Vandringsresor till Madeira | Go Active Travel

Madeira Portugal Storslagna naturupplevelser på Atlantens gröna pärla

Väldoftande akacia, lummig grönska och vidunderlig utsikt är bara några av upplevelserna längs vandringarna på denna gröna juvel till ö. Madeira lockar med höga berg och djupa dalar. Klimatet bjuder på svensk sommar året runt och det finns alltid något som blommar. Hotellet Quinta Splendida har ett högt läge med utsikt över Atlanten och hotellet ligger inbäddat i vad som mest kan liknas vid en botanisk trädgård.

Vandringarna levererar naturupplevelser, allt från terrassmarker till trolska skogar med manshöga blåbärsbuskar och knotiga lagerträd. Några av dagarna vandrar vi längs levadorna, bevattningsystemet som är inflätat i Madeiras natur. En av vandringarna leder till den högsta toppen på ön, Pico Ruvio. Där möter man en närmast alpin terräng. Huvudstaden Funchal har bevarats med varsam hand och finns många trevliga kaféer och restauranger längs de kalkstensklädda boulevarderna. Ett besök på marknadshallen ”Mercado dos Lavradores” med sitt enorma utbud av frukt, grönt och blommor är ett måste. 

Madeiras bästa

 • Porlande levador och gröna terrasodlingar
 • Lauri Silva skogen
 • Botaniska trädgården på Quinta Splendida
 • Gamla stan i Funchal
 • Klippformationerna vid Ponta do Sao Lourenco
 • Kustvandringen längs Boca do Risco

Avgångar

5 – 12 nov

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Funchal 5 november 08:30 - 12:55
Funchal - Stockholm Arlanda 12 november 13:45 - 20:10
17 750 SEK Fullbokat Väntelista

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfertid  från Funchals flygplats till hotellet cirka 15 minuter. Madeira är 1 timme efter svensk tid.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. Dock är transfern kort och en taxi på egen bekostnad blir inte så dyr.

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. 

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Funchal tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex middagar exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets uppvärmda pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • En entrébiljett till spa-avdelning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 100 kr
 • Tillägg för Suite Sea View 1 500 kr/person vid delat dubbelrum. (På förfrågan).
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Quinta Splendida

  Fyrstjärniga Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden är vårt hotells fullständiga namn. Det är en renoverad herrgård från 1800-talet. Här finns en av Madeiras största spa-anläggningar och en uppvärmd utomhuspool. Som hotellnamnet antyder är det beläget mitt i en botanisk trädgård med över 1 000 arter på 30 000 m².

  Här har också köket sin egen örtträdgård. Hotellrummen är fördelade i lägre byggnader, modernt inredda och med egna terrasser. Inom hotellet finns flera restauranger och en mysig cocktailbar med underhållning flertalet kvällar. Läget är perfekt med endast 100 meter till Caniços centrum och 7 km till Funchal som lätt nås med lokalbussen.

Vandringsprogram

Det finns en stor variation på vandringar på Madeira, alltifrån lätta till lite tuffare. En klassiker är vandringarna utmed öns levador, vattenkanalerna som fortfarande är en viktig del av öns vattenförsörjning. Ett perfekt sätt att lära känna Madeiras olika klimatzoner. Att ta sig till öns högsta topp, Pico Ruivo på 1 862 meters höjd, är inte särskilt svårt. Landskapet är genomgående mycket dramatiskt med unika naturupplevelser. Dessa vandringar har ofta väldigt lite höjdvariation och är ibland smala med branta sluttningar utmed sidorna. De är därmed inte så lämpliga för personer som lider av svindel. Det finns även gott om bergsvandringar på över 1 000 meters höjd, där man upplever Madeiras övriga natur. Madeira har inga stora årstidsvariationer och medeltemperaturen skiljer bara fyra grader mellan vinter och sommar, vilket gör ön till en perfekt plats för vandringar året om. Som alltid erbjuder vi varje vandringsdag två alternativ (vid gruppstorlek på mer än 15 personer). Till och från vandringarna åker vi minibuss och det kan variera från ca 30 minuter till en timmas transfer, beroende på vilka turer vandringsledarna väljer.

Våra vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret. Programmet kan därmed ändra ordning och vissa vandringar kan komma att bytas ut. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 – Ankomst

Vid ankomst till Maderia är det endast en 15 minuters bussresa från flygplatsen till Hotel Quinta Splendida. På kvällen möter vi upp för en välkomstintroduktion med efterföljande middag på hotellets restaurang.

Dag 2 - Lamaceiros till Boaventura

Att en ö kan erbjuda så mycket variation i naturen är att beundra. Idag upplever vi ett av Madeiras viktigaste landskap, den så kallade Laurisilvaskogen på nordsidan av ön. Vi vandrar längs en av levadorna som samlar upp vattnet som transporteras ner till sydkusten och huvudstaden Funchal. Levadan rinner i gränslandet mellan odlingslandskapet och den dramatiska och orörda naturen. Vi vandrar med tät lagerskog omkring oss och endemisk taklök växer på klippväggarna.

Vandringstid: 4 tim. Höjdvariation: uppför och utför ca 100 m. Längd: 11 km

Dag 3 - Ponta de São Lourenço

Dagens tur tar oss till Ponta de São Lourenço, landtungan allra längst österut, namngiven efter skeppet som João Gonçalves Zarco, upptäckte Madeira med. Landskapet är öppet och med en mer sparsmakad vegetation. Här är det möjligt att få syn på den speciella isörten och en och annan svävande tornfalk. Stigen går längs branta havsklippor på ena sidan och mer dramatiska geologiska formationer i gul-röd-brun-svarta färgtoner på andra sidan. Från högsta punkten längst ut på udden, har man fina vyer. Det finns även möjlighet till bad om vädret tillåter.

 Vandringstid: 3tim 45 min. Höjdvariation: Uppför/utför 140 m. Längd: 9 km + 1 km

Dag 4 - Pico Ruvio

Panoramat från öns högsta topp är spektakulärt, på en klar dag kan man se nästan hela ön och bort mot högplatån Paul da Serra på den östra delen av ön. Dagens vandring följer en välskött stenlagd vandringsled och inte en levada. Trots den höga höjden och det kuperade landskapet är dagens vandring inte tekniskt avancerad. När vi kommer upp på dessa höjder upplever vi en nära alpliknande miljö. Vi befinner oss på över 1800 meter över havet och ovan trädgränsen. Den dramatiska miljön bjuder på djupa dalgångar och taggiga toppar som ofta omsluts av dimmoln som skapar en närapå mystisk stämning.

Vandringstid: 4 tim. Höjdvariation: Uppför 200m. Utför 200m alt 900 m. Längd: 10km 

Dag 5 - Vilodag

Vandringsfri dag på egen hand

Dag 6 - Paul da Serra

Högplatån Paul da Serra ligger på den västra delen av ön och bjuder på ett öppet och relativt flackt landskap för att vara på Madeira. Vi går en vandringsled som följer den norra delen av platån. Vi vandrar på mjuka men kuperade stigar mellan höga blåbärsbuskar och flerhundraåriga stinklagerträd. Vi har utsikt över Madeiras norra kust och stora områden av den endemiska skogen Laurisilva. Gulblommande ginstbuskar är färggranna inslag i den gröna omgivningen och det är inte ovanligt att stöta på en och annan ko.

Vandringstid : 4 ½ tim. Höjdvariation: Uppför 200 m. Utför 500 m. Längd: 12 km

Dag 7 - Levada Moinho och Levada Nova

Idag reser vi till dalgången ovanför Ponta do Sol på den sydvästra sidan av Madeira. Vi vandrar i jordbrukslandskap längs en av Madeiras äldsta levador. Vi börjar på hög höjd i byn Lombada och går in i dalen för att via trappor klättra upp till Levada Nova och följa denna andra levada ut mot kusten igen. Det är en äventyrlig dag då vi både passerar genom en tunnel och under vattenfall. Vi bjuds på många vackra vyer när landskapet öppnar upp sig mot sydkusten med terassodlingar och bananplantager.

Vandringstid: 4 ½ tim. Höjdvariation: Uppför 70 m. Längd: ca 10 km

Olika nivåer
Då vi alla åker gemensam buss till vandringarna innebär det att vi alla gör mer eller minde samma vandring. Det är dock två vandringsguider med varje dag, så det finns möjlighet att vandra i olika tempo. Vissa dagar kan det också finnas möjlighet att förlänga en vandring, för de som vill.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • PortugalSingelresa Madeira

  Nu kan vi även erbjuda denna populära resa som singelresa! Vandringarna på Madeira levererar ljuvliga naturupplevelser; allt från terrassmarker till trolska skogar med manshöga blåbärsbuskar och knotiga lagerträd. Vårt hotell har ett högt läge med utsikt över Atlanten.

  8 dagar från 17 750 SEK
 • Spanien Gran Canaria

  Gran Canaria är ett paradis för vandrare, något som många inte känner till. Vi utforskar det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av leder. Veckan bjuder på dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

  8 dagar från 17 850 SEK
 • Spanien Costa Blanca

  Upplev Costa Blanca, den vita kusten, bortom turistorterna! Fantastiska vandringar av medelsvår till tuffare karaktär i en av Europas mest solsäkra klimatzoner. Vi njuter av bedårande vyer över Medelhavet. Boende på högklassigt hotell med perfekt läge nära bergen och vandringarna.

  7 dagar från 15 990 SEK