Gardasjön Vandringsresa 15-22/9 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Gardasjön Vandringsresa 15-22/9 2023

Berömda Lago di Garda, Italiens största sjö, har under årens lopp attraherat besökare från hela världen. Det är kanske inte så underligt med tanke på att det enligt många är en av de vackraste platserna i Italien. Området är idealiskt för den som vill vara aktiv och vi gör dagsvandringar på den västra, östra såväl som den norra sidan av sjön. 

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT 

Dina flygbiljetter med Lufthansa/Swiss bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. 

Lufthansa för utresan: https://www.lufthansa.com/ge/en/online-check-in
Swiss för hemresan: https://checkin.swiss.com/web#ck_retrieve

Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. 

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att ni tar ut/växlar lite kontanter innan avresan. För mindre belopp uppskattas kontanter. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Garda Hotel Forte Charme
Adress: Via Europa, 54, 38069 Nago-Torbole TN, Italien
Telefon: +39 0464 506012

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Brigida Clazzer Doss: +46 (0)739994958

Go Active Travel kontor: +46 (0)771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

Vandringsprogram

Gardasjön delas av tre regioner (Lombardiet, Trentino och Veneto) och under veckan får vi uppleva det skiftande landskapet runt flera sidor av sjön. Runt sjön finns ganska få preparerade leder och liftsystem och vandringarna går mestadels i kuperad terräng. En dag vandrar vi på Monte Baldo med områdets högsta topp och en annan dag vandrar vi i Parco Alto Garda, känd för sin orörda natur. Vissa dagar vandrar vi genom lövskog på lägre höjd, andra dagar befinner vi oss på lite högre höjd. Stigarna slingrar sig ofta uppför berget och vi belönas med strålande vackra vyer över Gardasjön.
I området finns vandringar för de flesta, men då mycket av naturen på norra sidan har en del branta partier, kännetecknas våra vandringar mest av medelkaraktär. Det krävs att man har en bra grundkondition och viss vandringsvana, för att uppskatta vandringarna.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan, vanligtvis innan middagen. 

Preliminärt dagsprogram


Dag 1 Arlanda – Venedig – Nago/Gardasjön (ingen middag)

Ankomst till Venedig och transfer med buss i riktning mot norra delen av Gardasjön. Runt Gardasjön talar man både tyska och italienska, samt inom turist-näringen även engelska. Transfern tar cirka 2 ½ timmar till vårt hotell Garda Hotel Forte Charme. Eftersom sen ankomst så blir det ingen middag på hotellet utan ni kommer att göra ett kort matstopp på vägen. Avresedagen blir det lunch på hotellet.

Dag 2 Busatte – Tempesta (frukost – vinprovning & lättare "middag")

Vandringen går längs Gardasjön och njuter vi av närheten till Italiens största sjö och dess glittrande vatten. Turen går på en tillrättalagd stig, med relativt lite nivåskillnad och med inslag av en del trappor. Vi avslutar dagen på en mysig vingård, där vi får en vinprovning samt äter en lättare "middag". 

Dag 3 Lago di Tenno (frukost - middag)

Vi börjar dagen genom att i lugnt tempo promenera runt sjön Tenno som formades runt år 1 100 e.Kr. efter ett stort jordskred. Den turkosblå sjön inbjuder gärna till ett dopp. Bara ett stenkast bort finns den medeltida byn Canale med sina gamla stenhus och gränder. Idag betraktas Canale som en av Italiens vackraste byar med mängder av kulturella och konstnärliga evenemang. Vi vandrar sedan vidare mot Rifugio San Pietro med utsikt över Riva del Garda och Gardasjön, där vi kan välja mellan Trentinos typiska rätter till lunch (ingår ej).
Middag på en restaurang i hotellets närhet.

Dag 4 – Parco Alto Garda (Gardola - Monte Cas - Prabione) (frukost - picknick - middag) 

Dagen erbjuder fantastiska vyer över sjön och Monte Baldo. Vi hinner oftast med ett besök i en restaurerad antik “Limonaia”, där man förr odlade citroner. Efter besöket åker vi upp till byn Gardola, där dagens vandring börjar. Vi passerar ett kloster och fortsätter vandringen med fantastiska vyer över hela Gardasjön. Stigen går vidare i skog och mellan ängar längs med ån San Michele. I Sermerio, besöker vi ett mejeri där vi provsmakar några av deras hemmagjorda ostar. Sedan dukar vår guide upp en picknick med typiska produkter från regionen och med ett glas närodlat vin därtill. Vi rekommenderar även att man provsmakar en "Caffé affogato", dvs kaffe med en kula hemmagjord vaniljglass i, vilket är mycket typiskt här. Mätta och belåtna tar vi oss tillbaka till Nago genom "La Forra", en av Italiens mest spännande vägar, som var med i Bondfilmen "Quantum of Solace".  

Dag 5 – Ledig dag (frukost)

Er färdledare ger er tips på vad man kan göra denna dag.

Dag 6 – Monte Baldo (frukost - middag)

Utmed Gardasjöns östra strand finner vi den välbevarade medeltida staden Malcesine. Staden domineras av en gammal fästning och högt ovanför reser sig bergskedjan Monte Baldo, med sin högsta topp, 2 218 meter över havet. Vi tar linbanan upp, för att härifrån börja dagens vandring. Man märker snabbt förändringar i klimat och vegetation. Längst nere vid sjön råder milt klimat med typiska medelhavsväxter och lite längre upp hittar vi skogar av ek, ask och tall. Vid den övre stationen på cirka 1 800 meter över havet är vi över trädgränsen. Vid klart väder har vi härifrån en fullständigt hänförande utsikt över snötäckta toppar, Gardasjön och Lessinibergens mjuka kullar. Här finns mer än 40 kilometer leder av olika svårighetsgrad. Variationen av växter gör att Monte Baldo ofta kallas ”The Garden of Europe” och här hittar man ett flertal fridlysta orkidéer. Man kan även träffa på murmeldjur, kungsörn och gems.

Dag 7 – Monte Creino (Frukost - Lunch)

Vi kommer att vandra längs det som under första världskriget var frontlinjen mellan Österrike, Ungern och Italien. Stigarna går mellan höga klippor, i djupa skogar, genom skyttegravar och i grottor omvandlade till baracker. Ett nyligen restaurerat militärt fort med kanoner på Monte Creino, vittnar än idag om dessa tider. Från Monte Creino har vi imponerande vyer över Gruppo del Brenta samt Monte Altissimo med Gardasjön framför och Val di Loppio nedanför. Vi vandrar sedan tillbaka ner till Maso Naranch där vi äter lunch.

Här kommer vi att få smaka på Val di Grestas berömda rotfrukter och grönsaker och lokala produkter med dryck. Här i dalen var man tidiga med att odla ekologiskt. Produkterna hittas bara här eller på små marknader i närheten. 

Dag 8 Avresa (frukost - avskedslunch)

Idag blir det sen avresa, så efter sovmorgon, frukost och en lunch, så blir det transfer till flygplats för hemresa. 

Observera att eftersom detta är en mindre grupp erbjuds endast en vandringsnivå och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.