Välkommen på vandringsresa

Andorra Singelresa Vandring 1-8/8 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget!

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande (gäller er som bokat flyg med oss). Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/
(Följande text i er biljett kan ni bortse från: "Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou".)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST / TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp er i ankomsthallen utanför tullen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active. Hittar ni inte gruppen, ring vår färdledare Lars Thiel: +46(0)70 309 8909

Busstransfern till hotellet tar ca 3,5 timmar. 

OBS eftersom flyget landar på kvällen är det ingen middag planerad. Passa på att äta middag på flyget eller på Arlanda. Vi kör direkt till hotellet med en kortare toalettstopp.

BOENDE

Hotel Rutllan
Av. Del Ravell 3,
La Massana,
Andorra
+376 835 000
www.hotelrutllan.com/en

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se).
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.
Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Andorra är Euro. Vi rekommenderar att ni tar ut/växlar lite kontanter innan avresan. För mindre belopp uppskattas kontanter. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Det finns uttagsautomat för Euro i byn La Massana.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Lars Thiel: +46(0)703098909
Go Active Travel kontor: +46 (0)771143030
JOURTELEFON för akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

Vandring

Bra att känna till om vandringsveckan

Andorra ligger i östra Pyrenéerna och består främst av ojämn bergsterräng och har en medelhöjd över havet på 2 000 meter. Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan, vanligtvis innan middagen. 

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande: När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Vantar och mössa
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaskor (minst 1,5 liter)
Sittunderlag
Vandringsstavar rekommenderas då underlaget bitvis är ojämnt

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Vi tar oss till och från vandringarna oftast med minibussar och i snitt handlar det om 15 till 25 minuters färd.

Preliminärt vandringsprogram

Observera att endast en nivå erbjuds på denna avresa och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt. Vår färdledare presenterar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag. Vi har inga fasta dagsprogram utan vandringen anpassas efter gruppens nivå samt lokala förhållanden. Nedan presenteras några exempel på vandringar vi brukar göra.

Dag 1

Ankomst Barcelona. Transfer till La Massana, Andorra.

Dag 2

Val d'Sorteny
Av de 1 300 växtarter som finns i Pyrenéerna återfinner vi 750 av dem i denna naturskyddade dal. Med buss till parkgränsen där vi startar vår vandring in i en ”vild botanisk trädgård”. Turen går i ett lugnt tempo så att man får tid att studera samt fotografera blomsterprakten. Vi passerar grönskande ängar med lösgående hästar. Efter att ha strövat omkring i de lättgångna centrala delarna av parken vandrar vi över en höjdsträckning och går längs en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Dag 3

Estany del Siscaro
Med buss till dalen Incles där vi börjar vandringen in i den vackra vida dalen längs en lättgången väg. Längst inne i dalen följer vi en mindre väg som snart övergår i en brant stenig stig som får svetten att lacka. Efter ca 40 min. kommer vi upp till en stor alpäng med ett litet deltalandskap, naturen är här helt betagande. Vi korsar denna platå och följer leden brant upp till två vackra små bergsjöar, Estany del Siscaro, där vi tar vår picknick- lunch och njuter av den härliga naturen. Efter vår lunch fortsätter vår vandring längs en till en början lättgången stig som så småningom övergår till en stenig och något svårgången sträcka. Efter en kort brant utförslöpa är vi framme vid vårt slutmål byn Soldeu.

Dag 4

Pla de l'Estany
Med buss upp till byn Arinsal där vi vandrar uppåt på en lättgången grusväg som efter ett tag övergår i stenig stig. Leden går förbi några gamla ”bordas” (fäbodar) och vi stiger stadigt uppåt. Till slut kommer vi upp till Pla de l'Estany med en liten sjö, som ligger vid foten av Andorras högsta berg Coma Pedrosa, här vid dessa vackra omgivningar tar vi en välbehövlig rast.

Vi fortsätter sedan på sluttningen högt ovanför byn Arinsal till vårt lunchställe vid en glänta som ger oss en makalös utsikt ner längs La Massana dalen. Efter lunchen går vi i brant lite tuff terräng ner till Arinsal och vår buss.

Dag 5

Vandringsfri dag.
På den lediga dagen går det bra att relaxa vid hotellets pool eller inomhus spaanläggning. Man kan också passa på att shoppa i landets huvudstad Andorra la Vella och besöka den intressanta parlamentet. Färdledaren kommer att på plats informera och ge tips om vad som finns att göra på egen hand.

Dag 6

Estanys de Tristaina
Vi tar bussen till Ordinodalen till skidområdet Arcalis där vi startar dagens lite lättare vandring. Efter en kortare stigning ser vi för första gången en av de tre Tristainasjöarna. Leden vi följer härifrån är lättgången och ringlar sig mjukt uppåt in i den hästskoformade dalen. Så småningom kommer vi fram till några små tjärnar omgivna av de mäktiga branta bergen. Vi får strax en hänförande utsikt över hela dalen och de tre sjöarna. Efter en välförtjänt lunchpaus fortsätter turen neråt mellan sjöarna, genom det vackra landskapet.

Dag 7

Port de Siguer
Med buss upp längs Ordinodalen till dalen Val de Rialb. Här startar vår vandring in i den kanske vackraste dalen i Andorra med en enastående blomsterprakt. Leden följer länge en brusande älv på en lättgången stig. Vi passera den lilla raststugan Refugi de Rialb och strax därefter börjar en kraftig stigning som framkallar en hel del svettning. Uppförsbacken slutar uppe vid vårt mål passet Port de Siguer och då står vi på gränsen till Frankrike. Här får vi en storslagen utsikt in mot de vilda höga bergen och de djupa dalarna. Med denna utsikt framför oss äter vi vår välförtjänta lunch och bara njuter. Därefter vänder vi åter samma väg ner till bussen.

Dag 8

Avresa
Efter lunch avgår vår transfer till Barcelona för hemresa.