Välkommen på vandringsresa!

La Gomera Vandringsresa 2-9/12 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt preliminärt program. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget!   

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS  bifogas i detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. För att checka in online (kan göras från 30 timmar innan avresa): https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/
Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.
Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, ...)

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

OBS! packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra från ca 1 vecka innan resdatum och fram till 18 timmar före avresa (gäller flyget med SAS). Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

För er som kommer från Göteborg, detta är gruppens flygtider från Stockholm. Transfern är anpassad efter dessa flygtider.
SK2098 02DEC Arlanda-Tenerife Syd 0800 1305 
SK2099 09DEC Tenerife Syd-Arlanda 1330 2025 

Vi reser gemensamt med buss från flygplatsen till hamnen i Los Cristianos och tar färjan över till La Gomera. 

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.
Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS
Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att skaffa ett ”startkapital”. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

BOENDE

Hotel Jardin Tecina
+34 922 145 850
Lomada de Tecina, s/n - Playa de Santiago.
La Gomera - Islas Canarias, Spanien

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Guido Bowden +46 (0)733 66 43 01
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)72 447 00 34

UTRUSTNING

Obligatoriskt
- Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
- Regnkläder 
- Vattenflaska (minst 1,5 liter)

Rekommenderas
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)
- Matlåda och bestick/kniv för matsäckslunch
- Åksjuketabletter/armband om man är känslig - för båt- och bussresorna
- Bra humör :)

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempo inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Preliminärt program

På La Gomera har vi valt ut både de mer kända och spektakulära vandringarna, men också en del okända pärlor. Det är viktigt att tänka på de stora temperaturskillnaderna vissa dagar, då vi under veckan får uppleva flera klimatzoner och totalt olika miljöer. Från höga berg till djupa dalar och från torrt, nästan ökenlikt landskap till den speciella och fuktiga lagerträdsskogen. Varje dag tar vi buss till och från vandringen och äter av vår medhavda picknicklunch, vilken man kan köpa på hotellet.

Underlaget ute på stigarna är mycket varierande, allt från mjuka lättgångna stigar till steniga leder med lite besvärligare partier. 

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program kvällen innan. 

Vandringarna är 4-8 timmar långa inklusive pauser på alpängar och lunch på någon hütte.

Vår färdledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, säsongen och gruppens förmåga. Här följer den preliminära programmet.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Vi flyger till Teneriffa och samlas efter att ha hämtat ut bagaget. Därefter väntar en kort busstransfer till hamnen där vi tar sedan båten över till San Sebastián de La Gomera för vidare busstransfer på ungefär en timme till vårt hotell. Efter incheckning är det dags för middag på hotellets restaurang.

Dag 2 Herdestigen

Vi startar vandringen i utkanten av nationalparken Garajonay där vi möter mossbeklädda trädstammar och hög luftfuktighet. Vårt första mål är öns högsta topp, Alto de Garajonay som reser sig 1 487 meter över havet. Vandringen till toppen är lätt och därför också välbesökt. Klara dagar har vi en fin utsikt över flera toppar och de andra Kanarieöarna. Vi fortsätter vår vandring utmed en djup ravin och beundrar samtidigt utsikten över det mäktiga platta berget La Fortaleza, La Gomeras eget ”Table Mountain”. Vandringen går vidare under högar tallar och genom ett terrasserat landskap till byn Chipude.

Dag 3 – Det vilda nordväst

Dagens vandring börjar vid en utsiktspunkt ca 800 meter över havet på den nordvästra sidan av ön. Vi vandrar genom både busklandskap och små skogsdungar med bananpalmer. Så småningom får vi härliga vyer över ett terrasserat landskap med gamla vinodlingar på vår väg ner till byn Vallehermoso. Detta är det gamla kulturella centrat på La Gomera och vi får tillfälle att göra oss bekanta med byn och kanske ta något att dricka innan bussen tar oss hem till hotellet igen.

Dag 4 – Molnskogen – El Cedro

Denna dag får vi uppleva en av världens äldsta regnskogar, El Cedro. Den höga luftfuktigheten gör området mycket frodigt och vi möter botaniska och etnografiska skatter. Vi ser växter som ljunghedskrenelering, atlantisk pors och laurisilva. Särskilt utmärkande är många olika typer av träd som är vanliga i Garajonay, till exempel mahognyträd, lagerträd och lindar. Leden slutar vid ån Cedro med ett 150 meter högt vattenfall som året runt fyller dammarna i jordbruksdalen Hermigua.

Dag 5 – Vandringsfri dag

Ett bra tillfälle att njuta av det sköna vädret och kanske ligga vid poolen med en spännande bok. Hotellet erbjuder ett digert program av aktiviteter såsom vattengymnastik, yoga eller padel. Alternativt kan man ta sig till La Gomeras lilla huvudstad San Sebastian med båt eller lokalbuss. Det finns även möjlighet att boka valskådning båtutflykt. Färdledaren ger mer info på plats. 

Dag 6 – Palmdalen

Dagens vandring går på öns sydsida. Vår buss tar oss upp mot mitten av ön, där vi vandrar genom en vacker dalgång med havet i blickfånget. Här växer det många olika träd och buskar och vi får bland annat se amerikansk agave, fikonkaktus och mandelträd. Efter en paus fortsätter vi och kommer till gamla palmodlingar. Vandringen går på uråldriga stigar och genom en av öns vackraste dalar. Stigarna var förr ofta den enda förbindelsen mellan de olika byarna.

Dag 7 – ”Trollskogen” Las Creces och Valle Gran Rey

Veckans sista vandring startar i den lilla byn El Cercado som är känd för sin keramiktillverkning. Här tillverkas keramik efter gammal tradition, dvs utan drejskiva. Vi vandrar ner i en dalgång där vi får fantastisk utsikt över den inre delen av Valle Gran Rey, La Gomeras största och vidaste dalgång. Området Las Creces bjuder på en spännande vandring med stora, urgamla lagerträd som är dramatiskt dekorerade med mossa. Leden fortsätter över på den norra sidan genom denna dramatiska skog och bjuder på flera vackra utkikspunkter. Nere vid havet i Valle Gran Rey äter vi en välsmakande lunch. Middagen på hotellet sista  kvällen blir en fin avslutning på denna vandringsvecka.

Dag 8 – Hemresa

Vi startar tidigt för att hinna till morgonbåten över till Teneriffa för flyget hem.