Rioja elcykelresa 7-14/10 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Rioja elcykelresa 7-14/10 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt preliminärt program. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Spaniens officiella kanaler, t ex https://travelsafe.spain.info/en/).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med KLM/Air France bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Avresa från Terminal 2 på Arlanda.

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5-3 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 12 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat.

MAT OMBORD

På dessa flygningar ingår ett litet tilltugg (snack) och något att dricka. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA SPANIEN

Den 2 juni hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige och Norge. Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD 

Munskydd är obligatoriskt om man ska åka tåg eller lokalbuss i Spanien. Vi önskar att ni även har munskydd på samtliga gemensamma transporter, även om det är bara vi i bussen. Munskydd krävs vid besök på apotek och vårdcentraler. Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Hotel Arrope
Adress: C. de la Vega, 31, Izquierda, 26200 Haro, La Rioja, Spanien
Telefon: +34 941 30 40 25

Hotel Silken Villa de Laguardia
Adress: San Raimundo Hiribidea, 15, 01300 Guardia, Araba, Spanien
Telefon: +34 945 60 05 60

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Jakob Wilhelm Aarsheim: +34617919026
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

OM CYKLINGEN

När vi åker på en cykelresa i grupp, är våra guider ansvariga för alla när vi är ute och cyklar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen cyklar i samlad skara, och man måste anpassa sig till guidens instruktioner.

UTRUSTNINGSLISTA

Obligatoriskt

 • Hjälm (finns ofta att låna, men egen hjälm rekommenderas)

Rekommenderas starkt:

 • Sportskor (gärna luftiga utan snörning) med bra stöd och räfflad sula.
 • Regnkläder (alternativt regnponcho)
 • Sol- eller cykelglasögon
 • En liten dagryggsäck (OBS cykeln har inte pakethållare)
 • Picknick-utrustning som mugg, bestick och något att äta på/ur (OBS det finns inte papp-/plasttallrikar att få tag i på plats)
 • Vattenflaska

Bra att ha med sig:

 • Shorts, tunna byxor eller vadderade cykelbyxor
 • Gelsadel
 • Sittunderlag
 • Cykelhandskar
 • Solkräm
 • Solhatt eller keps
 • Badkläder
 • Vätskeersättning

Vår lista är  generell, så tänk på att det kan variera beroende på resmål och årstid. Denna tid på året i Rioja kan det vara svalt på morgonen, så räkna med att klä er i lite varmare kläder, som ni sedan kan lägga i er ryggsäck.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per cykeldag. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt i ryggsäcken.

Cykelprogram

Snittet på veckans cykelutflykter är runt 40 km, men vi cyklar i lugn takt och har hela dagen på oss för att komma fram. Vi cyklar oftast på grusvägar eller på mindre asfaltsvägar. Cyklism är mycket populärt i Spanien och bilister respekterar cyklistgrupper som är ute på vägarna. 
Vår färdledare går igenom och förklarar nästa dags cykeltur kvällen innan.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Ankomst Bilbao och 1 timmas transfer till boendet. Vi packar ut, checkar in och avnjuter en traditionell Rioja-middag på hotellet.

Dag 2

Vi provar ut våra cyklar och börjar lite fint med en rundtur som tar oss genom Riojas jordbruksbygd upp förbi Casalarreina och Tirgo där vi pausar på vingården Bohedal som drivs av tre generationer kvinnor. Vå får höra deras unika historia och se hur det går till på en familjedriven vingård och så får vi såklart smaka vin och äter en lättare lunch. Efter det rullar vi hem till Haro där kvällen är fri att på egen hand utforska Haros lilla centrum där bland annat den kända tapas-gatan la Herradura ligger. Dagens etapp är cirka 40 kilometer lång utan större höjdskillnader.

Dag 3

Idag cyklar vi ut ur Haro åt andra hållet och följer floden Ebro ner mot byn San Vicente de la Sonsierra och svänger sen in bland vinfälten och tar oss upp till den lilla byn Rivas de Tereso där vår guide Jakob dukar upp picnic precis där vinfälten slutar och de Kantabriska bergen börjar. Efter det cyklar vi hem via byn Labastida och avslutar bland bodegorna i el Barrio de la Estación utanför Haro där den som vill kan dröja sig kvar och ta ett svalkande glas på någon av vinbarerna. Dagens etapp är ungefär 35 kilometer och med en del höjdskillnader men våra elcyklar gör att ni själva kan välja hur mycket ni vill ta i.

Dag 4

Vi lämnar väskorna packade i receptionen och cyklar vidare genom vinfälten längs med Ebro-floden. Än en gång korsas vår väg av San Vicente de la Sonsierra och idag pausar vi och äter lunch på det lilla torget i byn där Pedro ställer fram av avsmakningslunch av tapas. Efter lunch beundrar vi utsikten och den gamla borgen längst upp i byn och sedan cyklar vi vidare längs med småvägarna till Laguardia. Framåt kvällen tar Jakob med er på en liten guidad tur för att lära känna byn där ni också får besöka en gammal bodega i katakomberna under byn. Dagsetapp med cirka 45 underbara vindlande kilometer.

Dag 5

Vilodag på egen hand. De som vill kan ta bussen till staden Logroño (30 minuter) och för de som vill cykla på egen hand finns det en trevlig och enkel runda runt fågelsjöarna nedanför byn. Det finns även en intressant arkeologisk utgrävning av en bosättning från järnåldern och även ett annorlunda vinmuseum på gångavstånd från hotellet. För er som bara vill slappa och ta igen er finns det även spa med olika typer av massage och vinterapi på hotellet. (Spainträde ingår inte i priset.)

Dag 6

Vi gör en tur runtom Laguardia och passar på att besöka en av de äldsta OCH modernaste vingårdarna i Rioja, nämligen Marques de Riscal. Ett bra exempel på hur man i Rioja har lyckats kombinera tradition och nyskapande arkitektur. Vingårdens hotell ritades av Frank Gehry (Guggenheim) och tornar upp sig nästan som ett rymdskepp i den lilla traditionella byn Elciego där det ligger omgiven av vinfält. Besök med provsmakning och sen äter vi picnic vid ett gammalt kapell med utsikt över vinfälten. Dagsetapp på ca 40 km med måttliga höjdskillnader.

Dag 7

Rundtur från Laguardia som tar oss förbi byarna Baños de Ebro, Villabuena de Alava, Leza och Navaridas medan vi cyklar genom några av de allra mest åtråvärda vinområdena i hela Rioja. Vi har med oss matsäck som vi äter längs med vägen och stoppar för kaffe i någon av byarna när andan faller på. En sugande uppförsbacke och en lång raka avslutar vår vecka när vi cyklar upp till Laguardia igen och sen samlas de som vill i hotellets trädgård för att summera veckan och njuta av något svalkande. Dagsetapp på ca 40 kilometer med en och annan backe i slutet. Avslutningsmiddag på restaurang i byn.

Dag 8

Frukost och avfärd mot flygplatsen för hemresa. För dig som reser hem till Köpenhamn och har dagen i Bilbao, kan vår färdledare Jakob ge bästa tipsen om hur man tar sig till stan etc.

Obs att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.