Välkommen på resa med Go Active Travel!

Costa Blanca 17-23/11 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT (gäller er som bokat flyg med oss)

Dina flygbiljetter med SAS  bifogas i detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. För att checka in online (kan göras från 30 timmar innan avresa): https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/
Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.
Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...)

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

OBS! packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra från ca 1 vecka innan resdatum och fram till 18 timmar före avresa (gäller flyget med SAS). Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Vår guide möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

Transfern till hotellet i Altea tar strax över en timme. 

PASS
Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.
Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Guido Bowden +46 (0)733 66 43 01
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724 47 00 34

BOENDE

Hotel Ábaco
C. la Unión, 1, 03590 Altea, Spanien
+34 966 88 25 00

MÅLTIDER

Hotellfrukost ingår varje dag. Matsäckslunch ingår 5 dagar. Gruppmiddag, antigen på hotellet eller närliggande restaurang ingår 4 kvällar. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

UTRUSTNING

Obligatoriskt
- Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
- Regnkläder 
- Vattenflaska (minst 1,5 liter)

Rekommenderas
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)
- Bra humör :)

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempo inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Om programmet

Vi vandrar på norra Costa Blanca som är ett av Spaniens bergigaste områden. Vandringarna vi har valt ut klassar vi som medelsvåra med inslag av tuffare då underlaget ibland blir ganska stenigt och brant. Med detta sagt, håller vi dock ett lugnt tempo och pausar ofta.
Ofta följer vi uråldriga vandringsleder som anlades som handelsvägar mellan byarna under den moriska perioden. Detta historiska perspektiv ger en extra dimension till våra vandringsdagar här. 
Då vi har både en lokalguide och Go Actives svenska färdledare kommer vi ibland att erbjuda olika vandringsalternativ beroende på gruppens nivå och vädret. Vi startar oftast tillsammans men det kommer att finnas möjlighet att dela på gruppen på vissa ställen. Detta innebär att man ibland kan undvika några av de tuffare strapatserna om man önskar.

Preliminärt dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och kan komma att ändras pga väder eller annat.

Dag 1: Avresa och transfer till hotellet
(middag ingår)
Från Alicantes flygplats har vi cirka en timmes transfer med privatbuss till vårt hotell i Altea. Eftersom vi ankommer på förmiddagen passar vi på att göra ett stopp halvvägs i mysiga Villajoyosa, en av Costa Blancas mest genuina kuststäder. Här tar vi en bensträckare och får tid att äta och dricka något på en av strandpromenadens uteserveringar. Efter det har vi kör vi de sista kilometrarna till Altea. Eftersom hotellet ligger mitt i den gamla delen av byn kommer inte bussen hela vägen fram, får vi gå sista biten med våra väskor. Efter incheckning finns det tid för avkoppling och för att utforska charmiga Altea. Mot kvällen samlas vi igen för välkomstmöte följt av gemensam middag på en närliggande restaurang.

Dag 2 - Penyó Roc ca. 15km
(frukost, matsäck och middag ingår)
Efter en god spansk frukost åker vi med privatbuss mot inlandet och bergen. Vi möter upp vår lokala vandringsguide och får våra matsäckar utdelade Veckans första vandring är en bra introduktion till områdets natur och vi vänjer oss vid underlaget och landskapet. Halvvägs runt vandringen bestiger vi ett bergspass vilket blir den mest ansträngande delen av turen. Här uppifrån ser vi flera av områdena där vi kommer att vandra under veckan. Dagen avslutas med den korta busstransfern tillbaka till Altea och tid för avslappning innan vår gemensamma middag på stan.

Dag 3: Cala de la Granadella ca. 10km
(frukost och matsäck ingår)
Idag vandrar vi utmed en hisnande dramatisk kust tre mil norr om Altea. Turen är mestadels lättvandrad men det kommer några utmanande branta partier, både upp och ner, med bitvis besvärligt underlag. Belöningen får vi i form av ett fantastiskt panorama över det turkosblåa vattnet samt en längre paus vid en ack så vacker strand. Ta med badkläder, vid fint väder tar man gärna ett dopp. (Tips: ta med egen handduk, och badskor alt. sandaler är att rekommendera då det är en stenstrand). Vi vandrar sedan vidare och så småningom når vi vår buss. Ingen gruppmiddag ingår ikväll. Passa på att utforska Alteas charmiga centrum, med tapasbarer och restauranger, på egen hand.

Dag 4: Sierra de Bernia ca. 10km
(frukost, matsäck och middag ingår)
Direkt bakom Altea reser sig en spetsig bergsrygg som kallas för Sierra de Bernia och vars stigar du kommer att minnas länge. Vår buss kör oss runt och upp på bergets nordliga slutningar där vi börjar en av veckans vackraste vandringar. Vi kommer att runda hela berget och njuta av vacker natur, med fina vyer över Medelhavet och de små vita byarna i dalgångarna. Precis som övriga dagar kommer vi till några tuffare passager, det gäller att fokusera på var man sätter fötterna. I de branta partierna sänker vi tempot rejält så att alla hänger med. Halvvägs runt väntar ännu en utmaning i form av en naturlig tunnel, som formats av vinden och erosionen, genom berget. De första tre metrarna är det något smalt, man får krypa med ryggsäcken framför sig, men snart öppnar det upp sig till en stor grotta med öppning mot kusten och utsikt över Altea. Därefter följer vi stigen runt på den varmare sydsidan och tillbaka till startpunkten och vår buss. Ikväll äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 6: Monte Ponoig och Puig Campana ca. 15km
(frukost och matsäck ingår)
Ponoig och Campana är ytterligare två av regionens mest spektakulära berg. Efter tre vandringsdagar känner vi oss förhoppningsvis starka och redo för lite mer utmaning. Turen startar med en ganska lång stigning för att nå passet mellan bergen. Vi svänger sedan runt på sydsidan och vandrar högt ovanför kusten innan vi kommer in i ett skogsområde där man ibland kan beskåda bergsget och andra djurarter. Här blir det dags att välja om man vill ta en avstickare för att bestiga Puig Campana, vilket innebär en mycket brant och vild stig hela vägen upp till den spetsiga toppen av områdets mest ikoniska berg. Observera att toppstigningen bara erbjuds vid fint väder. Alternativet är att vandra vidare i den vackra dalgången och hinna först till bybaren, där man med en kall öl kan vänta in de mer äventyrliga deltagarna. Bussen tar oss tillbaka till hotellet och sedan har man resten av kvällen ledigt för egen tid. 

Dag 7: Sierra d’Aitana ca. 16km
(frukost, matsäck och middag ingår)
Vi avslutar veckan med en vandring på Alicanteprovinsens högsta berg. Vi börjar från samma startpunkt som första vandringsdagen men tar en annan riktning som leder oss förbi vackra terrasseringar och ”snögrottor”. Högre upp möter vi veckans kanske vildaste terräng. Stigen försvinner och för att komma upp på berget måste vi gå ett kort parti bland stora ojämna stenblock. Vi tar det mycket lugnt så att alla klara av utmaningen. Vill man undvika passagen kan man välja en lättare men längre väg uppför berget. Väl uppe på Sierra d’Aitana tar vi en lång paus för lunch innan vi vandrar vidare en annan väg tillbaka till startpunkten. Ikväll äter vi vår avslutningsmiddag på en restaurang i stan.

Dag 8: Hemresa
(frukost ingår)
Efter en tidig frukost hämtas vi av vår buss för den korta transfern till Alicantes flygplats.