Piemonte Vandringsresa 6-10/5 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Piemonte - Vandringsresa Lätt & Lagom 6-10/5 2023

Vandringsresan tar oss till mat- och vinregionen Piemonte och landskapet runt Alba. Här får vi uppleva denna vackra del av Italien under fem dagar. Under våra dagsetapper går vi i ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Här startade Slow Food- rörelsen och hit kommer mat- och vinnjutare från hela världen för att bland annat prova på den exklusiva vita tryffeln och några av världens bästa viner, såsom Barolo och Barbaresco. Området är även känt för sina charmerande byar och en spännande historia och enandet av Italien startade här.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Obs att sittplatser ombord kan komma att ändras av flygbolaget. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. För att checka in online (kan göras från 30 timmar innan avresa): https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn, inklusive vandringsutrustning, i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

Vi rekommenderar att man äter något ombord, då det inte finns möjlighet till längre matstopp på väg till hotellet.

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige och Danmark. Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD 

Munskydd krävs vid besök på sjukhus och vårdcentraler. Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel Ca’ Del Lupo är beläget i Montelupo Albese, bara 12 km från Alba, Langhes huvudstad i regionen Piemonte. Hotellet ligger på toppen av en kulle med utsikt över byarna Montelupo och Rodello och lokala vingårdar. Rummen går i modern stil och är designade av arkitekten Valerio Demaria. Alla rum har terrass med utsikt över bergen och Alperna i fjärran. Restaurang Ca' Del Lupo ligger intill hotellet och varje dag serveras en rejäl frukost samt en femrätters middag förutom på onsdagen då restaurangen är stängd. Till maten går det bra att välja ett gott vin från restaurangens vinkällare. 

HOTEL CA’ DEL LUPO
VIA BALLERINA 14/16
12050 MONTELUPO A. (CN)
www.cadellupo.it
TEL +39 0173 617045

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare: Per Huss +46 (0)723609065
Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

Vandringsprogram

Detta är en sk Lätt & Lagom-vandring vilket innebär att vandringarna är av lättare karaktär med få km, men man ska veta att de till stor del går i kuperad terräng. Antalet höjdmeter överstiger inte 400 höjdmeter utan oftast mindre. Detta innebär dock enstaka inslag av lite brantare backar, så grundkondition krävs för att man ska njuta av resan. Längden varierar mellan tre till fyra timmar per dag. Det finns få preparerade leder och vandringarna går mestadels bland Piemontes kullar och vingårdar, på grus- och asfaltsvägar eller genom vinfält och hasselnötsskogar. Det är en vandringsresa (Obs ej promenader), men där vi tar oss tid att insupa det vackra landskapet och njuta av de lokala produkterna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 – lördag 6 maj
Ankomst (spumanteprovning - middag)

Vi landar i Milano och sätter kurs söderöver till Astiprovinsen och till Canelli med sina kullar där muscatodruvan växer. Här föddes spumanten, det italienska mousserande vinet för 150 år sedan. Vi besöker en av de många vinkällarna för att provsmaka denna ädla dryck. Vi åker sedan vidare till hotellet, där vi ska bo de kommande nätterna. Vårt hotell Ca' Del Lupo ligger på en kulle i Montelupo Albese på landsbygden i Langhe/Piemonte med närhet till många av de intressanta platserna vi kommer att besöka.

Dag 2 – söndag 7 maj 
Vinvandring till Barolo (frukost - vinprovning med tillbehör – middag)

Dagens vandring är en kortare vandring. Vi startar i charmiga La Morra, områdets högst belägna by. Från ”Belvedere” har man en strålande utsikt över de kringliggande kullarna och de små byarna. Vi vandrar i sakta mak mestadels nedför på grusvägar genom vinodlingarna och sydöst över. Här odlas främst blå druvor och framför allt nebbiolodruvan som man sedan gör de välsmakande och exklusiva vinerna Barolo och Barbaresco av. Vi passerar bl a ”Barolo Chapel innan vi når den lilla kända vinbyn Barolo efter cirka tre timmar och en kortare brant backe. Här ges möjlighet att själv upptäcka byn (ett tips är att besöka vinmuseet), men vi kommer även att ha en vinprovning hos en av Barolos vinproducenter. 

Dag 3 – måndag 8 maj
Alta Langa (frukost - ostprovning - middag)

Idag besöker vi området Alta Langa som bland annat är känt för sin ost. Här möter vi en annan typ av landskap, lite mer vilt och på lite högre höjd än de övriga dagarna. Här finner man de karaktäristiska hasselnötsskogarna blandat med ek och området är känt för sina bakverk med hasselnötter. Vi besöker en farm, där man bland annat producerar ost.  Här bjuds vi på lokala ostar samt tilltugg hos en lokal ostproducent. Dessförinnan gör vi en kortare vandring och om tid finnes, besöker vi också byn Bosolasco.

Dag 4 - tisdag 9 maj
Besök i Alba -  vandringsfri dag (frukost-grappaprovning-middag)

Efter frukost beger vi oss till staden Alba, den vita tryffelns stad. Här finns världens äldsta tryffelmarknad och varje år i oktober hålls den årliga tryffelmässan. Alba är också en elegant medeltidsstad, känd som “De hundra tornens stad”. Här ges tid att ströva omkring på egen hand innan vi far vidare för besök hos en av regionens grappaproducenter. 

Dag 5 - onsdag 10 maj
Hemresa (frukost)

Efter en frukost i lugn och ro, bär det av till flygplatsen för hemresa. Nu är det arrivederci till Italien för denna gång och kanske ett sista glas Barolo på flygplatsen😊

Obs att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Övrig information

Det är ett krav att man har vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, även om det är en ”Lätt & Lagom”-vandring.

Vädret under denna period har en medeltemperatur 18-20o dagtid, men regn kan förekomma.  Man ska även alltid ha med sig regnkläder och gärna en extra tröja i ryggsäcken, samt solhatt och vatten (ta med vattenflaska) och eventuellt sittunderlag, så att man är förberedd för alla väder. Om man är van vid stavar kan de vara bra att ta med sig. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär att när man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner. Då detta är en lätt & lagom-resa erbjuds endast en vandringsnivå.

Transfer till vandringen sker med vår egen buss. Ni träffar Merit innan middagen varje dag, då hon går igenom nästa dags program och vilken tid ni ska träffas.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Poolen är vanligen också öppen i maj (väderberoende) men den är inte uppvärmd.

Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum.

Vin från Piemonte

Böljande kullar med vinrankor och gamla borgar är en ständig syn i området vi ska besöka. "Barolo is the King of wine and Barbaresco is the Queen." Så säger man om vinerna här i Piemonte och många världen över stämmer in i denna lovsång. Piemonte är i mångt och mycket synonymt med dess berömda fylliga röda viner gjorda på nebbiolodruvan. De mest kända vita vinerna är de lätta, söta, mousserande vinerna som t ex Asti Spumante, gjorda på muscatodruvan. Andra intressanta viner är Dolcetto, Barbera och Nebbiolo.

Lokala produkter

Smakerna från Piemonte omfattar mycket mer än tryffel och vin. Detta är en stor region som är helt självförsörjande av allt utom fisk (de har ingen kust). Då det gäller det piemontesiska köket är området känt för sin höga matkvalitet. Regionen har ett stort antal restauranger med stjärnor i Michelin. Maten är lite mer robust än den traditionellt syditalienska maten. Då det gäller kött har regionen en egen speciell ras som ger fantastisk gott och mört kött. Köttet ska helst ätas som råbiff och serveras med en god olivolja och lite grovt salt.

Det regionala köket har också mycket annat att erbjuda, det var ju här som Slow Food-rörelsen började sitt segertåg över världen. Några andra specialiteter är fonduta (fondue), plin (små pastakuddar med kött) och Bagna Caudan (varm vitlökssås). Piemonte är även känt för sina ostar, sin choklad, sina kastanjer och sina hasselnötter, för att bara nämna några specialiteter. Den berömda chokladen Ferrero Rocher och Nutella, kommer bland annat härifrån.