Åland Vandringsresa 23/8 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa med Go Active

Åland Vandringsresa Lätt & Lagom 23-27 augusti 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt kortfattad information om programmet och vandringarna. Vi på Go Active Travel hoppas att du får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

BILJETTER

Dina biljetter Stockholm/Stadsgården - Mariehamn t/r samt för eventuella anslutningsbussar med Viking Line kommer i ett separat mail senare i dag. Via länken "Min bokning" i er Viking Line-bekräftelse kan ni förboka måltider ombord.
Bokningsbekräftelse eller bokningsnummer, tillsammans med giltig ID-handling visas upp vid incheckning där resekort erhålles på avresedagen. 

I Mariehamns och Stockholms hamn påbörjas incheckning 60 minuter före avgångstid. Resenärer som reser utan bil ska vara klara för incheckning allra senast 30 minuter före avgångstid.

Klicka här för att läsa mer praktiska detaljer om båtresan.

M/S Viking Grace avgår från Stadsgården, Tegelvikshamn kl 07.45. Ankomst kl 14.10 (finsk tid) till Mariehamn.

Samling av gruppen sker på Mariehamns färjeterminal efter avstigning. Håll utkik efter Go Actives skylt och färdledaren Anna.

PASS

Giltigt pass eller ID skall medtagas. Detta uppvisas i samband med biljettkontrollen på båten samt på hotellet vid incheckning. Även vid återresa till Sverige gäller ID-kontroll.

 

DELTAGARLISTA

Till följd av den personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats

BOENDE

Hotel Arkipelag 35 Strandgatan, Mariehamn 22100, Finland
https://www.hotellarkipelag.ax
Telefon: +358 18 24020

RESEFÖRSÄKRING 

Tänk på att se till att du har en giltig reseförsäkring och ta med ett Reseförsäkringsbevis (även under vandring), som visar att du är försäkrad på resan.

KONTAKT

Go Actives kontor tel: +46 771 14 30 30. (Öppet helgfri mån-tors kl 09.30-15.30. lunchstängt kl 12.00-13.00. Fredagar 09.30-12.30 )                                                        

JOURTELEFON i samband med avresa
Färdledare: Anna Lampen-Boeving +358 40 5717304
Alternativt akutnummer (om du inte får tag i färdledaren): +46 724 47 00 34

Vandringarna & programmet

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra. Reservation för ändringar.

Då detta är en "Lätt & Lagom" resa erbjuds endast en vandringsnivå.​


Dag 1 -  Ankomst, cykling och vandring Nåtö

M/S Viking Grace avgår från Stadsgården, Tegelvikshamn i Stockholm kl 07.45. Ankomst kl 14.10 (finsk tid) i Mariehamn.
Vi blir mötta av vår guide och vandringsledare Anna, samt vår buss. Vi kör till Hotell Arkipelag där vi får lämna bagaget och kan byta kläder om vi vill.

Vi har kastat om i programmet och börjar med cykelturen. Efter att ni checkat in på hotellet hoppar vi på bussen igen och åker ner till Västra hamnen där vi kvitterar ut våra cyklar och hjälmar.

Vi cyklar längs med cykelstigar ut mot Järsöbroarna och Nåtö. Vid Espholm når vi ut till broarna som slingrar sig mellan små öar och vi njuter av ett glittrande skärgårdshav på väg till dagens mål, Nåtö naturstig.

Väl framme vandrar vi genom hassellundar och skogsängar som betas av får på somrarna. Havet är ständigt närvarande och vi tar en paus på en vacker plats med rogivande utsikt. 

Väl åter i Mariehamn lämnar vi cyklarna vid hotellet. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

Dag 2 - Vandring Getabergen

(ca 6 km naturstigar över berg, delvis längs med vatten, ojämn terräng + ca 3 km på en annan led)
Efter frukosten, som består av fräscha, lokala råvaror till allra största delen så blir vi hämtade av vår buss och kör norrut, mot Getabergen. Idag ska vi vandra på norra Åland, med utsikt mot Norrhavet. Vi gör ett stopp på vägen vid en mataffär, där vi köper med oss lite picknick.

Vi kör bl a förbi vackra äppellundar. Åland odlar 80% av alla äpplen som äts i Finland.
Idag blir det en vandring som präglas av granitberg, stora klippblock och knotiga martallar. Vi ska vandra i området kring Getabergen. Här finns både geologisk historia och lite äventyr från Stora Ofreden på 1700-talet när i princip alla ålänningar flydde undan ryssarna, till Sverige. Några envisa, modiga blev kvar. Bl.a. Stefan Löfving som gömde sig i de här trakterna.
Under vandringen gör vi ett stopp på lämpligt ställe, där vi äter vår medhavda picknick.

På eftermiddagen innan vi återvänder till hotellet gör vi ännu en kort vandring, ca 2,5-3 km, antingen vid Geta eller på Prästgårdsnäset.

Denna kväll äter vi en gemensam middag på en av Mariehamns restauranger.

Dag 3 - Vandring Hastersboda och Jyddö

(ca 4,5 km +  5,5 km, inga stora höjdskillnader)
Hela Åland består av 6 700 öar, och idag ska vi hoppa på en skärgårdsfärja och bege oss ut till Föglö.
Vi blir hämtade av vår buss, strax efter frukost. Båtfärden är 30 minuter och man kan sitta både ute på däck eller inne i caféet. Vi kör iland i Degerby och åker österut, mot Hastersboda, där vi ska gå dagens första vandring.

Vi vandrar till hälften på klippor längs med havet, till hälften genom gles tallskog. Vi balanserar på klippor och klättrar upp i ett utsiktstorn på vägen, för att se ännu längre bort ut över alla små öar som ligger utslängda i havet. Vi avslutar vid en liten vik och här kan de som vill ta sig ett välförtjänt dopp i havet.

Vi stiger på bussen igen och åker tillbaka till Degerby, där vi ska äta en varm lunch på en restaurang vid havet. Mätta och belåtna åker vi så norrut på Föglö, mot Jyddö. Vi ska även åka med en pytteliten vägfärja på vägen, före vi når nästa vandringsled.

Landskapet är omväxlande med såväl öppna ytor som ek- och hassellundar, slåtterängar och lövskog. Terrängen är kuperad och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Stigen går längs stränder och förbi beten för kor och får. Fågellivet är rikt med bland annat sjöfåglar som gräsänder och skedänder.
Leden är cirka 5,5 km lång.

Denna kväll äter man middag på egen hand på stan (ingår ej). 

 

 

Dag 4 - Vandring Bomarsundsleden och Prästöleden

(ca 4,5 km kuperat och en del höjdskillnader + 5,5 km lättvandrat, ängar, lite klippor)
Picknicklunch köper vi med oss från mataffären som ligger nära hotellet.
Idag styr vi kosan mot nordost på Åland för att ta oss till ”Bomarsundsleden”. Den är ca 4,5 km lång och bjuder på blandad terräng med klippor, ojämn terräng, en del branta sluttningar, en 35 m lång trätrappa i skogsområde och bedårande vyer över öar och hav.

Vi befinner oss på historisk mark i Bomarsund. Det var en dallrande het augustidag 1854. Ryska soldater tryckte i sina försvarstorn. På det glittrande vattnet tornade segel upp sig – brittiska och franska styrkor seglade in i viken – från fel håll! Det blev ett kort, ganska intensivt slag. Turister kom från Stockholm för att beskåda händelserna redan då! Hur kom det sig att Åland var i mittpunkten här? Denna spännande händelse får ni veta mer om samtidigt som vi vandrar i vacker miljö med hav, klippor, ruiner och vyer!

Sedan vandrar vi längs Prästöleden – ca 5,5 km i lättvandrad terräng med ängar, stigar och lite klippor. Här möts vi av vackra blomsterängar och lundar med gröna träd. Här ligger också många soldater från det stor-ryska riket begravda. Om Bomarsundssidan handlade mera om storpolitik så tar vi här pulsen på den lilla enskilda soldaten och på gemene ålänning.
Vi vandrar bland vildapel, längs vattnet och bland knotiga tallar.

På kvällen äter vi en gemensam sista middag på hotellet.

Dag 5 - Vandring Mariehamnsleden, hemfärd

Efter en tidig frukost ska vi idag vandra Mariehamnsleden som till största delen sträcker sig längs med vattnet. Vi stannar och fotograferar och Anna berättar samtidigt om Mariehamn och Åland. Ålänningarna har alltid levt med havet som närmaste granne och det har påverkat invånarna. Vi vandrar också igenom den vackra lindallén som går genom staden och får veta lite mer om den glamorösa badhuseran, om spionhistorier och den ryska tiden. Mariehamn ligger på ett ganska smalt näs och vi följer leden som passerar både sandstränder, villaområden, träbryggor, hamnen och tillbaka genom Mariehamn till vårt hotell.

Bussen hämtar oss vid hotellet och kör oss sedan den korta vägen tvärs över näset till Västra Hamnen i Mariehamn. M/S Viking Glory avgår kl 14.25 finsk tid och är åter i Stockholm/Stadsgården 18.55 svensk tid.

Läs gärna mer om allmän info om vandring och utrustning här:

Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är vår vandringsguide ansvarig för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara. Vissa guider kräver att gå först för att anpassa tempot på vandringen, så att det passar alla deltagare. Andra guider väljer att gå i mitten eller längst bak i gruppen, men alltid så att guiden har uppsikt. (Om man vill gå helt ensam är det OK och då gör man det på eget ansvar. Guiden kan ge tips på vandringsturer som passar.) När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

Vandringsguiden har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om man inte har den obligatoriska utrustningen, d v s vandringskängor och regnkläder (regnjacka och byxor) och om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
Regnkläder
Vantar och mössa
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.
Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.