Cinque Terre Vandring Italien Upplev välkända höjdpunkter och hemliga hörn

Du har säkert hört talas om de fem små fiskebyarna “Cinque Terre” längs Italiens nordvästra riviera.  Det som för några decennier sedan var en oupptäckt klippig kustremsa, besökt av en och annan bohemisk poet eller konstnär, är just nu en av världens hetaste resmål för vandringsresor med inslag av kultur och gastronomi. Och bilderna talar för sig själva - det är helt enkelt hisnande vackert. Kombinationen av det turkosa Medelhavet, den gröna naturen präglad av vinterrasser och olivlundar, samt de pittoreska byarna med sina vackra pastellfärgade hus som hänger på klipporna, bildar en värld som är väl värd att besöka och utforska. 

Under denna vandringsresa besöker vi några av de mest kända små byarna men även orter dit färre turister når, och som kan vara svåra att hitta till på egen hand. Vi väver in upplevelser och fördjupar oss i den lokala kulturen och historien. Vi hinner även uppleva kusten med en båttur under den dagen vi besöker Portofino.

Vi klassar vandringsnivån som relativt lätt, men med inslag av medelsvår då det förekommer tuffare passager med ojämnt underlag och mycket branta backar alla dagar. Läs under Vandringsprogram för mer detalj.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Har man aldrig varit i Cinque Terre kan det vara svårt att ana hur små dessa byar faktiskt är i verkligheten. Varje by består av ett par hundra hus som bokstavligen hänger på klippkanten. Hela syftet var att hålla utomstående borta. Ironisk nog idag attraherar de fem byarna miljontals turister om året. Därför är det oerhört viktigt att få vägledning av någon som kan Cinque Terre ut och in. Våra passionerade färdledare uppmanar att vända blicken bort från turistkaoset och hjälper dig istället få ut det mesta av din semester till en av världens vackraste destinationer.

Guido Bowden / Reseproducent samt en av våra färdledare på bl a Cinque Terre

Resans höjdpunkter

 • Erfarna färdledare - Vi kan Cinque Terre!
 • De vackra vandringsleder mellan de ”Fem små byarna”
 • Picknick i vinbyn Volastra
 • Demonstration om hur man gör äkta pesto
 • Båtturen från pittoreska Portofino
 • Vandring kombinerat med mat- och kulturupplevelser

Avgångar

15 – 22 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Milano Linate 15 oktober 09:25 - 12.05
Milano Linate - Stockholm Arlanda 22 oktober 13:00 - 15.40
18 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Milano Linate tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra trerättersmiddagar exklusive dryck
 • En picknicklunch
 • En pestokurs med vin
 • Fri tillgång till hotellets spa
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandring
 • Båttur Portofino – Santa Margherita Ligure
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Tillägg enkelrum: 950 kr
 • Tillägg dubbelrum för eget bruk: 2 600 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfer i restid från Milano Linates flygplats till hotellet cirka 2,5 timme. 

Boende

 • Hotel Due Mari

  Hotel Due Mari är ett familjärt och omtyckt boende med oslagbart läge, mitt mellan två stränder, i byn Sestri Levante. Hotellet är inrett i klassisk italiensk stil och bjuder på mycket genuin charm. Rummen är enkla men typiska för denna del av Italien. Obs några av rummen nås endast med trappor.

  På hotellet finns en utomhuspool med saltvatten (öppen sommartid), samt en inomhuspool och hälsocenter där olika välgörande behandlingar kan bokas till. 
  Härifrån har ni nära till ett bra utbud av restauranger och små butiker.

Vandringsprogram

Vi klassar vandringsnivån som relativt lätt, men med inslag av medelsvår då det förekommer tuffare passager med ojämnt underlag och branta backar alla dagar. Utmaningen med vandringen är att vi ofta startar och avslutar turerna på branta stigar och/eller trappor. Det handlar oftast om relativt korta partier men det kan kännas ansträngande. Bitvis kan underlaget också upplevas som utmanande, ibland med höga ojämna trappor huggna i stenen. Men vi går i lugnt tempo och tar gott om pauser så att alla känner sig bekväma. Turerna är inte särskilt långa, vi går sällan över en mil om dagen. Samtidigt hinner vi njuta av vår omgivning och ta in den magiska atmosfär som Cinque Terre bjuder oss på. Du bör ha en bra grundkondition, god balans och klarar av att gå i ojämna trappor. Vandringsstavar rekommenderas varmt.

Man tar sig smidigt runt i området med tåg och når lätt vandringarna både i Cinque Terre och övriga orter.

Lokala förhållanden påverkar vilka vandringssträckor som färdledaren väljer och det föreslagna programmet kan därför ändras från en vecka till en annan.

På denna resa har vi alltid två vandringsledare, vilket ger oss mer flexibilitet i val av turer och tempo. Första vandringsdagen går vi ändå oftast alla tillsammans i en grupp.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi flyger direkt till antigen Pisa eller Milano, beroende på avgången, och åker raka vägen till Sestri Levante och vårt hotell. Efter vi checkat in på Hotel Due Mari har vi resten av eftermiddagen för att ta en titt på den trevliga orten Sestri Levante.

Dag 2

Vi startar vår första vandringsdag direkt från hotellet efter att vi njutit av en härlig hotellfrukost. Vi vandrar sedan längs med kusten söderut mot Riva Trigoso. Leden börjar lite brant uppför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Sestri och omgivningar. Vandringen följer en av de mindre kända lederna i området eftersom vi är en bit utanför nationalparken Cinque Terre. Denna dag får vi ett första intryck av Liguriens natur och landskap. Längs vägen stannar vi till och äter vår medhavda matsäck som vi fått tid att inhandla på morgonen i byn. Inga tågresor idag och det innebär att vi är tillbaka i Sestri i god tid för avslappning och utforskning på egen hand innan middagen.

ca. 11km - stigning 500m - utför 500m - högsta punkt 200möh

Dag 3

Denna dag tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Eftersom tågstationen ligger vid havsnivån blir dagens första utmaning att ta sig upp till byn. Sedan fortsätter vi på en led upp till lilla samhället Porciano, trehundra meter över havet. Härifrån går vår vandring på planare mark då vi vandrar på världens kanske vackraste vinterrasser. Så småningom når vi Volastra där vi äter en picknicklunch bestående av några av regionens goda delikatesser. Häruppe upplever vi de bästa utsikterna i hela området. Sedan är det dags att ta sig ner tills havsnivån igen. Vandringsleden viker av ner till den lilla byn Manarola. Här väntar ännu en charmig liten fiskehamn, en mysig huvudgata, smala gränder och en del småaffärer. Efter en titt på byn och kanske en glass, avslutar vi sedan dagen med ungefär trettio minuters tågresa tillbaka till hotellet.

ca. 8km - stigning 500m - utför 500m - högsta punkt 420möh

Dag 4

Idag vandrar vi i nationalparken Cinque Terre. Vi startar med den korta tågresan från Sestri till Monterosso, som är den största av de fem små byarna i Cinque Terre. Byn består av en ny och en gammal del och vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, affärer och restauranger innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den populära leden Sentiero Azzuro till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlat vin, citroner och oliver i över tusen år. En av de vackraste och mest klassiska vyerna av Cinque Terre och byn Vernazza, får vi strax innan vi når byn.

Dag 4 forts. Väl framme i Vernazza njuter vi av den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre, kanske i hela Italien. En labyrint av pastellfärgade hus och smala gränder sträcker sig uppför klippkanten. Här stannar vi för att inta en härlig lunch. Antigen på någon av trattoriorna eller varför inte en fylld foccacia från någon av barerna. Vi fortsätter med tåget till byn Riomaggiore. En rundtur för att upptäcka byn. Därefter tillbaka till Sestri Levante.

ca. 5km - stigning 260m - utför 260m - högsta punkt 190möh

Dag 5 – Ledig dag
Som vanligt med Go Active Travel tar vi en vilodag mitt i veckan.
Önskar man åka på utflykt kan man ta tåget till Genova, Cristopher Columbus födelsestad. Det är cirka en timmes tågtur och en utflykt till Genova rekommenderas varmt av vår färdledare Agneta. Har man bra med tid så kan vi också rekommendera båtturen till den gamla örlogsbasen Porto Venere, där båtturen passerar samtliga av de fem byar från havet. De färgglada byarna ligger fastklamrade på de branta klippor och vyerna från båten är en fantastisk upplevelse. Porto Venere med sina befästningar mot havet och smala gator byggdes till skydd för staden La Spezia och har ofta blivit beundrad av artister och poeter. Båten avgår från Levanto (alternativt Monterosso) som man når med en kort tågresa från hotellet.
Er färdledare kan också ge er fler alternativ på aktiviteter för denna dag.

På kvällen kommer hotellet ha en liten ”kurs” hur man gör den omtyckta röran pesto. Pesto, (av italienska pestare som betyder stöta), även Pesto alla Genovese (pesto från Genua) är en röra med ursprung i norra Italien. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i mortel och ingredienserna är traditionellt riven parmesanost, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja. 

Dag 6

Levanto – Punta Mesco - Monterosso
Vi tar tåget till Levanto och vi startar vår vandring i den historiska delen av staden. Vi vandrar längs strandpromenaden och vi fortsätter sedan uppför genom ett område med villor, trädgårdar och olivlundar. Häruppe får vi en härlig utsikt över havet. Mestadels har vi utsikt över havet under dagens vandring men vi passerar också genom skog med stenek och inslag av medelhavsmacchian med myrten, trädljung och Aleppotall. En del trappor under vandringen, som brukligt när man vandrar i Cinque Terre. Vi når dagens högsta punkt Cresta St Antonio (325 möh) med otrolig utsikt över det liguriska havet. Här äter vi vår medhavda picknick medan vi njuter av utsikten. Nu bär det nedför mot Punta Mesco och vi får ett panorama över hela Cinque Terre ända till ön Tino i syd. Här finner vi också ruinerna av St Antonio kyrkan - från XIII seklet och en gammal fyr. Strax innan vi når Monterosso, dagens mål, passerar vi Statua del Gigante”, en 14 meter hög staty från 1910 föreställande Neptun. Eventuellt ges lite tid i Monterosso innan vi tar tåget tillbaka.

ca. 8km - stigning 550m - utför 550m - högsta punkt 300möh

Dag 7

Detta är en vandringsdag då du också får uppleva ett varierande och mycket vackert landskap på Portofinohalvön. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och härifrån startar vår vandring till den vackra och berömda kustbyn. Portofino är en charmig gammal fiskeby med fantastiskt läge på den italienska Rivieran, ca 30 km väster om Sestri Levante. Den pittoreska hamnen, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och restauranger. Byn blev känd på 60-talet och har genom åren haft många prominenta gäster. Efter vandringen så finns det tid att strosa runt i Portofino och känna av lite av den Dolce Vita atmosfär man upplever här. Man kan också promenera ut till udden förbi Castello Brown. Efter lunch får vi tillfälle att se Portofino och kusten från havet, då vi tar en härlig tur med taxibåtar till Santa Margherita Ligure där vi stiger på tåget tillbaka till Sestri.

ca. 12km - stigning 650m - utför 650m - högsta punkt 500möh

Dag 8

Dags att säga “arrivederci”. Efter frukost kliver vi på vår buss för transfern till Pisas flygplats.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra upplagda vandringar med varierad natur och lagom pauser. Flexibelt och bra med två vandringsgrupper.

  Gunilla Embretsen / Falun
 • Min första vandringsresa var en mkt positiv upplevelse. Trevliga medresenär och mycket kunniga trevliga reseledare.

  Eva Leffler / Norrköping
 • Fint resmål o fina vandringar. Bra tid att åka då det inte var alltför mkt turister. Bra grupp. Bra guide. Lite jobbiga vandringar men gav ändå mersmak. Gillade att kombinera vandring med lite tid till annat ex bada,vila och sedan belönas med god middag på kvällen.

  Monica Pettersson

Relaterade blogginlägg

 • Jag längtar till Italien

  Cinque Terre… Smaka på det. Det är italienska och betyder ”de fem landen” eller i folkmun  ”de fem byarna”. Ett samlingsnamn för byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore som ligger som ett radband längs Liguriens kust. Bara namnen fick mig att längta hit! Och mina förväntningar uppfylldes. Vårt hotell ”Villa Edera” är en liten pärla som ligger ett stenkast från orten Moneglias järnvägsstation. Närheten till den är av stor fördel, eftersom vi använder oss av tåget för att ta oss till och/eller från vandringarna. Hotellet drivs sedan 50 år tillbaka av familjen Schiaffino. Mamma Orietta har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat utbildad sommelier, hon håller matlagningskurser och är vandringsguide med mycket stor lokalkännedom. Det hon inte känner till på vandringslederna är inte värt att känna till! Dottern Francesca däremot syns ofta i receptionen. Hotellet ligger inbäddat i grönska och det är en fröjd för själen att börja dagen med att inta den rikliga buffetfrukosten med blicken mot de böljande bergen.

  Läs hela inlägget
 • Fem episka leder att vandra innan du dör

  Vandring ligger oss på Go Active varmt om hjärtat och under årens lopp har vi kämpat, njutit, svettats i berg och dalar över hela världen. Här är fem vandringsresor som vi tycker att alla borde göra någon gång i livet.

  Läs hela inlägget
 • Fem av världens vackraste vandringsresmål

  Inkaleden, Cinque Terre, Utahs nationalparker, Dolomiterna och Annapurna. Vad har de platserna gemensamt? Jo, de är några av världens vackraste vandringsresmål. Hit ska du resa om du är sugen på en aktiv semester 2023.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Cinque Terre Vandring

  Följ med på vår singelresa till Cinque Terre! Det bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med Go Active Travel. Vi lovar vandringar med kultur, spektakulär utsikt, god italiensk mat och vin samt bekvämt boende.

  8 dagar från 18 950 SEK
 • Italien Amalfikusten Vandring

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • Italien Ligurien & Cinque Terre Vandring

  I sydöstra delen av den Italienska kustregionen Ligurien, finns ett vandringsparadis som få känner till. Vi vandrar ostörda på gamla åsnestigar som bjuder på hisnande utsikter över Medelhavet, växlande natur, och små pittoreska byar. Under vår resa besöker vi även välkända Cinque Terre.

  7 dagar från 19 950 SEK