Gotland 21-25/9 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Gotland 21-25/9 2023

Under fyra vandringsdagar hinner vi se flera delar av ön, och även Visby med dess 800 år gamla ringmur. Vi vandrar med lokala guider som är kunniga på öns historia och natur. Boende bekvämt på Hotell S:t Clemens i Visby innerstad, granne med Botaniska trädgården.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

ANKOMST

Eftersom ni alla ankommer olika tider så checkar ni på egen hand på Hotell S:t Clemens centralt i Visby. Er färdledare Eva kommer ha ett kortare informationsmöte kl 18.00 för att berätta lite praktiska detaljer. Träff i receptionen och sedan är kvällen fri för att att upptäcka stan och kanske äta något (ingår ej).

BOENDE

Hotell S:t Clemens
Adress: Smedjegatan 3, 621 55 Visby
Telefon: 0498-21 90 00
På prisbelönta Hotell S:t Clemens bor du i hjärtat av Visby och upplever stadens historia som ingen annanstans. Här, vid foten av den mäktiga S:t Clemens ruin ser du Domkyrkan, omgiven av rosor, torna upp sig över takåsarna. Ett stenkast åt andra hållet ligger Botaniska trädgården. En kort promenad längs gränderna tar dig var som helst. Och direkt utanför ditt rum väntar det riktiga Visby på att upptäckas. 
Hotellet består av 5 olika byggnader och alla rum är personligt utformade. Byggnaderna sammanbinds av två trädgårdar, väldigt trevliga för en stunds avkoppling om vädret tillåter. Hotellet serverar inget varmt på frukosten, men har höga ambitioner vad gäller kvalitet, miljötänk och lokala varor. Minst 50% av allt som serveras är ekologiskt och en hel del godbitar är producerade på Gotland, såsom ägg, mjölk, sylter och marmelader. Brödet bakas hantverksmässigt på Warfsholms bageri i Klintehamn, och levereras varje morgon.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor: 0771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa om du inte får tag på färdledaren:0724470034
Färdledare från Go Active Travel: Eva Flygh 070 990 26 50
Lokalguider Anna-Britta & Camilla

Eva Flygh

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

UTRUSTNING

För att undvika skador är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor  med stöd för ankeln, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. Dessutom passerar vi ibland  steniga partier och partier med ojämnt underlag. Glöm inte heller att ta med regnkläder.

För dem som är vana kan stavar vara bra. Ta med sittunderlag samt vattenflaska. Övrigt som bestick, termos dyl för luncherna finns på plats. Läs mer om rekommenderad utrustning Utrustningslista för vandring

MÅLTIDER

Under resan så ingår frukost, fika, lunch fyra dagar samt middag två kvällar. Dryck till middag tillkommer. 
Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Nivån på den här vandringsresan kan beskrivas som lätt till medel. Vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 8 och 12 km om dagen. Mest går vi på plan mark, skogsstigar, och stränder. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 – Ankomst (middag på egen hand)

Egen transport till Visby och incheckning på hotell. Kort informationsmöte cirka kl 18.00 för dem som kan.

Dag 2 – Vandring på nordvästra Gotland - 10 km (frukost-fika-lunch-middag)

Vi ses 08.45 vid receptionen och vid 09.00 åker vid med buss en kortare tur (30 min) från Visby till Lickershamns fiskeläge, där vår vandring för dagen startar. Vi går längs med havet där utsikten är hänförande, tänder en brasa och dricker förmiddags kaffe. Vi passerar Ihreån med sin mynning på stranden. Vandringen avslutas med att vi gemensamt äter en smakrik lunch på stranden. Därefter transport till Visby för att kunna göra Visby på egen hand på eftermiddagen. Historisk stadsvandring klockan 18.00 -19.30 och därefter tvårättersmiddag på en av Visbys krogar.

Dag 3 - Vandring på östra Gotland – 12 km (frukost-fika-lunch)

Efter frukost beger vi oss mot Östergarnslandet och Sysne udd, här startar vi vår vandring. Småvägarna och stigarna går längs med havet och är en av de vackraste kuststräckorna på ön. Naturen är varierad med stenstränder, strandhedar, skog, kalkhällar och spektakulära klippor. Flora och fåglar i mängder i ett spektakulärt landskap. Under dagen passerar vi bland annat Kuppen, Herrvik, Grogarnsbergets naturreservat och det gamla kalkbrukssamhället Katthammarsvik.

Dag 3 forts.

En riktigt god lunch med lokala råvaror på stranden och eftermiddagskaffet kommer vi att dricka i Café Skolhuset i Östergarn, precis bredvid Östergarns kyrka. Här ligger också Östergarnsberget som Carl von Linné besökte under sin vandring på Gotland. Utsikten från Östergarnsberget gjorde Linné så förtjust att han ansåg att man knappast " kunde ernå något behagligare rum för ett sommarhus anläggande"
Åter i Visby ca klockan 17.00. Middag på egen hand.

Dag 4 – Vandring på södra Gotland - 10 km (frukost-fika-lunch-middag)

Längst ner i söder, eller på Sudret som det också kallas, breder de öppna landskapen ut sig, och man hittar den lummiga och frodiga delen av vår ö. Dagens färd startar klockan 09.00. Resan längst ner till Gotlands sydspets är ca 10 mil.
När vi kommer till Hoburgen har vi havet på nästan alla sidor. Vi startar vår vandring vid Stuckviken och vandrar söderut mot Vändburgs fiskeläge, och Hammarshage hällar, här står raukarna som stenskulpturer. Vandringen fortsätter sedan mot Holmhällar raukfält & Holms fiskeläge. Denna eftermiddag besöker vi även en kyrka från 1200-talet, en av Gotlands nära 100 medeltida kyrkor.
Tillsammans avnjuter vi en tvårättersmiddag på vägen hem. Vi är åter i Visby ca klockan 20.30

Dag 5 – Söder om Visby – 8 km (frukost-fika-lunch) 

Vi börjar dagen klockan 09.00 med en kort busstur till Ygne fiskeläge. Fiskebodarna ligger precis vid havet på den vackra stenstranden och härifrån börjar vi vår vandring.
Från stranden går vi upp på klinten och vandrar mot Högklint – en av Gotlands finaste utsiktspunkter 50 meter över havet och med storslagen utsikt över havet och mot Visby. Vi kommer därefter passera Fridhem, prinsessan Eugenies sommarviste och följer därifrån fortsatt vattnet mot Visby bland annat genom det vackra naturreservatet Södra hällarna.
Vandringen och resan avslutas med lunch i Visby klockan 13.00.

Med reservation för ändring av program och tider. Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå.