Välkommen på vandringsresa

Vandringsresa Lätt & Lagom Zillertal 9-14/9 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Österrikes officiella kanaler, t ex: https://www.austria.info/se/coronavirus
Tyskland för transit: https://www.germany.travel/en/information-on-coronavirus.html

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.  https://www.lufthansa.com/ge/en/online-check-in
Vi rekommenderar generellt att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa! Incheckningen och bag drop på Arlanda öppnar ca kl 03.45.

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

Lufthansa har som krav att man bär munskydd på hela flygresan till och från Tyskland. Ni kan läsa mer på Lufthansas hemsida: https://www.lufthansa.com/am/en/faq-hygiene

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flyg finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

Trots att det inte är ett krav, så rekommenderar vi munskydd på transporter som vi genomför som grupp, dvs från flygplatsen och till och från vandringarna. 

INRESA TILL ÖSTERRIKE

Sedan 14/5 har Österrike tagit bort krav på vaccinationsintyg eller test för inresa. 
Transit i Tyskland
Inte heller Tyskland kräver i dagsläget Covid-bevis för inresa eller genomresa.
Observera att denna information kan komma att ändras.

COVIDRESTRIKTIONER I ÖSTERRIKE

Österrike har varken krav på covidbevis för inresa i landet eller munskydd (i den del av landet ni kommer att vara), men fortfarande gäller  att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.
Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Österrike är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan . Det finns även en uttagsautomat i byn Fügen. Kontanter är betydligt vanligare i Österrike än i Sverige. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten, men inte alltid på de mindre bergsrestaurangerna. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

BOENDE

Hotel Elisabeth
Vi bor på Hotel Elisabeth, ett fyrstjärnigt hotell i byn Fügen. 
Rummen på Hotel Elisabeth är inredda i klassisk alpstil och har alla balkong eller terrass. Badrock och tofflor på alla rum. WiFi är gratis på hotellet. Hotellet erbjuder en spa-avdelning med bl.a. inomhus- och utomhuspool, bastur, ångbad, gym och relaxrum. 
Adress: Hochfügener Str. 67, 6263 Fügen, Österrike
Telefon: +43 5288 62972

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån, tis & tor 09.30-12.00)
+46 (0)771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med resan Herbert Pfister (färdledare)+46 (0)76 628 93 88. 
Vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

 

Vandringsprogram

Detta är en resa för dig som föredrar att vandra i lättare tempo och som vill uppleva ett mycket speciellt Tyrolen. Vandringsnivån är vad vi kallar ”Lätt & Lagom”. Höjdvariationen när vi vandrar är som mest 400 höjdmeter och vi går både uppför och nedför. Vandringarna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds.


Preliminärt vandringsprogram

Dag 1/Fredag 9 sep - Ankomst

Vi landar på Münchens flygplats och vår buss tar oss direkt till byn Fügen i Zillertal. Vi anländer mitt på dagen till Hotel Elisabeth och har tid att bekanta oss med både byn och hotellet med dess trevliga spa-avdelning innan det är dags för en flerrättersmiddag i hotellets matsal. Vi får även mer information av Herbert om resans program.


Dag 2/Lördag 10 sep - Vandring Spieljoch-Gartalm-Schellenberg

Vi tar linbanan direkt utanför Hotell Elisabeth upp till Spieljoch på 1 880 möh. Härifrån börjar vi sedan dagens vandring. En betagande utsikt över dalar och alptoppar väntar oss om vädret tillåter. Vandringen går först upp till själva toppen och det blir dagens högsta punkt på knappt 2 000 möh. Vi har då gjort en stigning på cirka 100 meter. På toppen finner vi ett kors, något som är en tradition på många ställen i bland annat i Österrike. Här har vi vårt första fotostopp och får en strålande utsikt över bland annat topparna Kitzbüheler Alpen, Tuxler Alpen och en del av Aschensee. Vi fortsätter vår vandring i sakta mak mot Gartalm. Här finner man en gammal fäbod från 1600-talet, som numera är ett litet museum och en enklare servering. Här stannar vi och äter en lättare lunch, kanske med en läskande lokal öl till.
Stärkta går vi vidare över alpängar, som ger en Sound of Music-känsla. Som Herbert själv säger: "Helst vill man springa över ängarna och joddla i sina lederhosen eller dirndelklänning". Vårt mål är Schellenberg (alt Hochfügen) via Loassattel. Från Loassattel kan man vid bra väder se hela vägen till Innsbruck. Under vägen finns det ibland möjlighet att skymta murmeldjur eller någon gems om vi har tur, om inte så kan man trösta sig med en kopp kaffe och varför inte en god apfelstrudel. Vandringen efter lunch är cirka två timmar och vi tar vi tar sedan lokalbussen den sista biten tillbaka till Fügen. Vandringstid ca 4,5-5 timmar. Cirka 200 höjdmeter upp och sedan 400 höjdmeter ner.


Dag 3/Söndag 11 sep - Almabtriebfest i Münster

”Kofestligheterna” som går av stapeln varje år på hösten är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas det Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna. Fäbodfolket är mycket stolta över sina kor och visar gärna upp djuren med praktfulla utsmyckningar som blommor och helgonbilder. Som oftast i Tyrolen är det männen som vallar korna och ofta är de iklädda sina typiska klädedräkter.
Vi börjar dagen med att Herbert visar oss runt i byn. Man har ändrat på datumet för Almatrieb på Hotel Kohlerhof, så vi byter istället från vår by Fügen till byn Münster som ligger i en närliggande dal (cirka 15 minuter bort). Här väntar oss som vanligt vid Almatrieb de utsmyckade korna och naturligtvis bjuds det på tyrolermusik och festlig stämning. Hemresa sen eftermiddag och på kvällen äter vi på hotellet tillsammans.


Dag 4/Måndag 12 sep - Vandring runt Mayerhofen

Vi tar Zillertalbahn, ett smalspårigt tåg, från Fügen och tuffar fram i cirka 40 minuter inåt dalen, tills vi når byn Mayerhofen. Ett turistmål både sommar och vinter. Vi strosar längs byns affärsgata mot en av Mayerhofens linbanor.

 

dag 4 forts. Här väljer vi antingen att ta liften Ahornbahn och göra dagens vandring på ena sidan av dalen eller alternativt väljer färdledaren att ta liftsystemet Penkenbahn. Tar vi Penkenbahn så kan man på färden upp njuta av den vidunderliga utsikten man får på denna sida av dalen. När vi kommit till den högsta punkten går vi cirka 20 minuter till en utsiktspunkt. Vi kommer att se glaciären i Hintertux och flera dalar som tar sin början nära Mayerhofen. Vi vandrar vidare upp till en liten sjö, där man har en fantastisk utsikt över sjön och de närliggande bergen. Vi tittar in i det lilla kapellet, som är format som en kub. Efter lunch på en mysig hütte med utkiksterrass, känner vi efter vilken väg vi tar tillbaka.
Efter vandringen kan man sedan välja om man vill stanna och strosa i Mayerhofen en stund på egen hand eller direkt ta tåget tillbaka till Fügen. Efter dagens utflykt så är det som vanligt middag tillsammans.

Dag 5/Tisdag 13 sep - Ledig dag med alternativ

Idag kan man välja att åka till Innsbruck på egen hand eller ta vandringsbussen till Hochfügen tillsammans med Herbert och vandra "Fyra fäbodars vandring", vilket tar cirka 3 timmar eller den tur färdledaren föreslår beroende på väder och intresse. Vill man hellre ta det lugnt, så varför inte utnyttja hotellets spa-avdelning eller ta en kaffe i byn?


Dag 6/Onsdag 14 sep - Vandring Puzzatal - Avresa

Idag blir det en kortare vandring på drygt 2 timmar innan vi måste åka till flygplatsen. Vi startar från hotellet mot Marienberg Kirche och fortsätter mot Puzzatal. Underlaget består av landsväg omväxlande med skogsstigar. Herbert berättar under vandringen om den lokala kulturen och det vi passerar. Vår vandring för oss så småningom till Goglhof. På det trevliga Gasthaus Goglhof äter vi en enklare avskedslunch (ingår ej) innan vi tar oss med buss tillbaka till Fügen. Sedan är det dags att ta farväl av Zillertal och vår egen tyrolare Herbert. Har vi ”tur” kanske han bjuder oss på något att dricka eller klämmer i med en ”joddel” innan avfärden mot flygplatsen.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active travel  värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.