Lofoten Vandring Norge Magiska Lofoten med tåg

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotens många öar ut sig i Nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Här finns också ett rikt djurliv med bland annat mäktiga havsörnar och har vi tur kanske vi får syn på en och annan späckhuggare. Att vandra är kanske bästa sättet att uppleva Lofoten då vi kommer riktigt nära naturen och får njuta av detta mäktiga naturfenomen. Tack vare Golfströmmen är Lofotens klimat mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad. Lägg där till att redan från september är det möjligt att se vackert norrsken. Fisket var från början anledningen till att folk bosatte sig här och även idag bidrar de små fiskebyarna med en oemotståndlig charm.

På denna resa tar vi nattåget från Stockholm till Narvik. Sedan använder vi våra egna minibussar för att ta oss runt på öarna. Under veckan fördelar vi boendet till två olika ställen för att se så mycket som möjligt och minimera de dagliga transporterna till de olika vandringarna.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Berg & Hav i dramatisk kombination
 • Mysigt boende i rorbu
 • Nattåg - klimatsmart
 • Vykortsvyer hela tiden

Avgångar

30 aug – 8 sep

Stockholm Central

Stockholm Central - Narvik 30 augusti 00:00 - 31 augusti 00.00
Narvik - Stockholm Central 7 september 00:00 - 8 september 00.00
34 950 SEK Fullbokat Väntelista

7 – 16 sep

Stockholm Central

Stockholm Central - Narvik 7 september 00:00 - 8 september 00.00
Narvik - Stockholm Central 15 september 00:00 - 16 september 00.00
34 950 SEK 2 platser kvar Boka resa

Observera att denna resa är på totalt 9 nätter, varav 2 nätter på tåget och 7 nätter på hotell i Lofoten. 

På denna resa ingår nattåg från Stockholm med avgång på kvällen. Vi anländer dagen efter i Narvik på förmiddagen, där vår guide och våra minibussar väntar. Återresan går också den med nattåg, avgång på eftermiddagen från Narvik. Vi anländer Stockholm på morgonen dagen därpå. Exakta tider meddelas i god tid före avresa.

Del i 3-bädds sovvagnskupé ingår (herrar och damer blandat). Om någon vill ha en egen sovvagnskupé, t.ex. för två personer kan man betala för den tredje liggplatsen, ca 3 000 kr. Vill du som reser ensam boka en egen kupé är tillägget 2 x 3 000 kr = 6 000 kr (obs ungefärliga priser). Kontakta oss med förfrågan om detta.

Man kan också välja att ta sig till resmålet på egen hand, kontakta oss om prisavdrag.

Ingår i resan

 • Nattåg Stockholm - Narvik t/r (plats i 3-bädds sovvagnskupé)
 • Transfer från Narvik till hotell t/r, samt mellan våra två hotell
 • 7 nätter del i dubbelrum på hotell
 • 7 frukostar
 • 7 middagar exkl dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 4 500 kronor (gäller ej tågresan). Obs i Nyvågar ger enkelrumstillägget ett eget sovrum men du delar gemensamma ytor och badrum i rorbun. I Reine får man egen rorbu.
 • Tillägg dubbelrum med havsutsikt i Nyvågar: 1 200 kr per person (på förfrågan)
 • Tillägg egen kupé för 1 eller 2 personer: ca 3 000 kr per "tombädd" (på förfrågan)
 • Restaurangvagn finns på tåget (mat på tågresan ingår ej)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Nyvågar Rorbuhotell

  Vårt boende de första fyra nätterna på Lofoten ligger 1 km utanför den lilla byn Kabelvåg, idylliskt precis vid havet. Vi bor i så kallade rorbuer, som närmast kan liknas vid små stugor eller fint inredda sjöbodar. De är komfortabelt inredda med egen toalett och pentry. På kvällarna får vi njuta av välsmakande middagar i den charmiga restaurangen.

  Närmaste grannar är Lofotenmuséet och Lofot Akvarium. Kabelvåg är ett mysigt litet fiskesamhälle med caféer och hantverksbodar. Hotellet har både bastu och badtunna (extrakostnad tillkommer). Våra rorbuer har två sovrum samt allrum med pentry. Om man bokar enkelrum får man på detta hotell ett eget sovrum men delar badrum.

 • Reine Rorbuer

  De sista tre nätterna tillbringar vi i byn Reine. Nu befinner vi oss nästan så långt ut på Lofoten man kan komma. Vi bor bekvämt i charmiga rorbuer på hotellet som är uppkallat efter byn. Byggnaden är daterad till slutet av 1700-talet med rustika timmerväggar och hög charmfaktor. Alla rorbuer har nyligen renoverats med ambitionen att behålla den gamla känslan. 

  På kvällarna äter vi middag i hotellets restaurang "Gammelbua". 
  På Reine Rorbuer bor vi rorbuer med ett sovrum samt allrum med pentry. 

Program

Att vandra på Lofoten är annorlunda. De flesta vandringar är korta i distans och ganska branta och på vissa vandringar är det inslag av klättring, dock inte av den karaktär att det behövs speciell utrustning. Det finns många olika vandringsleder i denna övärld och vi har valt ut några av de bästa. Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra.

På denna resa har vi alltid två vandringsledare, vilket ger oss mer flexibilitet i val av turer och tempo (gäller vid fler än 9 deltagare).

Hoven
En kort bilfärd från Kabelvåg, till den nordöstra delen av Gimsöya kommer man till Hoven, en topp på ca 350 meter. Uppstigningen från havsnivå börjar genom gräsbevuxna slänter. I slutet är det  ganska brant men lättgånget. Från höjderna har man utsikt över öarna i Vesterålen och ett panorama över de mindre fjordarna i grannskapet. Underlaget är bekvämt för att vara Lofotenstandard. Det går också en fin led längs vattenbrynet där man kommer nära havet och där man har en fin utsikt.

Tjeldbergstinden
Vi startar från hotellet och tar sikte på den närmaste höjden. Det är inte en av de högsta topparna, utan mer av en platå. För att nå denna platå, finns det flera leder upp. Väl uppe på höjden, breder samhället Svolvaer ut sig och på håll kan man se aktiviteten på havet, då Svolvaer är en levande hamn för fiskebåtar, privata båtar samt för Hurtigrutten. Återigen låter man sig fascineras av den variation som Lofoten bjuder på i form av vegetation och landskap, även på ett litet område som detta.

Uttakleiv
Detta område bjuder på ”allt i ett”: Närapå tropisk sandstrand, gröna kullar in i små dalgångar samt dramatiska berg som skjuter upp ur det brusande havet. Vyerna sträcker sig in i fjordarna och ut över det öppna Norska Havet. Det är en äventyrlig plats samtidigt som den är harmonisk och fridfull. Vi vandrar i detta område den dag som vi byter hotell. Uttakleiv är beläget mitt på Lofoten och här erbjuds vandringsalternativ i olika svårighetsgrader.

Reinebringen
Reinebringen hör till en riktig klassiker på Lofoten. År 2019 färdigställdes stentrappor av sherpas längs leden upp till Reinebringen. Turen är inte lång i längd och tid men tuff på grund av det branta berget. Men mödan är väl värd, då utsikten  är fantastisk!

Bunesstranden
Bunesstranden är en av Lofotens mest natursköna och isolerade stränder med alldeles vit sand och imponerande berg näst intill. Dagen börjar med att vi tar båten från Reine, korsar Kerkfjorden och vandrar sedan till nordsidan av Moskenes där stranden ligger. För de som vill ta en enklare tur idag så går man till stranden och de som vill ta en tuffare tur viker vi av upp mot berget som ligger jämte stranden – Helvetestind – som når 600 m.ö.h. Utsikten är här som vanligt helt fantastisk. Vi går sedan samma väg tillbaka och tar båten tillbaka till Reine.

Ledig dag
Det finns mycket att hitta på när vi har den lediga dagen och er guide kommer tipsa er om olika aktiviteter. Här är några exempel om man t ex vill åka till närliggande byn Henningsvaer:

 • Kaviar factory: En av Norges största konstsamlare har skapat detta och tar in  konstverk från hela världen.
 • Engelskmannsbrygga: Keramik- och glasverkstad/galleri.
 • Lysstöperiet: Café och tillverkning av handgjorda ljus.
 • Klatrecafen: Matställe där klättrare från hela världen samlas.
 • Besök ett fiskemottag och få Henningsvaers historia berättad.
 • Trevarufabrikken: Gammal trävaruindustri som drivs av tre unga entreprenörer som har gjort om stället till café, konsert, mötesplats för personer från hela världen. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra och varierande vandringar. Maten var fantastisk. Lagom storlek på gruppen. Vi hade dessutom ett fantastiskt väder.

  Resenär Lofoten sept -22
 • Bra berg o dalar o naturupplevelser ! Mycket fin utsikt på alla vandringar!! Sååå trevliga rum o bra atmosfär! Riktigt bra mat på all vistelse på Lofoten.

  Resenär Lofoten sept -22

Relaterade resor

 • Spanien Camino de Santiago Vandring

  Välkommen att följa med på en tio-dagars-variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper. Under hela resan har vi en följebuss och bor på fina hotell.

  10 dagar från 34 950 SEK
 • Sverige Vålådalen Vandring

  Följ med på en vandringsresa till natursköna och storslagna Vålådalens Naturreservat som är beläget i samernas land. Vi åker klimatsmart med nattåget. Området i Jämtland är ett av Sveriges variationsrikaste fjällområden med milsvida vyer, blomstrande dalgångar och kristallklart vatten.

  8 dagar från 14 950 SEK
 • Skottland Skotska höglandet & Hebriderna Vandring

  På vår  vandringsresa i Skottland har vi valt ut några av de finaste vandringarna. Vi upplever det storslagna landskapet, då vi vandrar i det skotska höglandet, på ön Eigg i Hebriderna samt med Ben Nevis i sikte. 
  Denna resa planeras till 2025.

  Kommande resa