Vålådalen Vandring Sverige Upplev klassiska Jämtlandsfjällen till fots

Följ med på en vandringsresa till natursköna och storslagna Vålådalens Naturreservat som är beläget i samernas land. Vi åker klimatsmart med nattåget som på morgonen kommer fram till Undersåker. Härifrån är det bara 20 minuters bussfärd till Vålådalens Fjällstation där vi bor under veckan. Området är ett av Sveriges variationsrikaste fjällområde med fjälltoppar på mellan 1 000 – 1 600 meter över havet, milsvida vyer, blomstrande dalgångar och kristallklart vatten. Den orörda naturen och de många olika miljöerna har skapat ett fantastiskt rikt djurliv. Sällsynta och hotade djurarter som fjällräv och järv lever här. Några av de mest kända platserna i området är Blanktjärn med sitt smaragdgröna vatten, Issjödalen och Pyramiderna, Anarisfjällen, Lunndörrspasset och Nulltjärn med sin ”trolska skog” och fina sandstrand.

Vi befinner oss i södra Årefjällen, östra porten in till Jämtlandsfjällen där Storulvån och Sylarna är belägna intill Norges gräns. Vålådalen har varit en plats för friluftsfolk, idrottsmän, forskare och redan på 1600-talet började samerna bedriva renskötsel i området. Idag är Vålådalens Naturreservat ett av Sveriges populäraste vandringsområden.

Veckans vandringar går genom ett varierat landskap med både spegelblanka sjöar, färgglada ängs- och myrmarker, lågväxta fjällbjörkar och även upp på kalfjällets oändliga vidder.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Orörd och storslagen natur
 • Rikligt djurliv
 • Unika besöksmål
 • Naturum
 • Kunniga fjällguider
 • Vålådalens Fjällstation
 • Maten – lokala produkter

Avgångar

7 – 14 sep

Stockholm Central

Stockholm Central - Undersåker 7 september 22:39 - 8 september 07.57
Undersåker - Stockholm Central 13 september 19:48 - 14 september 05.04
16 450 SEK Boka resa

8 – 13 sep

Egen transport

14 950 SEK Boka resa

Vi åker nattåg (del i 3-bäddskupé sovvagn, där lakan och handdukar ingår) från Stockholm sent på kvällen och ankommer Undersåker följande morgon. På hemresedagen går tåget på kvällen och man är åter i Stockholm tidig morgon (den 14/9).Obs att mixade kupéer kan förekomma. Tågresan tar ca 10 timmar. Mellan tågstationen och Vålådalen (ca 2,5 mil) har vi egen privat buss.

Vill du ta dig på egen hand till Vålådalen går det bra, du bokar i så fall resan med "Egen transport".

Ingår i resan

 • Klimatsmart tågresa Stockholm - Undersåker t/r (del i 3-bädds sovkupé)
 • Del i dubbelrum på Vålådalens Fjällstation (5 nätter)
 • Byte av handdukar en gång under veckan
 • 6 st frukostar
 • 5 st 3-rättersmiddagar exkl dryck
 • 1 middag före hemresa med nattåg
 • Transport till/från vandringar
 • Visning av Vålådalens museum
 • Föreläsning på Naturum
 • Tillgång till badtunnor och bastukåta
 • Tillgång till gym
 • Färdledning av Go Actives guide
 • Slutstädning av rummet
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg  1 500 kr
 • Lunchpaket 135 kr/st (betalas på plats)
 • Mat under tågresan från Stockholm till Undersåker t/r tillkommer
 • Tillägg kupé för 2 personer ca 2 000 kr t/r (på förfrågan, skriv in önskemål om detta under övrigt i er bokning)

 

Boende

 • Vålådalens Fjällstation

  Vi bor på den klassiska fjällstationen i Vålådalen, med den storslagna fjällnaturen precis utanför dörren. Med anor från 1920-talet är anläggningen en av de mest populära platserna i svenska fjällen året om.
  Boendet är lite enklare än många av våra andra hotell, men alla rum har dusch och toalett. 
  I anläggningens timrade bastukåta finns bastu, relaxavdelning med öppen brasa, duschar och omklädningsrum. Utanför väntar varma sköna badtunnor med utsikt mot fjällen. Här kopplar du av efter aktiva dagar! Bastukåtan är öppen varje dag kl 15–21 och ingår för alla som bor på fjällstationen.

  Vi bor i hotellbyggnaden ”Tipshuset” i dubbelrum som har 2 enkelsängar. Anläggningen har valt att ta bort TV på rummet men erbjuder fritt internet. När du bokar enkelrum bor du i dubbelrum. Slutstädning ingår men ingen städning av rummen under veckan.

  I Vålådalens Restaurang och Olgas Matsal bjuds ni på det goda livet. Kockarna tillreder med varsam hand råvarorna, som till så stor del som möjligt är ekologiska och närproducerade. Här äter du gott efter en dag på fjället! Slå dig ned vid ett bord med storslagen utsikt över Lunndörrsfjällen, Smällhögarna och Lillstensdalsfjället. 

Program

Vandring i Svensk fjällvandrings vagga. Det är många som hävdar att den platsen är Vålådalen. Härifrån utgår många av de klassiska fjällturerna, både dags- och flerdagarsturer, till fjällstugor som Stensdalen, Vålåstugorna, Lunndörren och Gåsen. På närmare håll finns flera fina dagsturer! Blanktjärn, Ottfjället, Pyramiderna och Kyrksten. I Vålådalens fjällvärld hittar du utmaningar oavsett om du är oerfaren fjällvandrare eller en riktig fjällräv.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Programmet nedan är ett grundprogram som vi utgår från, men som kan komma att ändras pga väder och gruppens karaktär. Vid 16 deltagare och fler erbjuder vi som vanligt två alternativ, ett lite enklare och ett lite tuffare. Ofta är turerna varianter av samma vandring. När vi kommer tillbaka till fjällstationen så väntar en avkopplande stund i bastukåtan och badtunnorna för den som önskar. 

Dag 1 Söndag
22.39 (Obs preliminär tid) avgår tåget från Stockholm.

Dag 2 Måndag Ankomst till Undersåker och Vålådalen
Ankomst Undersåkers station där transfer väntar för 20 minuters färd till Vålådalens Fjällstation. Vid ankomst till anläggningen väntar frukost och sedan incheckning till rummen. Vi börjar dagen med vår första vandring i närområdet. Turen startar utanför huvudbyggnaden (Vålådalens Fjällstation). Redan efter en kilometer gör vi ett kort stopp vid ett fikabord med vy mot Lillstensdalsfjället. Turen fortsätter genom vacker blandskog. Stigen slingrar sig genom gammelskogen till Nulltjärnsbäcken. Där finns lämningar efter en gammal såg och vandrar genom en sagolik ravin. Väl framme vid Nulltjärn gör vår guide upp en eld och vi äter vårt medhavda lunchpaket. Vi fortsätter sedan en liten bit mot Kyrkstenen, innan vi svänger höger för att komma in på fjällstationens milspår. Resten av rundan är en skön skogspromenad tillbaka till anläggningen.

När vi kommer tillbaka till anläggningen väntar en avkopplande stund i bastukåtan och badtunnorna för den som önskar.  
- ca 7 km
- Ca 4 timmar
-Höjdskillnad 50 m
-Högsta punkt 650 möh

 Dag 3 Tisdag - Ottfjällstoppen
TOPPTUR MED SAGOLIKA VYER
Vi träffas utanför huvudbyggnaden och börjar vår vandring bakom Vålådalens fjällstation. Den steniga stigen slingrar sig upp till Ottfjällsvägen. När vi väl kommit upp till trädgränsen gör vi ett stopp vid ett vindskydd.

Vi fortsätter vår vandring och når nu kalfjället efter vi gått över broar över Västra Storbäcken. Här i området finns det chans att se renar. Vi börjar redan nu se mycket av det vackra naturreservatet och ser även vårt mål, som är Östra Ottfjällstoppen. 

Väl på toppen belönas man med 360 graders vy över Ottsjö, Anarismassivet, Lunndörrspasset, Lillstensdalsfjället och Bunnerfjällen, Helags och Sylarna. Om inte hungern har varit för stor tidigare under dagen, så försöker vi inta vårt medhavda lunchpaket här med en fantastisk vy över hela landskapet.  Vid riktigt klart väder kan du se ända till Östersund. Vi vilar och fyller på energi. Njut sedan av utsikten hela vandringen tillbaka till Vålådalens Fjällstation.

- Ca 11 km
- Ca 5-6 timmar
- Höjdskillnad 625 m
- Högsta punkt 1 265 möh

Dag 4 onsdag - Blanktjärn 
MED KÄNSLA AV SMARAGDGRÖNT
En riktig klassiker. Vi vandrar över de blomsterrika Matskålsängarna, över myrar och genom björk- och granskog. Vi tar oss uppför de höga grusåsarna och möts av Blanktjärnarnas kristallklara vatten, kalk och ljus – det är den magiska formeln för Blanktjärns smaragdgröna färg. I det klara vattnet kan vi se kalkpartiklar som har fastnat på botten och på träden som har fallit ner i tjärnen. När ljus träffar kalkpartiklarna som svävar fritt i vattnet skapas den gröna färgen. Här äter vi vårt medhavda lunchpaket och njuter av omgivningen. På vår vandring tillbaka väljer vi den östra vägen tillbaka för att få uppleva andra vyer.

- Ca 13 km
- Ca 5 timmar
- Höjdskillnad ca 90m
- Högsta punkt ca 690 möh

Dag 5 Torsdag - Vilodag
Efter tre vandringsdagar brukar det vara skönt med en vilodag då man får hitta på vad man själv vill. Utöver egna aktiviteter så erbjuds på denna resa två aktiviteter som ingår i priset.

Besök på Naturum – ca 1,5 timme
Tillsammans med en av guiderna på Naturum berättar de om Vålådalens natur, kultur och historia i området. I deras presentation vill de bidra med insikter om hur allting hänger ihop – i stort och smått. Varje år har även Naturum ett speciellt tema som de visar upp inne i huset. Naturum är i direkt anslutning till Vålådalens Fjällstation. Tid kommer att informeras när ni är på plats i Vålådalen. 

Guidad tur på Vålådalens Museum– ca 1 timme
Tillsammans med guide från Vålådalens Fjällstation får vi en intressesant upplevelse och berättelse kring anläggningens idrottsliga historia och få se massor av föremål och bilder på kändisar som genom tiderna varit i Vålådalen.

Dag 6 Fredag Issjödalen & Pyramiderna
HELDAGSTUR MED EXTRA ALLT
Idag är det viktigt att ni ser till att ert lunchpaket och varm dryck är välfyllt. Vi rekommenderar även att ni tar med lite snabb energi i form av godis eller choklad för extra energi under dagen.  

Vi samlas utanför huvudbyggnaden lite tidigare idag, då denna tur är en heldagstur. Här ifrån får vi transport till Vallbo där vi startar vår vandring. 

Under vår vandring idag kommer vi passera ett välbevarat gammalt Sameviste, Grönvallen, innan vi till slut kommer fram till Issjödalen. Området är en av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar. Det mest spektakulära brukar ändå anses vara Pyramiderna. Perfekt formade av inlandsisens erosionsrester och isälvssediment kan dessa ge associationer till Egypten.

När inlandsisen smälte, för 9 000 år sedan, dämde isen upp en sjö och isblock strandade i Gröndalsdeltat. När isen smälte bildades dödisgropar. Isälvar spolade bort grus så att bara Pyramiderna blev kvar. Området är världsunikt och känsligt för slitage. Här överlever endast de tuffaste växterna. Marken är näringsfattig och vinterstormarna hårda. Det tar tiotals år för växter som skadas att återhämta sig.

- Ca 22 km
- Ca 8 timmar
- Höjdskillnad 300 m
- Högsta punkt 850 möh

Dag 7 Lördag Sista dagen i Vålådalen.
Vi har haft en spännande upplevelse under gårdagens långvandring, som för en del kanske kändes lite påfrestande. Utöver egna aktiviteter idag så erbjuder vår guide en kortare vandring i Vålådalens närområde. Vistelsen i Vålådalen avslutas med middag innan transfern tar oss till nattåget för vidare transport till Stockholm igen. 

Dag 8 Söndag morgon – Ankomst Stockholms central

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra turer i lagom takt med fina å härliga ledare. Supergod mat. Trevliga medresenärer och lagom stor grupp.

  Sussi Hådén
 • Vandringarna är ju själva grunden, men sen blir det människorna som sätter guldkanten - och vi var en härlig samling människor som vandrade tillsammans. Gillar konceptet med att man vandrar i grupp, äter tillsammans och bor på samma fjällstation. Det ger en samhörighet om än bara för en vecka.

  Resenär Vålådalen aug -22

Relaterade resor

 • Sverige Bohuslän Vandring

  Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
  Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

  5 dagar från 12 450 SEK
 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • Norge Lofoten Vandring

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Boende på två olika hotell i genuina "rorbuer". Denna resa går med tåg.

  10 dagar från 34 950 SEK