Utah & Colorado Vandring USA Vandringsresa där naturens under samlats

Om du har sett det mesta, men ännu inte upplevt Utahs mäktiga nationalparker, så har du något storslaget som väntar dig. Under denna resa får du uppleva två närliggande, men väldigt olika områden. Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker.

De första dagarna tillbringar vi i den välkända skidorten Vail i Colorado, som är belägen på närmare 2 500 meters höjd. Vail är en fashionabel bergsort och här finns alla tänkbara boutiquer, gourmetrestauranger och vinbarer. Dessutom flera små mikrobryggerier, så som Vail Brewing Company. Från byn utgår ett tjugotal vandringsleder och när vi når över trädgränsen (cirka 3 500 meter över havet), betraktar vi underbara vyer och höstfärger på de skogbeklädda bergssluttningarna. Naturen påminner till viss del om Alperna, men här vandrar vi på högre höjd.

Efter Vail tar vi oss vidare till Utah som är känt för sin varierande natur och det är ingen tillfällighet att det finns så många kända nationalparker här. Naturen och omgivningarna slår oss med häpnad och vi känner oss som placerade i ett avsnitt av Familjen Macahan. Vi bor i samhället Moab, som ligger vid Coloradofloden, nära de kända nationalparkerna Arches och Canyonlands och våra vandringar i den unika naturen blir ett minne för livet.

Sista natten tillbringar vi i Denver som även är en intressant stad att lära känna. Den hade en central roll i historien då “the wild west” koloniserades.

Eftersom vår grupp är liten reser vi i en eller två minibussar. Vägen mellan Vail och Moab är vacker och vi delar upp resan med en oförglömlig cykeltur genom Glenwood Canyon.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Colorados vilda natur
 • Cykeltur Glenwood Canyon
 • Sun Flower Luxury Inn
 • Devils Garden Arches
 • Fischer Towers
 • Liten grupp

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2025.

Flygbolag och flygtider meddelas ca 10 månader innan resan.
Du kan också boka resan utan flyg, kontakta oss för information om prisavdrag. 

Ingår i resan

 • Flyg till Denver tur/retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum 10 nätter på utvalda hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju middagar på lokala restauranger exklusive dryck
 • Dricks på middagar
 • Fri tillgång till hotellens faciliteter (pool, spa)
 • Sex dagar guidade vandringar
 • En guidad cykeltur
 • Karta (Arches & Canyonlands)
 • Transport till och från vandringar
 • Entréavgifter nationalparker
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 8 500 kronor
 • Övrig dricks (hotellstäd etc.)

Boende

 • Christiania at Vail

  Christiania at Vail är ett av de äldsta hotellen i byn och drivs och ägs av samma familj som en gång lät bygga det. De eftersträvade en alpkänsla och beställde all inredning från en möbelsnickare i Österrike. Läget i byn är perfekt, bara ett stenkast från gågatan med restauranger och butiker. Rummen är rymliga och har hög charmfaktor.

  Varje morgon erbjuds en "continental breakfast" och middagar äter vi ute på byn. Färskbryggt kaffe finns att få hela dagen. Hotellet har en uppvärmd utomhuspool. Vill man få tillgång till en större spa-anläggning så har vi som hotellgäster utan extra kostnad tillgång till en spa-anläggning och träningscenter, ca 150 meter från vårt hotell. 

 • Moab – Sunflower Hill

  Mycket mer amerikansk landsbygdsidyll än det här charmiga, fyrstjärniga hotellet får man leta efter. Det är nu andra generationen av familjen Stucki som driver hotellet och det är få hotell med denna höga standard som också är så personligt. Det känns som vi är hembjudna till en riktigt amerikansk familj. På frukostbordet hittar vi inga halvfabrikat och någon ny överraskning väntar varje morgon.

  De personligt inredda rummen är alla olika och man kan välja mellan två nivåer, främst baserat på storlek. Den dyrare kategorin har balkong eller en liten terrass. Efter en vandringsdag är det skönt att ta ett dopp i den uppvärmda poolen, eller i bubbelbadet. 

 • Hotel Teatro

  Hotel Teatro har en intressant historia, i alla fall själva byggnaden. Huset byggdes i början av 1900-talet för Denver Tramway Company som hade sitt kontor här. Under de stora strejkerna under 1920-talet så blev byggnaden mer eller mindre ett fort för de anställda, skyddat av beväpnade vakter på taket. Långt senare byggdes det om till hotell och den senaste stora renoveringen gjordes 2014.

  Idag är det ett modernt boutique-hotell som har bevarat många av de historiskt arkitektoniska inslagen. Läget är perfekt med bara fem minuters promenad till 16th street, som är den livliga gågatan som går rakt igenom Denver centrum. I hotellet huserar även den välrenommerade restaurangen ”The Nickel”, där vi äter en gemensam middag sista kvällen.

Vandringsprogram

Det är mycket stor variation på vandringarna som vi gör i Colorado och Utah, allt från klassiska alpvandringar till ökenlandskap. Ingen av turerna är speciellt tekniskt avancerad, utan har relativt väl underhållna vandringsleder. Däremot kan det bli ansträngande i Colorado på grund av den höga höjden och i Utah av det varma och torra klimatet.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi anländer till Denvers flygplats på kvällen och åker direkt upp i bergen mot vår första anhalt och vandringsområdet. Resan är ca 17 mil lång och eftersom Denver ligger på 1 650 möh och Vail på 2 480 möh gör vi redan här en stigning på ca 800 meter. Vi kör direkt utan stop till hotellet och med tanke på tidsomställningen (8 timmar) är vi rejält trötta när vi kommer fram till hotellet.

Vail

Vail är idag Nordamerikas största skidanläggning och en av de mest fashionabla med sin närhet till Denver. Området öppnades för skidåkning 1969 och kännetecknas av stora områden för offpistskidåkning. De var när grundarna av skidområdet själva var där för att vandra de fick idén att skapa en skidanläggning.

Dag 2 Gore Creek trail

Denna fösta vandringsdag går genom en dalgång och vi följer en fors, som heter Gore Creek, uppströms. Dalgången är karakteristisk för Klippiga bergen med de vackra rödtonande klipporna på sidan. Har vi tur så prickar vi in de vackraste höstdagarna och bitvis går vi genom gula alléer med aspträd. Vårt mål är en vacker picknickplats där forsen stannar upp och här möts vi av minnen från Colorados stora silverboom i slutet av 1800-talet. På denna vandring går vi samma väg tillbaka och orkar man inte riktigt ända fram går det bra att vända tidigare. Det kan kännas lite tungt att vandra denna dag då kroppen inte riktigt hunnit acklimatisera sig till den höga höjden. Går man hela vägen så blir vandringen närmare 500 höjdmeter och ca 14 km lång.  

Dag 3 Wilder Gulch trail

Dag tre gör vi en vandring på hög höjd. Bergen är höga här och för att komma upp på riktig hög höjd och njuta av härliga vyer så tar vi vår minibuss upp till Vail Pass som ligger på 3 200 m.ö.h. Här börjar vandringen i ett öppet landskap och även denna dag följer vi ett vattendrag där vi kan se gamla lämningar från tiden då man vaskade guld och silver i området. Så småningom kommer vi upp över trädgränsen och får helt fantastiska vyer. Här intar vi vår medhavda picknick och för de som vill är det bara 100 höjdmeter kvar för att nå toppen på 3 600 m.ö.h. Från toppen ser vi det kanske kändaste berget i området, Mount Holy Cross, där snön som ligger kvar från vintern formar ett kors på nordsidan av berget. Är vi tursamma kanske vi också skymtar en puma, men de är mycket skygga, ungefär som vårt eget lodjur. Längden på vandringen är lite drygt 10 km.

Dag 4 Moab

Den här dagen reser vi vidare västerut mot Moab som ligger i staten Utah. Halvvägs till Moab gör vi ett stopp för en två timmars cykeltur genom den mycket vackra Glenwood Canyon. Vi cyklar längs Colorado River och turen sluttar lätt utför.
Moab är lite av ett Mecka för friluftsturism med sin närhet till nationalparkerna Canyonlands och Arches. Förutom vandring finns här goda möjligheter till mountainbike, klättring, forsränning, med mera.

Dag 5-9

Dessa dagar kommer vi att göra fyra olika dagsvandringar i Canyonlands och Arches. Vi har också en ledig dag i Moab för att återhämta oss, njuta av poolen på hotellet eller kanske ta en kortare vandringstur.

En av dagarna gör vi några kortare vandringsturer för att se de mest kända platserna, så som den mäktiga Delicate Arch och Park Avenue. Vi anpassar också programmet här i förhållande till gruppen och vädret, men några vandringar som vi gärna gör är dessa:

Devils Garden Primitive Loop

En magisk vandring där du kommer nära en helt unik miljö med märkliga klippformationer. I en amerikansk guidebok beskrivs den så här: “It’s one of the most spectacular hikes you can take in any national park”.
Vi åker med vår van nästan längst in i Arches där denna vandring börjar. Den första mäktiga valvbågen vi kommer att se är Landscape Arch som är 93 meter bred, vilket troligtvis gör den till världens bredaste naturliga valvbro. Härifrån blir vandringsleden något mer ansträngande och upplevelserna staplas på varandra. Vi passerar bland annat den kända Double O Arch och Dark Angel. Halvvägs på vandringen stannar vi i denna spektakulära miljö för att inta vår medhavda matsäck. Längden på denna tur är ca 12 km med ca 200 höjdmeter. Det finns några ställen med höga kliv, men där kan vi hjälpas åt om det behövs.

The Needles

Denna tur går i Canyonlands och det område som kallas “The Needles District”. Namnet, som betyder "nålarna" på svenska, beskriver de särskilda karaktärsdragen för detta område då det finns flera enorma stoder av sandsten här men också raukar och andra häftiga stenformationer. Detta är ett ökenlandskap och bitvis vandrar vi på uttorkade flodbäddar, i några trånga raviner, men vi kommer också upp på några fantastiska utsiktsplatser. Det finns många möjligheter till vandring här och vi kan förlänga eller förkorta turen ganska enkelt. Målsättningen är att göra en tur som är drygt 10 km lång med ca 150 höjdmeter. För att ta oss till startpunkten för denna vandring behöver vi färdas nästan en timme i vår van.

Fisher Towers

Efter flera dagars vandring i dessa områden tror man inte man kan förundras mer. Men när vi kommer till Fisher Towers blir det något helt annat. Här är klipporna djupröda och formationerna annorlunda och för många blir detta den perfekta "grand final" för alla dessa upplevelser. Vår slutpunkt är högst upp på en klippa med vidunderlig utsikt åt alla håll. Detta är ett område som ligger utanför de två nationalparkerna och här har det varit mycket populärt att spela in olika westernfilmer. Vandringen är bara 7,2 km lång och ca 250 höjdmeter.  

Dag 10

Vi åker från Moab till Denver. Resan är ca 55 mil lång och vi gör flera intressanta stopp på vägen. Sista natten bor vi på hotell i centrala Denver.

Dag 11 och 12

Förmiddagen den 11:e dagen tillbringar vi i Denver innan vi på eftermiddagen tar oss till flygplatsen för hemfärd. Vi landar på Arlanda dag 12.

Transporter

Vi har en eller två egna minibussar som vi själva kör, vilket innebär stor flexibilitet om det blir nödvändigt att göra förändringar i programmet.

 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Att på en och samma resa få vandra i och uppleva så skilda naturtyper som i Colorado och Utah - mycket bra. Och som vanligt hos Go Active (fd WI-Resor) var boendet mycket bra, särskilt SunFlower Hill med sin personliga och hemtrevliga stil.

  Tomas Åkerlund / Stockholm

Relaterade blogginlägg

 • Drabbad i Utah

  Jag blev oväntat drabbad och det förvånade mig. Jag har ju ändå vandrat i dessa trakter flera gånger tidigare. Jag har otaliga megabyte av bilder hemma på datorn från vandringar här, men nu åkte kameran upp igen, och stannade uppe.

  Läs hela inlägget
 • Spektakulär vandring i Utah

  Ibland kommer man till en plats som är så vidunderligt vacker att det enda man kan tänka på innan man ens har åkt hem är hur mycket man vill tillbaka till samma plats för att dela upplevelserna med de personer man tycker mest om. Precis så var det för mig under vandringsresan till Utah.

  Läs hela inlägget
 • Fem episka leder att vandra innan du dör

  Vandring ligger oss på Go Active varmt om hjärtat och under årens lopp har vi kämpat, njutit, svettats i berg och dalar över hela världen. Här är fem vandringsresor som vi tycker att alla borde göra någon gång i livet.

  Läs hela inlägget
 • Fem av världens vackraste vandringsresmål

  Inkaleden, Cinque Terre, Utahs nationalparker, Dolomiterna och Annapurna. Vad har de platserna gemensamt? Jo, de är några av världens vackraste vandringsresmål. Hit ska du resa om du är sugen på en aktiv semester 2023.

  Läs hela inlägget