Kitzbühel Elcykelresa 16-23/7 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Kitzbühel Elcykelresa 16-23/7 20222

Kitzbüheler Alpen tillhör de “låga Alperna” där de högsta topparna ”bara” når upp till cirka 2 500 höjdmeter. Här finns ett stort nätverk av breda dalar som i sin tur förgrenar sig in i mindre dalar. I Österrike är elcykelturismen väl etablerad. Vägarna är fina, ofta asfalterade med lite trafik och det finns också många särskilda cykelvägar. Det vackra landskapet med gröna sluttningar och toppar, gör cykelturen utomordentligt njutbar. I de många små byarna är det trevligt att pausa med en kopp kaffe. Med elcykelns intåg har det öppnats helt nya möjligheter för gemene man att upptäcka detta fantastiska landskap på två hjul.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt exempel på några av cykelturerna i programmet. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.  https://www.lufthansa.com/ge/en/online-check-in

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa!

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

Lufthansa har som krav att man bär munskydd på hela flygresan till och från Tyskland. Ni kan läsa mer på Lufthansas hemsida: https://www.lufthansa.com/am/en/faq-hygiene

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

INRESA TILL ÖSTERRIKE

Sedan 14/5 har Österrike tagit bort krav på vaccinationsintyg eller test för inresa. Samtliga regler kring munskydd är också borttagna i den del av landet ni kommer att vara i.

Transit i Tyskland

Inte heller Tyskland kräver i dagsläget Covid-bevis för inresa eller genomresa.

Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Österrike är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

Måltider
Frukost och middag ingår och äts på hotellet. Luncherna äter vi de flesta dagarna på sk. hütter (bergsrestauranger). Alternativet är att handla mat till egen matsäck i byn. Det är smidigast att ordna detta kvällen innan vandringen. Färdledaren ger tips.

Dricks
Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma hotell. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

HOTELL

Vi bor på Hotel Kaiserhof, ett fyrstjärnigt superiorhotell, bara 5 minuters promenad från gågatan i centrum av Kitzbühel. Efter en vandrings- eller cykeldag är det trevligt att njuta av utsikten över byn från hotellets terrass. Eller kanske göra ett besök i spa-avdelningen med bastu, ångbad och massageduschar. 

Hotel Kaiserhof
Adress: Hahnenkammstraße 5
6370 Kitzbühel, Österrike
Telefon: +43 5356 75503

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare Merit Gabriel: +46 (0)70797 30 91
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

CYKLA I GRUPP

När vi åker på en cykelresa i grupp, är våra guider ansvariga för alla när vi är ute och cyklar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen cyklar i samlad skara, och det är viktigt att man lyssnar och följer guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i cyklingen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Cykelprogram

Våra elcyklar är av den senaste modellen, lättcyklade och bekväma. Har man aldrig använt en elcykel tidigare är det enkelt att komma igång. Trots de höga bergen är våra cykelturer av en lättare nivå, då vi håller oss till dalbottnar och undviker långa branta stigningar. För att kunna erbjuda så intressanta turer som möjligt kommer vi vissa dagar att cykla upp i sidodalar. De är ofta smalare och här finns det färre byar, ofta grusvägar och en och annan ”hütte” där vi kan inta en välsmakande lunch. Fördelen med elcyklar är att man själv kan välja hur mycket man vill anstränga sig, oavsett hur brant det blir.

Då man har sin elcykel hela veckan så det går bra att göra egna utflykter. Vår guide kan ge tips.
(Eftersom det är en vandringsresa parallellt med cykelresan kan man, om man önskar, vandra någon dag istället för att cykla.)

Några smakprov

Aschau-Labalm

Målet för dagen är granndalen till Kirchberg. Vår cykelväg varierar från asfalterade sträckor till grusvägar. Så småningom kommer vi fram till Aschau, som är sista byn längst in i dalen. Skönheten i landskapet tilltar och nu går det lite mer uppför, men det går enkelt att med våra elcyklar. Framme vid Labalm tar vi en välförtjänt lunchrast, innan vi cyklar tillbaka samma dalgång som vi kom men denna sträcka cyklar vi på högre höjder. Uppförsbackarna parerar vi med lätthet med hjälp av den extra kraften i elcykeln. Upppe på höjden bjuds vi på ett vackert panorama över dalen nedanför och mot grannbeget Gaisberg. Vägen slingar sig gradvis ner till botten av dalgången och på eftermiddagen är vi tillbaka i Kirchberg.

Längd ca 40 km, höjdmeter ca 500 m.

Vid foten av Wilder Kaiser

Denna dag lastar vi våra cyklar på lokaltåget och åker 20 minuter västerut. Vi kliver av i byn Hopfgarten där dagens cykeltur börjar. Detta är en rundtur och under en stor del av turen cyklar vi vid foten av det vackra bergsmassivet Wilder Kaiser med härliga vyer. Cykelvägarna är fina och inte alltför kuperade. Vi passerar byarna Itter, Söll, Ellmau, Going, Reith och till slut den lilla sjön Schwarzsee innan turen avslutas.

Längd ca 45 km, höjdmeter ca 600 m

Pillersee och St. Johann in Tirol

Vi tar med våra cyklar på lokaltåget och tar oss till byn Fieberbrunn som ligger i den nordöstra granndalen PillerseeTal. Här börjar dagens cykeltur. Vi cyklar runt ett berg och dalen blir lite trängre samtidigt som vi följer en vacker bäck. Ganska snart så vidgas dalen igen och vi kommer ut på ett plattare område. Vi når vårt första stopp för dagen, som är sjön som fått ge namn till dalen, dvs Pillersee. Efter att ha njutit lite av vyerna och lugnet så cyklar vi vidare, nu i riktning mot St. Johann in Tirol. Dalen är nu mestadels bred och det är gröna ängar varvat med lärkträd som pryder dalens slutningar. Vi gör också ett stopp i St. Johann, som har ett vackert torg med många gamla intressanta byggnader. Orten har kanske blivit mer känd för svenskar då svenska företaget Skistar sedan några år tillbaka har tagit över skidanläggningen här. Vi cyklar vidare in i en ny dalgång och har härifrån är det bara 14 km kvar till Kirchberg.

Längd ca 44 km, höjdmeter ca 450 m

Bra att känna till om veckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags program dagen innan. 

På den lediga dagen finns det möjlighet till annan aktivitet såsom att vandra på egen hand, eller göra andra utflykter. Er färdledare informerar er om detta på plats.

Läs gärna mer om cykling och utrustning här:
Information inför cyklingen 
Utrustningslista för cykling

Obligatoriskt

Hjälm (finns att låna, men egen hjälm rekommenderas)
Rekommenderas starkt:
Sportskor (gärna luftiga utan snörning) med bra stöd och räfflad sula.
Regnkläder (alternativt regnponcho)
Sol- eller cykelglasögon
En liten dagryggsäck

Bra att ha med sig:

Solskyddsmedel
Badkläder
Vattenflaska
Vätskeersättning
Shorts, tunna byxor eller vadderade cykelbyxor
Gelsadel
Kamera och mobil
Sittunderlag
Cykelhandskar

Vår lista är generell, så tänk på att det kan variera beroende på resmål och årstid.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per cykeldag. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för cykelturerna.