Vandringsresor till Åland | Go Active Travel

Åland Vandring långweekend Finland Lätt & Lagom-vandring på natursköna Åland

Skärgården med sina öar, klimatet och läget gör Åland unikt. Från begynnelsen har ålänningarna färdats på och livnärt sig av havet. Havet har också satt villkoren för ö-livet. Öarnas position mitt i Östersjön har gjort Åland till en naturlig bas för sjöfart och mötesplats för resande i alla tider. 

Åland har också blivit allt mer populärt för sina vackra och lite enklare vandringsleder. Vi vandrar på stigar, klippor, i löv- o granskogar och längs med vattnet. Vår duktiga guide berättar under tiden för oss om öarnas spännande flora, fauna och historia. Vi har ett bekvämt boende i mysiga Mariehamn, som på sommarhalvåret är en livfull liten stad med stolta traditioner av bl a sjöfart, hantverk och matkultur.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Charmiga Mariehamn
 • Vacker båtresa genom skärgården
 • Kunnig vandringsguide
 • Vandring på skärgårdsöar

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Vi åker med Viking Line från Stadsgårdskajen i Stockholm till Mariehamn, en båtresa på ca 5,5 timme. Vårt hotell ligger en kort bussresa från färjehamnen i Mariehamn. 

Parkering finns i parkeringshus vid terminalbyggnaden vid Stadsgården. Prisuppgift får du från parkeringsbolaget på telefonnummer +46-8-772 96 00 eller på stockholmparkering.se under rubriken besöksparkering.
Ni bokar själva ev måltider ombord på båten om ni önskar. Detta kan göras när ni har fått era båtbiljetter av oss ca 1 månad innan avresa.

Ingår i resan

 • Båtresa Stockholm/Stadsgårdskajen -  Mariehamn tur/retur
 • Del i dubbelrum på Hotell Arkipelag i Mariehamn (4 nätter)
 • Frukostbuffé
 • 3 middagar exkl dryck
 • 5 dagsvandringar (varav en kombination vandring och cykel)
 • Transport till/från vandringar
 • Tillgång till hotellets pool
 • Svensktalande färdledning
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Tillägg enkelrum 2 200 kr
 • Mat under båtresan ingår ej

 

Boende

 • Hotell Arkipelag

  Vi bor på hotell Arkipelag i Mariehamn. Där finns tre restauranger, frukost med lokala råvaror, både pool och bastu och tre barer (om pandemin tillåter).
  Arken, som hotellet kallas i folkmun – ligger ett par kvarter från centrumgatorna i Mariehamn. Åt det andra hållet ser vi ut över den östra havsviken med båthamn och badstränder och små restauranger vid vattnet.

  Alla 68 dubbelrum har egen balkong. Rummen är 27 m2 och utrustade med två enkelsängar (90 cm) eller dubbelsäng (180 cm) samt skrivbord, telefon, wifi, TV, värdeskåp, vattenkokare och kylskåp. Badrummen har badkar med dusch samt hårtork. 
  Hela hotellet är rökfritt och internationellt miljöcertifierat enligt Green Key.

Preliminärt program

Upptäck Åland genom vandring!
Du tycker om att vandra och att röra dig i naturen. Du vill gärna hitta ut till de där fina lederna som bjuder på både vyer, skön vandring och historia. Men det är inte alltid så lätt att hitta de där små guldkornen, som finns därute. Följ med oss så ska vi visa er de bästa bitarna!
Åland är lättvandrat! Vi vandrar på stigar, klippor, i löv- o granskogar, längs med vattnet. Ålands högsta punkt är Orrdalsklint, cirka 130 möh.

Dag 1 -  Ankomst, vandring Mariehamnsleden

(ca 11-12 km lättvandrat, ca 50 hm totalt)
Viking Grace avgår från Stockholm (Stadsgårdskajen) kl 07.45. Ankomst kl 14.10 (finsk tid) till Mariehamn.
Vi blir mötta av vår guide och vandringsledare Anna, samt vår buss. Vi kör till hotell Arkipelag där vi får lämna bagaget och kan byta kläder om vi vill.

Vi ger oss ut på den första vandringen. Idag ska vi vandra Mariehamnsleden, som till största delen sträcker sig längs med vattnet. Vi stannar och fotograferar och Anna berättar samtidigt om Mariehamn och Åland. Ålänningarna har alltid levt med havet som närmaste granne och det har påverkat invånarna. Vi vandrar också igenom den vackra lindallén som går genom stan och får veta lite mer om den glamorösa badhuseran, om spionhistorier och den ryska tiden.
Mariehamn ligger på ett ganska smalt näs och vi följer leden som passerar både sandstränder, villaområden, träbryggor, hamnen och tillbaka genom Mariehamn till vårt hotell.
Efter vandringen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

Dag 2 - Vandring Getabergen

(ca 6 km naturstigar över berg, delvis längs med vatten, ojämn terräng + ca 3 km på en annan led)
Efter frukosten, som består av fräscha, lokala råvaror till allra största delen så blir vi hämtade av vår buss och kör norrut, mot Getabergen. Idag ska vi vandra på norra Åland, med utsikt mot Norrhavet. 
Vi gör ett stopp på vägen vid en mataffär, där vi köper med oss lite picknick.
Vi kör bla förbi vackra äppellundar. Åland odlar 80% av alla äpplen som äts i Finland.
Idag blir det en vandring som präglas av granitberg, stora klippblock och knotiga martallar. Vi ska vandra i området kring Getabergen. Här finns både geologisk historia och lite äventyr från Stora Ofreden på 1700-talet när i princip alla ålänningar flydde undan ryssarna, till Sverige. Några envisa, modiga blev kvar. Bl.a. Stefan Löfving som gömde sig i de här trakterna.
Under vandringen gör vi ett stopp på lämpligt ställe, där vi äter vår medhavda picknick.

På eftermiddagen innan vi återvänder till hotellet gör vi ännu en kort vandring, ca 2,5-3 km, antingen vid Geta eller på Prästgårdsnäset.

Denna kväll äter vi en gemensam middag på en av Mariehamns restauranger.

Dag 3 - Vandring Bomarsundsleden och Prästöleden

(ca 4,5 km kuperat och en del höjdskillnader + 5,5 km lättvandrat, ängar, lite klippor)
Picknicklunch köper vi med oss från mataffären som ligger nära hotellet.
Idag styr vi kosan mot nordost på Åland för att ta oss till ”Bomarsundsleden”. Den är ca 4,5 km lång och bjuder på blandad terräng med klippor, ojämn terräng, en del branta sluttningar, en 35 lång trätrappa i skogsområde och bedårande vyer över öar och hav.

Vi befinner oss på historisk mark i Bomarsund. Det var en dallrande het augustidag 1854. Ryska soldater tryckte i sina försvarstorn. På det glittrande vattnet tornade segel upp sig – brittiska och franska styrkor seglade in i viken – från fel håll! Det blev ett kort, ganska intensivt slag. Turister kom från Stockholm för att beskåda händelserna redan då! Hur kom det sig att Åland var i mittpunkten här? Denna spännande händelse får de veta mer om samtidigt som vi vandrar i vacker miljö med hav, klippor, ruiner och vyer!

Sedan vandrar vi längs Prästöleden – ca 5,5 km i lättvandrad terräng med ängar, stigar och lite klippor. Här möts vi av vackra blomsterängar och lundar med gröna träd. Här ligger också många soldater från det stor-ryska riket begravda. Om Bomarsundssidan handlade mera om storpolitik så tar vi här pulsen på den lilla enskilda soldaten och på gemene ålänning.
Vi vandrar bland vildapel, längs vattnet och bland knotiga tallar.
Denna kväll äter var och en middag på egen hand på stan (ingår ej). 

Dag 4 - Vandring Hastersboda och Jyddö

(ca 4,5 km +  5,5 km, inga stora höjdskillnader)

Hela Åland består av 6 700 öar, och idag ska vi hoppa på en skärgårdsfärja och bege oss ut till Föglö.
Vi blir hämtade av vår buss, strax efter frukost. Båtfärden är 30 minuter och man kan sitta både ute på däck eller inne i caféet. Vi kör iland i Degerby och åker österut, mot Hastersboda, där vi ska gå dagens första vandring.

Vi vandrar till hälften på klippor längs med havet, till hälften genom gles tallskog. Vi balanserar på klippor och klättrar upp i ett utsiktstorn på vägen, för att se ännu längre bort ut över alla små öar som ligger utslängda i havet. Vi avslutar vid en liten vik och här kan de som vill ta sig ett välförtjänt dopp i havet.

Vi stiger på bussen igen och åker tillbaka till Degerby, där vi ska äta en varm lunch på en restaurang vid havet. Mätta och belåtna åker vi så norrut på Föglö, mot Jyddö. Vi ska även åka med en pytteliten vägfärja på vägen, före vi når nästa vandringsled.

Landskapet är omväxlande med såväl öppna ytor som ek- och hassellundar, slåtterängar och lövskog. Terrängen är kuperad och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Stigen går längs stränder och förbi beten för kor och får. Fågellivet är rikt med bland annat sjöfåglar som gräsänder och skedänder.
Leden är cirka 5,5 km lång.

På kvällen äter vi en gemensam sista middag på hotellet.

Dag 5 - Cykling och vandring Nåtö, Hemfärd

(cykling cirka 15 km t/r, vandring cirka 3,5 km)
Idag ska vi kombinera både cykel och apostlahästar!
Efter frukosten så går vi över till Ro-No vid vattnet, där vi ska hämta ut våra cyklar och hjälmar
Vi cyklar längs med cykelstigar ut mot Järsöbroarna och Nåtö. Vid Espholm når vi ut till broarna som slingrar sig mellan små öar och vi njuter av ett glittrande skärgårdshav på väg till dagens mål, Nåtö naturstig.

Väl framme vandrar vi genom hassellundar och skogsängar som betas av får på somrarna. Havet är ständigt närvarande och vi äter vår picknick på en vacker plats med rogivande utsikt.

Väl åter i Mariehamn lämnar tillbaka cyklarna och de som vill kan duscha och byta kläder i bastuavdelningen på hotellet.
Bussen hämtar oss vid hotellet och kör oss den korta vägen tvärs över näset till Västra Hamnen i Mariehamn. Färjan Viking Glory avgår kl 14.25 finsk tid, åter Stockholm 18.55 svensk tid.

 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Programmet nedan är ett grundprogram som vi utgår från, men som kan komma att ändras pga väder och gruppens karaktär. Då detta är en Lätt & Lagom-vandring erbjuds endast en vandringsnivå.​

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Bohuslän Vandring kortvecka

  Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
  Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

  Kommande resa
 • Sverige Österlen Vandring långweekend

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa
 • SverigeLätt & Lagom Öland Vandring

  Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till, och våra vandringar bjuder på flera olika naturtyper.

  Kommande resa