San Sebastian & Baskien Vandring Spanien San Sebastian & Baskien - vandring, mat och kultur

Få platser kan erbjuda en så spännande kombination av gastronomi i världsklass, fina vandringar i vacker natur och ett enastående kulturarv som området runt San Sebastian. Inte konstigt att San Sebastian av många anses som en av Europas hetaste städer. På denna vandringsresa till Spaniens nordkust får du uppleva vandringar av lättare nivå, både utmed havet och inlandet. Detta kombinerat med ett fullspäckat program bestående av bland annat vingårdsbesök (både Rioja och den mindre kända Txakoli), matlagningsdemonstrationer, saluhallsbesök, osttillverkning och dagsvandringar. Flera luncher och middagar ingår, men det finns även lediga kvällar för att utforska San Sebastians restaurangvärld på egen hand. Vi äter på allt från pintxosbarer till fina restauranger och på denna resa ingår vinet till våra måltider. Detta är en Lätt & Lagom vandring för dig som vill ta det lite lugnare.

Observera att denna resa leds av vår duktige lokalguide, som pratar engelska och spanska. Alltså ingen svensktalande färdledning.

Läs mer om Lätt & Lagom

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Upplev magiska San Sebastian
 • Varierade vandringar i vacker natur - Lätt & Lagom nivå
 • Besök på en Sociedad Gastronómica matlagningsklubb
 • Rioja & Txakoli vingårdsbesök
 • Lär dig mer om Baskiens fascinerande historia

Avgångar

25 sep – 2 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Bilbao 25 september 09:35 - 16:30
Bilbao - Stockholm Arlanda 2 oktober 18:00 - 23.20
32 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Transfer i restid från flygplats till hotellet ca 1 timme.

Ingår i resan

 • Flyg Stockholm – Bilbao tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på tre- och fyrstjärniga hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra flerrättersmiddagar inklusive dryck
 • Fem luncher inklusive dryck
 • Fyra dagar guidade vandringar samt en halvdag stadsvandring i San Sebastian
 • Två guidade vingårdsbesök med vinprovning
 • Besök på en sk sociedad gastronomica matlagningsklubb
 • Transport till och från aktiviteterna
 • Engelsktalande färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 6 450 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Torre Zumeltzegi

  Hotel Torre Zumeltzegi ligger på en slutning ovanför byn Oñati i den vackra baskiska landsbygden.

  Tornet är kvarlämningen av en gammal borg från trettonhundratalet. Inredningen i de tolv rummen kombinerar byggnadens medeltida arv och moderna detaljer, med synliga stenmurar, träbjälkar och parkettgolv. Alla luftkonditionerade rum har en TV och eget badrum.

  Hotellets restaurang, där vi äter middag två kvällar, serverar traditionell baskisk mat med färska, säsongsbetonade råvaror. Det finns också en bar där du kan ta en drink att njuta av på terrassen, som erbjuder en fantastisk utsikt över Oñati-dalen och byn.

  Oñati ligger endast en timmes bussresa från San Sebastian.

 • Catalonia Donosti

  Nyöppnat hotell med perfekt läge nära stranden i underbara San Sebastián.
  Hotellet ligger på en höjd med storslagen utsikt  över La Concha-stranden. Med bara några minuters promenad från katedralen ligger hotellet perfekt placerat för att besöka San Sebastián.

  Hotellet är inrymt i ett gammalt kloster från 1600- och 1700-talet, och varsamt renoverat till ett modernt boutiquehotell. Här finns 128 eleganta rum, en bar, restaurang, pool och en panoramaterrass, fritt wifi och en wellness- och spa-avdelning (kostnad för spa-entré tillkommer).

Vandringsprogram

Samtliga turer är av nivån Lätt & Lagom, vilket innebär ett lägre tempo, kortare avstånd och färre höjdmeter. Upplevelsen är ändå på topp, då vi vandrar i ett oförglömligt vackert landskap. Vid kusten vandrar vi en del av pilgrimsleden Camino de Santiago, där vi passerar fiskebyar och följer den dramatiskt kuperade kusten. I inlandet upplever vi en mer bergig miljö med lite vildare terräng och får härliga vyer över det baskiska kulturlandskapet.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:

Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Vandring Lätt och Lagom:

Det här är vandringsresorna för dig som vill ta det lite lugnare. Höjdvariationen är som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nedför. Resorna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Preliminärt program

Dag 1 - Ankomst Bilbao

På Bilbaos flygplats blir vi upphämtade av vår privatbuss och åker lite drygt en timme till lilla byn Oñati, en av Baskiens mest typiska småbyar. Denna historiska byn ligger bland San Sebastianprovinsens gröna böljande landskap. Här kommer vi att bo de första tre nätterna innan vi flyttar ner till själva staden San Sebastian. Efter incheckning och en stund för avkoppling blir det välkomstmiddag på hotellets fina restaurang.

Dag 2 – Arantzazu

Idag vandrar vi i bergen en mil söder om Oñati. Vi befinner oss nu i ett av områdena där det baskiska språket och kulturen är mest välbevarad. Kontrasten mot "kosmopoliten" San Sebastian är stark. Vår buss kör oss till den lilla byn Arantzazu, 800 möh, känt för sitt imponerande kloster byggt på klippkanten. Vi ser oss omkring och suger in atmosfären. Kanske vi tar en paus vid någon uteservering innan vi startar vår rundvandring på fina stigar upp till det platåliknande landskapet ovanför Arantzazu. Emellanåt kan det bli lite brant, både upp och ner, men vi tar det väldigt lugnt. Idag besöker vi även fårosttillverkare Gomiztegi och smakar deras goda ostar. Känner man för att ta en ny riktning i livet kanske man anmäler sig till deras fåraherdekurs! På eftermiddagen återvänder vi till vårt mysiga hotell. Middag på egen hand i byn Oñati.

Vandringens längd Santuario Arantzazu – Urbia fields ca 11 km

Dag 3 – Rioja Alavesa och Laguardia

Vinregionen Rioja börjar strax söder om Oñati och idag åker vi till denna berömda trakt för att vandra och besöka en traditionell vingård. Vandringen följer en bergskam med utsikt över det gröna vinlandskapet med medeltidsbyar på kullarna. Vi kommer så småningom till den charmiga byn Laguardia, som är centralorten för vinområdet Rioja Alavesa. Här finns det både mycket traditionella vinproducenter och en och en annan ultramodern anläggning. Vi besöker en av de mest klassiska källarna och får provsmaka deras Riojaviner. Idag ingår en härlig restauranglunch bestående av bland annat traktens råvaror. Bussresan tillbaka till Oñati tar ca 90 minuter. Vi njuter av en lugn sista kväll på landsbygden, och får uppleva ännu en god baskisk middag på hotellets restaurang. 

Vandringens längd Meano – Kripan ca 7 km, or Genevilla – Marañon ca 5 km (Ignatius Way)

Dag 4 – Zumaia och Zarautz

Egunon guztiontzat! God morgon! Idag lastar vi våra resväskor på bussen då vi byter hotell efter dagens vandring. Vi kör den korta sträckan ner till kusten och sedan vandrar vi längs med Atlanten mellan byarna Zumaia och Zarautz. Vandringen, på cirka en mil, passerar allt från unika geologiska formationer av bergarten flysch, mysiga fiskebyar, och så småningom även txakolíodlingarna som ger traktens viktigaste vinsort. På vägen gör vi ett besök på en txakolívingård och lär oss traditionen bakom detta unika vita vin som vi givetvis får prova i kombination med lokala pintxos. San Sebastian väntar efter vandringen. Vi checkar in på vårt fina hotell och får en stund att slappna av. Halva veckan har gått och det finns mycket kvar att utforska. Vi äter en gemensam middag på hotellets restaurang.

Vandringens längd Zumaia - Zarautz ca 10 km.

Dag 5 – San Sebastian

Idag utforskar vi magiska San Sebastian. Från hotellet vandrar vi upp till kullen Urgull med fantastisk utsikt över hela området (ibland ser vi även Frankrike på avstånd). Sedan besöker vi gamla stan med dess sevärdheter. Nära lunchtiden besöker vi en sk. sociedad gastronomica, (privata matlagningsklubbar där lokalbefolkning samlas för att umgås over ett glas cider och enklare traditionella maträtter) något som är helt unikt för denna del av Spanien. En upplevelse som för oss djupare in i den berömda baskiska kulinariska traditionen. Ingen gemensam middag ikväll - din chans att utforska San Sebastians världsberömda krogvärld, med allt från enkla tapasbarer till ett flertal Michelinklassade restauranger.

Dag 6 – Ledig dag

Idag kan man utforska staden på egen hand. Vi kan ge några idéer: ta linbanan till Igeldo, besöka Tabakalera-byggnaden, ta en surflektion, upptäck skulpturen "El peine del viento", gå på stranden, besöka San Telmomuséet eller akvariet vid hamnen...

Dag 7 – Pasaia

Vi startar vår sista vandringsdag direkt från hotellet och siktar österut i riktning mot Frankrike. Efter att ha passerat San Sebastians fina stränder får vi en liten stigning upp på en kuperad udde. Vi följer havet och pilgrimsleden Camino del Norte, och kanske stöter vi på pilgrimer på sin väg till Santiago de Compostela. Kusten är kuperad, men vi tar det väldigt lugnt och pausar ofta för att njuta av omgivningarna. Väl framme vid målet väntar den baskiska fiskebyn Pasaia med sin charm. Efter vandringen på cirka en mil är vi väl värda en after-walk med en enklare tapas-lunch på någon av torgets uteserveringar innan vi tar oss tillbaka till San Sebastian med buss eller tåg. 
På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Vandringens längd San Sebastian – Pasajes de San Pedro ca 10 km

Dag 8 – Hemresa

Frukost och därefter transfer till Bilbaos flygplats för flyget hem. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Guider

 • Alfonso Nuñez

  Camino de Santiago-expert

  Afonso Nuñez är vår specialist i norra Spanien och guidar på våra resor till Camino de Santiago samt San Sebastián & Baskien Vi är mycket stolta att kunna anlita honom för de flesta av våra grupper längs pilgrimsleden, som han själv vandrat fler gånger än han kan räkna. Alfonso föddes i San Sebastián 1972, och efter många år utomlands, bla a med studier i USA, kom han tillbaka till San Sebastián där han nu driver sin egen guidebyrå med stor passion. Dessutom, som medlem i en av Baskiens traditionella matlagningsföreningar, ger han våra grupper på San Sebstián-resan tillgång till en upplevelse få turister får vara med om när vi besöker hans sociedad gastronómica

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienLätt & Lagom Piemonte Vandring

  Det här är vandringsresan för dig som älskar italiensk mat och gärna går till fots i behagligt tempo bland Piemontes kullar, vingårdar, vinfält och hasselnötsskogar. På programmet står allt från vin- och ostprovning till tryffeljakt. Vi bor fyrstjärnigt bland vinkullarna utanför Alba.

  Kommande resa
 • ItalienLätt & Lagom Toscana Vandring

  Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi. En trakt med kullar täckta av vinrankor, olivträd, cypresser och solrosor med inslag av gamla medeltids- och renässansstäder tronande på någon höjd. Här bor vi bekvämt på en vingård.

  5 dagar från 17 750 SEK
 • England Cornwall Vandring

  Låt oss visa dig Cornwall under en oförglömlig vandringsresa längs den engelska kusten, längst ut i västra Europa. Vi bor fyrstjärnigt på ett anrikt hotell och vandrar på upptrampade naturstigar med utsikt över mäktiga klippor och det blå havet.
  Denna resa planeras till 2025

  Kommande resa