Val Gardena Vandring Italien Det bästa av Dolomiterna för dig som reser solo

Val Gardenadalen, den perfekta mixen av Italien och Österrike, tillhör de mest natursköna områdena i italienska Alperna och är även ett av våra mest populära resmål.

Vi bor i byn Selva på 1 560 meters höjd, alldeles vid foten av Sella och Langkofel - två bergsmassiv karaktäristiska för just Dolomiterna med sina ”taggiga” toppar och speciella ljus. Veckans vandringar erbjuder det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Här finns varierad vandring för alla att njuta av. Trakten har en artrik flora och fauna och under våra vandringar finns det goda chanser att se både edelweiss och murmeldjur. Det är heller aldrig långt till en ”alphütte” med servering.

Området som ligger i norra Italien tillhörde förr Österrike. Kulturen i området är därför en blandning av både österrikisk och italiensk, vilket avspeglar sig i såväl arkitektur som mat och språk. I Selva har 90 procent av befolkningen ladinska som modersmål, men de flesta talar även tyska, italienska och engelska.

Läs mer om våra singelresor

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Dolomiternas dramatiska landskap
 • 110 mil markerade leder
 • Vandring i alla nivåer
 • Hotellets läge mitt i byn
 • Ett favoritresmål bland våra resenärer

Avgångar

26 aug – 2 sep

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Milano Linate 26 augusti 09:25 - 12.05
Milano Linate - Stockholm Arlanda 2 september 13:00 - 15.40
23 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano Linate tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell i sju nätter
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • Fri tillgång till hotellets relaxavdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Gardenakortet för linbanor och bussar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk: 2 450 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfer i restid från flygplatsen i Milano till hotellet ca 4 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel Oswald

  Under vår vandringsvecka i Val Gardena bor vi på fyrstjärniga Hotel Oswald beläget mitt i byn Selva. Hotellet är i traditionell stil och byggt år 1896. Läget är bekvämt med caféer, butiker och transporter om knuten. Med andra ord en perfekt utgångspunkt för veckans vandringar. Alla hotellrum har egen balkong med utsikt över de storslagna Dolomiterna.

  Rummen är trivsamt inredda och utrustade med bl a  minibar, TV och gratis WiFi. Här finns badrock och tofflor till hotellgästens förfogande. 

  Den behändiga spa-avdelningen har bastu, ångbastu och bubbelpool. Det går även utmärkt att boka olika behandlingar här. Varför inte avrunda dagens vandring med en välförtjänt massage.

  Varje morgon möts vi av en riklig frukostbuffé som gör oss redo inför dagens vandring, medan vi blickar ut över byn och de vackra bergen. På kvällarna smakar en välkomponerad 4-rätters middag i hotellets vackra matsal extra bra efter en aktiv dag på vandringslederna. En skön avslutning kan sedan vara ett besök i hotellets bar. Under den vandringslediga dagen i mitten av veckan kan hotellpersonalen hjälpa till att boka cyklar för den som även vill upptäcka omgivningarna på två hjul.

Vandringsprogram

Detta resmål erbjuder en stor variation av vandringar. Eftersom vi bor längst in dalgången, i byn Selva, alldeles vid foten av Sellagruppe och Langkofel, har vi flera vandringsrutter som startar direkt utanför dörren. Här finns det över 1 100 km markerade vandringsleder! Underlaget skiftar från mjuka lättgångna stigar till steniga med lite besvärligare partier. Det handlar om vandring i bergsmiljö, och det tillkommer branta och emellanåt besvärliga partier även på de lättare turerna. Med detta sagt, går vi alltid i lugn tempo med gott om pauser så att alla hinner njuta av vyerna över dessa världsunika bergsformationer. Det spelar ingen roll om du inte är van vandrare men du bör ha en hyfsad grundkondition och klarar av att vara ute och vandra i fyra till sex timmar.

Här finns det en mängd leder att välja på. Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, säsongen och gruppens förmåga. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Ankomst till München och transfer till Selva i Val Gardena

Dag 2

Alternativ 1: Regensburger Hütte: Vi går vägen fram till kabinbanan som går upp till Col Raiser. Därifrån vandrar vi den lättgångna stigen upp till Troier Hütte varifrån vi får en fantastisk utsikt över Val Gardena och en bra överblick över stora delar av veckans kommande vandringar. Från Troier vandrar vi österut längs en smal stig som delvis är stenig, här är vi omgivna av vackra och vilda klippformationer samt höga bergsmassiv. Vid Piera Longia är vi uppe på dagen högsta höjd 2.297 möh. Vi går en vid sväng in i dalen österut för att sedan svänga ner mot syd-väst och Regensburger Hüttan där vi äter lunch. Därifrån gör vi sedan en kort vandring tillbaka till Col Raiser och kabinbanan ner och vägen tillbaka till hotellet. Vandringstid cirka 4 timmar. Höjdvariation upp och ner 190 meter.

Alternativ 2: Regensburger Hütte: Den här turen går samma väg som alternativ 1 fram till Regensburger Hütte men därifrån svänger vi direkt ner den delvis branta och slingrande stigen ända ner till Selva och hotellet. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 190 meter, utför 800 meter.

Dag 3

Alternativ 1: Monte Pana – Comici. Vi går vägen upp till Monte Pana där vi tar liften upp till Mont de Seura. Här får vi en vacker utsikt över det vidsträckta fäbodsområdet Seiser Alm. Vi går sedan längs en lättgången väg till Comici Hütte där vi får en magnifik panoramautsikt mot Sellamassivet. Här på denna välbesökta och populära hüttan äter vi vår lunch. Därefter går vi ner i dalen till Plan Gralba där vi följer den lättgångna stigen ner till Selva och hotellet.Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 180 meter, utför 590 meter. Högsta punkt: Comici Hütte 2.153 möh.

Alternativ 2: Langkofel. Med kabinbanan åker vi upp till Ciampinoi varifrån vi vandrar ner till stigen som går tätt intill foten av det branta och höga Langkofel massivet. Leden är här mycket stenig och slingrande. Leden leder så småningom in i den stora och djupa klyftan mellan Langkofel och Plattkoffel. Nu blir det allt brantare och vi tar en välbehövlig fikapaus uppe vid Langkofelhütta. När vi fortsätter har vi en brant stigning på drygt 300 höjdmeter i stenig svårgången terräng. Väl uppe når vi snart vårt lunchställe, Toni Demetz Hütte som ligger som ett örnnäste med utsikt mot Sellamassivet. Vi tar sedan den lilla kabinbanan ner till Sellapasset och går via Comici Hütte tillbaka till Ciampinoi och kabinen ner till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 640 meter, utför 150 meter. Högsta punkt Toni Demetz Hütte 2.681 möh.

Dag 4

Alternativ 1: Brogles Hütte. Vi tar bussen till S:t Ulrich och därifrån åker vi med kabinbanan Seceda upp till dess mittstation. Där följer vi en lättgången led som leder stadigt uppför utan att vara brant, till en början går stigen genom pinjeskog för att så småningom övergå till vackra öppna alpängar. Här uppe går vi fram emot den gamla ärevördiga Brogles Hütte som ligger mycket vackert mot de höga imponerande bergen i fonden. Efter vår lunch på denna trivsamma hütte vandrar vi vidare på en lättgången väg längs en hög ås med vidsträckt utsikt. Vi kommer så småningom fram till kabinbanan vid Malga Saltner och åker med den ner till S:t Ulrich och därifrån med buss till Selva. Vandringstid cirka 4 timmar. Stigning 450 meter. Utför 70 meter. Högsta punkt: 2.157 möh.

Alternativ 2: Runcaudie – Pic. Vi åker buss upp till Runcaudie där vi startar vår vandring. Vi följer en rejält brant led som går upp till toppen Pic. Från denna topp får man en fantastisk utsikt över Val Gardena och är väl värd att bestiga. Den fortsatta vandringen går huvudsakligen utför och i omväxlande terräng over vackra alpängar och passerar flera hütter. Vi äter lunch på Fermeda Hütte. Den fortsatta vandringen går via Gamsblut och Sangen längs en lång utförslöpa ner till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 590 meter, utför: 810 meter. Högsta punkt: Pic 2.363 möh.

Dag 5 

Ledig dag. Det finns mycket att välja på att göra på egen hand. Till exempel att ta bussen ner till regionhuvudstaden Bolzano, åka någon av kabinbanorna från Selva och äta lunch på någon trevlig hütte. För den som är sugen, kan man till en extra kostnad pröva på avancerade via ferrata-vandringar med guide. Färdledaren har flera förslag som presenteras på plats. Ikväll ingår inte middag på hotellet, passa på att utforska någon av byn trevliga restauranger eller pizzerior på egen hand.

Dag 6

Alternativ 1: Seiser Alm Med buss till S:t Ulrich där vi tar kabinbanan upp till Col da Mesdi. På lättgångna grusvägar och stigar går vi över den vidsträckta blomsterrika Seiser Alm som är Europas största fäbodsområde. Leden passerar flera hüttor med god mat och vi stannar vid någon lämplig tidpunkt och njuter av lunchen och naturen. Via Pana går vi sedan vägen ner till Selva. Vandringstid: cirka 4 ½ timmar. Höjdvariation: Stigning 100 meter, utför 360 meter. Högsta punkt: Col da Mesdi 1.865 möh.

Alternativ 2: Puez Hütte Vi tar kabinbanan Dantercepies upp till Pass de Gardena varifrån vi går brant uppför längs långvandringsleden Alta Via 2 in i Naturparken Puez- Odle. Stor del av leden är stenig och delvis svårgången. Snart kommer vi in i en labyrint med dramatiska klippformationer. Efter att gått över två pass passerar vi en vacker bergsjö och här börjar ett riktigt kargt högalpint område med vidsträckt utsikt och med sparsam växtlighet. Efter en lång vandring på denna platå kommer vi fram till Puez Hütta där vi äter vår lunch. Efter detta vandrar vi en brant led ner i den djupa dalen Langental som ligger 900 meter nedanför Puez. Väl nere i dalen följer vi den lättgångna leden fram till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation stigning 490 meter, utför 1.010 meter. Högsta punkt: Passo Crespeina 2.560 möh.

Dag 7
Plattkofelhütte. Med buss upp till Passo Sella där vi börjar vandringen längs en lättgången grusväg upp till Friedrich August Hütte och här börjar en vacker led. Stigen följer hela tiden bergssidan längs Plattkofel och det är en underbar utsikt ner mot Val di Fassa dalen. Har man tur kan man få se Kungsörn här. Stigen går omväxlande lite upp och ner hela tiden och underlaget är tidvis ganska stenigt men inte speciellt svårgånget. Längs vägen får vi troligen sällskap av många vandrare då leden är känd som en av de vackraste lederna i Dolomiterna. Framme vid den populära och välbesökta Plattkofelhütten som är känd för sin goda mat slår vi oss ned för en lunchpaus. Efter lunchen återvänder vi samma väg tillbaka till Passo Sella och buss till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 210 meter, utför 210 meter. Högsta punkt: 2.340 möh.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Val Gardena Vandring

  Våra vandringar i Val Gardena erbjuder det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Vi bor fyrstjärnigt och njuter av ljuvligt goda måltider. Följ med Go Active till de storslagna Dolomiterna!

  8 dagar från 24 450 SEK
 • ItalienSingelresa Madonna di Campiglio Vandring

  Vi vandrar i gränslandet mellan Dolomiterna och Alperna. På denna singelresa, för dig som reser ensam, bor vi i legendariska Madonna di Campiglio. Vandringarna går i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och vi njuter av blommande alpflora. 

  8 dagar från 18 950 SEK
 • ÖsterrikeSingelresa Ischgl Vandring

  En vandringsresa för dig som reser ensam och vill komma riktigt nära den fascinerande naturen i Alperna. Här väntar oförglömliga naturscenerier och sköna vandringar. Vi bor på fyrstjärniga Hotel Post  i den lilla alpbyn Ischgl. Efter vandringarna är det skönt att slappna av på hotellets stora spa-avdelning med pool och flera olika typer av bastur.

  8 dagar från 20 450 SEK