Välkommen på resa med Go Active Travel!

Elba Vandringsresa 19-26/9 2023

Elba tillhör Toscanas skärgård, en samling om sju öar som ligger mellan Liguriska havet och Tyrrenska havet. Legenden säger att när Venus steg upp ur havet, tappade hon sju pärlor från sitt diadem och det är de som är dagens öar. Elba är Italiens tredje största ö och den grönaste av dem alla. Napoleon stannade bara tio månader på Elba, men han lyckades sätta sin prägel på den ytterst natursköna ön.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Checka in online eller i automat på flygplatsen. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.
https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan.  Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax och vandringsstavar i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

Mellan Pisa och Elba är det transfer med egen buss och vidare med publik färja.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Vi bor på nordvästra sidan, inte långt från huvudstaden och hamnen Portoferraio. Fyrstjärniga Hotel del Golfo ligger vid Procchio-buktens vita sandstrand och erbjuder en privat strand och pool. De flesta av rummen ligger i villor i trädgården. 

Hotel Del Golfo
Via delle Ginestre, 31, 57030 Marciana
Isola d’Elba (Li)

+39 0565 9021 info@hoteldelgolfo.it

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Agneta Källestig +39 (320) 380 4142

JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

GRUPPSTORLEK

På denna resa erbjuder vi två vandringsgrupper med svensk färdledare och engelsktalande lokalguide. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor (obligatoriskt) med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt. Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:


Dag 1 Transfer till Elba (Välkomstcocktail+middag)

Vi landar i Pisa och vår buss tar oss direkt till färjan, som ska ta oss över till Portoferraio på norra Elba. Vi anländer till vårt hotell, Hotel del Golfo som ligger precis vid stranden. Vi hinner bekanta oss lite snabbt med omgivningarna innan det är dags för en välkomstdrink på terrassen och en härlig flerrättersmiddag i hotellets restaurang.

Dag 2 Kustvandring (frukost+middag)

Idag vandrar vi direkt från hotellet utmed stranden på mindre stigar bort mot udden Capo d´Enfola. Vandringen går mestadels längs havet med någon enstaka stigning, förbi orörda vackra havsbukter med finkorniga sandstränder. På en punkt har man byggt en tunnel för att snabbare ta sig till nästa strand. När vi anländer till Capo d'Enfola, intar vi vår medhavda, inhandlade picknick med utsikt över havet. På em finns det tid att ta det lite lugnt innan det serveras middag. 

Dag 3 (frukost+middag)

Alternativ 1: Vandring Marciana Marina (Guiden väljer vilken vandring vi gör, utifrån gruppens nivå)
Vi kör med vår buss längs landsvägen till den lilla kuststaden Marciana Marina. Hamnen var en viktig knutpunkt på medeltiden. Det var här man lastade av alla förnödenheter till huvudbyn Marciana uppe i bergen. Lasten transporterades sedan upp med hjälp av åsnor de dryga 300 metrarna uppför. Kuststaden var också ett centrum för fisket, speciellt för fiskandet av tonfisk.

Vi promenerar förbi det antika centrumet med huvudtorget och dess fantastiska “risseu” kullerstensmosaik framför heliga Klaras kyrka från 1600 talet. Vi ser även vakttornet som skulle skydda mot piratangrepp byggt under Cosimo dei Medici tid. Vi fortsätter sedan längs husen i hamnen och strandpromenaden tills vi når vandringsleden La Cala och den 4 timmar långa vandringen börjar. Den stiger dryga 150 m uppför och fortsätter sedan upp- och nedför med en total stigning på ca 400 meter under den cirka 4 timmar långa vandringen. Stigen består mestadels av jord men med vissa steniga partier. Hela tiden vandrar vi i skydd av stenekar och pinjeträd och med fantastiska vyer över det blågröna havet. Vi har sedan tid att ta något att äte eller dricka i den trevliga hamnen i Marciana Marina innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.
eller
Alternativ 2: Vandring östra delen av Elba (Rio nell Elba-Porto Azzurro)
Idag ska vi utforska den östra sidan av ön, den som vetter mot fastlandet. Bussen tar oss till den genuina och orörda byn, Rio nell Elba med endast 1 000 invånare. Byn ligger relativt högt upp i bergen och härifrån har vi fin utsikt ner mot byarna Rio Marina och Porto Azzurro. Vid klart väder skymtar vi, som Elba innevånarna själva säger, Italien, dvs fastlandet. Denna by ligger lite avsides och räknar inte många besökare om året. Namnet Rio av det latinska namnet Rivus, flodådra. Vattnet har gett upphov till byggandet av många vattenkvarnar, redan i antiken och som vi fortfarande idag kan beskåda.

Efter ett litet besök i byn, kanske även en kaffepaus, börjar vi vår vandring upp längs en grusad väg. Vi följer vandringsleden GTE –Grande traversata Elbana. Väl uppe har vi en fantastisk utsikt bl.a över Portoferraio. Efter en välförtjänt paus fortsätter vi sakta neråt på upptrampade grusstigar. Snart försvinner det kala landskapet och vegetationen tar över. Väl nere vid havet gör vi ett längre stopp i byn med det vackra namnet, Porto Azzurro, den ljusblå hamnen, med sina ca 3 500 invånare. Här vimlar det av barer, restauranger och folk i rörelse. På höjden breder fästningen Forte Longone ut sig, byggt av spanjorerna på 1600 talet. Antingen doppar vi tån i det ljusblå vattnet eller kanske intar vi en aperitivo på någon av barerna innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 4 Vandring Madonna del Monte (frukost+middag)

Vår buss tar oss till bergsbyn Marciana Alta som ligger på en höjd av 375 möh och är därmed öns högst belägna by. Det är också en av öns äldsta byar vilket den antika fästningen vittnar om och där man tog skydd från pirater. Gränderna är mycket smala och i utkanten av byn börjar den breda, stenlagda stigen (Via crucis) som leder förbi 14 små kapell upp till kyrkan Madonna del Monte på 600 meters höjd. Kyrkan ligger precis nedanför toppen Monte Giove, en del av bergskedjan Monte Capanne. Kyrkan (troligen från 1500-talet) är ganska blygsam, men i dess omgivning finner man fina vyer över den nordvästra kusten och Sant’ Andrea.

Här finns också ett ermitage, där Napolenon vistades med sin Maria Walewska samt en källa med friskt vatten att läska sig av. Vägen kantas till stor del av kastanjer och akaciaträd som skänker skugga en varm dag. Vi fortsätter den lättgångna stigen och gör en liten ”detour” för att beundra utsikten vid ett område av intressanta klippformationer På våren fullständigt exploderar ön i gult av buskar som ginst och här möter vi typisk medelhavs ”macchia. Vandringen avslutas antingen i byn Patresi eller i Chiessi, en liten fiskeby på västra kusten kallad Costa del Sole.

Dag 5 Vandringsfri dag (frukost)

Om man inte vill njuta av hotellets faciliteter med pool och strand, tar man sig enkelt till huvudorten Portoferraio. Andra förslag är att besöka Napoleons Villa dei Mulini som ligger högst upp i Portoferraio´s antika centrum eller hans sommarresidens Villa di San Martino, någon km utanför Portoferraio. Färdledaren kan ge ytterligare tips.  

Dag 6 Vandring Monte Capanne (frukost+middag)

Detta är enligt många veckans höjdpunkt, då vi besöker Elbas högsta topp, Monte Capanne på 1 018 meter över havet. Vid klart väder har man en fantastisk vy över Elba och de olika öarna i den toskanska skärgården.

Vi startar i den lilla bergsbyn Poggio och vandrar uppför Monte Capannes sluttningar upp mot toppen, vilket tar drygt två timmar, lite beroende på gruppen. De steniga slingrande stigarna för oss genom skuggigare partier med skog men bjuder också på strålande vackra vyer under vår vandring. Stigen lutar kraftigt uppför men väl uppe smakar den medhavda matsäcken extra gott och vi belönas med en fantastisk utsikt på toppen. Här har man en obeskrivlig 360 graders vy över hela den 224 km² stora ön och med lite tur ser vi en klar dag Napoleons Korsika.

Den lilla ståliften tar oss sedan tillbaka ner. På vägen hem hinner vi oftast med att besöka den lilla medeltidsbyn Marciana Alta och kanske läska oss med en inhemsk öl (varför inte prova det populära kastanjeölet?).

Dag 7 Vandring runt Capoliveri (frukost+middag)

Idag utforskar vi den östra delen av ön, som är bland annat känd för sin mineralbrytning. Vi startar i den antika staden Capoliveri som fortfarande ser ut som den gjorde förr, tack vare den fagra flickan ”La Vantina”, som övertalade Napoleon att dra tillbaka sina trupper som stod beredda att attackera staden. Staden ligger på en kulle och grundades redan av etruskerna, då läget var strategiskt perfekt för att kontrollera både västra och södra delen av havet.

Det finns en mängd vandringsmöjligheter runt kullarna utanför staden som domineras av Monte Calamita, som formades för över 400 miljoner år sedan. Området är bland annat berömt för sina järntillgångar och numera räknas området till Unescos ”World Heritage geological sites”. Här finner man förutom järn över 150 andra mineraler och halvädelsten som kvarts, hematit, turmalin, pyrit, azurit, malakit, för att nämna några. Området är också känt för sina många orkidéer.

Efter en titt på den lilla bergsbyn Capoliveri och kanske en espresso, startar dagens vandring i byns utkant. Vi vandrar uppför en lite brantare backe och med en stigning på 200 höjdmeter. Vandringen går bland annat vidare längs kusten och här får vi lära oss mer om mineralbrytningen som ägde rum här ända fram till 1983. Mineralbrytningen har gamla anor och redan etruskerna bröt järnmalm här. Numer ser man endast de nedlagda gruvanläggningarna men man kan fortfarande spår efter mineraler och järn. Längs vår vandring längs kusten har vi en strålande utsikt bland annat över öarna Gemini, Pianosa och Montecristo. Vi avslutar sedan dagens vandring vid stranden ”La spiaggia di innamorati”, (”de försälskades strand”). Legenden säger att unga Maria från Capoliveri var helt galen av kärlek till Lorenzo och hoppade i havet efter sin älskade.

Dag 8 Farväl till Elba (frukost)

Vi tar färjan till fastlandet, för vidare färd mot flygplats och hemresa.

Observera att program och ordning kan ändras pga av väder och dylikt.