Välkommen på vandringsresa

Skottland vandringsresa 10-16/7 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas med detta avresemeddelande . Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active. Busstransfern till hotellet tar ca 3  timmar. 

BOENDE

Glenspean Lodge Hotel
Adress: Roybridge, Fort William PH31 4AW, Storbritannien
Telefon: +44 1397 712223

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.
OBS: Nationellt ID-kort gäller inte för inresa till Storbritannien.

VALUTA

Valutan i England är Brittiska Pund (Pound sterling). Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Storbritannien använder kontakter av typ G, vilket betyder att du måste ha en adapter för kontakt med tre pinnar.
Standardspänning i elnätet är 230 volt, vilket är samma som i Sverige. Läs mer här: https://world-power-plugs.com/se/storbritannien

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU (gäller i Storbritannien även efter Brexit) samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 771 14 30 30
Er färdledare Susan Young: +44 773 73 49 150
(Färdledare på er resa skulle ha varit vår  guide Steve från Cornwall, men han har tyvärr blivit sjuk. Istället kommer Susan, en erfaren färdledare som bor i Skottland, och som vi blivit rekommenderade, att ta hand om er). 
JOURTELEFON för akuta ärenden i samband med avresa (om du inte får tag i färdledaren) +46 72 447 00 34

OM VANDRINGEN

I Skottland har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Många av lederna är gamla vägar som har används i generationer för att ta sig mellan lågländerna och högländerna, som till exempel West Highland way. Vädret är mycket växlande och vår vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl.a. med hänsyn till detta. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi planerar att göra.

Veckan bjuder på en varierad vandring och vi får se två typer av natur. Både det gröna och dramatiska kustlandskapet på ön Eigg och de vida dalgångarna i området omkring Fort Williams och Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Vandringsunderlaget varierar mellan grusleder, steniga stigar och myrmarker. Det är höjdskillnader under vandringen men få kraftiga upp och nedstigningar. Utmaningen denna vecka är längden på vandringarna, som är mellan 12-17 km per dag. Stavar rekommenderas.

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner. Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

West Highland Way

Vandringsleden West Highland Way är kanske den populäraste vandringsleden i Skottland. Den 154 kilometer långa leden startar i Glasgow och slutar i Fort Williams. Vi vandrar den sista sträckan från Kinlochleven till Fort Williams. Denna del av leden skiftar i miljö från djupa dalgångar till skogklädda sluttningar. Under vandringen har man utsikt över den djupa fjorden Loch Leven och Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis (1 345 m).

Eigg

En av de vackraste öarna i de inre Hebriderna. Ön är inte stor, den mäter 5 x 8 km och hör till ögruppen ”The Small Isles” som inkluderar grannöarna Rhum men också Muck och Canna. Namnet Eigg är fornnordiskt och syftar på formen av öns enda men imponerande berg- Sgurr, som har formen av just en knivsegg. Ön är ett populärt besöksmål på våren och sommaren, och Eigg har ett starkt miljöfokus. Man är sedan 10 år tillbaka helt självförsörjande på energi. Idag drivs ön av en stiftelse som köpte loss den av den senaste private ägaren. Man arbetar hårt med att bevara naturen och driver många miljöfrågor. Eigg är också en viktig plats för flyttfåglar. Det är inte ovanligt att se rovfåglar som kungsörn och ormvråk men även havsfågel som havssula och om man har tur, lunnefågel. I vattnet omkring Eigg finns bland annat delfiner och gråsäl. De senare kan man ofta se vid inloppet till hamnen i Arisaig. Vikval och brugd, världens näst största hajart lever också i vattnet utanför Eigg. Det gäller att hålla ögonen öppna vid överfarten.

På Eigg vandrar vi upp på toppen av öns högsta berg. Det är en imponerande klippa som är skapad av gnejs och basalt. Från bergets platåliknande topp har man ett otroligt vackert panorama över havet, grannöarna och fastlandet. Trots sina 300 höjdmeter är det inte en komplicerad stig upp till toppen.
Ön har en intressant historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden och troligtvis låg det ett fort på berget under bronsåldern. För några år sedan uppnådde Eigg en befolkning på över 100 personer. Tidigare har det levt ett 60-tal bofasta på denna lilla men vackra ö. I dag är dagsturismen den viktigaste inkomstkällan, men fortfarande försörjer sig några familjer på lammuppfödning och hummerfiske.

Laraig Gartain – Vandring söder om Glen Coe

Bussen hämtar och tar oss ner till Dalness, som är starten på vår vandring. Dagens rutt skall ta oss över ett pass till en djup dalgång som breder ut sig med fantastisk utsikt över området. Stigen är lättgången, endast med ett fåtal korsande vattendrag.

Efter en brant men lättgången uppstigning kommer vi till slut upp till Hjortarnas pass, eller Lairig Eilden som det heter på gaeliska. Här får vi en vacker utsikt över dalgången som ringlar sig ned mot Glen Coe. Det är inte undra på att dalgången har varit inspelningsplats för filmer som t ex Braveheart och Bondfilmen Skyfall. Buchallie Etive Mor är berget till höger om oss som reser sig som en trygg vägg. Det är en Munro, vilket är en skotsk definition på ett berg som är över 3000 fot, dvs över 914 meter över havet. Det finns 282 Munros i Skottland. Vandringen bjuder på ett klassiskt skotskt panorama. Kikar man noga upp på bergssidorna kan man med stor sannolikhet få syn på de vilda hjortarna som har gett namn åt passet som vi passerar.

Glen Nevis

Detta är en populär vandringsled då det endast är en kort resa från Fort Williams till starten av vandringen. På senare år har området lockat en ny publik, då det här har spelats in scener till Harry Potter-filmerna.

Hursomhelst bjuder Glen Nevis, dalgången nedanför högsta berget Ben Nevis, på vackra vyer och ett spännande landskap. Stigen leder upp i dalgången och den går parallellt med floden Nevis. Det är relativt brant uppför i början men leden är bra och väl underhållen. Längre in i dalen har man utsikt över ett 50 meter högt vattenfall, varifrån floden Nevis får sitt tillflöde. För den modige finns det en hängbro att korsa vattendraget om man så önskar. Vid vattenfallet når vi en platå och vi befinner oss på andra sidan av Ben Nevis. Här har man imponerande utsikt över de närmaste bergen i området.
Vi tar samma väg tillbaka som vi kom, men för omväxlingens skull kan man gå tillbaka på den andra sidan av floden. Den är lite mer öppen. Pors och ljung stryker längs vandringskängorna.

Creag Meagaidh

Beläget i ett område norr om Fort William. Denna vandring tar oss till en platå som är omgiven av mer än fem toppar varav en är en sk Munro. Halvvägs upp längs vandringen ligger en vacker fjällsjö. Området är också populärt vintertid för isklättring. Det trädfattiga topparna börjar sakta få tillbaka sin vegetation efter generationer av fårfarmande. Idag återplanterar man flera arter av tall för att vinna tillbaka delar av den ursprungliga vegationen.

Gruppen har ett begränsat antal deltagare med en guide och endast ett vandringsalternativ per dag (max 18 deltagare). Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

UTRUSTNING

Obligatoriskt:
• Vandringskängor med räfflad sula och som går över fotknölarna
• Regnkläder (obs)
• Extra tröja (att byta med)
• Vattenflaska (1,5 liter, vattnet går utmärkt att dricka)
• Sittunderlag
Rekommenderas:
• Termos (te och kaffekokare finns på rummen)
• Bestick och behållare (vi stannar på en butik för att handla picknick)
• Stavar​

OBS
*  Ta gärna med myggmedel
*  Eventuellt så kommer det finnas möjlighet till bad i sjö enligt vår färdledare. Så ni som önskar, ta med badkläder.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Bra att känna till

• Skottland är känt för sitt regn och dimmiga väder, var förberedd med ordentliga regnkläder, även om solen tittar fram emellanåt. Genomsnittstemperaturen i juli/augusti är 16 grader dagtid.
• Luncher. Vi kommer dagligen stanna i en matbutik för inköp av lunch. Butikerna har ett bra utbud av lunchmat (mestadels smörgåsar, men även sallader och snacks). Ta med en gaffel, kniv och en lunchbox, det kan vara praktiskt att förvara maten i. Skottland har ett förvåndasvärt fint utbud av goda ostar och charkuterier.
• Det finns vattenkokare på rummen där man kan fylla på sin termos.

Några gäliska fraser:
latha math! La-öh mah God dag
latha math dhut fhèin la-ö ma d(hr)ohejn God dag (som svar)
madainn mhath! madinn wah God morgon
feasgair math! fäskar mah God kväll
Slàinte! sloontsche Skål!
Beannachd leat! bannacht lat Vi ses!
Slàn leat! Slàn slaun lat Hejdå, tja!
Bu toigh leam. bu tollam Jag skulle gärna ha
Gabh mo leisgeul. gaw mu läschkall Ursäkta
Tha an t-acras orm. ha an takkras aram Jag är hungrig
Tha am pathadh orm. ha am paharam Jag är törstig.
S màth sin! smaaschin Jättebra!

Whisky eller uisge beatha

Livets vatten på gäliska är Skottlands nationaldryck. Whisky har producerats i Skottland sedan 1400-talet. Under en lång tid var destillering förbjuden, något som inte minskade tillverkningen av drycken. Då destillering och försäljning blev lagligt år 1823 byggdes dagens jättelika destillerier ofta upp på samma plats där den olagliga produktionen tidigare skett, för att man fortfarande skulle kunna utnyttja samma vattenkälla som tidigare. Vattnet anses vara helt avgörande för whiskyns kvalitet, varför många destillerier ligger i Högländerna där det finns tillgång till klart källvatten.