Umbrien Vandring singelresa 1-8/4 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Umbrien Vandring singelresa 1-8/4 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan (incheckning öppnar ca 2 timmar innan avgång). Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Tess möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs:

 • Covidbevis (kallas i Italien för Green Pass) 
 • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form). Ha detta klart innan incheckning på Arlanda (se detaljer nedan). 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

Covidbevis/Green Pass

Certifikatets giltighetstid för inresa i Italien från utlandet är 9 månader efter slutförd vaccinationscykel (andra dosen).
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum. 
Här hämtar du ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran. Se till att detta är klart innan ni kommer till flygplatsen.

COVID-BEVIS I ITALIEN

Efter andra dosen är certifikatet (Super Green Pass, som krävs t ex för restaurangbesök) giltigt direkt efter vaccinering och 6 månader framåt.
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum.

Giltigt "Super Green Pass" ska kunna uppvisas för att:

 • övernatta på hotell;
 • besöka restauranger, barer eller liknade (även utomhus);
 • resa med tåg och bussar (här krävs även munskydd av typ FFP2);
 • besöka muséer 

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Allmänt angående munskydd
Det planeras nya uppdateringar kring regler om munskydd från 1 april, men som det ser ut just nu är munskydd obligatoriskt på flyget, på transporter och i publika lokaler men inte utomhus. Vilken typ av munskydd som krävs har vi fått lite olika information om, men vi ber er att ta med  både ”vanliga” lite tunnare masker (kirurgmasker) och även 1-2 st av den lite tjockare typen (FFP2). Fråga på apoteket om ni är osäkra på de olika typerna av munskydd. Vänligen observera att detta kan uppdateras innan avresa eller under resans gång.

 • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

 • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

 • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/utskrivet vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Buss

 • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledaren informerar om ev ny information på plats.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel La Macchia
Localita' Licina, 11, 06049 Spoleto PG, Italien
Telefon: +39 0743 49059

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Therese Iversen (Tess) +46 (0)764 199 835
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är vi färre än 16 deltagare, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Vandringsnivån klassas som medelsvår. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna. Man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Underlaget kan vara allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, men även mer stenig terräng förekommer de dagar vi vandrar i mer bergig miljö. Ett exempel på detta är då vi besöker Monti Sibillini nationalpark. Det är en vandringsvecka med många inslag av både kultur och historia, samt mat och vin.

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus, transfertiden är trafikberoende). Middag på hotellet.

Dag 2 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick innan vi börjar själva turen. Vi tar sedan bussen upp till klostret San Giuliano, där vi börjar vår vandring. Vi vandrar i stenekskog, och när vi passerar Spoleto får vi magnifika vyer över Spoletos borg och akvedukt. Dagen är en bra introduktion till Spoleto och Umbriens natur. Beroende på säsong så ser vi bland annat ginst-, cyklamen- och mastixblommor. Dagens vandring har en del branta partier med en hel del nerför. Dagen är också relativt lång och innan vi är tillbaka på hotellet och en välförtjänt flerrätters middag. Underlaget består av mestadels grusstigar samt lite steniga partier. Turen tar oss runt på kullen bakom Spoleto och avslutas med vyer över den mäktiga akvedukten, perfekt för alla fotoentusiaster.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring tili Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkterna i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. Vi lär oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Dagens kortare vandring sker i trakten runt Trevi och vi vandrar genom olivodlingar med magnifika vyer över Trevi och dalen under oss. Efter vandringen besöker vi en olivoljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Besöket avrundas med en ”bondlunch” med olika lokala produkter. Vi fortsätter sedan till en vinproducent några kilometer längre bort i området kring kända vinbyn Montefalco. Montefalco är en naturskön stad byggd på toppen av en kulle med medeltida byggnader som omges av landsbygdens vackra landskap. Det typiska vinet som produceras i detta område är Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. På vingården får vi en rundvandring och lär oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker och naturligtvis avslutar vi med att provsmaka några av deras goda viner.

Dagens kortare vandring är av en lätt nivå, mestadels på plan mark med ibland en del nerför. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mindre stigar och en kortare del på asfalt. Middag på hotellet.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Här finns det vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrader och dagens tuffare vandringsalternativ blir lite mer utmanande och kan tolkas som medelsvår. Beroende på gruppens storlek och nivå, så väljer färdledaren dagens alternativ. Det lite lättare alternativet går över Piano Piccolo och Piano Grande på gräs- och grusstigar, lätt nerför och vidare på plant underlag. Det lite tuffare alternativet bestiger bergkammen och kommer upp några hundra meter ovanför platån. Oavsett vilken vandring dagen erbjuder, ges tillfälle att njuta av det unika panoramat och vandringen avslutas i den lilla byn Castelluccio, bergskedjans högst belägna by.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Än idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 5 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserad av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia. Färdledaren kan även tipsa om andra aktiviteter..

Dag 6 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag.

Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar, ett berg på 1 300 meter. Vid en större grupp på över 16 deltagare går den tuffare vandringen över berget, förbi Subasios topp, medan det lättare alternativet går en bit nedanför, båda med storslagna vyer. Vi avslutar vår vandring vid ett aktivt franciskanerkloster, där den helige Fransiskus grotta kan beskådas, innan vi åker vidare till staden Assisi. Här får vi tid till att strosa runt och vi rekommenderar att man besöker den ståtliga basilikan med sina enastående fresker av Giotto och Cimabue.

Dagens vandring är mestadels av medelnivå med underlag av lite gräs och sten.

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Det tuffare vandringsalternativet börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal, medan det lättare alternativet börjar i närheten av bergspasset. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan vi stöter på andra vandrare, något som gäller generellt på samtliga av veckans vandringar. Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil eller mer under kängorna smakar maten extra gott!
Middag på hotellet.

Dag 8 Avresa från Rom

Det blir en tidig avresa från hotellet och vi får med oss en frukostpåse. Bussfärden går till Roms flygplats för hemresa.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.