Gardasjön Elcykelresa 4-9/10 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Gardasjön Elcykelresa 4-9/10 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt preliminärt program. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS  bifogas i detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.

Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

OBS! packa allt ni behöver (inkl cykelutrustning) för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. 

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra från ca 1 vecka innan resdatum och fram till 18 timmar före avresa (gäller flyget med SAS). Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Brii möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. Transfern tar cirka 2 1/2 timme.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare Brigida (Brii) Clazzer Doss: +46 (0)739994958

Cykelguide Gabrio +39 338 509 0764
Jourtelefon vid akuta ärenden: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex.  sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Fyrstjärniga Hotel Le Ali del Frassino ligger i utkanten av Peschiera del Garda och har ett perfekt läge för våra cykelturer. Alla rum är modernt inredda och här hittar du såväl en utomhuspool som ett spa- och hälsocenter. Spa-avdelningen är gratis men glöm inte att förboka om ni vill nyttja spa-avdelningen. Gratis Wi-Fi finns i alla utrymmen. 

Le Ali del Frassino
Strada Santa Cristina 13 - 37019 Peschiera del Garda
 +39 045 4950327
www.lealidelfrassino.it

MÅLTIDER

Det ingår frukost och middag varje dag. Till lunch passerar man ofta något ställe för att inhandla något att äta eller så kan man äta lunch på något café (ingår ej). Vi hinner även med en vinprovning i Franciacorta-området samt på vingården för avskedsmiddag. Det kan vara bra att förutom vatten ha med sig lite snacks på färden. Er färdledare kommer informera närmare om detta. 

OM CYKLINGEN

En vanlig cykeldag
På överenskomna platser samlas vi för vätskepaus, lunch eller en stunds guidning av någon sevärdhet. De flesta dagar kan du räkna med att vara tillbaka på hotellet under eftermiddagen, i god tid för dusch och en stunds vila före middag och eventuellt prova spa-avdelningen.

Brii är er svenske färdledare som kommer att gå igenom programmet med er innan middagen och Gabrio är er cykelguide under cyklingen.

När vi åker på en cykelresa i grupp, är vår guide ansvarig för alla när vi är ute och cyklar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen cyklar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra.  När man cyklar med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Utrustningslista cykel

Ingår:

 • Hjälm 
 •  Lås
 • Laddare
 • Cykelväska


Rekommenderas starkt:

 • Sportskor (gärna luftiga utan snörning) med bra stöd och räfflad sula.
 • Regnkläder (alternativt regnponcho)
 • Sol- eller cykelglasögon
 • En liten dagryggsäck


Bra att ha med sig:

 • Solskyddsmedel
 • Solhatt eller keps
 • Badkläder
 • Vattenflaska
 • Vätskeersättning
 • Shorts, tunna byxor eller vadderade cykelbyxor
 • Kamera/mobil
 • Sittunderlag
 • (Cykel)handskar


Vår lista är generell, så tänk på att det kan variera beroende på resmål och årstid.

Preliminärt program

Cyklingen är av lätt eller medelkaraktär och går mestadels på plattare underlag. Vissa av dagarna blir det lite mer kuperat med något enstaka backigt parti. Underlaget är grus eller asfalt och alltifrån cykelvägar, strandpromenader till mindre vägar med viss trafik. Längden varierar från ungefär 30 till 50 kilometer per dag.

Med på cykelturen är vår engelsktalande lokalguide Gabrio. Svenska Brii tar sedan hand om er på kvällarna och informerar om nästa dags program.

Preliminärt dagsprogram


Dag 1 Ankomst till Lago di Garda & Hotel Le Ali Del Frassino
(middag hotell)

Vi landar i Milano på Linate-flygplatsen där vår färdledare Bri möter upp och vi styr sedan kosan norrut mot Gardasjön och vårt hotell som ligger vid en sjö, inte långt från från den södra delen av Lago di Garda, Italiens största sjö. Gardasjön är enligt många är en av de vackraste platserna i Italien. Vid strandens södra sida sträcker sig vinodlingar och olivlundar ner till det klarblå vattnet. Vi har sedan lite tid att varva ner och innan det är dags för middag och information om våra kommande dagar i sadeln.

Dag 2 Historisk rundtur bland kullarna runt San Martino & Sirmione (frukost-middag hotell)

Efter frukost möter vi vår cykelguide Gabrio och går igenom våra cyklar innan det är dags att ge sig iväg på vår första cykeltur.

Vi startar från hotellet och tar oss till de gröna omgivningarna av halvön Sirmione och södra delen av Gardasjön, rika på fält och vingårdar. Vi når snart den historiska delen av San Martino della Battaglia där ett historiskt slag utkämpades för Italiens frihet på 1800-talet mot österrikarna. Vi besöker San Martinos torn där man har en vacker utsikt över omgivningarna. Tornet är dedikerat till Vittorio Emanuele II, som var den siste kungen av Sardiniens kungadöme och blev ( med hopslagningen av de då intagna italienska territorien – 1861) den förste kungen av det italienska kungadömet. Inuti tornet finner man olika fresker som beskriver denna kända strid.

Vi lämnar San Martino området och cyklar mot Sirmione,som ligger ute på en halvö vid södra delen av Gardasjön. Sirmione är kännt för de vackra vyerna över Gardasjön, sina varma källor och de arkeologiska utgrävningarna Grotto di Catullo längst ut på udden. Grotte di Catullo dvs den romerska villan – kallas Grotte beroende på att utgrävningarna gjorde den till skepnad likt grottor. De tillhörde den rika familjen Catullo, dit Julius Cesar ofta kom på besök och sonen i familjen var den berömde poeten Valerio Catullo. Sirmiones historiska centrum är mycket trevligt och rustikt med smala gator, gränder och små mysiga torg. Sedan är det tid att cykla tillbaka till vårt hotell och smälta dagens intryck innan middagen.

Dagsetapp: cirka 32 km
Vägunderlag: Grusväg + asfalt – lite kulligt men enkel cykling.
Trafik: Mindre vägar med viss trafik
Sevärdheter: San Martinos torn (ingår), (slottet i Sirmione, grottorna i Catullo, arkeologiska utgrävningar på halvöns udde).

Dag 3 Gardasjön med cykel & båt (frukost-middag hotell)

Att uppleva Gardasjön från vattnet är nästan ett måste, så en dag tar vi båten en kortare sträcka från hamnen i Peschiera och kliver av i Bardolino. Om vi hinner, tar vi en kortare kaffepaus i Bardolino eller i den pittoreska byn Garda med sina medeltida gränder, rik på kulturhistoria, mysiga kafeér, innan vi cyklar vidare.

dag 3 forts. Cykelturen går sedan uppe på höjden ovan byarna Garda och Bardolino. Bardolino är också ett känt vindistrikt, berömt för sina viner. Cyklingen går längs kammen, genom böljande vinfält och vi gör stopp i den lilla termala byn Cola´di Lazise för lunch. Efter vårt stopp styr vi söderut, långsamt planar moränkullarna ut och vi kommer tillbaka till vårt hotell.

Dagsetapp: cirka 43 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt – plant, omväxlande lite kulligt med en brantare backe.
Trafik: På vissa vägar viss trafik.
Sevärdheter: Vyer från vattnet. Det vackra landskapet med sina fantastiska vyer av Gardasjön och de kringliggande bergen. Mysiga små byar med kaféer, restauranger och småaffärer.

Dag 4 Franciacorta & Iseosjön (frukost-vinprovning-middag hotell)

På morgonen åker vi buss till Iseosjön och tar båten över från byn Iseo till ön Monte Isola beläget på Iseosjön. Här cyklar de som vill runt denna lilla ö och här har man hela tiden en vacker utsikt över sjön. Här intar vi sedan lunch på egen hand, innan vi tar båten tillbaka till Iseo.

På eftermiddagen är det dags att upptäcka Francaicortaområdet, berömt för sitt mousserande vita vin. Franciacorta-vinet är föregångare till Frankrikes mousserande vin Dom Perignon i Champagne. Dvs det blev experimenterat mousserande vin i Franciacorta 150 år tidigare. Vi cyklar i lugnt tempo längs en del av “Strada del Franciacorta” och avslutar dagen med en vinprovning av områdets typiska viner.

Dagsetapp: cirka 33 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, mestadels plant men kulligt/backigt den första delen på ön Monte Isola.
Trafik: Ön är stängd för biltrafik. Cykelvägar samt småvägar med viss trafik i Franciacorta.
Sevärdheter: Vinområdet Franciacorta – historiska byarna på ön Iseo.

Dag 5 Längs floden Mincio till Mantova (frukost-avskedsmiddag på vingård)

Sträckan Peschiera del Garda till Mantova är den mest kända och mest besökta cykelleden i Veneto, tack vare de många vackra platser man passerar. De asfalterade cykelvägarna är plana och väl skyltade.
Vi lämnar staden och följer floden Mincio med sina vackra jordbrukslandskap och vinfält.

Vi tar ett kaffestopp i Borghetto, en charmig liten by vid floden, känd för sin gamla vattenkvarn. Längs den sista delsträckan börjar de odlade fälten ge vika för mer bebyggelse. Här vidgar sig floden och övergår i ett flertal sjöar och strax når vi resans mål, världsarvsstaden Mantova, av många ansedd som en bortglömd renässanspärla. Staden är bland annat känd för sitt praktfulla hertigpalats. Efter 46 kilometer är det trevligt att slå sig ner på någon av Mantovas caféer och insupa Mantovas speciella atmosfär.

Sen eftermiddag är det sedan kanske skönt att sätta sig på bussen tillbaka till hotellet och koppla av en stund innan middagen. Denna kväll blir det middag på en vingård nära hotellet, där vi får njuta av lokala produkter.

Dagsetapp: cirka 46 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt – mestadels plant.
Trafik: cykelväg samt trafikerad väg nära Mantova
Sevärdheter: Borghetto, floden Mincio, Palazzo Ducale och Piazza Sordello i Mantova.

Dag 6 Hemresa (frukost)

Efter frukost, bär det sedan av mot flygplatsen för resan hem.

Reservation för att program kan ändras pga av väder och dylikt.