Cilento Blå Zon Italien Cilento - Den hemliga blå zonen

Följ med till Cilento i sydvästra Italien, ett område som länge har intresserat forskare med sina uppseendeväckande många invånare runt 100 år. Här finns dessutom ett ovanligt lågt antal hjärtsjuka och få som drabbas av Alzheimers. Det var även här som Medelhavskosten första gången beskrevs.

Tillsammans med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart  och yoga- och hälsoentreprenören Charlotte Fredriksson går vi på djupet för att få en del av svaren på varför de lever så länge just här och hur vi kan leva ett långt, friskt och lyckligt liv. Henrik och Charlotte har tillsammans skrivit boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, som bygger på fakta om Cilento, forskningen bakom friskt åldrande, Medelhavskostens ursprung och om möten med familjer som bor i området. På resan besöker vi flera av dessa familjer och äter den mat vars recept finns i boken. Det här är en resa för dig som vill uppleva en genuin del av Italien där det lokala livet, så långt från massturismen som möjligt, presenteras från hjärtat av lokalborna.

Varmt välkomna att följa med!

I samarbete med SvD Accent.

Resans höjdpunkter

 • En orörd del av Italien
 • Geniun Medelhavskost
 • Intressanta föreläsningar
 • Vackra vandringar
 • Berg och hav
 • Skön morgonyoga

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn – Neapel (en mellanlandning per väg)
 • Flygskatter
 • Transfer Neapels flygplats t/r samt till alla utflykter
 • Boende 7 nätter, del i dubbelrum
 • Frukost, lunch och middagar, ink vin, bestående av lokal mat alla dagar utom lunch på resdagarna, (dag 1 & 8) och på dag 5, samt middag dag 6.
 • Guidade vandringar enligt programmet
 • Olivolje- och vinprovning
 • Matlagningsdemo 
 • Fyra föreläsningar med Henrik Ennart och en med Charlotte Fredriksson

 

 

 • Solstolar och handdukar på hotell la Pinetas strandbar
 • Färdledare från Go Active Travel samt lokala guider
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 4 850 kr (4 750 kr med delat badrum de tre första nätterna i Cicerale)
 • Eventuell dricks

Transfer i restid från Neapels flygplats till hotellet ca 2 h 30 min.

Boende

 • Hotel La Pineta

  I Acciaroli bor vi på Hotel La Pineta, ett trevligt hotell som ligger i Acciaroli, 50 meter från den vackra sandstranden där det finns solstolar och strandbar. Vattnet här blev 2015 belönat som ett av det renaste i Italien. 

  På hotellet finns en restaurang, bar och en uppvärmd pool med poolbar och jacuzzi. Hotellet ligger bara några hundra meter från hamnen och centrala Acciaroli med sina restauranger, barer och butiker.
  Rummen är inredda i klassisk italiensk stil med fräscha badrum.

 • Agriturismi i Cicerale

  De första tre nätterna får vi uppleva boende på utvalda agriturismi i Cicerale. Agriturismi är små privatägda hotell eller B&B, med en genuin och traditionell stil. 

  Rummen är renoverade men enkla, rustika och charmiga. Storlek och inredning på rummen kan variera. Här bor man i en familjär miljö, och upplever det äkta Italien. Alla dubbelrum har egna badrum, av enkelrummen har några privat badrum, medan andra har delat badrum i korridor.

Program

Vi inleder resan i kikärtornas dal med omnejd där vi tas om hand av Medelhavskostens ambassadris Giovanna Voira. Här lär vi oss om den ursprungliga Medelhavskosten och de viktigaste råvarorna, lagar mat tillsammans och besöker de välbevarade bergsbyarna.

Efter några dagar beger vi oss ner till kuststaden Acciaroli som vi utgår ifrån när vi genom intressanta utflykter, vandringar och besök i de vackra omgivningarna lär känna flera olika delar och byar i Cilento. Vi vandrar i den vackra naturen med berg och hav, besöker små lokala byar och historiska platser. Vi äter lokal mat, vin och olivolja, möter lokalborna och lyssnar på Henriks faktaspäckade föreläsningar om Medelhavskostens ursprung, hälsosamt åldrande, forskning från området, "Blå zonerna" (där människor lever exceptionellt länge) och hälsa i allmänhet.

Morgnarna på hotel La Pineta inleds med yoga för den som vill tillsammans med Charlotte Fredriksson innan vi ger oss ut och utforskar, upptäcker och inspireras av ortsbornas livsstil. Charlotte håller även en föreläsning om hållbar kost och hälsa. 

Cilento, eller mer specifikt Pioppi, är platsen där Medelhavskosten första gången beskrevs i början av 1950-talet. Den mat vi äter under denna resa är just av det slag som vanliga människor i regionen traditionellt har ätit till vardag och fest. Vi bjuds på enkla men läckra hemlagade måltider snarare än på modern restaurangmat.

Som i all Medelhavskost består basen av grönsaker, inte minst tomat, aubergine och lökväxter, många olika vilda örter, baljväxter, olivolja, surdegsbröd gjort på lokala vetesorter och rött vin odlat i grannskapet. Typiskt för Medelhavskosten i Cilento är förstås även pastan och ansjovisen. Allt var ekologiskt, närodlat och närproducerat. Ibland kallas den här kokkonsten för "de fattigas rika mat".

På hotellets frukostbuffé finns en egen sektion för den som vill äta traditionell frukost med lokala råvaror såsom den äts av ortsborna.

Preliminärt program

Vi har tagit fram ett program där vi inte bara utforskar och upptäcker Cilento, utan också får en inblick i hur lokalborna lever. Vi besöker flera personliga agriturismi med lokala specialiteter samt flera historiska platser.

Vi kommer att ha busstransfer till och från de flesta utflykter och även några middagar. Det är ett fullspäckat och gediget schema med ett varierat program som fyller våra dagar.

Dag 1 - onsdag- 17/4 Cicerale
11:50 Avfärd Sverige
16:45 Ankomst Neapel
17.30 Transfer till Agriturismo Corbella
20.00 Middag och incheckning på Agriturismo Corbella eller andra närliggande agriturismi

Day 2 - torsdag - 18/4
08.00 Frukost
09:30 Föreläsning med Henrik 
11.30 Buss till Agropoli
12.00 Lunch och vinprovning
14.00 Vandring (medelnivå) för dem som vill eller tillbaka till hotellet för övriga. De som inte vill vandra tar en promenad i Agropoli eller besöker stranden. Därefter buss tillbaka till boenden.
19:30 Middag hos Giovanna’s 

Dag 3 - fredag - 19/4
08.00 Frukost
09.30 Buss till Cicerale
10.00 Föreläsning med Henrik
12.00  City-hike runt staden med Giovanna
13:00 Lunch 
15.00 Besök hos glassmakare
16.00 Buss tillbaka till boendet
18.00 Matlagningsdemo med Giovanna
19:00 Middag

Dag 4 - lördag- 20/4 
08.00 Frukost
09.30 Buss till Castellabate, city-hike
12.00 Lunch och olivoljeprovning
15.00 Valfri vandring (medel) eller buss till hotellet La Pineta i Acciaroli.
19.30 Middag i Acciaroli

Dag 5 - söndag- 21/4 Acciaroli
07.15 Yoga
08.15 Frukost
09:30 Föreläsning med Henrik
11.00 Fri dag eller valfri vandring med guide och gemensam lunch till självkostnad (mer info kommer närmare avresa)
18.00 Gemensam matlagning och middag 

Dag 6 - måndag - 22/4 
07.15 Yoga
08.15 Frukost
09.30 Buss till San Severino di Centola
11.00 Besök i en "Medieval town"
12.00 Lunch i San Severino
15.00 Buss till hotellet
19.30 Middag på egen hand i Acciaroli.

Dag 7 - tisdag - 23/4 
07.30 Yoga
08.30 Frukost
10.00 Föreläsning med Henrik och Charlotte
12.00 Buss till Pollica
12.30 Lunch 
14.30 Vandring (lätt-medel) eller buss till hotellet
18.30 Avfärd till aperitivo och middag

Dag 8 - onsdag - 24/4 
05.30 Kaffe och lätt frukost, utcheckning 
06.00 Transfer till Neapel
10.05 Flyg hem till Sverige.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Inför resan

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
För att följa med på denna resa krävs att du har en grundfysik så att du kan promenera obehindrat i byar med olika nivåer. Yogan anpassas efter gruppen så att alla kan vara med. På vandringarna krävs en del erfarenhet från vandring, hyfsad grundfysik som klarar både stigning och nedåt, samt rätt utrustning. Vi reserverar oss för att guiden kan komma att avgöra vilka som klarar att gå med beroende på de olika vandringarnas nivåer. En genomgång av vandringen kommer att göras inför varje tillfälle.

Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en tränings-/hälsoresa är ett sätt att lära känna nya människor som delar ens intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Självklart! Det spelar ingen roll om ni är på olika nivåer, alla deltar efter sina egna förutsättningar.

Vad behöver jag ha med mig?
Du behöver ha med dig ett par klädombyten för yoga och en yogamatta. Till vandringarna krävs ett par väl ingångna vandringsskor/kängor, sköna kläder, solglasögon eller solhatt samt en tunnare vind/regnjacka. Ett par vandringsstavar kan vara bra. En enklare ryggsäck med plats för vatten och ev. något tilltugg är också bra att ha med sig. Badkläder och ombyten för middagarna. Ta även med en vattenflaska. Vattnet på hotellet går att dricka och det är bra att ha med sig en full flaska till vandringarna och utflykterna. 

Guider

 • Henrik Ennart

  Vetenskapsjournalist

  Henrik är en Guldspadebelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i Svenska Dagbladet och i flera egna böcker. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han gett ut de fyra toppsäljarna i Happy Food-serien som handlar om hur måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss. I boken Åldrandets gåta berättade han redan 2011 hur vi genom mat, motion, korttidsfasta, god sömn, minskad stress och rika sociala nätverk kan påverka vårt eget åldrande. Henrik har också gjort reportageresor till de platser på jorden som vetenskapligt bekräftats som blå zoner, alltså platser där chansen är störst att bli över 100 år gammal med hälsan i behåll. Henrik har nyligen släppt boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande tillsammans med Charlotte Fredriksson. Mer info www.henrikennart.se

 • Charlotte Fredriksson

  Yogalärare, reseproducent & hälsoföreläsare

  Charlotte Fredriksson är föreläsare, yogalärare och kostrådgivare med ett djupt intresse för hälsa, mat och människor. Hon är dessutom bloggare med fokus på kost, motion, stress, energi och en balanserad livsstil. Hennes erfarenhet av holistisk hälsa och intresse för de blå zonerna, de områden i världen där människor lever längre och friskare, har gett henne stor kunskap om hälsofrämjande livsstilsförändringar. Hon är mycket uppskattad för sitt sätt att inspirera till en sund och hållbar livsstil med tips på enkla och främst vegetariska recept, vardagsmotion, återhämtning och inställning till livet. Hennes yogaklasser är dynamiska med inslag av flow, stillhet, djup, eftertänksamhet och intensitet som passar alla. Charlotte har nyligen släppt boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande tillsammans med Henrik Ennart. Mer info om Charlotte hittar du på www.charlottef.se

 • Daniel Vuotto

  Travel designer & Trekking guide

  Daniel är vår guide på flera av våra resor. Han är född på Capri och uppväxt i Neapel. Daniel har en lång erfarenhet inom resebranschen, både som resande och producent och har arbetat med resor världen över. För ca 3 år sedan startade sin egna reseverksamhet, Local Life, med upplevelsen i centrum och med stort fokus på de autentiska detaljerna. Han har ett stort intresse för naturen och förutom en enorm kunskap inom växter, näring och biologi kan han Europas historia på sina fem fingrar. Daniel har dessutom studerat både film och konst och har en stor passion för cykling, vandring och mat. Daniel är full av överraskningar och bidrar till att fylla resan med kuriosa och inslag som sätter helheten.

 • Giovanna Voria

  Ambassadör för Medelhavsdieten

  Giovanna föddes i Cicerale, en historisk by i hjärtat av Cilento. Hon är bonddottern som idag driver både en agriturismo, en matlagningsskola och ett matlaboratorium. 2017 blev hon utsedd till ambassadör för Cilento och för Medelhavsdieten. Giovanna är en stark förespråkare av de historiska grödorna i området, bl a kikärtor som hon använder mycket. Närodlat, traditionellt, ekologiskt och "slow food" är några av hennes ledord.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Gemenskapen och glädjen var det bästa med resan

  Charlotte, yogalärare, hälsoföreläsare och vår reseproducent, har kommit hem från sin sjätte resa tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart till den “hemliga” blå zonen Cilento i Italien. Här berättar hon vad en blå zon är och att gemenskapen och glädjen var det bästa med resan.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Italien Amalfikusten Vandring och yoga

  Amalfikusten bjuder på storslagna vyer, dramatisk natur och härliga vandringsleder. En magisk plats för energigivande yoga och meditation och perfekt att utgå ifrån för att uppleva den magiskt vackra kusten med spektakulära vandringar. Vi börjar med yoga och avslutar dagarna med middag på lokala agriturismos.

  Kommande resa
 • Italien Sluta stressa - Börja leva

  Välkommen till vackra Toscana  på kurs, där Du får tillgång till det just Du behöver för att en gång för alla släppa hinder och istället leva det liv du vill. Peppe EkmarkCharlotte Fredriksson vet av egen erfarenhet och grundläggande kunskap att det går att göra just de förändringar som krävs för att bli mer balanserad och lycklig. 

  Kommande resa
 • GreklandSamarbete Ikaria Blå zon

  Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart på höstens spännande livsstilsresa till den blå zonen Ikaria. Under en vecka varvar vi intressanta föreläsningar, vacker vandring och yoga med autentiska måltider och möten med lokalbefolkningen.

  8 dagar från 35 000 SEK