Vandringsresor till Skotska höglandet | Go Active Travel

Skotska höglandet & Hebriderna Skottland Storslagna Skottland, vandring i Skotska höglandet och Hebriderna

Vandra bland böljande grönklädda kullar, klarblå fjordar och blanka bergsjöar. Detta storslagna landskap väntar den som besöker det skotska höglandet. Denna resa bjuder på upplevelser i form av mycket varierade natur. Vi vandrar både i djupa dalgångar, sk "glens”, och på högre höjder men vi upplever även havet med en vandring på den charmiga ön Eigg som ligger i de inre Hebriderna.

Vi bor i Fort Williams och på den vackra västkusten, West Highland. Fort Williams är det största samhället i Högländerna om än ganska blygsamt i storlek. Här kan man också besöka Ben Nevis Destillery, ett av de äldsta i Skottland. Orten ligger bra till med många vackra och varierade vandringsområden inom räckhåll. Från Fort Williams kan man skymta Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, som vi besöker en av dagarna.

Skotska höglandet & Hebridernas bästa

 • West highland way
 • Vandring och fågelivet på ön Eigg
 • Vandring Ben Nevis
 • Boende vid Caledonian Canal
 • Det skotska landskapet med varierad natur

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2023.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. 

Transfertiden till från flygplats är cirka 3 timmar utan paus.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Edinburgh/Glasgow t/r 
 • Transfer flygplats–hotell t/r
 • Transporter till och från vandringar
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell i sex nätter
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Tillägg enkelrum 2 800 kr (endast ett fåtal tillgängliga) 
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • The Moorings Hotel

  Vi bor i Fort Williams på den vackra västkusten i det skotska höglandet, West Highland. Moorings Hotel är ett omtyckt ställe att övernatta, med bra läge strax utanför charmiga Fort William. Hotellet ligger också granne med Caledonian Canal, ett av flera kanalbyggen i Skottland. Här kan man promenera längs kanalen och spana in den kända ”Neptuns trappa”, ett trapplås som består av åtta slussar. The Neptune staircase är byggd av Thomas Telford mellan 1803 och 1822 och är Storbritanniens längsta trapplås. Förutom detta, så har man en fin vy över Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg på  1 344 möh. Hotellet har ett perfekt läge som utgångspunkt för våra vandringar.

  Hotellets rum är alla individuellt designade och har utsikt över kanalen, trädgården eller Ben Nevis. Alla rum har fritt wifi, tv, vattenkokare med te/kaffe, vatten på flaska och hårtork.
  Frukostbuffén består av färsk frukt, yoghurt, flingor, pastries, ost, kallskuret mm, följt av en varm ”full Scottish Breakfast”.
  Våra middagar intar vi i hotellets matsal och hotellet eftersträvar att i största mån använda sig av lokala produkter, såsom lax och vilt efter säsong.

Vandringsprogram

I Skottland har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Många av lederna är gamla vägar som har används i generationer för att ta sig mellan lågländerna och högländerna, som till exempel West Highland way. Vädret är mycket växlande och våra vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl.a. med hänsyn till detta. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi planerar att göra.

Veckan bjuder på en varierad vandring och vi får se två typer av natur. Både det gröna och dramatiska kustlandskapet på ön Eigg och de vida dalgångarna i området omkring Fort Williams och Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg.

Vandringsinformation
Utrustningslista för vandring

Planerade vandringar:


West Highland Way
Vandringsleden West Highland Way är kanske den populäraste vandringsleden i Skottland. Den 154 kilometer långa leden startar i Glasgow och slutar i Fort Williams. Vi vandrar den sista sträckan från Kinlochleven till Fort Williams. Denna del av leden skiftar i miljö från djupa dalgångar till skogklädda sluttningar. Under vandringen har man utsikt över den djupa fjorden Loch Leven och Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis (1 345 m).   

Underlag  Bra underhållen led. Lättgånget men brant uppför i början från Kinlochleven. Väl uppe i dalgången bred och fin nästan grusad väg. 

Eigg

En av de vackraste öarna i de inre Hebriderna. Ön är inte stor, den mäter 5 x 8 km och hör till ögruppen ”The Small Isles” som inkluderar grannöarna Rhum men också Muck och Canna. Namnet Eigg är fornnordiskt och syftar på formen av öns enda men imponerande berg- Sgurr, som har formen av just en knivsegg. Ön är ett populärt besöksmål på våren och sommaren, och Eigg har ett starkt miljöfokus. Man är sedan 10 år tillbaka helt självförsörjande på energi. Idag drivs ön av en stiftelse som köpte loss den av den senaste private ägaren. Man arbetar hårt med att bevara naturen och driver många miljöfrågor. Eigg är också en viktig plats för flyttfåglar. Det är inte ovanligt att se rovfåglar som kungsörn och ormvråk men även havsfågel som havssula och om man har tur, lunnefågel. I vattnet omkring Eigg finns bland annat delfiner och gråsäl. De senare kan man ofta se vid inloppet till hamnen i Arisaig. Vikval och brugd, världens näst största hajart lever också i vattnet utanför Eigg. Det gäller att hålla ögonen  öppna vid överfarten.

På Eigg vandrar vi upp på toppen av öns högsta berg. Det är en imponerande klippa som är skapad av gnejs och basalt. Från bergets platåliknande topp har man ett otroligt vackert panorama  över havet, grannöarna och fastlandet. Trots sina 300 höjdmeter är det inte en komplicerad stig upp till toppen.
Ön har en intressant historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden och troligtvis låg det ett fort på berget under bronsåldern. För några år sedan uppnådde Eigg en befolkning på över 100 personer. Tidigare har det levt ett 60-tal bofasta på denna lilla men vackra ö. I dag är dagsturismen den viktigaste inkomstkällan, men fortfarande försörjer sig några familjer på lammuppfödning och hummerfiske.

Underlag på Eigg: Grusvägar, stigar (delvis sankmark) stenig stig upp till toppen.

Laraig Gartain – Vandring söder om Glen Coe
Bussen hämtar och tar oss ner till Dalness, som är starten på vår vandring. Dagens rutt skall ta oss över ett pass till en djup dalgång som breder ut sig med fantastisk utsikt över området. Stigen är lättgången, endast med ett fåtal korsande vattendrag. 

Efter en brant men lättgången uppstigning kommer vi till slut upp till Hjortarnas pass, eller Lairig Eilden som det heter på gaeliska. Här får vi en vacker utsikt över dalgången som ringlar sig ned mot Glen Coe. Det är inte undra på att dalgången har varit inspelningsplats för filmer som t ex Braveheart och Bondfilmen Skyfall.  Buchallie Etive Mor är berget till höger om oss som reser sig som en trygg vägg. Det är en Munro, vilket är en skotsk definition på ett berg som är över 3000 fot, dvs över 914 meter över havet. Det finns 282 Munros i Skottland. Vandringen bjuder på ett klassiskt skotskt panorama. Kikar man noga upp på bergssidorna kan man med stor sannolikhet få syn på de vilda hjortarna som har gett namn åt passet som vi passerar.

Underlag: Steniga stigar men bra underhållna. Delvis sankmark och några korsande vattendrag.

Glen Nevis
Detta är en populär vandringsled då det endast är en kort resa från Fort Williams till starten av vandringen. På senare år har området lockat en ny publik, då det här har spelats in scener till Harry Potter-filmerna.

Hursomhelst bjuder Glen Nevis, dalgången nedanför högsta berget Ben Nevis, på vackra vyer och ett spännande landskap. Stigen leder upp i dalgången och den går parallellt med floden Nevis. Det är relativt brant uppför i början men leden är bra och väl underhållen. Längre in i dalen har man utsikt över ett 50 meter högt vattenfall, varifrån floden Nevis får sitt tillflöde. För den modige finns det en hängbro att korsa vattendraget om man så önskar. Vid vattenfallet når vi en platå och vi befinner oss på andra sidan av Ben Nevis. Här har man imponerande utsikt över de närmaste bergen i området.
Vi tar samma väg tillbaka som vi kom, men för omväxlingens skull kan man gå tillbaka på den andra sidan av floden. Den är lite mer öppen. Pors och ljung stryker längs vandringskängorna.

Underlag:  Första delen på mindre bilväg till den andra parkeringen. Bra underhållen vandringsled med inbyggda stenar som trappsteg där det är för brant.  Kan vara lite sankt på myren på platån.

Creag Meagaidh
Beskrivning kommer.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt    

Guider

 • Steve Crummay

  Steve Crummay är vår kunniga och entusiastiska lokalguide i Cornwall. Han leder vandringar i hela England , Wales och Skottland men bor med sin familj på landsbygden i södra Cornwall. Steve har arbetat över 30 år med miljöfrågor och har stora kunskaper i botanik, djur samt fågelliv. Kombinationen ekolog och certifierad bergsguide gör Steve till en av våra mest omtyckta lokalguider. Han förmedlar sitt kunnande med glimten i ögat samt en god portion av brittisk humor.

 • Wendela Wiik

  Wendela Wiik, bördig från Roslagen men har haft världen som hemadress sedan barndomen och halva hennes vuxna liv har hon bott utomlands i bla. Nordafrika, Sydamerika, Portugal och Italien. Numera är hon återinflyttad till Norrtälje. Wendela är färdledare på ett antal av våra resor varje säsong. Hon tycker om höga höjder och karga miljöer såsom vulkaner och ökenvidder. Marocko är ett favoritland vad det gäller naturen och människorna. Mat och dryck är ett stort intresse och en av höjdpunkterna med att besöka olika kulturer tycker hon är att bekanta sig med dem via smaklökarna. Det viktigaste för henne är att komma nära befolkningen i det land hon för tillfället reser i och det gör man lättast genom ett gott skratt. Hon åker inte någonstans utan sin anteckningsbok och en skön penna. På de märkligaste platserna kommer de bästa idéerna!

Väderkalender

Relaterade resor

 • England Cornwall

  Låt oss visa dig Cornwall under en oförglömlig vandringsresa längs den engelska kusten, längst ut i västra Europa. Vi bor fyrstjärnigt på ett anrikt hotell och vandrar på upptrampade naturstigar med utsikt över mäktiga klippor och det blå havet.

  Kommande resa
 • Norge Lofoten

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Boende på två olika hotell i genuina "rorbuer". Denna resa går med tåg.

  Kommande resa
 • Sverige Borgafjäll

  Svemestra med Go Active i södra Lapplands mäktiga fjällandskap. Storslagna vandringar i kombination med bekvämt boende. Vi bor på designhotell med fina rum, spa och god mat. I år har vi även en avgång med svamptema, när de åtråvärda matsvamparna växer som bäst. 

  Kommande resa