Amalfi vandringsresa 3-10/10 2020 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Amalfikusten Vandringsresa 3-10 oktober 2020

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på WI-Resor hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss/Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i automater på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5) där boardingkort och bagagelappar printas ut. Väskor kan lämnas i särskild obemannad disk för bagageinlämning där du scannar bagagetaggen eller vid manuell incheckningsdisk med personal.

Vi rekommenderar att man checkar in minst 2 timmar innan avresan. Köerna är ofta långa och incheckningen stänger 45 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler längs vägen och på flygplanet, samt på plats i Italien. Läs mer om Swedavias riktlinjer: https://www.swedavia.se/arlanda/halsoatgarder-covid-19/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På utresan med Swiss serveras dryck och lättare förtäring (snack). Hemresan med Lufthansa serveras ingen mat, så vi rekommenderar att ni köper med er något innan, alternativt äter på flygplatsen i Frankfurt. Tänk bara på att det kan bli ont om tid vid ev försening från Neapel.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Din färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten WI-Resor. Busstransfern till hotellet tar ca 1,5 timmar. 

FLYG SÄKERT

Följande viktig information gäller för vistelse på flygplatserna och ombord, samt för inresa i Italien. Läs igenom denna information och besök sidan kontinuerligt för att hålla er uppdaterade om ev ändringar fram till avresan:
Utresan Arlanda-Neapel:
https://swiss.travel-regulations.com/route-info?origin=ARN&destination=NAP&search-enabled=true

Hemresa Neapel-Arlanda:
https://lufthansa.travel-regulations.com/route-info?origin=NAP&destination=ARN&search-enabled=true

COVID OCH MUNSKYDD

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.
Observera att denna information kan komma att ändras.

Generellt

  • Munskydd är i dagsläget obligatorisk i offentliga miljöer men inte utomhus där man inte kommer i kontakt med andra såsom ute på vandring eller vid bordet när man äter på restaurang.

Hotellet övrigt

  • Personal och resenär måste bära munskydd inomhus på de allmänna utrymmena, men det behövs inte utomhus på stranden, vid poolen, terrassen och bar/restaurang utomhus.
  • Middagarna serveras vid bordet. Frukost är fortfarande buffé, men man får inte plocka själv.
  • Extra noggrann rengöring städning av hotellrum samt allmänna utrymmen görs.

Restauranger  

  • Inget munskydd behövs vid borden i restaurangen på hotellet eller på andra restauranger, men när man lämnar bordet.   

Flyg

  • På de utländska flygplatserna måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste man på samtliga flygbolag bära munskydd (förutom då man kort dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. Man behöver inte uppvisa ett negativt covidtest då man byter flyg.
  • Luften ombord på flygen renas med hjälp av moderna luftfilter som fångar upp till 99,97 % av alla mikrober, t.ex. virus och bakterier, för att säkerställa hög luftkvalitet. Luften ombord byts ut med 2–3 minuters mellanrum. Luften ombord trycks ned från taket till golvet. Detta gör det svårt för små droppar att spridas, eftersom luftflödet innebär att de faller ned på golvet omedelbart. 

Buss

  • Vi har vår egen buss för flygplatstransfer och på våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. För aktuell kurs se t.ex. www.forex.se 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

DELTAGARLISTA

Till följd av den nya personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE

Hotel Riviera
Adress: Via Aniello Califano, 22, 80067 Sorrento NA, Italien
Telefon: +39 081 807 2011

KONTAKTUPPGIFTER

WI-Resors kontor (mån & tors 09.00-12.00)
+46 (0)771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med avresa, färdledare
Hanna Arvidsson, tel +46(0)702352245, eller +39 3314835929

alt. om du inte får tag i färdledaren  +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. WI-Resor värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Vandringsprogram

Kännetecknande för detta resmål är havsnära vandringar med fantastiska vyer över Amalfikusten, Neapelbukten och Capri. Vi får även uppleva vulkanvandring runt Vesuvius rykande krater. Det är i första hand en vandringsresa, men med flera kulturella inslag. Vandringarna passar de flesta, men vissa partier kan upplevas något tuffare då terrängen är kuperad som mest med en höjdskillnad på 400 höjdmeter. Ibland är det brant i form av trappor både upp och ner. Under vissa av vandringsdagarna ingår välsmakande luncher med lokala produkter på restaurang och andra dagar äter man av egen medhavd picknick. Klimatet på hösten är som svensk sensommar och kustklimatet gör att det sällan är för varmt.


Dag 1 (middag)

Ankomst Neapel och transfer till hotellet i Sorrento 

Dag 2 Sirenuse trail (lunch)

Med buss åker vi upp till Sant’Agata sui due golfi där vandringen startar. Leden går mestadels på lättgångna stigar med kullersten och på mindre vägar. Vi passerar flera oliv- och citrusodlingar innan vi kommer ut på en högre brant med en stigning på ca 100 meter. Därefter går vi igenom en vacker pinjeskog. Leden vi går på ligger ovanför Amalfikusten och bjuder på en fantastisk utsikt. Vi kan se kuststräckan hela vägen mellan Punta Campanella och Praiano. Strax efter pinjeskogen kommer vi till vår restaurang där vi äter en välsmakande lunch med lokala råvaror.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning: 100 + 135 meter. Utför 150 meter. Högsta punkt: 524 möh.

Dag 3 Punta Campanella (lunch)

Den här turen för oss ut till Sorrentohalvöns västligaste spets, Punta Campanella. Detta är den yttersta punkten på Sorrento halvön. Kusten kallas också La Costa Divina, den “gudomliga kusten”. för den är både vild och vacker. Vi kommer dit genom en vandring där vi passerar små citrus- och olivodlingar. Från Punta Campanella går vi längs en slingrande stig med en stigning på 430 m. upp till Monte San Constanzo. där vi möter en betagande utsikt. Väster ut ser vi Capri och åt öster har vi Amalfikusten i blickfånget. Efter att avnjutit de fantastiska vyerna går vi ner till byn Termini. Här intar vi en fantastisk lunch med traktens lokala rätter på bordet. Vi avslutar denna dag med en kort vandring genom små idylliska byar.

Svårighetsgrad: Medelsvår.Vandringstid: cirka 5½ timme Höjdvariation: Stigning 430 meter, utför 200 meter. Högsta punkt: Monte S. Constanzo 486 möh.

Dag 4 Vesuvius och Pompeji (middag)

Vår tur startar i nationalparken som omgärdar den kända vulkanen Vesuvius och vi fortsätter vår vandring upp på kratern, på lite mer steniga stigar under det att vår vulkanguide berättar om Vesuvius historia. På eftermiddagen får vi sedan en rundvandring med guide i Pompeji, där vi får inblick i hur människor levde innan det förödande utbrottet 79 e Kr. Vesuvius.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 2½ timme. Höjdvariation: Stigning 281 meter, utför 330 meter. Högsta punkt: Vesuvius topp 1.281 möh.

Dag 5 Vilodag (inga måltider)

Vilodag Vandringsfri dag på egen hand (ingen middag ingår).

Dag 6 Capri (middag)

Capri Man bör inte åka hem utan att ha sett ön Capris mytomspunna skönhet och intagande natur. Vi tar oss dit med båt och njuter av den svalkande båtresan under det att vi beundrar Amalfikusten från havssidan. Denna kalkstensö är ganska liten men erbjuder ett milt klimat och dramatisk natur. .Förutom en svindlande vacker vandring från Monte Solaro, där vi har en hänförande utsikt över ön, så finns det möjlighet att besöka läkaren och författaren Axel Munthes sommarresidens Villa San Michele. Residenset ligger på en klippa med vid havsutsikt i Anacapri och väl värt ett besök.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning: 320 meter, utför 280 meter. Högsta punkt: Monte Solaro 587 möh.

Dag 7 Gudarnas stig "Sentiero degli dei" (middag)

Denna vandring är en av veckans höjdpunkter. På vår vandring längs gudarnas vandringsstig är det inte svårt att hänföras av den gudomliga utsikten och denna vandring är en av höjdpunkterna under veckan. Vi startar i Bomerano och vandrar längs slingrande stigar 500 meter över havet, samtidigt som vi beundrar den dramatiska kustlinjen med frodig medelhavsvegetation och det intensivt blå havet. Vandringen avslutas med de branta trapporna ned mot konstnärsstaden Positano, vars pastellmålade hus klänger längs bergssluttningarna ned mot det glittrande havet. Här levde man förr av fiske och citronodling, men numera är byn ett exklusivt tillhåll för turister.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 40 meter, utför 633 möh.

Dag 8

Avresa  från Sorrento till Neapels flygplats. Er färdledare meddelar avresetid från hotellet.

Observera att då vi är en mindre grupp kommer det endast att bli en vandringsgrupp. Reservation för att program kan ändras pga av väder och dylikt

Vandringskängor

Det är ett krav att man har vandrarkängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, då en del partier är steniga och kan bli hala vid regn.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Två dagar ingår lunch på lokal restaurang och de andra dagarna får man själv ordna sin medhavda matsäck. Färdledaren kan ge tips om var mina kan inhandla sin picknick. Förutom frukost på hotellet ingår fyra middagar. Färdledaren kan ge tips var man kan äta de andra dagarna.

Under veckan kommer vi att se olika delar av Sorrento/Amalfi-området och vanligtvis tar vi oss till utgångspunkten för vandringen med vår egen buss. Ibland använder vi oss även av någon lokalbuss eller tar båten som till Capri. Det blir en del tidiga avresor från hotellet för att man ska få uppleva så mycket som möjligt under veckan.

En vandringskarta per bokning erhålls på plats.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Mat och dryck i Kampanien

Mozzarella di Bufala Campana är regionens ”nationalost”. Mozzare från det italienska verbet avskuren, beskriver tillverkningsprocessen, då man nyper av ostmassan i bitar om ett hekto. Den passar bra tillsammans med områdets goda tomater och kryddig basilika i en Insalata Caprese.  

I bergen ovanför Sorrento tillverkas en smakrik ost på komjölk som lagras i 6-18 månader och kallas Provolone di Monaco.

En iskall Limoncello- En likör präglad av regionens berömda citroner som ofta kantar vägarna, är en perfekt avslutning på en måltid.

 Lacrima Christi- Kristi tårar, är ett speciellt vin som kommer från vingårdar belägna på vulkanen Vesuvius sluttningar.