Vandringsresor till Borgafjäll | Go Active Travel

Borgafjäll Sverige Borgafjäll - Där vägen tar slut tar vildmarken vid

Borgafjäll ligger i Södra Lapplands fjällvärld och omges av en storslagen fjällnatur, mäktiga bergsmassiv och mitt i samiska kulturområden. Det högsta fjället "Jen-Jen" är 1.477 möh (50 meter högre än Åreskutan) och det finns många fjälltoppar att bestiga. Vägen slutar i Borgafjäll, det är därför ingen genomfartstrafik som stör. Där vägen tar slut tar vildmarken vid, du får därför en äkta känsla av orörd natur. 

Varje dag erbjuder vi två olika vandringsalternativ med guide. Här finns det vandringsupplevelser för alla nivåer. Vi vandrar i renarnas land och tillsammans med dem uppe på de underbara fjällvidderna.

I resans pris ingår flyg Arlanda - Vilhelmina och transfer med privat buss vidare till hotellet. Föredrar du istället att resa med tåg eller egen bil går det givetvis bra.

SVAMPTEMA 
Sista veckan på säsongen, 18-25 september, lyser marken gul av kantareller. Då har vi ett speciellt svamptema och tar oss tid på vandringarna att plocka så mycket vi kan få med oss. Köket på hotellet kommer använda all sin kreativitet för den som vill testa nya svamprecept.

Borgafjälls bästa

 • Unikt boende med spa
 • Mäktig fjällkänsla
 • Olika vandringsnivåer
 • Svamptema i september

Avgångar

18 – 25 sep

Egen transport

13 150 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Vilhelmina 18 september 16:40 - 18:45
Vilhelmina - Stockholm Arlanda 25 september 14:00 - 16:10
15 650 SEK 5 platser kvar Boka resa

Reservation för tidtabellsändringar.

Transfern från Vilhelminas flygplats till Borgafjäll tar ca 2 timmar exkl rast.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda - Vilhelmina tur och retur (Obs att flyget mellanlandar kort i Lycksele båda vägarna)
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur 
 • Del i dubbelrum sju nätter 
 • Frukostbuffé 
 • Sju flerättersmiddagar exklusive dryck 
 • Fem matsäcks-luncher
 • En picknicklunch
 • Fri tillgång till hotellets relaxavdelning
 • Sex dagar guidade vandringar 
 • Transport till och från vandringar 
 • En vandringskarta per bokning 
 • Svensk färdledning 
 • Flygskatter 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 500 kr 

 

Boende

 • Borgafjäll Hotell

  Hotellet är ritat av den världsberömde arkitekten Ralph Erskine och har utsetts till ett av 25 utvalda arkitektoniska landmärken i Sverige. Den fina spa-avdelningen erbjuder allt för skön avslappning efter en dag på vandringsleden. Flera av rummen är designade i etager och är inredda i retro-stil, väldigt charmiga och stämningsfulla.

  Dagen startar med en god frukost varifrån vi går mätta och redo för en dag full med upplevelser på fjället. Middag serveras i den stiliga matsalen. Här är det fokus på lokala mattraditioner i kombination med det moderna svenska köket och veganska alternativ präglar menyn. 

Program

I Borgafjäll finns fantastiska möjligheter till varierande vandring. Varje dag erbjuds två alternativ, ett lite enklare och ett lite tuffare. Det finns givetvis relativt lätta turer som passar alla att välja bland, men det mäktiga landskapet gör att den som gillar lite utmaning också kommer att trivas här.

Blir gruppen tillräckligt stor kommer vi även att erbjuda ett tredje alternativ, anpassat till deltagarnas nivå och förutsättningar.

Varje dag har vi med oss en matsäckslunch, förutom en dag där vi erbjuder en picknick att minnas. Nedan beskrivs några exempel på vandringar som vi gör.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Lillfjället, ca 10 km, höjdskillnad ca 280 m

Från hotellet blickar vi ut över Lillfjället där skidanläggningen ligger. Det går att bestiga Lillfjället såväl från öster som från väster. Endast vissa delar av stigningen är relativt brant i skogs- och fjällterräng. Väl uppe har vi fin utsikt över Borgasjön och Borgahällan i syd och in mot Raukaselet i väster.

Borga Runt, ca 10 km, höjdskillnad ca 300 m

Vi startar från hotellet och börjar med att bestiga Lillfjället. Vi vandrar i riktning mot Storviken förbi liftarna, sedan viker vi av och vandrar ner mot Borgasjön.  Vi följer stranden och den fina stigen längs med sjön till dammen, uppför vägen mot byn och till hotellet igen.

 

Borgahällan, ca 12 km, höjdskillnad ca 680 m

På den jämtländska sidan av Borgasjön ligger toppen Borgahällan. Den kännetecknas av den väldiga klippväggen som är ca 700 m hög och är den mest distinkta fjälltoppen i området. Leden börjar vid en skogsväg vid dammen och stigningen uppför görs i ravinen till höger om klippväggen. Det går stadigt uppför och på några ställen är det lite brantare. Väl uppe efter etapp ett har vi utsikt över Borga och Lillfjället. Här kan man välja att stanna på denna platå eller att fortsätta uppåt och vandra mot toppen av Borgahällan för att uppleva den fantastiska utsikten.

Storviken/ Våarmoevaartoe, ca 15 km, höjdskillnad ca 310 m

Vi börjar med att bestiga fjället mot Storviken. Vi når kalfjället och vandrar sedan i ca 5 km längs gamla stenrösen över Våarmoevaartoe i riktning mot Lillfjället. Vi får uppleva fantastiskt vackra vyer med Borgahällan och Borgasjön på ena sidan och Klöverfjället och Korpån som ringlar sig fram i dalen på den andra sidan.

Klöverfjället, ca 20 km, höjdskillnad ca 660 m

Idag får vi en fantastisk upplevelse i renarnas land. Vi vandrar upp för den sk vinterleden på Klöverfjället, eller Tjáellie, 1 303 möh. Vi bestiger och rundar toppen för att sedan vandra ner längs sommarleden.

 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Fina vandringsturer, naturen, tystnaden, bad i kall fjällsjö efter en varm vandringstur. Vackert med Norrland. Trevliga stunder med de andra resenärerna i SPA:et och vid middagen på kvällen. Mycket prat och skratt. Har träffat nya vänner på resan.

  Ann-Charlotte Berg / Lindesberg

Relaterade resor

 • Sverige Tänndalen

  Med guide får vi utforska svenska fjällens skönhet. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och njuter av vad det lokala köket erbjuder. Våra erfarna guider kommer att visa er ett av Sveriges mest orörda områden. En klimatsmart resa där vi tar buss från Stockholm. 

  Kommande resa
 • Sverige Österlen

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  5 dagar från 13 950 SEK
 • Sverige Höga Kusten

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa