Vandringsresor till Lofoten | Go Active Travel

Lofoten Norge Magiska Lofoten med tåg

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotens många öar ut sig i Nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Här finns också ett rikt djurliv med bland annat mäktiga havsörnar och har vi tur kanske vi får syn på en och annan späckhuggare. Att vandra är kanske bästa sättet att uppleva Lofoten då vi kommer riktigt nära naturen och får njuta av detta mäktiga naturfenomen. Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Redan från september är det också möjligt att se vackert norrsken. Fisket var från början anledningen till att folk bosatte sig här och även idag bidrar de små fiskebyarna med en oemotståndlig charm.

På denna resa tar vi nattåget från Stockholm till Narvik. Sedan använder vi våra egna minibussar för att ta oss runt på öarna. Under veckan fördelar vi boendet till två olika ställen för att se så mycket som möjligt och minimera de dagliga transporterna till de olika vandringarna.

Lofotens bästa

 • Berg & Hav i dramatisk kombination
 • Mysigt boende i lyxiga hyttor
 • Nattåg - klimatsmart
 • Vykortsvyer hela tiden

Avgångar

23 augusti 2022

/ 10 dagar

Stockholm Central

Stockholm Central - Narvik 23 augusti 18:11 - 12:42
Narvik - Stockholm Central 31 augusti 15:11 - 09:25
28 450 SEK 10+ platser kvar Boka resa

24 augusti 2022

/ 8 dagar

Egen transport

26 250 SEK 10+ platser kvar Boka resa

31 augusti 2022

/ 10 dagar

Stockholm Central

Stockholm Central - Narvik 31 augusti 18:11 - 12:42
Narvik - Stockholm Central 8 september 15:11 - 09:25
28 450 SEK 10+ platser kvar Boka resa

1 september 2022

/ 8 dagar

Egen transport

26 250 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Observera att denna resa är på totalt 9 nätter, varav 2 nätter på tåget och 7 nätter på hotell i Lofoten. 

På denna resa ingår nattåg från Stockholm med avgång på kvällen. Vi anländer dagen efter i Narvik på förmiddagen, där vår guide och våra minibussar väntar. Återresan går också den med nattåg, avgång på eftermiddagen från Narvik. Vi anländer Stockholm på morgonen dagen därpå. Exakta tider meddelas i god tid före avresa.

Det är 3-bädds sovvagnskupé som ingår. (Herrar och damer blandat) Om någon vill ha en egen sovvagnskupé, t.ex. för två personer så kan man betala för den tredje liggplatsen, ca 2700 kr. Vill du som resan ensam boka en egen kupé är tillägget 2x2700 kr = 5400 kr. Kontakta oss med er förfrågan om detta.

Man kan också välja att ta sig till resmålet på egen hand och kan då erhålla ett kostnadsavdrag motsvarande 2 200 kr.

Ingår i resan

 • Nattåg Stockholm - Narvik t/r (plats i 3-bädds sovvagnskupé)
 • Transfer från Narvik till hotell t/r, samt mellan våra två hotell
 • 7 nätter del i dubbelrum på hotell
 • Frukostbuffé
 • 7 st middagar exkl dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 182 kg CO2e/pers = 24 kr)

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 800 kronor (gäller ej tågresan). Obs i Reine får man mot tillägg ett eget sovrum och eget badrum men delar gemensamma ytor i rorbun.
 • Restaurangvagn finns på tåget
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Nyvågar Rorbuhotell

  Vårt boende de första fyra nätterna på Lofoten ligger 1 km utanför den lilla byn Kabelvåg, idylliskt precis vid havet. Vi bor i s k rorbu, som närmast kan liknas vid små stugor eller fint inredda sjöbodar. De är komfortabelt inredda med egen toalett och pentry. Hotellet drivs av svenskan Lisa Blom vars personal hälsar oss varmt välkomna till deras Lofoten.

  Hotellet har både bastu och badtunna, vilket är den perfekta avkopplingen efter en vandringsdag. På kvällarna får vi njuta av välsmakande tvårättersmiddagar i den charmiga restaurangen. Närmaste grannar är Lofotenmuséet och LofotAkvarium. Kabelvåg är ett mysigt litet fiskesamhälle med caféer och hantverksbodar. (Om man bokar enkelrum  får man på detta hotell en egen rorbu.)

 • Reine Rorbuer

  De sista 3 nätterna bor vi i byn Reine och dessa charmiga rorbuer. Här befinner vi oss nästan så långt ut på Lofoten man kan komma. Alla rorbuer har nyligen renoverats med ambition att behålla den gamla känslan. På kvällarna får vi njuta av tre-rätters middagar i hotellets restaurang "Gammelbua". Byggnaden är daterad till slutet av 1700-talet med rustika timmerväggar och hög charmfaktor.

  Vid boendet på Reine Rorbuer får man dela en rorbu som har två skilda sovrum och två skilda badrum. Man delar en ingång till ett gemensamt allrum och pentry. Detta gäller både när man bokar enkelrum eller dubbelrum.

Program

Att vandra på Lofoten är annorlunda. De flesta vandringar är korta i distans och ganska branta och på vissa vandringar är det inslag av klättring, dock inte av den karaktär att det behövs speciell utrustning. Det finns många olika vandringsleder i denna övärld och vi har valt ut några av de bästa. Som vanligt kommer det att finnas valmöjlighet av enklare och lite tuffare alternativ, ofta varianter av samma tur.

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra.

Hoven
En kort bilfärd från Kabelvåg, till den nordöstra delen av Gimsöya kommer man till Hoven, en topp på ca 350 meter. Uppstigningen från havsnivå börjar genom gräsbevuxna slänter. I slutet är det  ganska brant men lättgånget. Från höjderna har man utsikt över öarna i Vesterålen och ett panorama över de mindre fjordarna i grannskapet. Underlaget är bekvämt för att vara Lofoten standard. Det går också en fin led längs vattenbrynet där man kommer nära havet där man har fin utsikt.

Tjeldbergstinden
Vi startar från hotellet och tar sikte på den närmaste höjden. Det är inte en av de högsta topparna, utan mer av en platå. För att nå denna platå, finns det flera leder upp. Väl uppe på höjden, breder samhället Svolvaer ut sig och på håll kan man se aktiviteten på havet, då Svolvaer är en levande hamn för fiskebåtar, privata båtar samt för Hurtigrutten. Återigen låter man sig fascineras av den variation som Lofoten bjuder på i form av vegetation och landskap, även på ett litet område som detta.

Uttakleiv
Detta område bjuder på ”allt i ett”: Närapå tropisk sandstrand, gröna kullar in i små dalgångar, dramatiska berg som närapå skjuter upp ur det brusande havet. Vyerna sträcker sig in i fjordarna och ut över det öppna Norska Havet. Det är en äventyrlig plats samtidigt som den är harmonisk och fridfull. Vi vandrar i detta område den dag som vi byter hotell. Uttakleiv är beläget mitt på Lofoten och här erbjuds vandringsalternativ i olika svårighetsgrader.

Reinebringen
Reinebringen hör till en riktig klassiker på Lofoten. År 2019 färdigställdes stentrappor av sherpas längs leden upp till Reinebringen. Turen är inte lång i längd och tid men tuff på grund av det branta berget, men det är väl värt utsikten när man väl når målet, då den är fantastisk!

Bunesstranden
Bunesstranden är en av Lofotens mest natursköna och isolerade stränder med alldeles vit sand och imponerande berg näst intill. Dagen börjar med att vi tar båten från Reine, korsar Kerkfjorden och vandrar sedan till nordsidan av Moskenes där stranden ligger. För de som vill ta en enklare tur idag så går man till stranden och de som vill ta en tuffare tur viker vi av upp mot berget som ligger jämte stranden – Helvetestind – som når 600 m.ö.h. Utsikten är här som vanligt helt fantastisk. Vi går sedan samma väg tillbaka och tar båten tillbaka till Reine.

Ledig dag
Det finns mycket att hitta på när vi har den ledig dagen och er guide kommer tipsa er om olika aktiviteter. Här är några exempel om man t ex vill åka till närliggande byn Henningsvaer:

 • Kaviar factory: En av Norges största konstsamlare har skapat detta och får dit konstverk från hela världen.
 • Engelskmannsbrygga: keramik och glas verkstad/galleri.
 • Lysstöperiet: café kombinerad med handgjorda ljus.
 • Klatrecafen: matställe där klättrare från hela världen samlas.
 • Besöka ett fiskemottag och få henningsvaers historia berättad.
 • Trevarufabrikken: gammal trävaruindustri som köpts av tre unga entreprenörer som gör om stället till café, konsert, mötesplats för personer från hela världen. 

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • USA Utah & Colorado

  En storslagen upplevelse väntar dig på denna höjdarresa! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, ca 10 personer.

  12 dagar från 39 950 SEK
 • Spanien Camino de Santiago

  Välkommen att följa med på en tio-dagars-variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper. Under hela resan har vi en följebuss och bor på fina hotell.

  10 dagar från 27 650 SEK
 • Sverige Tänndalen

  Med guide får vi utforska svenska fjällens skönhet. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och njuter av vad det lokala köket erbjuder. Våra erfarna guider kommer att visa er ett av Sveriges mest orörda områden. En klimatsmart resa där vi tar buss från Stockholm. 

  Kommande resa