fotografera tar vi oss nedför genom blomsterbeklädda sluttningar. Vi vandrar genom Alpen Blumengarten, en liten botanisk trädgård med alpina blommor och växter från hela världen. Leden fortsätter vidare längs ”Karst weg” där Kitzbüheler Alpens geologiska historia presenteras.  Vi tar sedan sikte på en hütte där vi äter lunch. Vi fortsätter ner till mellanstationen och tar liften tillbaka till Kitzbühel.

Pengelstein
I den södra delen av Kitzbühel ligger den världskända störtloppsbacken  Hahnenkamm. Vi tar Hahnenkammliften upp till 1729 meter, där vi startar dagens vandring. När vi väl kommit upp på berget så fortsätter leden på en bred bergskam i sydvästlig riktning och vi får uppleva fantastiska vyer både åt öster och väster. Vårt mål är Pengelsteinrestaurangen där vi stannar för lunch. Efter lunchen rundar vi Pengelsteinsjön och njuter av en vacker panoramavy, innan vi vandrar tillbaka för att ta samma kabinbana ner till Kitzbühel. Denna vandring tar exkl lunchstopp ca 4 timmar och är en enkel vandring.

Hohe Salve – Brixen am Thale
Vi tar tåget till Hopfgarten som ligger i början av dalgången och här tar vi liftarna till Hohe Salve.  På denna topp, 1829 meter över havet, ligger ett kapell med fantastisk utsikt. En klar dag kan vi härifrån Österrikes högsta berg, Grossglockner. Vandringen går från toppen ner via ett område kallat ”Hexenwasser”. Här kan man gå i en så kallad ”Kneipp”, en vattenterapi för trötta vandringsfötter, Vi fortsätter genom ett landskap som växelvis bjuder på spektakulära vyer och skogsvägar. Vi passerar den lilla sjön Filzalm See innan vi tar liften ner till dalstationen i Brixen am Thale för buss eller tåg tillbaka till Kitzbühel.

Om cyklingen

Våra el-cyklar är moderna, lättcyklade och bekväma. Har man aldrig använt en el-cykel tidigare är det enkelt att komma igång. Trots de höga bergen är våra cykelturer av en lättare nivå, då vi håller oss till dalbottnar och undviker långa branta stigningar. För att kunna erbjuda så intressanta turer som möjligt kommer vi vissa dagar att cykla upp i sidodalar. De är ofta smalare och här finns det färre byar, ofta grusvägar och en och annan ”hütte” där vi kan äta en välsmakande lunch. Fördelen med el-cyklar är att man själv kan välja hur mycket man vill anstränga sig, oavsett hur brant det blir.

Några smakprov

Aschau-Labalm
Målet för dagen är granndalen till Kitzbühel. Vår cykelväg varierar från asfalterade sträckor till grusvägar. Så småningom kommer vi fram till Aschau, som är sista byn längst in i dalen. Skönheten i landskapet tilltar och nu går det lite mer uppför, men det går enkelt med våra el-cyklar. Framme vid Labalm tar vi en välförtjänt lunchrast, innan vi cyklar tillbaka genom samma dalgång som vi kom men denna sträcka cyklar vi på högre höjder. Uppförsbackarna parerar vi med lätthet med hjälp av den extra kraften i elcykeln. Uppe på höjden bjuds vi på ett vackert panorama över dalen nedanför och mot grannberget Gaisberg. Vägen slingar sig gradvis ner till botten av dalgången och på eftermiddagen är vi tillbaka i Kitzbühel.
Längd ca 40 km, höjdmeter ca 500 m.

Vid foten av Wilder Kaiser
Denna dag lastar vi våra cyklar på lokaltåget och åker 20 minuter västerut. Vi kliver av i byn Hopfgarten där dagens cykeltur börjar. Detta är en rundtur och under en stor del av turen cyklar vi vid foten av det vackra bergsmassivet Wilder Kaiser med härliga vyer. Cykelvägarna är fina och inte alltför kuperade. Vi passerar byarna Itter, Söll, Ellmau, Going, Reith och till slut den lilla sjön Schwarzsee innan turen avslutas.
Längd ca 45 km, höjdmeter ca 600 m

Pillersee och St. Johann in Tirol
Vi tar med våra cyklar på lokaltåget och tar oss till byn Fieberbrunn som ligger i den nordöstra granndalen PillerseeTal. Här börjar dagens cykeltur. Vi cyklar runt ett berg och dalen blir lite trängre samtidigt som vi följer en vacker bäck. Ganska snart så vidgas dalen igen och vi kommer ut på ett plattare område. Vi når vårt första stopp för dagen, som är sjön som fått ge namn till dalen, dvs Pillersee. Efter att ha njutit lite av vyerna och lugnet så cyklar vi vidare, nu i riktning mot St. Johann in Tirol. Dalen är nu mestadels bred och det är gröna ängar varvat med lärkträd som pryder dalens slutningar. Vi gör också ett stopp i St. Johann, som har ett vackert torg med många gamla intressanta byggnader. Vi cyklar sedan vidare in i en ny dalgång och härifrån är det bara 14 km kvar till Kitzbühel.
Längd ca 44 km, höjdmeter ca 450 m

Väderkalender