Åldrandets gåta med Henrik Ennart – GoActiveTravel
08 522 54 113 info@goactivetravel.se

Åldrandets gåta med Henrik Ennart

I samarbete med SvD Accent.

I den lilla charmiga kuststaden Acciaroli , beläget i Sydvästra Italien på den vackra Cilentokusten söder om Neapel, bor ca. 2000 personer varav 300 st. är 100 år eller äldre. De har dessutom extremt lågt antal hjärtsjuka och få som drabbas av Alzheimers. Vi blev förstås nyfikna, vad är hemligheten bakom deras friska och långa liv?

Vi har tidigare rest med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart till Acciaroli och även Ikaria, en av de Blå Zonerna, för att djupdyka i dessa områden och förstå fenomenet Åldrandets Gåta.

I år har vi valt att åter resa till Acciaroli, (som officiellt inte är en Blå Zon, men däremot blivit uppmärksammad av forskare världen över för sina många 100-åringar), med ett unikt erbjudande till alla resenärer.

De resenärer som följer med på resan kommer att erbjudas en kostnadsfri deltagande i ett forskningsprojekt som görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet. Syftet med studien är att undersöka om blodmetaboliter och tarmbakterier som är kopplade till risk för sjukdom kan förändras genom en veckas vistelse i Cilento då Du kommer få äta genomgående lokalt producerad mat och dryck. Blodtester kommer att göras på fastande mage i samband med ankomst till Acciaroli och igen strax före avfärd.

 

Avgångar

19 september 2020

/ 8 dagar

Stockholm

Stockholm - Neapel 19 sep 11:50 - 16.40
Neapel - Stockholm 26 september 17:35 - 23.25
26 990 SEK Fler än 10 Boka

Inget flyg

24 390 SEK Fler än 10 Boka

Program

Förslag på hur en dag kan se ut:

 • Morgonyoga
 • Frukost
 • Föreläsning med Henrik
 • Vandring med lokal guide 
 • Fri tid
 • Gemensam middag

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

 • Föreläsning med Henrik Ennart

  Under sina föreläsningar berättar Henrik om hur mat och livsstil påverkar hur vi mår till både kropp och själ och även hur våra vardagliga val påverkar vårt eget åldrande. Vi befinner oss mitt i en åldersexplosion där den väntade livslängden ökat med i genomsnitt två månader per år de senaste 250 åren. Det är en utveckling som nu ser ut att ta extra fart då vi på allvar går in i den biologiska revolutionen som vänder upp och ned på många gamla sanningar. Under resan kommer han bland annat att dela med sig av sina erfarenheter från reportageresor och möten med människorna i alla de blå zonerna, de platser på jorden där chansen är störst att bli hundra år. Vi får också möjlighet att sätta oss in i de allra senaste rönen kring vår tarmflora och hur den är en omistlig del av vårt välmående. 

 • Yoga

  Yoga är mer än bara flexibilitet. Yogan ökar även din styrka, förbättrar din balans och får dig att må bra. Vi gör yoga i fantastiska miljöer som även är en upplevelse för dina sinnen.

 • Vandring

  Vi vandrar i vackra miljöer som stoltserar med sina höga berg, gröna slätter och ofta magiska utsikter. 

Coacher

 • Henrik Ennart

  Vetenskapsjournalist

  Henrik Ennart är en Guldspadebelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i artikelserier i Svenska Dagbladet och i ett halvdussin egna böcker. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han de senaste åren gett ut den internationella toppsäljaren Happy Food och uppföljaren Happy Food 2.0 som handlar om hur magen och måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss. 

Inför resan

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Alla är välkomna att delta på denna resa. Däremot reserverar vi oss för att den kommer att innehålla en del vandring som möjligtvis inte passar för alla.

Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en tränings/hälsoresa är ett sätt att lära känna nya människor som delar ens intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Självklart! Det spelar ingen roll om ni är på olika nivåer, alla deltar efter sina egna förutsättningar.

Vad behöver jag ha med mig?
Du behöver ha med dig ett par klädombyten för yoga och gärna en yogamatta om du har.Till vandringarna bör du ha ett par väl ingångna vandringsskor/kängor, sköna kläder, solglasögon eller solhatt samt en tunnare vind/regnjacka. En enklare ryggsäck med plats för vatten och något att tugga på är också bra att ha med sig.

Avgångar

19 september 2020

/ 8 dagar

Stockholm

Stockholm - Neapel 19 sep 11:50 - 16.40
Neapel - Stockholm 26 september 17:35 - 23.25
26 990 SEK Fler än 10 Boka

Inget flyg

24 390 SEK Fler än 10 Boka