Välkommen på vandringsresa

Val d'Isère Singelresa Vandring 15-22/7 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Frankrikes officiella kanaler, t ex https://www.interieur.gouv.fr/covid-19-international-travel ).

AVRESA / FLYGBILJETT 

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa! 

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST / TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active. Hittar ni inte gruppen, ring vår färdledare.

Busstransfern till hotellet tar ca tre timmar. Vi tar en kort lunchpaus ungefär halvvägs. 

BOENDE

Vi bor på det charmiga Hotel Avancher. Hotellet är beläget i ett lugnt område i byn Val d’Isère, med endast fem minuters promenadavstånd till centrumkärnan. Hotellet har varit öppet sedan 1958 men genomgick under 2017 en renovering och är numera stilrent inrett i modern alpstil. Rummen är ljusa, luftiga och har alla balkong eller terrass. Alla rum är även utrustade med TV, vattenkokare och en mindre kyl. På hotellet finns en spa-avdelning med inom- och utomhusbastu och en bubbelpool.

Hotel Avancher
Adress: 554 Av. du Prariond, 73150 Val-d'Isère, Frankrike
Telefon: +33 4 79 06 02 00
www.avancher.com

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

INRESEKRAV FRANKRIKE

  • ​Bevis på vaccination eller nytaget negativt test.
    Två doser vaccin är giltigt 9 månader, därefter krävs även en tredje dos.
    Ett negativt PCR-test är giltigt 72 timmar, negativt antigentest är giltigt 48 timmar.
  • Digitalt inreseformulär
    Detta formulär måste fyllas i innan inresa i Frankrike: https://app.euplf.eu/#/

COVIDRESTRIKTIONER I FRANKRIKE

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Transit i Schweiz

Schweiz kräver i dagsläget inte Covid-bevis för inresa eller genomresa.

Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD

Munskydd är inte obligatoriskt på vare sig allmänna transportmedel eller i butiker etc, men det rekommenderas vid trängsel.

På sjukvårdsinrättningar och apotek krävs munskydd.

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se).
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Frankrike är Euro. Vi rekommenderar att ni tar ut/växlar lite kontanter innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Det finns uttagsautomat för Euro i byn Val d'Isère.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Claes Keisu: +46 (0)705 84 17 80
Go Active Travel kontor: +46 (0)771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa: +46 (0)724 47 00 34

Vandringsprogram

Val d’Isère ligger högt, på 1 850 meter och den högalpina miljön känns redan i byn. Men trots att det är många höga toppar som omger dalen är den relativt ljus och öppen med sin sparsmakade vegetation. Orten har en mysig och traditionell atmosfär med en blandning av gammalt och nytt.

I Val d’Isère har vi ett vandringsalternativ per dag. Vi vandrar alltså i en grupp, med max 18 deltagare. Under veckan kommer vi att vandra både i området runt Val d’Isère samt i bergen runt Tignes. Dessa områden erbjuder vandringar nedanför snöklädda toppar, genom dalar, över gräsbevuxna sluttningar och ibland även över snö. Oftast beger vi oss en bit från byn för att vandra i områden bortom skidområdet, även om det går att vandra också direkt ifrån hotellet. 

Vandringarna är heldagsvandringar men är generellt inte tekniskt avancerade. Underlaget består oftast av bra stigar, men rejält branta och steniga sträckor både uppåt och neråt förekommer på några av turerna vilket kan upplevas som svårt. Vandringarna går oftast på hög höjd, i några fall kommer vi upp till närmare 3 000 meter. Där är lufttrycket lägre och mängden syre i luften mindre vilket känns när vi anstränger oss. Under några vandringar gör vi stigningar på 800-1000 höjdmeter. För att uppskatta vandringarna bör man därför ha god grundkondition och inte ha anlag för svindel.  Den som vill vandra på egen hand på lägre höjd kan naturligtvis göra det, i så fall ger färdledaren tips och förslag på lämpliga turer.

Färdledaren bestämmer varje dags vandring utifrån de yttre förutsättningarna – väder, snöförhållanden, vattenföring i bäckar o.s.v. Vi brukar ha en ledig dag efter tre vandringsdagar, men även det kan ändras beroende på vädret. Ibland äter vi lunch i en refuge som är en enklare stuga med ett begränsat utbud av rätter. Vissa dagar köper vi med oss lunch som vi intar i det fria. Därför är det bra att ta med ett sittunderlag i packningen.

Några exempel på vandringar (reservation för ändringar):
Refuge du Prariond: Denna vandring brukar vi göra den första dagen. Den börjar lätt så att vi kan känna på höjden. Vi tar lokalbuss i cirka tio minuter till Le Fornet och startar på 1 950 meters höjd. Målet är Refuge de Prariond på 2 324 meter längst upp i Val d’Isèredalen där floden Isère har sitt tillflöde. Vi börjar gå genom en vacker lärkskog och efter cirka 45 minuter börjar det bära av uppåt längs kanten av en djup ravin där floden har gröpt sig ner mellan klippmassiven. Efter att vi har passerat ravinen öppnar sig en gräsbeklädd dalgång med vackra vattenfall på båda sidor. Här går vandringen lätt på plan mark tills vi i slutet av platån når Refuge du Prariond där vi stannar för lunch. Känner vi att orken är med vandrar vi hela vägen upp mot en glaciär och bergskammen Col de la Galise (2 987 meter över havet),stigningen är krävande  men belöningen är en vidunderlig utsikt ner mot Italien. Går vi hela vägen upp är höjdvariationen drygt 900 meter.

Le Tour du Mont Roup: Vi tar buss i cirka tio minuter till Le Manchet  där vi börjar vår vandring runt berget Mont Roup som ligger i nationalparken Vanoise. Vi följer en dalgång uppåt, förbi vattenfallet Cascade du Pisset och intar vår medhavda picknicklunch i gröngräset på 2 600 meters höjd.  Här uppe har det legat en glaciär och miljön är öppen och karg. På vägen ner går vi till en början över gräsbevuxna kullar och några fält med snö och efter ett tag ser vi Mont Blanc med sin 4 800 meter höga topp sticka upp mot norr. Därefter bär det av neråt i en trång dal tillbaka till Le Manchet. Denna vandring på drygt 17 km bjuder på närmare 800 meters höjdstigning och tar cirka sex timmar inklusive lunch och pauser. Beroende på snömängd och gruppens kondition finns möjlighet att efter lunchen vika av och göra en ännu längre vandring där vi kommer ännu högre upp med chans att se stenbock eller gems. På vägen tillbaka mot Le Manchet passerar vi Refuge du Fond des Fours där vi kan rasta med en kopp kokkaffe eller något annat att dricka. Denna variant är närmare 2,5 mil och tar bortåt 7 timmar.

Col de la Bailleta: Vi köper med oss picknicklunch som vi äter vid Col de la Bailleta på 2 853 meters höjd, med en storslagen och magnifik utsikt över Le Fornet, Val d’Isère, Col de l’Isèran och de omgivande bergen.Vandringen dit kan göras på flera olika sätt, beroende på gruppens sammansättning, förmåga och önskemål. Vill vi göra en något lättare tur tar vi taxi från hotellet och efter ca 20 minuter har vi kommit fram till dammen Le Saut i en högt belägen dalgång. Dalen är populär för vandring då den är mycket vacker, samtidigt lättillgänglig och relativt lättgången. Vegetationen består här mest av buskar och ängsmark och murmeldjuren springer ogenerat omkring på sluttningarna. Vi följer en bäck upp mot ytterligare en damm, Lac de la Sassière som ligger på ca 2500 meters höjd. Där börjar en brantare stigning upp till passet Col de la Bailleta. Höjdstigningen på denna variant är drygt 600 meter. Från Col de la Bailleta kan vi välja att antingen gå samma väg tillbaka, eller att fortsätta ner till Le Fornet. Då går vi 900 meter neråt, på en brant och mestadels stenig stig.

Känner vi oss riktigt tuffa är ett annat alternativ att starta i Le Fornet, gå 900 höjdmeter upp till Col de la Bailleta och sedan gå 600 höjdmeter ner till Le Saut varifrån vi tar taxi hem till Val d’Isère.

Aguille Percée: Denna tur är väldigt spektakulär, men relativt lätt sett till ansträngning eftersom den till störste delen går utför. För att göra den här vandringen bör man vara stegsäker och inte ha anlag för svindel. Den börjar i ett väldigt kargt landskap som bara består av klippor och sten, men vartefter vi tar oss neråt ökar grönskan. Med taxi åker vi till grannbyn Tignes där vi tar en sittlift upp till drygt 2 500 meters höjd. Därifrån går vi cirka 200 höjdmeter upp till Aguille Percée – Nålsögat – en valvformation i berget som ser ut som just ett stort nålsöga. Stigen upp är stenig och brant. Därifrån går vi uppe på en smal bergskam neråt och innan vi når Tignes viker vi av och fortsätter så småningom genom en skog ner mot byn Le Boisses där taxin hem väntar. Högsta höjd på denna vandring är drygt 2 700 meter. Vi går cirka 350 höjdmeter uppåt och 1 000 höjdmeter neråt.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Vantar och mössa
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Badkläder