Välkommen på resa med Go Active Travel!

Cinque Terre Vandringsresa 4–11/10 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS  bifogas i detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/
Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.
Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...)

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

OBS! packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra från ca 1 vecka innan resdatum och fram till 18 timmar före avresa (gäller flyget med SAS). Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.
Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex.  sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att ta ut ett ”startkapital” av kontanter i Euro i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Hotel Due Mari
Adress: Vico Coro, 18, 16039 Sestri Levante GE, Italien
Telefon: +39 0185 42695
https://www.duemarihotelsestrilevante.it

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Mia Rådström +46 (0)702 41 40 06
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa (om du inte får tag på färdledaren): +46 (0)724470034

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Om Vandringen

Vandringarna i Cinque Terre är inte speciellt svåra men det förekommer tuffare passager med ojämnt underlag och branta partier, ibland med höga ojämna trappor, i princip alla dagar (vandringsstavar rekommenderas varmt). Utmaningen med vandringen här är att vi ofta startar och avslutar turerna vid havsnivån medan vandringsleden går ett par hundra meter högre upp. Men vi går i lugnt tempo och tar gott om pauser så att alla känner sig bekväma. Turerna är inte särskilt långa, vi går sällan över en mil om dagen. Samtidigt hinner vi njuta av vår omgivning och ta in den magiska atmosfär som Cinque Terre bjuder oss på. 
Vi tar oss smidigt runt i området med tåg och når lätt vandringarna både i Cinque Terre och övriga orter.

Vår färdledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, säsongen och gruppens förmåga. Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program kvällen innan. 

Preliminärt dagsprogram

Dag 1
(Middag ingår)
Vi landar med vårt direktflyg i Milano och åker raka vägen till Liguriens kust och vårt hotell. Efter vi checkat in på Hotel Due Mari har vi resten av eftermiddagen för att ta en titt på den trevliga orten Sestri Levante. Vi avslutar med en gemensam middag på hotellets restaurang.

Dag 2 (Frukost och middag ingår)
Vi startar vår första vandringsdag direkt från hotellet efter att vi njutit av en härlig hotellfrukost. Vi vandrar sedan längsmed kusten söderut mot Riva Trigoso. Leden börjar lite brant uppför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Sestri och omgivningar. Vandringen följer en av de mindre kända lederna i området eftersom vi är en bit utanför nationalparken Cinque Terre. Denna dag får vi ett första intryck av Liguriens natur och landskap och väljer att hålla oss i närområdet efter gårdagens långa resdag. Längs vägen stannar vi till och äter vår medhavda matsäck som vi fått tid att inhandla på morgonen i byn. Inga tågresor idag och det innebär att vi är tillbaka i Sestri i god tid för avslappning och utforskning på egen hand innan middagen på hotellet.

Dag 3 (Frukost och picknicklunch ingår)
Idag vandrar vi i nationalparken Cinque Terre. Vi startar med den korta tågresan från Sestri till Monterosso, som är den största av de fem små byarna i Cinque Terre. Byn består av en ny och en gammal del och vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, affärer och restauranger innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den populära leden Sentiero Azzuro till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlat vin, citroner och oliver i över tusen år. En av de vackraste och mest klassiska vyerna av Cinque Terre och byn Vernazza, får vi strax innan vi når byn. Väl framme i Vernazza njuter vi av den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre, kanske i hela Italien. En labyrint av pastellfärgade hus och smala gränder sträcker sig uppför klippkanten. Här stannar vi för lunch, var och en får välja vad de föredrar. Antigen på någon av trattoriorna eller varför inte en fylld foccacia från någon av barerna. Vill man vandra lite längre idag finns det möjlighet att följa med guiden på nästa etappen av Sentiero Azzuro till byn Corniglia. Hemresa med tåg.

Dag 4 (Frukost och middag ingår)
Denna dag tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Eftersom tågstationen ligger vid havsnivån blir dagens första utmaning att ta sig upp till byn. Sedan fortsätter vi på en led upp till 300 meter över havet. Härifrån går vår vandring på planare mark då vi vandrar bland världens kanske vackraste vinterrasser. Så småningom når vi byn Volastra där vi äter en picknicklunch bestående av några av regionens goda delikatesser. Häruppe upplever vi de bästa utsikterna i hela området. Sedan är det dags att ta sig ner tills havsnivån igen. Vandringsleden viker av ner till den lilla byn Manarola. Här väntar ännu en charmig liten fiskehamn, en mysig huvudgata, smala gränder och en del småaffärer. Efter en titt på byn och kanske en glass, avslutar vi sedan dagen med ungefär 30 minuters tågresa tillbaka till hotellet.
Gruppmiddag på hotellet igen idag.

Dag 5 – Ledig dag (Frukost ingår)
Som vanligt med Go Active Travel tar vi en vilodag mitt i veckan. Beroende på säsong och väder kan vi rekommendera båtturen till den gamla örlogsbasen Porto Venere, där båtturen passerar samtliga av de fem Cinque Terre byarna från havet. De färgglada byarna ligger fastklamrade på de branta klipporna och vyerna från båten är en fantastisk upplevelse. Porto Venere med sina befästningar mot havet och smala gator byggdes till skydd för staden La Spezia och har ofta blivit beundrad av konstnärer och poeter. Båten avgår från Levanto (alternativt Monterosso) som man når med en kort tågresa från hotellet. Önskar man åka på utflykt kan man även välja att besöka Genova (Genua) eller Chiavari. Genova är en av Italiens viktigaste städer och här finns en hel del att se och uppleva. Chiavari ligger närmare och har ett lugnare tempo än Genova. Er färdledare kan också ge er fler alternativ på aktiviteter för denna dag.

Dag 5 forts. Mot kvällen samlas vi igen på hotellet för en liten ”kurs” hur man gör den populära peston. Pesto, (av italienska pestare som betyder stöta), även Pesto alla Genovese (pesto från Genua) är en röra med ursprung just i denna del av norra Italien. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i mortel och ingredienserna är traditionellt riven ost, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja. 

Dag 6
(Frukost ingår)
Vi tar tåget till Levanto och vi startar vår vandring i den historiska delen av byn. Vi vandrar längs strandpromenaden och vi fortsätter sedan uppför genom ett område med villor, trädgårdar och olivlundar. Häruppe får vi en härlig utsikt över havet. Mestadels har vi utsikt över havet under dagens vandring men vi passerar också genom skog med stenek och inslag av medelhavsmacchia med myrten, trädljung och Aleppotall. En del trappor under vandringen, som brukligt när man vandrar i Cinque Terre. Vi når dagens högsta punkt Cresta St Antonio (325 möh) med otrolig utsikt över det liguriska havet. Här äter vi vår medhavda picknick medan vi njuter av utsikten. Nu bär det nedför mot Punta Mesco och vi får ett panorama över hela Cinque Terre ända till ön Tino i syd. Här finner vi också ruinerna av St Antonio kyrkan - från XIII seklet och en gammal fyr. Strax innan vi når Monterosso, dagens mål, passerar vi Statua del Gigante, en 14 meter hög staty från 1910 föreställande Neptunus. Eventuellt ges lite tid i Monterosso innan vi tar tåget tillbaka.

Dag 7 (Frukost och middag ingår)
Detta är en vandringsdag då du också får uppleva ett varierande och mycket vackert landskap på Portofinohalvön. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och härifrån startar vår vandring till den vackra och berömda kustbyn. Portofino är en charmig gammal fiskeby med fantastiskt läge på den italienska Rivieran, ca 30 km väster om Sestri Levante. Den pittoreska hamnen, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och restauranger. Byn blev känd på 60-talet och har genom åren haft många prominenta gäster. Efter vandringen finns det tid att strosa runt i Portofino och känna av lite av den "Dolce Vita-atmosfär" man upplever här. Man kan också promenera ut till udden förbi Castello Brown. Efter lunch får vi tillfälle att se Portofino och kusten från havet, då vi tar en härlig tur med taxibåtar till Santa Margherita Ligure där vi stiger på tåget tillbaka till Sestri. Ikväll blir det avslutningsmiddag på hotellets restaurang.

Dag 8 (Frukost ingår)
Dags att säga “arrivederci”. Efter frukost kliver vi på vår buss för transfern till Milanos flygplats.

Obs att ordning och program kan ändras pga väder och dylikt.

UTRUSTNING

Obligatoriskt
- Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
- Regnkläder 
- Vattenflaska (minst 1,5 liter)

Rekommenderas
- Vandringsstavar 
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)
- Matlåda/-påse, kniv/bestick (för ev. matsäckslunch) 
- Bra humör :)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring.

Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempo inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Då gruppen överstiger 16 personer delar vi varje dag upp oss i två grupper med varsin guide och väljer rutter med olika svårighetsgrad (OBS undantag första vandringsdagen då hela gruppen vandrar tillsammans). Oftast går båda grupperna i samma områden och den tuffare vandringen är en variant på den lättare.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring