Välkommen på resa med Go Active Travel!

Cornwall Vandringsresa 27/5-2/6 2023

Kernow a´gas dynnergh, Cornwall hälsar dig välkommen!
Vi kommer under veckan att bo i trevliga Falmouth. Henry VIII mer eller mindre “skapade” staden när han uppförde slottet Pendennis Castle för att skydda vad som nu är den näst största naturhamnen i världen. Tack vare järnvägen var Falmouth redan ett blomstrande turistmål i slutet av 1800-talet och staden har fortsatt vara det än idag. Staden erbjuder både ett centrum med affärer, restauranger med havets läckerheter, pubar och caféer, men även närheten till havet med dess sandstränder och naturligtvis närheten till fina vandringsleder. 

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med British Airways bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. För att checka in online (kan göras från 30 timmar innan avresa): https://www.britishairways.com/travel/olcilandingpageauthreq/public/en_se

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

OBS: British Airways avgår från terminal 2 på Arlanda.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person, samt ett handbagage. Handbagaget får väga max 23 kg, men tänk på att ni själva måste kunna lyfta det upp i hatthyllan (max mått 56 x 45 x 25 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn, inklusive vandringsutrustning, i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att boka och betalar med kort på BA:s hemsida: https://highlifeshop.com/speedbird-cafe?delivery_preference=5796

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA STORBRITANNIEN

Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige. Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.
OBS: Nationellt ID-kort gäller inte för inresa till Storbritannien.

VALUTA

Valutan i England är Brittiska Pund (Pound sterling). Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Storbritannien använder kontakter av typ G, vilket betyder att du måste ha en adapter för kontakt med tre pinnar.
Standardspänning i elnätet är 230 volt, vilket är samma som i Sverige. Läs mer här: https://world-power-plugs.com/se/storbritannien

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU (i detta samarbete ingår även Storbritannien även efter Brexit) samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE

Fyrstjärniga Greenbank Hotel ligger vid havet med utsikt över Falmouths hamn och erbjuder traditionell charm blandat med modern design. Hotellet har anor ända från 1640 och är det äldsta hotellet i Falmouth, men både rum och utrymmen har smakfullt restaurerats i nautisk stil. Hotellet har också en utomhusterrass och en trevlig bar med sittgrupper. Alla rum och allmänna utrymmen har gratis wifi och på rummet finner du både gratis toalettartiklar samt te- och kaffekokare.

HOTEL GREENBANK
Adress: Harbourside, Falmouth TR11 2SR, Storbritannien
Telefon: +44 1326 312440
https://www.greenbank-hotel.co.uk/

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare: Eva Flygh: +46 (0)70 990 2650Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

Vandringsprogram

På våra vandringar är havet aldrig långt borta. De flesta av dagsetapperna är delar av den 645 kilometer långa, dramatiska South West Coastal Path. Denna var ursprungligen en patrulleringsstig för kustbevakningen som spanade efter smugglarskepp. Underlaget är stigar, gräsängar och grusvägar som gör lederna relativt lättgångna. Landskapet är kuperat, men vandringarna är för den skull inte avancerade. 

Vi vandrar både nära Lizard Point och Land's End (Englands sydligaste respektive västligaste punkt). En dag besöker vi pittoreska Roseland Peninsula dit vi tar oss med båt. Här går vandringen delvis genom skog och delvis med utsikt över havet. Det spektakulära landskapet med sin grönska, de mäktiga klipporna och det intensivblå havet, gör vandringarna till en fröjd för ögat.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 (27 maj) – Ankomst (middag)

Vi landar i London där vår buss möter upp som ska ta oss till Cornwall. På vägen dit får vi lära känna de olika grevskapen innan vi når vår slutdestination Falmouth. Vi stannar på vägen för ett matstopp och  anländer sent på eftermiddagen till den trevliga hamnstaden Falmouth och vårt hotell i tid för middagen som intas på Hotel Greenbank. (Restid cirka 5 1/2 timme utan pauser).

Dag 2 (28 maj) - Falmouth till Mawnan Smith (frukost)

Idag tar vi oss en titt på Falmouth och kommer att vandra direkt från hotellet längs kusten. Vandringen följer strandpromenaden och går förbi sandstränder där det råder febril aktivitet i vattnet av vattensportare som utövar brädsurfning. Vi fortsätter ett stycke på The South West Coast Path innan vi viker av inåt landet till den lilla byn Mawnan Smith. Vi hinner med en vätskepaus i den lokala puben innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

Vandringstid: ca 4 timmar. Höjdvariation: 200 meter uppför och utför. Längd ca 10 km

Dag 3 (29 maj) - Lizard (frukost-middag)

Dagens vandring startar från byn Lizard och den sydligaste punkten I Storbritannien. Vi följer leden ”South west coast” där vi har en fantastisk utsikt över klipporna. Vi passerar också en av Cornwalls mest häpnadsväckande grottor och klippformationer. Runt Lizard finns det möjlighet att få se några av Storbritanniens mest sällsynta vilda blommor och häckande sjöfåglar och på våren/sommaren ”lyser” klipporna av mattor i gult och blått med olika typer av orkidéer och andra växter. Människor har levt här i flera årtusenden och vår guide Steve kommer att berätta mer om dem som levde i detta fascinerande landskap.

Vandringstid: ca 3 ½ timmar. Höjdvariation: 250 meter uppför och utför. Längd ca 11 km

Dag 4 (30 maj) - Vandringsfri dag (frukost)

Idag finns det möjlighet att upptäcka omgivningarna på egen hand eller bara ta det lugnt.

Dag 5 (31 maj) - Roseland Peninsula (frukost-middag)

Idag tar vi båt från Falmouths hamn, för att vandra på Roseland Peninsula. Passargerarfärjan lägger till i St Mawes, en trevlig liten kustby och här reser vi med en mindre båt över till Place där vår vandring startar. Vandringen tar oss längs den södra udden av denna halvö. Leden går genom lövskog, hedar och åkermarker. Stigen slingrar sig upp längs klipporna och bjuder på vackra vyer St Mawes och det turkosblå havet.

Vandringstid: ca 3 timmar. Höjdvariation: 200 meter uppför och utför. Längd ca 10 km

Dag 6 (1 juni) - Land's End (frukost-middag)

"Vandringsveckan" lider nu sakta mot sitt slut, men innan dess kommer vi att vandra runt Englands västligaste punkt. Land's End är känd till namnet av många, men få har förunnats att vandra här med de ofta dramatiska vyerna över landskapet. Leden bjuder på många vackra utkikspunkter över havet och här finns det möjlighet att få syn på både sjöfågel och säl. Stigen följer klipporna och vi spanar tillsammans med vår lokalguide Steve efter fåglar, som den sällsynta corniska alpkråkan. Vi passerar mindre vikar där enligt sägner de lokala smugglarna höll till. 

Dag 6 forts
Vi startar vandringen vid Land's End och tar oss längs kusten via Porthgwarra beach. I denna lilla havsvik ligger det ett litet kafé som serverar typiskt ”cream tea”. Vårt slutmål för vandringen blir Porthchurno. Här ligger också The Minack Theatre, en vackert belägen utomhusteater som har Atlanten som bakgrund.

Vandringstid: ca 3-4 timmar. Höjdvariation: 450 meter uppför och utför. Längd ca 8 km

Dag 7 (2 juni) - Farewell Kernow (frukost)

Idag är det dags att resa hemåt och säga farväl till vår vecka i fantastiska Cornwall. Efter frukost tar bussen oss genom bl a Devon innan vi bordar vårt kvällsflyg tillbaka till Sverige. På vägen gör vi en paus, för att sträcka på benen och kanske äta något.

Observera att endast en nivå av vandring erbjuds och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Bra att känna till om vandringarnaNivån på vandringarna är främst lätt/medel men med vissa lite brantare partier. Underlaget är ofta upptrampade naturstigar som kan bli lite hala vid regn. Färdledaren kommer att berätta mer i detalj om varje dags vandringsprogram.

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna förutom sitt eget inhandlade lunchpaket. Tips ev ta med termos då det finns vattenkokare och tepåsar/kaffe på rummet om man vill till vandring.

Läs gärna mer om hur det är att vandra med Go Active Travel här. 
Vandringsinformation  

UTRUSTNINGSLISTA

Obs denna lista är generell kan behöva anpassas till säsong och resmål

 • Vandringskängor (obligatoriskt)
 • Regnkläder (obligatoriskt)
 • Vandringsstavar (rekommenderas). (Obs att man inte får ta vandringsstavar som handbagage då de räknas som spetsiga föremål. De ska därför vara hopfällbara/teleskop så att de går att packa ner i bagaget.)
 • Solhatt eller keps
 • ev Badkläder 
 • Underställströja som andas
 • Shorts eller tunna byxor
 • En liten dagryggsäck
 • Vattenflaska
 • Vätskeersättning
 • Solglasögon och solskyddsmedel
 • Plåster, skavsårsplåster (typ Compeed)
 • Sittunderlag
 • Har du en kikare, tag gärna med den för att spana in fåglar och djurliv
 • Ev Vantar och mössa

Transport Vanligtvis tar vi oss till utgångspunkten för vandringen med vår egen buss och en dag blir det med båt.
Vädret under denna period har en medeltemperatur runt 16 till 20 o C dagtid, men regn kan förekomma och det blåser ofta en bris från havet. 
Lunch Vi stannar vid en matbutik varje dag innan vandringen startar för att handla lunch. (ej inkluderat.) På eftermiddagen passerar vi ofta ett café eller en pub.
Middag Vi äter tre kvällar på hotellet och en kväll på en pub.