Kläppen ny 4-7/9 2022 – Go Active Travel

Kläppen till Costa Blanca 4-7/9 2022

Välkommen på resa med Go Active Travel

Nedan hittar du viktig information om din resa samt program, packlista mm. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget!

FLYG

Utresa med SAS 4/9: 
SK 4675 Oslo–Alicante 06:30-10:15 
Hemresa med SAS 7/9: 
SK 4676 Alicante-Oslo 13:20 – 17:05 

Bokningsnummer: Q8ZT6R

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer man skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Guido möter upp efter att ni har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Guido Bowden +46 733 66 43 01

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationell ID-kort går också bra som alternativ.

INRESA SPANIEN

Den 2 juni hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige och Norge. 

MUNSKYDD 

Munskydd är obligatoriskt om man ska åka tåg eller lokalbuss i Spanien. Eftersom alla planerade busstransporter under resan görs med privata bussar behövs där inget munskydd. Munskydd krävs vid besök på apotek och vårdcentraler. 

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Hotell, restauranger och affärer brukar acceptera de vanligaste bank - och kreditkorten. Tänk dock att när man handlar för småpengar, till exempel på kaféer osv, uppskattas inte betalning med kort. Det finns bankomater på flygplatsen och i Altea eller Benidorm.

 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under eventuell karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

BOENDE

Hotel La Nucía Hills
Carrer Pagre, 7, 03530 La Nucía, Alicante, Spanien
Telefon: +34 966 94 27 96

Vi bor på femstjärnigt hotell i utkanten av lilla staden La Nucía. De stora moderna rummen har antigen balkong eller terrass och har ett litet kök samt ett soffgrupp. https://www.barcelo.com/en-es/barcelo-la-nucia-hills/rooms/apartment/

Hotellet har poolområde med solstolar och wellness-centre med bla bastu. På gångavstånd från hotellet finns en supermarket.

MÅLTIDER

Frukost och middag äter vi på hotellet. Middagarna är bufféservering, här erbjuds ett stort utbud av lokala delikatesser samt välkomponerade för- och huvudrätter, båda traditionella och med en modernare touch.

Det bjuds på en dryck till maten till varje middag. Resterande dryck beställs av serveringspersonalen och betalas privat.

4/9 lunch på restaurang, en dryck till maten ingår, övrigt dryck beställs av serveringspersonalen​ och betalas privat.

5/9 lunch på egen hand i byn Altea eller på vandringsutflykten till självkostnadspris.

6/9 lunch på katamaranen, dryck ingår.

PROGRAM

COSTA BLANCA

Costa Blanca är namnet på rivieran längs en del av Spaniens östkust, söder om Valencia och norr om Alicante. Här finns allt från stora moderna semesterorter som Benidorm till charmiga, mer traditionella byar som Altea. I inlandet, bland de små vitkalkade byarna, reser sig en av Spaniens mest spektakulära bergskedjor med bl a den imponerande toppen Puig Campana -  som stoltserar några kilometer från vårt hotell.

Under våra dagar i området upplever vi några av Costa Blancas höjdpunkter, både på land och till sjöss.

Söndag 4/9

06:30 flyg SK4675 avgår från Gardemoen

10:15 beräknad ankomst Alicantes flygplats

Efter ungefär 45 min transfer med privatbuss kommer vi fram till kustbyn Villajoyosa, känd för sina färgglada gamla fiskekvarter, och för att det är hemvist för Spaniens främsta chokladfabrik. Vi tar en kort promenad genom den gamla delen av fiskebyn, följt av en tapaslunch. Nu är vi äntligen i Spanien!

Ca 14:30 incheckning på hotellet

Egen tid för poolhäng och spa

19:15 Aperitif på hotellets takbar B-Heaven 

20:00 Middag på hotellets restaurang

Måndag 5/9 – Vandring alt. besök i Altea

08:00 - 10:30 Frukost

08:30 Avfärd med privatbuss för vandringsgruppen (se separat beskrivning om vandringsaktiviteten längre ner)

10:30 Avfärd för gruppen som besöker byn Altea. (Färdledaren Guido kommer att berätta mer om vad man kan se och göra här i Altea, samt dela ut kartor och förklara var bussen lämnar och hämtar.)
Gamla Altea, som ligger på en låg kulle bakom fiskehamnen är mycket stämningsfullt och anses vara en av Spaniens vackraste byar. Att utforska dess smala gränder som slingrar sig runt kullen, med små bohemiska hantverksbutiker och mysiga kaféer brukar vara mycket uppskattat. Nere vid havet finns den vackra strandpromenaden, hamnen  och den moderna delen av byn. Här finns även stranden. Varför inte kombinera ett besök i den gamla delen av Altea med ett par timmar på stranden och en god lunch på någon av restaurangerna med utsikt över Medelhavet. Observera att stranden är stenig, sandaler alt. badskor rekommenderas starkt (se packlistan nedan).

ca 15:30 (exakt tid meddelas senare) Grupperna hämtas av sina bussar för återresa till hotellet.

20:00 Middag på hotellet

 

Tisdag 6/9 – Katamaranutflykt

08:00 - 10:00 Frukost

10:00 Avfärd mot Alicantes hamn

10:45 Nu börjar ett riktigt äventyr. Vi går ombord på vår segelkatamaran och upplever Costa Blanca från havet. Vi seglar i ungefär 90 minuter till Tabarca, en liten ö som förr i tiden var en sjörövarfästning, senare en hippiekoloni och numera ett marint naturreservat. För den som vill finns det möjlighet att gå iland (med gummibåten) för att utforska den 1 800 m långa ön där det finns en fyr, en liten by och några små stränder. Det finns även möjlighet att snorkla och bada i det kristallklara vattnet direkt från båten. Cyklop finns att låna ombord (obs pga Covid finns inga snorklar till låns, ta med egen om du har). Lite senare serveras en klassisk paella till lunch ombord på katamaranen. Mot eftermiddagen seglar vi de två milen tillbaka till hamnen där vår buss väntar.

På båten finns det toalett, slangdusch, bar, sittplatser i skugga, och ett musiksystem. Det serveras kall öl, vin, läsk och vatten under hela kryssningen. 

Ta med egen handduk (obs hotellet tillåter inte att man ta med sig handdukar och badrock utanför hotellet).

Besättningen vill att man har skor med ljus sula ombord, alternativt att man går barfota.

Ca 18:30 är vi tillbaka på hotellet

20:00 Middag på hotellet

Onsdag 7/9

08:00 Frukosten öppnar

09:45 Avfärd mot Alicantes flygplats för incheckning

13:20 Flyg SK4676 avgår från Alicante

PACKLISTA

Packa kläder för varmt väder. Tidigt i september är solen fortfarande väldigt stark och temperaturen når ofta 30 grader mitt på dagen.

Förutom dina vanliga sommarkläder rekommenderar vi:

  • Strandhandduk (på hotellet finns det poolhandduk och badrock men dessa får endast användas inom hotellområdet)
  • Badskor / flipflops (stränderna är steniga)
  • Solhatt / keps + solglasögon
  • Solkräm med hög solskyddsfaktor 
  • Snorkel om man har det hemma
  • Badkläder

För de som vill vandra rekommenderar vi även: 

  • Vandringskor eller kängor med bra grepp
  • Vandringsstavar om man vill
  • En liten vandringsryggsäck
  • Vattenflaskor (räkna med minst 1,5 till 2 liter, vi kan fylla på halvvägs men det blir varmt)

Vandringsbeskrivning 5/9

Efter frukost åker vi med vår privata buss till Benitachell, 4 mil norr om Altea. Vandringen börjar väldigt mjukt och platt men så småningom blir terrängen allt vildare och mer spännande. Vi lämnar den breda stigen och kommer ut på uråldriga vandringsleder som anlades som handelsvägar mellan byarna under den moriska perioden. Det förekommer branta partier både uppför och nedför. Ibland kommer vi till kortare passager där man går på mycket ojämn terräng, man får ta det lugnt och fokusera på var man sätter fötterna. Vi stannar ofta för att beskåda den fantastiska panoramavyn över det turkosblåa vattnet.

Ordentliga vandringsskor eller kängor är ett måste. En vandringsstav kan vara till hjälp. Det finns till och med partier med kedjor och skyddsräcken som man kan hålla i och som underlättar vandringen.

Lite senare kommer vi fram till ruinerna av en imponerande fästning som vaktar ingången till viken. Vakttornet byggdes ursprungligen för att skydda kusten mot inkräktare från Nordafrika men blev ännu viktigare under Napoleonska kriget.

Lunchpausen tar vi nere i drömviken La Cala de la Granadella, granatträdsviken. Här finns små restauranger och en otroligt vacker strand. Ta med badkläder, vid fint väder tar man gärna ett dopp (obs klapperstenstrand, ta med flipflops eller liknade!). Efter lunch fortsätter vandringen, underlaget blir mycket lättare igen, utmaningen kommer dock i form av en stigning på ungefär 200 höjdmeter som slingrar sig uppför dalen tillbaka till startpunkten. Vi tar det väldigt lugnt, och pausar ofta så att alla känner sig bekväma. Det blir varmt och vi har inte bråttom!

Detaljer:

Avfärd från hotellet preliminärt kl 08:00

9 km rundvandrin

200 höjdmeter höjdskillnad upp och ner.

50% jämn bred stig/grusväg

25% lite tuffare smal stiG

25% mycket ojämn stening terräng

Utrustning:

Vatten, minst 1,5 liter

Solhatt / keps

Solkräm

Vandringskor / kängor med bra grepp

Vandringsstav(-ar) är bra att ha

Badkläder, strandhandduk och flipflops / badskor (obs klapperstenstrand)