Vandringsresor till Umbrien | Go Active Travel

Umbrien Italien Vandringsresor till Italiens gröna hjärta

Umbrien, Italiens mitt, är en grön oas med pittoreska medeltidsstäder belägna bland böljande mjuka kullar och som har det passande namnet ”Italiens gröna hjärta”. Regionen är inte så vida känd och är ännu ett oupptäckt resmål bland svenskar. Få vandringsturister hittar hit, men regionen erbjuder optimala förutsättningar för vandringsresor med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Veckan erbjuder en bred variation och ingen dag är den andra lik. Vi besöker några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna såsom Spoleto, Montefalco och Spello. I den helige Franciskus hemstad Assisi ges tillfälle att uppleva den enastående basilikan. I Norcia hälsar vi på hos en lokal producent och avnjuter några av familjens välsmakande charkprodukter. Under veckan besöker vi även en vingård och en olivpress, där vi får provsmaka ytterligare några av regionens delikatesser. Dessutom ingår två genuina luncher.

Umbriens bästa

 • Hotel La Macchias vackra läge bland olivlundar
 • Medeltidstaden Spoleto
 • Vandring i Nationalparken Monti Sibillini
 • Olivolja- & vinprovning i Trevi & Montefalco
 • Vandring till historiska Assisi
 • Lunch i den gamla kvarnen i byn Pontuglia

Avgångar

29 september 2021

/ 8 dagar

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Rome Fiumicino 29 september 10:25 - 13:35
Rome Fiumicino - Stockholm Arlanda 6 oktober 14:30 - 17:40
13 990 SEK 2 platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Rom till hotellet ca två timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Rom tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Två luncher exklusive dryck
 • En vinprovning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1500 kr
 • Eventuell dricks tillkommer 

Boende

 • Hotel La Macchia

  Lilla trestjärniga Hotel La Macchia ligger vackert beläget bland olivlundar och stenekskog några kilometer utanför medeltidsstaden Spoleto. Vi har valt hotellet för sitt lugna läge, sin personliga atmosfär och charm. Hotellet har dessutom en trevlig utomhuspool och en vacker trädgård. Rummen är något enklare än Go Actives ordinarie standard, men de är ljusa, fräscha och bekväma.

  Köket serverar genuin umbrisk husmanskost med fokus på det närodlade. Restaurangen är även populär bland lokalbefolkningen – alltid ett bra tecken på att man inte hamnat i en turistfälla! 
  Extra trevligt är också inredningen som ägare Robertas pappa utsmyckat med tågattiraljer från den nerlagda järnvägslinjen Spoleto-Norcia.

   

Vandringsprogram

Att vandra med Go Active i Umbrien innebär en stor variation med allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i bergig miljö som kan påminna om Alperna. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Har du en hyfsad grundkondition och klarar av att vandra en mil i kuperad terräng kommer du att trivas här. Vi vandrar alltid i lugn tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningar. Är du osäkert om resan passar just din vandringsförmåga slå oss en signal!

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus och trafikberoende).

Dag 2 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick och var man hittar stadens bästa cappuccino innan vi börjar själva turen. Vi lämnar sedan Spoleto och börjar dagens vandring med att korsa den gamla akvedukten från 1300-talet. Vi vandrar först i kastanj- och stenekskog, men så småningom kommer vi ut i mer öppet landskap och får magnifika vyer över Spoletos borg och bron samt över de böljande mjuka kullarna. Dagen är en bra introduktion till Umbriens natur. Beroende på säsong så ser vi bland annat ginst-, cyklamen- och mastixblommor och diverse olika fågelarter. Dagens vandring är relativt lätt, förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, och kan upplevas som konditionskrävande. Underlaget består mest av mjuka stigar, men med rullgrus och sten tillkommer. Turen tar oss runt på kullen bakom Spoleto och avslutas med vyer över den mäktiga akvedukten, perfekt för alla fotoentusiaster. Väl tillbaka på hotellet kan man unna sig en stund vid poolen innan en välförtjänat flerrätters middag.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring i Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkter i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. På två olika vandringar lär vi oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Olivoljevandring sker i trakten kring Trevi, cirka 15 minuter med buss från hotellet. Vi vandrar bland olivlundar, förbi tysta nunnekloster och förfallna olivkvarnar och anländer efter ett par timmar till olivstaden Trevi. Vi besöker en oljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Vinvandringen sker några kilometer längre bort i området kring kända vinby Montefalco. Här produceras Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. Vi vandrar i lugn takt bland böljande vinkullar, förbi urgamla vingårdar och mer moderna anläggningar. Vi pausar ofta längs vägen till Montefalco för att lära oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker. Vi kommer även att besöka en av områdets viktigaste producenter för en guidad vinprovning.

Dagens vandringar är av en lätt nivå, med en höjdskillnad på cirka trehundra höjdmeters stigning. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mjuka stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om Alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km² hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Här finns det vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrader och dagens vandring blir lite mer utmanande och kan tolkas som medelsvår. Vi bestiger bergkammen och kommer upp några hundra meter ovanför platån. Målet för dagen är lilla byn Castelluccio, en av Italiens högst belägna byn.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Ännu idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 5 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserade av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia.

Dag 6 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag. Staden är byggd på sluttningarna vid Monte Subasio vars topp når 1300 möh, ett imponerande och märkligt berg som är avskild från resten av bergskedjan.
Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar. Vi njuter av storslagna vyer under hela vandringen till Assisi. Vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Dagens vandring går i lugnt tempo och vi får även tid till att besöka Assisi med bland annat sin ståtliga basilika med sina enastående fresker av Giotto och Piero della Francesca.

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Vi börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan att vi stöter på andra vandrare och svenskar lyser med sin frånvaro! Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil under kängorna smakar maten extra gott!

Dag 8 Avresa från Rom

Efter frukost åker vi med privat buss till Roms flygplats för hemresa.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

 

 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Kunnig, serviceinriktad och trevlig guide. Familjärt och trevligt hotell. God mat och god service. Intressanta och varierande vandringar Att få lära sig om Umbriens intressant matkultur och leverne.

  Jan-Erik Nyström / Stockholm
 • Vår guide var fantastisk, kunnig, tillmötesgående, flexibel, alltid glad och en mycket vänlig person

  Britt

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Umbrien

  Drömresan för dig som reser "solo", och uppskattar kultur, historia, mat, vin och vackra vyer. Med oss får du uppleva några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna till fots, bo högklassigt och njuta av genuina delikatesser i "Italiens gröna hjärta" .

  8 dagar från 15 950 SEK
 • Italien Cinque Terre

  Bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med Go Active Travel. Vi lovar vandringar med en stor dos kultur och spektakulär utsikt över det turkosblå havet, god italiensk husmanskost och vin samt bekvämt boende med pool.

  Kommande resa
 • Italien Gardasjön

  Vi reser till Gardasjön efter sommarens turistinvasion, när livet blir lite lugnare. Här bor vi på ett fyrstjärnigt hotell vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Räkna med vykortsvackra vyer och kuperad terräng.

  8 dagar från 16 750 SEK