Välkommen på resa med Go Active Travel!

Umbrien Vandringsresa 18-25/9 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

 

AVRESA / FLYGBILJETT (gäller er som bokat flyg med oss)

Dina flygbiljetter med Norwegian (utresan) och SAS (hemresan) bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen (automatincheckning på Arlanda). Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.
Norwegian: https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select
SAS: https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...etc)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg på Norwegian och max 8 kg på SAS (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

Om man vill förbeställa mat på hemresan med SAS går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

För er som ankommer på egen hand så möts vi den 18/9 på Fiumicinos flygplats efter gruppens ankomst med Norwegian D8 4355, beräknad ankomsttid 10:10. Ring till färdledare Nina om du inte hittar gruppen: +34 666 63 00 40.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

BOENDE

Hotel La Macchia
Localita' Licina, 11, 06049 Spoleto PG, Italien
Telefon: +39 0743 49059

Lilla trestjärniga Hotel La Macchia ligger utanför medeltidsstaden Spoleto. Vi har valt hotellet för sitt lugna läge, sin genuin atmosfär och charm. Hotellet har utomhuspool och en vacker trädgård. Köket serverar genuin umbrisk husmanskost med fokus på det närodlade. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Nina Hoogland +34 666 63 00 40
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

OM VANDRING

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

På denna resa är vi färre än 16 deltagare, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs gärna mer om hur det är att vandra med Go Active Travel här: 
Vandringsinformation  

UTRUSTNINGSLISTA

 • Vandringskängor (obligatoriskt)
 • Regnkläder (obligatoriskt)
 • Vandringsstavar (rekommenderas). (Obs att man inte får ta vandringsstavar som handbagage då de räknas som spetsiga föremål. De ska därför vara hopfällbara/teleskop så att de går att packa ner i bagaget.)
 • Solhatt eller keps
 • Badkläder
 • Underställströja som andas
 • Shorts eller tunna byxor
 • En liten dagryggsäck
 • Vattenflaska
 • Vätskeersättning
 • Solglasögon och solskyddsmedel
 • Plåster, skavsårsplåster (typ Compeed)
 • Sittunderlag
 • Har du en kikare eller kamera, tag gärna med den
 • Vantar och mössa

Vandringsprogram

Att vandra med Go Active Travel i Umbrien innebär en stor variation med allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i bergig miljö som kan påminna om Alperna. Vi vandrar alltid i lugnt tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1 - Avresa till Umbrien (middag ingår)
Transfern till hotellet tar cirka 2 timmar. Då vi ankommer på förmiddagen och har gott om tid planerar vi att stanna för lunch i någon trevlig by längs vägen mellan Rom och Spoleto. Därefter checkar vi in på hotellet och har resten av eftermiddagen ledig innan vår första middag på hotellets restaurang.

Dag 2 - Rundvandring från Spoleto (frukost och middag ingår)
Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för att få en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick innan vi börjar själva turen. Vi lämnar sedan Spoleto och börjar dagens vandring vid klostret San Giuliano. Vi vandrar framförallt i kastanj- och stenekskog under dagen och passerar ett av klostren som den helige Franciskus grundade. Under vandringen får vi vyer över Spoletos borg och den gamla akvedukten från 1300-talet. Dagen är en bra introduktion till Umbriens natur och beroende på säsong så ser vi bland annat ginst, cyklamen och mastixbuskar.

Dagens vandring är lite längre men relativt lätt, förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, och kan upplevas som konditionskrävande. Underlaget består till stor del av mjuka stigar och grusväg, men partier med rullgrus och sten förekommer.

Väl tillbaka på hotellet finns det tid för avkoppling innan middag.

Dag 3 -  Monte Subasio, Spello och Assisi (frukost och middag ingår)
Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag. Staden är byggd på sluttningarna vid Monte Subasio vars topp når 1300 möh, ett imponerande och märkligt berg som är avskilt från resten av bergskedjan.
Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får lite tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar. Vi njuter sedan av storslagna vyer under hela vandringen till Assisi. Vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Dagens vandring går som vanligt i lugnt tempo och vi får även tid till att besöka Assisi med bland annat sin ståtliga basilika med enastående fresker av Giotto och Piero della Francesca. (Observera att det är ofta långa köer till basilikan och det finns risk att besöket får utebli pga eventuell tidsbrist).

Dag 4 - Vin- & olivoljevandring i Trevi och Montefalco (frukost, lunch och middag ingår)
Idag blir det fokus på de två viktigaste produkterna i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. Vi lär oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Vi startar dagen med att åka buss till Trevi, där vi för en kort promenad i byn. Vi vandrar därefter vidare bland olivlundar cirka 5 km till en olivoljeproducent för en enklare hemlagad lunch och visning av deras medeltida olivpress. 
Den korta vandringen är av en lättare nivå. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mjuka stigar och en kortare del på asfalt.
Vår buss tar oss efter lunch till den kända vinbyn Montefalco. Här produceras Rosso di Montefalco av den mycket speciella lokala druvan sagrantino. Vi kommer även att besöka en av områdets viktigaste producenter för en guidad vinprovning.

Dag 5 - Vilodag (frukost ingår)
Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserad av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia. Vill man hålla sig aktiv kanske man istället väljer att hyra cykel och utforska de olika cykellederna i trakten. 

På kvällen får vi uppleva Spoletos historiska stadskärna, också ett bra tillfälle att äta middag på egen hand på någon av stadens mysiga restauranger. Ingen middag ingår, du väljer själv om du vill äta på egen hand eller med andra från gruppen. Vår vänliga busschaufför skjutsar oss till stan och hem igen ett par timmar senare.

Dag 6 - Norcia och Piano Grande (frukost, provsmakning charkuterier, och middag ingår)
I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om Alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km² hänförande matta av blomster i alla dess färger. Vi kommer nog för sent för blomningen, men omgivningen är ändå enastående vacker.

Målet för dagens vandring är lilla byn Castelluccio, en av Italiens högst belägna byar. Det finns flera stigar som leder dit. Färdledaren väljer den mest passande beroende på gruppens ork samt vädret.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 7 - Spoleto, Castelmonte och Valnerina (frukost, lunch och middag ingår)
Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Vår buss skjutsar oss en bit upp på berget till startpunkten för en vandring i det vackra umbriska campagna. Inne i Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan som vi stöter på andra vandrare och svenskar lyser oftast med sin frånvaro! Väl framme i Valnerinadalen blir vi upphämtade av vår buss för skjuts till en typisk umbrisk trattoria för lunch Efter dagens vandring och i denna speciella miljö, så smakar kanske maten extra gott!

Dag 8 - Avresa från Rom (frukost ingår)
Då vi flyger hem på kvällen tar vi en lugn start på dagen och checkar ut efter en avslappnad frukost. Beroende på vädret finns det möjlighet att ge sig ut på en kortare vandring i närheten av hotellet. Eller varför inte njuta av några sista timmar vid hotellets pool. Mot eftermiddagen ger vi oss iväg mot Roms flygplats i god tid för incheckning.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempo inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring