Vandringsresor till Gotland | Go Active Travel

Gotland Vandring långweekend Sverige Gotland, vandring i varierad natur & unika miljöer

En kort resa långt bort. Man säger att resa till Gotland är som att komma utomlands och med de karga vilda kalkstenshällarna i norr, de lummiga varma ängarna i söder och den pulserande historiska staden Visby i väst, är det lätt att förstå varför. Ön har 800 km kust och gotlänningarna själva älskar att vandra längs med havet där man har all kultur och natur så nära.

Variationen av miljö och känsla beroende på var på ön man befinner sig är imponerande och ger känslan av att det alltid finns något mer att upptäcka. Stenstränder med fossiler, raukfält, sandstränder, strandskogar med martallar, fornborgar, gravrösen och fiskelägen. En fantastisk rikedom och variation.
Raukfält, skogar, stränder, höga klippor och vindpinade tallar. Värmen från Östersjöns vatten dröjer sig kvar på hösten och skapar en särskild stämning i naturen. Fåglarna har börjat sin flytt, och nu bjuder naturen ur sitt skafferi.

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även Visby med dess 800 år gamla ringmur. Vi vandrar med lokala guider som är kunniga på öns historia och natur. Boende bekvämt på Hotell S:t Clemens i Visby innerstad, granne med Botaniska trädgården.

På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Charmigt boende mitt i världsarvet Visby
 • Gotlands unika natur
 • Närodlad och lokal mat
 • Duktig och engagerad lokalguide
 • Vandring på helt olika delar av ön
 • Stadsvandring i Visby

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Transporten till Visby bokar man på egen hand, antingen med flyg eller båt.

Ingår i resan

 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fyra nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fyra fika med tilltugg
 • Fyra luncher
 • Två tvårätters middagar exkl dryck
 • Fyra dagar guidade vandringar (förmiddagsvandring avresedagen)
 • Lokalguide
 • Färdledning från Go Active Travel 
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 950 kr
 • ev dricks tillkommer

 

Boende

 • Hotell S:t Clemens, Visby

  På prisbelönta Hotell S:t Clemens bor du i hjärtat av Visby och upplever stadens historia som ingen annanstans. Här, vid foten av den mäktiga S:t Clemens ruin ser du Domkyrkan, omgiven av rosor, torna upp sig över takåsarna. Ett stenkast åt andra hållet ligger Botaniska trädgården. En kort promenad längs gränderna tar dig var som helst. Och direkt utanför ditt rum väntar det riktiga Visby på att upptäckas. 

  Hotellet består av 5 olika byggnader och alla rum är personligt utformade. Byggnaderna sammanbinds av två trädgårdar, väldigt trevliga för en stunds avkoppling om vädret tillåter.

  Hotellet serverar inget varmt på frukosten, men har höga ambitioner vad gäller kvalitet, miljötänk och lokala varor. Minst 50% av allt som serveras är ekologiskt och en hel del godbitar är producerade på Gotland, såsom ägg, mjölk, sylter och marmelader. Brödet bakas hantverksmässigt på Warfsholms bageri i Klintehamn, och levereras varje morgon.

Program

Nivån på den här vandringsresan kan beskrivas som lätt till medel. Vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 8 och 12 km om dagen. Mest går vi på plan mark, skogsstigar, och stränder. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 – Ankomst

Egen transport till Visby och incheckning på hotell. Kort informationsmöte cirka kl 18.00 för dem som kan.

Dag 2 – Vandring på nordvästra Gotland - 10 km

Dagen börjar klockan 09.00 med en kortare tur (30 min) med buss från Visby till Lickershamns fiskeläge, där vår vandring för dagen startar. Vi går längs med havet där utsikten är hänförande, tänder en brasa och dricker förmiddags kaffe. Vi passerar Ihreån med sin mynning på stranden. Vandringen avslutas med att vi gemensamt äter en smakrik lunch på stranden. Därefter transport till Visby för att kunna göra Visby på egen hand på eftermiddagen.
Historisk stadsvandring klockan 18.00 -19.30 och därefter tvårättersmiddag på en av Visbys bästa krogar.

Dag 3 - Vandring på östra Gotland – 12 km

Efter frukost beger vi oss mot Östergarnslandet och Sysne udd, här startar vi vår vandring. Småvägarna och stigarna går längs med havet och är en av de vackraste kuststräckorna på ön. Naturen är varierad med stenstränder, strandhedar, skog, kalkhällar och spektakulära klippor. Flora och fåglar i mängder i ett spektakulärt landskap. Under dagen passerar vi bland annat Kuppen, Herrvik, Grogarnsbergets naturreservat och det gamla kalkbrukssamhället Katthammarsvik.

Dag 3 forts.

En riktigt god lunch med lokala råvaror serveras på stranden och eftermiddagskaffet kommer vi att dricka i Café Skolhuset i Östergarn, precis bredvid Östergarns kyrka. Här ligger också Östergarnsberget som Carl von Linné besökte under sin vandring på Gotland. Utsikten från Östergarnsberget gjorde Linné så förtjust att han ansåg att man knappast " kunde ernå något behagligare rum för ett sommarhus anläggande"
Åter i Visby ca klockan 17.00.

Dag 4 – Vandring på södra Gotland - 10 km

Längst ner i söder, eller på Sudret som det också kallas, breder de öppna landskapen ut sig, och man hittar den lummiga och frodiga delen av vår ö. Dagens färd startar klockan 09.00. Resan längst ner till Gotlands sydspets är ca 10 mil.
När vi kommer till Hoburgen har vi havet på nästan alla sidor. Vi startar vår vandring vid Stuckviken och vandrar söderut mot Vändburgs fiskeläge, och Hammarshage hällar, här står raukarna som stenskulpturer. Vandringen fortsätter sedan mot Holmhällar raukfält & Holms fiskeläge. Denna eftermiddag besöker vi även en kyrka från 1200-talet, en av Gotlands nära 100 medeltida kyrkor.
Tillsammans avnjuter vi en tvårättersmiddag på vägen hem.
Vi är åter i Visby ca klockan 20.30

Dag 5 – Söder om Visby – 8 km

Vi börjar dagen klockan 09.00 med en kort busstur till Ygne fiskeläge. Fiskebodarna ligger precis vid havet på den vackra stenstranden och härifrån börjar vi vår vandring.
Från stranden går vi upp på klinten och vandrar mot Högklint – en av Gotlands finaste utsiktspunkter 50 meter över havet och med storslagen utsikt över havet och mot Visby. Vi kommer därefter passera Fridhem, prinsessan Eugenies sommarviste och följer därifrån fortsatt vattnet mot Visby bland annat genom det vackra naturreservatet Södra hällarna.
Vandringen avslutas med lunch i Visby klockan 13.00.

Med reservation för ändring av program och tider. Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Guider

 • Annabritta von Schulman & Camilla Ahlberg

  Annabritta är född och uppvuxen på Gotland, tidigare ägare till Hotell S:t Clemens. Har sedan hotellet överlämnats till nästa generation utbildat sej till Gotlandsguide. Under vandringarna berättar hon om händelser och sägner. Men helst av allt om sin egen stad Visby. Annabrittas egen hund Isa gillar när vandringskängorna tas på. Då väntar spännande marker och dofter.


  Camilla älskar att vistas i naturen - kustnära vandring, skogspromenader eller cykling, i en kajak, eller på fjäll, berg och i regnskog på helt andra platser på jorden. Camilla arrangerar vandringar, självguidade cykelturer och skräddarsydda upplevelser på ön, hon har också en cateringfirma Äpplen & Päron som erbjuder vacker mat lagad med kärlek. Camilla brinner för att arrangera fina och minnesvärda upplevelser på Gotland och vill alltid erbjuda det goda värdskapet där helheten är viktigt. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • Sverige Österlen Vandring långweekend

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa
 • Sverige Bohuslän Vandring kortvecka

  Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
  Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

  Kommande resa