Costa Brava Cykel Spanien Cykelresa till det okända Katalonien

Spaniens kuststräcka mellan Barcelona och Frankrike kallas för Costa Brava, “Den vilda kusten”. Den lyckade kombinationen av vacker kust och ett varierat landskap är perfekt för en avslappnad cykelsemester i lugnt tempo. Här finner du fina små vikar med avskilda sandstränder samt ett lagom kuperat inland med charmiga och genuina byar. Området erbjuder också en mycket uppskattad mat- och vinkultur samt ett soligt klimat både vår och höst. En av dagarna kombinerar vi cykling med kanotpaddling längs floden Ter. Under veckan bor vi på två olika hotell. Båda har pool och håller hög standard.

Costa Brava Cykels bästa

 • Medeltidsbyn Peratallada
 • ”Kataloniens vackraste by”
 • Cykling längs Via Verde
 • Cap Roig med botaniska trädgården
 • Lunchstopp i Monells vid Kataloniens förmodligen charmigaste torg
 • Kanotpaddling på floden Ter

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda– Barcelona tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på hotell (3 nätter på fyrstjärniga Hotel Mas Salvi + 4 nätter på trestjärniga Hotel Trias)
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Tillgång till utomhuspool
 • Fem dagar cykling med guide
 • Cykelhyra inklusive hjälm
 • Halvdag kanot/kajakhyra
 • Inträde Botaniska trädgården Cap Roig
 • Bagagetransport mellan hotellen
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 2 950 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfer i restid från Barcelona till hotellet cirka 2 timmar.

Boende

 • Hotel Mas Salvi

  Mas Salvi är ett boutique-hotell med ett lantligt och avkopplande läge. Här njuter man av naturen och stillheten i Kataloniens böljande landskap. De äldsta delarna av hotellet är inrymda i en lantgård från 1600-talet, stilfullt renoverad till modern standard. De rymliga hotellrummen ligger i enplanslängor i trädgården, och alla rum har sin egen lilla uteplats.

  Hotellet har en härlig utomhuspool (säsongsöppen) och ett spa med inomhuspool och bastu. Den charmiga restaurangen bjuder på vällagad mat, med fokus på lokala produkter. Utanför restaurangen finns även en uteservering där man, vid fint väder, kan avnjuta något att dricka efter avslutad cykeltur. Till närmsta by, Pals med sina medeltida historiska byggnader, är det en promenad på ca 20 minuter. 

 • Hotel Trias i Palamós

  Hotel Trias är välkänt tack vare sitt toppenläge precis vid strandpromenaden i det trevliga och genuina samhället Palamós. Hotellet har en lång historia och under 1950-talet blev Trias mycket populärt bland Barcelonas elit och internationella stjärnor. Det sägs att Truman Capote skrev delar av Med kallt blod under sin vistelse på hotellet.

  Idag är hela hotellet renoverat i mycket fin stil som närmast kan beskrivas som Medelhavsminimalism. Gästerna uppskattar de stora balkongerna med utsikt över hamnen och Medelhavet. Restaurangen serverar klassiker från det katalanska köket, där både fisk- och kötträtter står i fokus. En utomhuspool finns men föredrar man att båda i havet är det bara att gå 30 meter över strandpromenaden.

Om cyklingen

De flesta dagar är cyklingen av en lättare nivå utan stora höjdvariationer, men ibland med inslag av någon brantare backe. Stigningarna är sällan längre än några hundra meter. Snittet på veckans cykelturer är runt 40 km, men vi cyklar i lugn takt och har hela dagen på oss för att komma fram. Vi cyklar oftast på grusvägar eller på mindre asfaltsvägar. Cyklism är mycket populärt i Spanien och bilister respekterar cyklistgrupper som är ute på vägarna. Oftast är vi ute i naturen, men vid kusten cyklar vi även igenom en del bebyggelse. En av dagarna kombinerar vi cykling med kanotpaddling längs floden Ter. Naturen är mycket varierande, allt från ek- och pinjeskog till jordbruks- och kustlandskap.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Vi anländer till Barcelona och vår transfer tar oss till Hotel Mas Salvi en bit utanför vackra Pals. Promenad in till byn eller tid för avslappning, följt av välkomstmöte. Middag på hotellets restaurang.

Dag 2 Baix Empordan och La Bispal

I inlandet på Costa Brava ligger området Baix Emporda som är berömt för sina fina medeltida byar. Katalanerna i detta område värnar starkt om sitt kulturarv och därför har de flesta byar bromsat nybyggnation. Detta har inneburit att byarna har bevarat stora delar av sitt utseende och sin charm. Vi börjar veckan med en skön och trivsam cykling inåt landet i Baix Emporda, men innan avfärd justerar vi in våra hyrcyklar. Våra guider hjälper till så att alla känner sig bekväma och trygga med cykeln innan vi ger oss ut på vår första cykeltur. Turen går genom risfält på plan mark till den lilla byn Sant Feliu de Boada. Därefter fortsätter vi till den närliggande byn Peratallada, av många ansedd som Kataloniens vackraste by. Här finns tid att ströva runt och känna av atmosfären. Efter pausen fortsätter vi till huvudstaden i regionen, La Bispal, som är känd för sin keramiktillverkning. Kanske hinner vi med en titt i butikerna på keramikgatan eller en kaffe. Vi stannar för lunch på bybaren i Rupia. Efter lunch cyklar vi vidare på mindre asfalts- och grusvägar tillbaka mot havet. På vägen passerar vi Ullastret och Gualta och cyklar utmed floden Ter tillbaka till Hotel Mas Salvi. Resten av dagen kan man njuta vid poolen, eller varför inte läsa en god bok i den vackra trädgården?

Dagsetapp: cirka 40 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, mest på platt mark med ytterst få backar
Trafik: mindre vägar med lite trafik
Sevärdheter: medeltida byn Peratallada, och keramikstaden La Bispal

Dag 3 Floden Ter - cykling och kanotpaddling

Idag är cyklingen lite längre, cirka 45 km. Vi cyklar till floden Ter via staden Toroella och byn Verges upp till dammen La Presa de Colomers. Nu byter vi aktivitet och paddla en- eller tvåmans kanot nedströms i floden från Colomers ner till Verges, en mycket speciell och trevlig upplevelse som tar ungefär två timmar. Vi hämtar våra cyklar och sedan cyklar vi till lunchstället i Monells, restaurangen El Roura Blanc. Efter lunchen bär det av ned mot havet på lättcyklade vägar förbi byarna Parlava, Casavells och Gualta, innan vi når Pals och vårt hotell. Denna dag består cyklingen mestadels av ett nätverk av grusvägar som bönder ofta använder sig av för att ta sig till odlingarna. Det innebär att det är väldigt lite biltrafik och att underlaget är mycket bra för cykling.

Dagsetapp: cirka 45 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, mest på platt mark med ytterst få backar
Trafik: mindre vägar med lite trafik
Sevärdheter: torget i Monells och byar Corca, Matajudaica och Casavells

Dag 4 Pals och Palamós

Vi lämnar vi Hotel Mas Salvi och beger oss till vår andra bas denna cykelvecka, den lilla hamnstaden Palamós. Vi cyklar till den mycket välkända byn Pals som tronar högst upp på en kulle. Vi låser cyklarna och tar oss upp till byns högsta punkt, där vi har en hänförande utsikt över havet och det omgivande landskapet.

Dag 4 forts. Vi fortsätter på små grusvägar till staden Palafrugell för lunch. Sista sträckan följer en nedlagd järnvägslinje som är omgjord till cykelväg.

Dagsetapp: cirka 30 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, några korta stigningar, men av en lättare lutningsgrad
Trafik: delvis i stadsmiljö, annars mindre vägar med lite trafik, några större korsningar
Sevärdheter/höjdpunkter: byn Pals och cykelspåret ’Via Verde’

Dag 5 Ledig dag

Idag unnar vi oss en vilodag. Med Palamós som bas kan man välja att njuta av en dag på stranden, slappa vid poolen, ta en kortare kustvandring, cykla på egen hand (guiden kan ge tips) eller varför inte delta i fiskauktionen? Det finns även möjlighet att ta sig till den närliggande staden Girona med sin vackra katedral och medeltida stadsdel på egen hand. Eller, om intresse finns, kan guiden ordna ett besök i staden Figueres där Salvador Dalís stora, mycket imponerande museum ligger. På kvällen rekommenderar guiden de bästa ställena i det gamla kvarteret i Palamós för en autentisk tapasrunda.

Dag 6 Llafranc – Cap Roig

Denna dag bjuder på kustnära cykling. Med ny energi efter vilodagen fokuserar vi idag på kuststräckan norr om Palamós, hjärtat av Costa Brava. Vi startar från hotellet och cyklar via några små trevliga hamnar in på ytterligare en ”Via Verde”. Vägen tar oss upp till Palafrugell, som en gång var känd för sin korktillverkning. Efter en kaffepaus får vi en lättare utmaning, då vi cyklar i uppförslut till fyren Far de Sant Sebastia. Här har man en strålande utsikt från den branta klippan och man förstår varifrån kusten har fått sitt namn. Vi fortsätter till den lilla fiskebyn Llafranc för lunch och om vädret tillåter kan man ta ett dopp i havet. Vi cyklar sedan vidare mot Cap Roig för att besöka den berömda botaniska trädgården med sina terrasser ned mot havet. Här finner man alla sorters medelhavsväxter och blommor. Efter besöket väntar en liten uppförsbacke och sedan en lång utförslöpa i form av en liten grusväg i skogen till den obebyggda stranden Platja de Castell. Strax därefter är vi åter tillbaka på stranden La Fosca. Den som önskar kan stanna för ett bad då det varken är långt eller komplicerat att hitta tillbaka till Hotel Trias.

Dagsetapp: cirka 35 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, mest på platt mark, två medelsvåra stigningar
Trafik: delvis i stadsmiljö, annars mindre vägar med lite trafik, några större korsningar
Sevärdheter/Höjdpunkter: Far de San Sebastia, Cap Roig botaniska trädgården, kustcykling

Dag 7 Vall Llobrega

Idag följer vi strandpromenaden söderut och viker sedan av in mot landet och byn Calonge för en kaffepaus. Vi cyklar på små grusvägar genom vinfälten i Calongedalen och upp på bergssidan bakom Palamos. Här finns möjlighet för den som vill pröva på cyklisternas träningsbacke “La Ganga”. En fikapaus sitter inte heller fel. Vi fortsätter via en Via Verde till Calella de Palafrugell där vi tar lunchpaus i den vackra lilla viken. På eftermiddagen når vi Vall Llobregadalen och en av områdets bästa vingårdar för vinprovning. Stärkta av den goda drycken har vi nu bara fyra kilometers lätt cykling utför till Hotel Trias. Mer kuperat landskap idag, vissa kortare branta stigningar men dagens cykling är ändå på en lätt nivå.

Dagsetapp: cirka 30 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, vissa kortare branta stigningar
Trafik: delvis i stadsmiljö, annars mindre vägar med lite trafik
Sevärdheter: Calella de Palafrugell och vingård

Dag 8 Hemresa

Efter frukost kliver vi på bussen igen för transfer till flygplatsen.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • SpanienSingelresa Costa Brava Vandring

  Följ med på vår singel-vandringsresa till vackra Costa Brava. Här väntar enastående naturupplevelser både längs kusten och lite mer inåt land. Boende vid uppskattat hotell vid strandpromenaden. Här njuter vi av god mat från det katalanska köket.

  Kommande resa
 • Frankrike Champagne Cykel

  Bubbeldistriktet Champagne är den ultimata platsen för dig som vill varva cykling med livets goda ting. Champagne förknippas med glädje, fest och lyx och under resan får du chansen att uppleva det på bästa sätt – från cykeln.
  Denna resa planeras preliminärt till 2025.

  Kommande resa
 • Tyskland Moseldalen Cykel

  Under denna mycket uppskattade weekendresa kombinerar vi tre av de mest attraktiva cykelturerna med en dos av kultur och historia. Vi bor charmigt och centralt på ett legendariskt hotell med anor från 1600-talet.

  4 dagar från 14 950 SEK