Toscana Lätt & Lagom vandringsresa 11-15/4 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Toscana Lätt & Lagom vandringsresa 11-15/4 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian (utresan) och SAS (hemresan) bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.
Norwegian: https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select
SAS: https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...etc)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg på Norwegian och max 8 kg på SAS (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

Om man vill förbeställa mat på hemresan med SAS går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

MUNSKYDD

Krav på munskydd gäller nu endast för besök på sjukhus och vårdinrättningar. 

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av kontanter i Euro i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Vingården Tenuta del Fontino är belägen i provinsen Grosseto, som är en del av Toscana. Gården ligger vackert i sydvästra delen och närmsta större ort är Massa Marittima. Landskapet med sina böljande kullar och slättland, lämpar sig perfekt för vin- och olivodling. Gården producerar både olivolja och vin. 

Tenuta del Fontino
Adress: Località Fontino, 1, 58024 Massa Marittima GR, Italien
Telefon: +39 0566 919232

Dricks
Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma boende. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Eva Flygh +46 (0)70-990 26 50 

Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

VANDRINGSTIPS

Det är ett krav att man har vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, även om det är en ”Lätt & Lagom”-vandring.

Vädret under denna period har en medeltemperatur 17-18o dagtid (kyligare på morgnar och kvällar), men regn kan förekomma.  Man ska även alltid ha med sig regnkläder och gärna en extra tröja i ryggsäcken, samt solhatt och vatten (ta med vattenflaska) och eventuellt sittunderlag, så att man är förberedd för alla väder. Om man är van vid stavar kan de vara bra att ta med sig, då underlaget bitvis är ojämnt. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Vi passerar en fin strand under en av våra vandringsdagar och för den som vill går det bra att ta med badkläder och någon liten handduk. Poolen är vanligen också öppen i april (väderberoende) men den är inte uppvärmd.

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär att när man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner. Då detta är en lätt & lagom-resa erbjuds endast en vandringsnivå.

Komplett utrustningslista vandring Se här

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

***************************************************************************

Vandringsprogram

Vandring Lätt & Lagom:

Det här är vandringsresorna för dig som vill ta det lite lugnare. Höjdvariationen är som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nedför. Resorna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Tenuta del Fontino - (vinprovning-middag)
Vi flyger till Rom och efter vår busstransfer på cirka två och en halv timmar når vi vingården, där vi ankommer på eftermiddagen (matstopp på vägen, lunch ingår ej). Resten av eftermiddagen finns tid att på egen hand utforska området runt vingården. Förslag är att promenera en av de leder runt gården som finns.

Redan de gamla romarna och deras föregångare etruskerna drack gärna vin. Vingårdar är en ständig syn i Toscana och området är känt för sina röda viner som Chianti Classico och Brunello. Tenuta del Fontino har egen vinproduktion och redan första dagen får vi en kortare introduktion av vingårdens vin. Vi gör ett besök i deras vinkällare och får provsmaka gårdens röda och vita innan middagen serveras.

Dag 2 Kustvandring i Maremma området (frukost-vinlunch-middag)
Vår vandring idag går längs den vackra tyrrenska kusten i området Maremma. Maremma är en del av sydvästra Toscana och bjuder på ett mycket varierande landskap med både slättland, kullar och kust. Här finner vi både medeltidsstäder, vingårdar med olivlundar och en klippig kust med sandstränder. Vi startar nära hamnen i staden Follinica och vandrar längs en lättgången och bred stig ovanför kustlinjen. Den typiska ”medelhavsmacchian” och pinjeskogen går nästan ända ner till vattnet och den frodiga grönskan möter här det intensivt blåa havet. Efter cirka en timmes vandring når vi ett monument av Garibaldi, en av Italiens frihetskämpar. Vår guide berättar lite mer om detta, medan vi tar en kortare paus.

Fortsättning dag 2......
Vi fortsätter sedan till nästa bukt, Cala Violina, som heter så eftersom det sägs att man här kan höra ljudet av violiner när man går på sandstranden. Eventuellt finns det möjlighet till ett dopp. Vi njuter av vyerna innan vi fortsätter vår vandring till vår buss, som tar oss till en vingård för en lättare lunch med med vin. Efter lunchen åker vi vidare till den vackra medeltida staden Massa Marittima. Staden är känd för sin gamla stadskärna och byggnader från 1200-talet såsom den ståtliga katedralen innanför den välbevarade ringmuren. Här får vi en kortare guidad tur och lite tid för en titt i affärerna, innan det är dags att åka tillbaka till vingården och middagen som väntar.

Dag 3 Vandring runt Montalcinos vinkullar (frukost-picknicksmörgås-middag)
Idag väntar en utflykt till området runt Montalcino. Här föddes även det berömda Brunellovinet. I Montalcino med sina trånga gränder, hantverks- och delikatessaffärer får vi en kortare rundtur. Vår vandring tar oss sedan bland Toscanas kullar och genom Val d´Orcia. Området har av Unesco fått världsarvsstatus tack vare sitt vackra landskap. Vi når så småningom vårt mål, nämligen benediktinerklostret Sant’Antimo. Klostret grundades redan år 781 av Karl den Store och under lång tid var klostret regionens maktcentrum och dess benediktinska präster härskade bl.a. över Montalcino. Klostret förföll så småningom, men från 1979 är klostret åter igen i bruk, denna gång av Cistercinermunkar. Om man har tur kan man få uppleva en mässa med gregoriansk sång.

Dag 4 Vandring i & Roselle området (frukost-lunch-middag)
På vår nästsista dag så kommer vi att besöka det intressanta arkeologiska området Roselle. Roselle var en gång en av de tolv viktigaste städerna för det lite gåtfulla folket etruskerna. Staden övertogs sedan av romarna vilket vi kommer att se på vår rundvandring. Från huvudtorget har vi en vacker vy över Maremma och kusten. Efter att vår guide berättat lite mer, följer vi stadsmuren ett antal kilometer medan vi beundrar Maremmas vackra natur. Det blir sedan en lättare lunch på vår vingård och sedan är eftermiddagen fri för att njuta av vingårdens omgivningar.

Dag 5 Hemresa (Obs tidig avresa med frukostbag)
Det dags att ta farväl av Toscana och vi beger oss till flygplatsen för hemresa.

Observera att ordningen på programmet kan ändras

”No ci mette in viaggio, non ci mette in camino
senza formaggio e un fiasco di vino”

(”Ge dig inte ut på resa, ge dig inte ut på vägarna utan ost och en flaska vin.”) Italienskt ordspråk