Åldrandets gåta med Henrik Ennart | Go Active Travel
08 522 54 113 info@goactivetravel.se

Åldrandets gåta med Henrik Ennart

I samarbete med SvD Accent.

Den charmiga lilla kuststaden Acciaroli i sydvästra Italien har förbryllat forskare i flera år med sina uppseendeväckande många invånare som är kring 100 år. Här finns dessutom ett extremt lågt antal hjärtsjuka och få som drabbas av Alzheimers. Tillsammans med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart går vi på djupet för att få en del av svaren på hur man kan leva ett långt, friskt och lyckligt liv. Vi tar del av livet i Acciaroli med omnejd genom vandringar och utflykter till historiska platser. Vi smakar på lokala viner, mat och olivolja och lyssnar på Henriks intressanta föreläsningar. Varje morgon finns möjlighet till yoga med Charlotte Fredriksson och därefter utforskar, upptäcker och inspireras vi av ortsbornas livsstil för att kunna implementera delar av den när vi kommer hem.

Samtliga resenärer erbjuds dessutom ett kostnadsfritt, frivilligt deltagande i ett forskningsprojekt som görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet, och med Professorerna Salvatore di Somma och Olle Melander på plats. Syftet med studien är att undersöka om blodmetaboliter och tarmbakterier, som är kopplade till risk för sjukdom, kan förändras genom en veckas vistelse i Cilento, Acciaroli, med endast lokalt producerad mat och dryck.

Varmt välkomna att följa med!

Avgångar

19 september 2020

/ 8 dagar

Inget flyg

24 390 SEK Fullbokat

Stockholm

Stockholm - Neapel 19 sep 11:50 - 16.40
Neapel - Stockholm 26 september 17:35 - 23.25
26 990 SEK Fullbokat

26 september 2020

/ 8 dagar

Inget flyg

25 190 SEK Fler än 10 Boka

Stockholm/Arlanda

Stockholm/Arlanda - Neapel 26 sep 11:50 - 16.40
Neapel - Stockholm/Arlanda 3 oktober 17:35 - 23.25
27 990 SEK Fler än 10 Boka

Reseinformation

Allt detta ingår:

  • Flyg t/r Stockholm – Neapel, en mellanlandning
  • Flygskatter
  • Transfer t/r Neapels flygplats samt alla utflykter
  • Boende 7 nätter, del i dubbelrum
  • Helpension frukost, lunch och middag bestående av lokala specialiteter (ej lunch på hemresedagen)
  • 2 - 3 guidade vandringar
  • 1 vingårdsbesök med vinprovning till middagen
  • 1 olivoljeprovning
  • 5 föreläsningar/workshops med Henrik Ennart
  • 1 föreläsning om hållbar kost med Charlotte Fredriksson
  • Daglig yoga
  • Solstolar och handdukar på hotellets strandbar
  • Färdledare från Go Active Travel samt lokala guider
  • 110% CO2-kompensation, det innebär att hela din resa är klimatkompenserad, inkl. alla transporter, boende och mat.

Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll

Tillval vid bokning:

  • Enkelrumstillägg 3 690 kr


Betalningsinformation:

  • När du bokar din resa betalar du 3000 kr i anmälningsavgift för att säkra din plats inom 7 dagar från bokningsdatumet
  • Du kan därefter välja att delbetala din resa fram till 60 dagar före avresa, maila till info@goactivetravel.se för mer info.
  • Senast 60 dagar före avresa betalar du resterande belopp. 

Resa utan flyg:

Detta alternativ passar för dig som antingen vill flyga från en annan ort, förlänga din vistelse eller resa med annat färdmedel. Önskar du resa från en annan flygplats kan du antingen boka dina flygbiljetter på egen hand eller kontakta oss för hjälp. Individuella flygbokningar kan i vissa fall innebära en extra tilläggskostnad. Hör gärna av dig till oss på info@goactivetravel.se om du har några frågor! *Vi hänvisar till våra resevillkor för mer information om fullständiga villkor.

Fullständiga Resevillkor

INBJUDAN TILL DELTAGANDE I FORSKNINGSPROJEKT

Forskare vid Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet inbjuder dig till att delta i ett forskningsprojekt i samband med Din resa till Cilento.

Bakgrunden är att man funnit att vissa nedbrytningsprodukter av födoämnen som är mätbara i blodet (blodmetaboliter) och vissa tarmbakterier i avföringsprover, är kopplade till risk för typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Nya data visar att befolkningen i Cilento jämfört med en svensk befolkning har en mer gynnsam profil av metaboliter i blodet. 

Projektet går ut på att mäta sådana metaboliter i blodprov och bakteriesammansättning i avföringsprov dels vid ankomsten till Cilento och dels efter en veckas vistelse i Cilento för att se om dessa förändras under veckan i Cilento då du kommer äta typisk lokal kost. Vidare kommer kända riskfaktorer (tex kolesterol, blodsocker, njurfunktion och blodtryck) mätas i början och slutet av din resa och några veckor före resan kommer vi be dig fylla i ett frågeformulär om levnadsvanor och eventuella sjukdomar och mediciner.

Är du intresserad av att vara med i forskningsprojektet? Då anmäler du ditt intresse genom att välja tillvalet "Intresseanmälan forskningsprojekt" när du går vidare och gör din bokning. 

För mer information mejla gärna till info@goactivetravel.se

GO BALANCE - Personlig utveckling och mental balans. I Go Balance-konceptet är personlig utveckling huvudfokus. Målet är att få dig att växa och utvecklas som människa, ge dig självinsikt, stabil tillvaro och mental balans. Våra coacher varvar inspirerande kurser med fysisk aktivitet. Det finns tid för återhämtning, viktiga, givande samtal och gemensamma måltider. Helst befinner vi oss där ”slow living” genomsyrar stämningen.

Fler Balance-resor

Program

Under dagarna i Acciaroli, vill vi inte bara utforska och upptäcka, utan verkligen försöka leva som lokalborna för att få en förståelse för hur vi kan inspireras av deras livsstil och implementera delar av den när vi kommer hem.

Vi börjar dagen med yoga för den som vill, vill man inte yoga kan vi varmt rekommendera en morgonpromenad på stranden. Vi hinner med 2-3 vandringar med lokal guide och får dessutom flera historiska inslag.

Cilentokusten har, med sitt perfekta klimat för olivodlingar, ett stort utbud av olivoljeproduktion. Olivoljans egenskaper sägs bidra till ett friskare liv och utgör en självklar ingrediens i den italienska matlagningen. Vi passar givetvis på att besöka en odling och lär oss mer om detta.

En höjdpunkt på resan är mötena med ”centenaris” (90-100 år) och/eller ”ultra-centenaris" (över 100 år). Vi möter några av dem i deras vardag.

Det är ett fullsatt gediget schema med ett varierat program som fyller våra dagar, men vi har givetvis också planerat in tid för den livsviktiga återhämtningen som vi rekommenderar er att tillbringa på den lugna stranden precis nedanför hotellet.

(Vi reserverar oss för ändringar i programmet)

Dag 1 

  • Kl. 11.50 Avresa från Arlanda
  • kl. 16.40 Anländer Neapels flygplats 
  • Transfer (ca 2,5 h) från Neapels flygplats till Acciaroli, med ett kort paus
  • Anländer till Hotel La Pineta, checkar in och äter en lättare middag
  • Kl. 22.00 - Fastan börjar för de som valt att delta i forskningsprojektet

Dag 2       

  • Kl. 07.00 - Blodprov på fastande mage
  • Frukost
  • Föreläsning med Henrik
  • Buss till Agriturismo Il Mulino, matlagningsdemo och lunch
  • Hike genom små städer till Pollica där vi tar en “After hike” och får en historisk rundvandring
  • Därifrån transfer till hotellet. (De deltagare som ej kan vandra åker buss till Pollica)
  • Gemensam middag 

Dag 3

  • Yoga med Charlotte 
  • Frukost
  • Föreläsning med Henrik
  • Buss till Castellabate, vi vandrar runt i den gamla staden med magisk utsikt, tar en kaffe och “gelato”
  • Bussen tar oss vidare till Ogliastro Marina där vi serveras en picknick “Acciaroli style”
  • Tillbaka till hotellet
  • Föreläsning med Charlotte om “Hållbar Kost”
  • Middag på Hotellets beach Club – Mediterranean BBQ

Dag 4

  • Yoga med Charlotte
  • Frukost 
  • Buss till San Severino. Vi stannar till i Elea Velia (Ascea Marina), en historisk plats där den Grekiska historien sägs ha sitt ursprung.
  • Framme i San Severino får vi en guidad tur i en “Medieval Town” för att sedan äta lunch hos “gammelfarmor”  med lokalborna. Henrik håller ett kortare “Talk” under lunchen.
  • Buss till Palinuro för en skön eftermiddagsvandring för de som vill alternativt hänger man på stranden. Här finns möjlighet för de som vill att ta en liten båttur om vädret tillåter, till självkostnadspris.
  • Tillbaka till hotellet
  • Gemensam middag

Dag 5

  • Yoga med Charlotte
  • Frukost
  • Föreläsning med Henrik
  • Kort transfer till Olivoljegård för provning och lunch
  • Tillbaka till hotellet för en fri eftermiddag
  • Transfer till ”Wineyard Da Concilis”
  • Middag och vinprovning

Dag 6

  • Yoga med Charlotte
  • Frukost
  • Föreläsning med Henrik
  • Buss till staden Pioppi där Ancel Keys, forskaren som myntade Medelhavsdieten bodde. Vi äter lunch på Delia's restaurang, som var hans privata kock. För den som vill kan man därefter besöka ”Museum of Mediterranean diet and history”. Dom som hellre vill gå till stranden gör det.
  • Tillbaka till hotellet
  • Gemensam middag 

Dag 7

  • Yoga med Charlotte
  • Frukost
  • Vandring till Monte Stella, ca 3 timmar, de som inte kan vandra har möjlighet att ta bussen.
  • Lunch hos den lokala bonden
  • Tillbaka till hotellet, fritid
  • Avslutning med Henrik
  • Kort transfer till Agriturimso Agavi
  • Avslutningsmiddag
  • 22.00 - Fastan börjar för de som deltar i forskningsprojektet

Dag 8 

  • 07.00 - Blodprov på fastande mage
  • Frukost
  • Fri tid, utcheckning och lunch på egen hand (ingår ej).
  • Transfer till Neapels flygplats med en kort paus
  • 17.35 – Flyget avgår från Neapels flygplats
  • 23.35 - Landar på Arlanda (För er som vill resa hem en annan tid eller dag går det bra att boka en annan flygbiljett, mejla oss för mer info www.goactivetravel.se)

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

  • Föreläsning med Henrik Ennart

    Under sina föreläsningar berättar Henrik om hur mat och livsstil påverkar hur vi mår till både kropp och själ och även hur våra vardagliga val påverkar vårt eget åldrande. Vi befinner oss mitt i en åldersexplosion där den väntade livslängden ökat med i genomsnitt två månader per år de senaste 250 åren. Det är en utveckling som nu ser ut att ta extra fart då vi på allvar går in i den biologiska revolutionen som vänder upp och ned på många gamla sanningar. Under resan kommer han bland annat att dela med sig av sina erfarenheter från reportageresor och möten med människorna i alla de blå zonerna, de platser på jorden där chansen är störst att bli hundra år. Vi får också möjlighet att sätta oss in i de allra senaste rönen kring vår tarmflora och hur den är en omistlig del av vårt välmående. 

  • Föreläsning om Hållbar Kost

    Charlotte är utbildad Kost- och Näringsrådgivare och har sedan flera år föreläst i ämnet ute på företag och på träningsresor. Föreläsningen Hållbar Kost handlar främst om vilken kost som är bäst för vår hälsa och för vårt klimat, men vi får även ta del av hur tarmflorans balans påverkas av den mat vi äter. Vi går igenom vilken mat vi ska minska på och varför, vilken mat vi ska äta mer av och flera tips på hur vi kan implementera den i vår vardag. Våra livsstilsval överlag kan förbättra vårt välmående så vi reder även ut vilka livsstilsfaktorer som påverkar vår hälsa mest och vad vi kan tänka på för att uppnå balanserad hälsa..

  • Yoga

    Yoga är mer än bara flexibilitet. Yogan ökar även din styrka, förbättrar din balans och får dig att må bra. Vi gör yoga i fantastiska miljöer som även är en upplevelse för dina sinnen.

  • Vandring

    Vi vandrar i vackra miljöer som stoltserar med sina höga berg, gröna slätter och ofta magiska utsikter. 

Coacher

  • Henrik Ennart

    Vetenskapsjournalist

    Henrik Ennart är en Guldspadebelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i artikelserier i Svenska Dagbladet och i ett halvdussin egna böcker. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han de senaste åren gett ut den internationella toppsäljaren Happy Food och uppföljaren Happy Food 2.0 som handlar om hur magen och måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss.


    Mer info om Henrik hittar ni på hans hemsida www.henrikennart.se

  • Salvatore di Somma

    Professor

    Salvatore di Somma är professor i internmedicin vid La Sapienza Universitetet och överläkare vid Sant’Andrea Hospital i Rom, Italien. Han har en lång forskningshistoria inom hjärtsjukdomar som både syftar till bättre behandling av och förebyggande åtgärder mot hjärt-kärlsjukdomar med över 300 artiklar och bokkapitel. Salvatore har spenderat långa perioder i Cilentoregionen, den syditalienska region där begreppet ”medelhavsdiet” myntades av den amerikanska forskaren Ancel Keys. Salvatore har utarbetat ett unikt samarbete med lokala läkare och vårdcentraler för att studera faktorer som kan bidra till hälsosamt ålderande i Cilento, bl.a. genom ingående kartläggning av hjärt-kärlsystemet hos hundraåringar i Cilento. Salvatore och Olle Melander leder den studie som kommer genomföras under resan.

  • Olle Melander

    Professor

    Olle Melander är professor och överläkare i internmedicin vid Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus. Hans forskning syftar till att hitta nya sätt att förebygga typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom och har han publicerat >500 internationella vetenskapliga originalartiklar inom detta område. Forskningen utgår från att hos friska människor noggrant mäta biologiska avvikelser såsom exempelvis genetiska variationer och koncentration av nedbrytningsprodukter av föda och vävnader i blodet (metaboliter) och undersöka hur dessa biologiska faktorer samverkar med livsstil (kost, fysisk aktivitet, rökvanor och sociala faktorer m.m.) för att förutsäga risk för sjukdom senare i livet. Sådana resultat används sedan för att försöka hitta individanpassade livsstilsåtgärder, och i vissa fall nya läkemedel, som kan motverka sjukdomsrisken. Olle leder tillsammans med Salvatore di Somma det forskningsprojekt som kommer genomföras under resan.

  • Charlotte Fredriksson

    Yogalärare och kostrådgivare

    Charlotte Fredriksson är kostrådgivare och yogalärare sedan flera år tillbaka och vidareutbildar sig mot 500hRYT på Yogayamas Advanced Training. Hennes klasser är dynamiska med inslag av flow, stillhet, djup, eftertänksamhet och intensitet som passar alla nivåer och män som kvinnor. Charlotte fokuserar även mycket på avslappning, självkänsla och kroppsmedvetenhet under klassen. Som hälsoföreläsare och kostrådgivare inspirerar Charlotte till hållbar hälsa på alla plan med mycket fokus på kosten, tarmfloran men också motion, stress och återhämtning. Idag jobbar hon i huvudsak som Verksamhetsansvarig på Go Active Travel men följer även med som yogalärare och hälsoföreläsare på flera av våra resor.

  • Daniel Vuotto

    Trekking guide

    Daniel är vår lokala guide på flera av våra Italienresor. Han är född på Capri och uppväxt i Neapel. Daniel har en lång erfarenhet inom resebranschen, både som resande och producent, och har arbetat med resor världen över. För ca 3 år sedan bestämde han sig för att starta sin egna reseverksamhet, Local Life, med upplevelsen i centrum och med stor fokus på detaljerna.


    Han har ett stort intresse för naturen och förutom en enorm kunskap inom växter, näring och biologi kan han Italiens historia på sina fem fingrar. Daniel har dessutom studerat både film och konst, och har en stor passion för cykling, vandring och mat.


    Daniel är full av överraskningar och bidrar till att fylla resan med kuriosa och inslag som sätter helheten.

Boende och mat

Vi bor på Hotel La Pineta, ett trevligt hotell som ligger i Acciaroli, 50 meter från den vackra sandstranden där det finns solstolar och beach bar. Vattnet här blev 2015 belönat som ett av det renaste i Italien. På hotellet finns en restaurang, bar och en uppvärmd pool med poolbar och jacuzzi. Hotellet ligger bara några 100 meter från hamnen och centrala Acciaroli med restauranger, barer och butiker.

Rummen är inredda i klassisk italiensk stil med fräscha badrum. I resans pris ingår del i dubbelrum*, men det går bra att boka enkelrum mot angivet tillägg.

*Deltagare som reser på egen hand och väljer del i dubbelrum utan angiven rumskamrat, kan komma att placeras i ett enkelrum vid ojämnt antal resenärer mot den angivna kostnaden för enkelrumstillägg.

 

Cilento är platsen där Medelhavskosten första gången beskrevs i början av 1950-talet. Den mat vi äter är just av det slag som vanliga människor i regionen traditionellt har ätit till vardag och fest. Vi bjuds snarare på läckra hemlagade måltider än på modern restaurangmat. Som i all Medelhavskost består basen av grönsaker, inte minst tomat, aubergine och lökväxter, många olika vilda örter, baljväxter, olivolja, surdegsbröd gjort på lokala vetesorter och rött vin. Typiskt för Medelhavskosten i Cilento är förstås även pastan. Det mesta som fångades i havet såldes vidare och själva åt människorna framför allt ansjovis. Allt var ekologiskt, närodlat och närproducerat. Ibland kallas den här kokkonsten för "de fattigas rika mat". Varje dag startar vi med en klassisk frukost med lokala råvaror och som den äts av ortsborna.

Inför resan

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Alla är välkomna att delta på denna resa. Däremot reserverar vi oss för att den kommer att innehålla en del vandring som möjligtvis inte passar för alla. Yogan anpassa efter gruppen så att alla kan vara med.

Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en tränings/hälsoresa är ett sätt att lära känna nya människor som delar ens intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Självklart! Det spelar ingen roll om ni är på olika nivåer, alla deltar efter sina egna förutsättningar.

Vad behöver jag ha med mig?
Du behöver ha med dig ett par klädombyten för yoga och en yogamatta. Till vandringarna bör du ha ett par väl ingångna vandringsskor/kängor, sköna kläder, solglasögon eller solhatt samt en tunnare vind/regnjacka. En enklare ryggsäck med plats för vatten och något att tugga på är också bra att ha med sig. Badkläder och ombyten för middagarna. 

Avgångar

19 september 2020

/ 8 dagar

Inget flyg

24 390 SEK Fullbokat

Stockholm

Stockholm - Neapel 19 sep 11:50 - 16.40
Neapel - Stockholm 26 september 17:35 - 23.25
26 990 SEK Fullbokat

26 september 2020

/ 8 dagar

Inget flyg

25 190 SEK Fler än 10 Boka

Stockholm/Arlanda

Stockholm/Arlanda - Neapel 26 sep 11:50 - 16.40
Neapel - Stockholm/Arlanda 3 oktober 17:35 - 23.25
27 990 SEK Fler än 10 Boka