Vandringsresor till Höga Kusten | Go Active Travel

Höga Kusten Vandring Sverige Vandring på Höga kusten och i dess vackra skärgård

Höga Kusten är ett område i Ångermanland med storslagna vyer och världens högsta kustlinje. Skuleberget och Skuleskogens nationalpark är populära attraktioner, som lockar med naturskön vandring. Inte lika känt är att man kan vandra i Höga Kustens skärgård. Här vandrar vi tillsammans på både Ulvön och Trysunda, båda öarna med erkänt vackra vyer. Området har varit bebott i minst 7 000 år och förutom naturen erbjuder området en intressant kulturhistoria. Begreppet Höga Kusten myntades i början på 1970-talet och blev ett världsarv år 2000.

Vi åker med tåg till Härnösand och under veckan tar vi oss till vandringsstart både till fots, med buss och båt. Naturligtvis besöker vi Skuleberget med en av Höga Kustens absolut mäktigaste utsikter, samt den imponerande Slåttdalsskrevan, som sägs varit med i filmen Ronja Rövardotter. En magisk plats i Skuleskogen som måste upplevas. Därtill bor vi och vandrar på trevliga Ulvön och samt vandrar på, inte lika kända, Trysunda. Ulvön är känd som "Bottenhavets pärla" och Trysunda som en av de vackraste öarna längs Sveriges kust med ett unikt fiskeläge. Både Trysunda och Ulvön ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Hit tar vi oss med båt, vilket i sig själv är en upplevelse. Ingen plats är så förknippad med surströmming som Ulvön. Vi får lära oss mer om denna unika produkt och den som vill får även provsmaka. 

Förutom att vandra så bor vi bekvämt med storlagen utsikt och äter gott.  Ulvö Hotell är perfekt beläget med utsikt över Ulvöhamn och fiskeläget med sina restauranger och trähus. Tre nätter bor vi också på Hotell Höga Kusten, med utsikt över ett av Sveriges vackraste byggnadsverk, Högakustenbron, en modern hängbro över Ångermanälven.  
Vår lokalguide Bengt som är uppvuxen i området, kommer under dessa dagar berätta mer om Höga kustens historia och natur på sitt personliga sätt. Vandringen är av lätt till medelkaraktär och passar de flesta.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

  • Ö-vandring i Höga Kustens skärgård
  • Skuleberget och Skuleskogens Nationalpark
  • Slåttsdalsskrevan ("Ronja Rövardotter")
  • Boende med utsikt
  • Provsmakning surströmming
  • Högakustenbron

Avgångar

24 – 29 juni

Egen transport

16 150 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Stockholm Central

Stockholm Central - Härnösand 24 juni 06:21 - 10:45
Härnösand - Stockholm Central 29 juni 11:04 - 15:38
16 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Preliminära tågtider (bekräftade tider meddelas när SJ har släppt tidtabellen).
06.21 avgår vårt tåg från Stockholms central mot Härnösand (beräknad ankomst 10.45). Här väntar vår buss och vi tar oss sedan vidare med båt till Ulvön, där vi kommer att bo de första 2 nätterna. Hemresa med tåg från Härnösand 11.04 med beräknad ankomst Stockholm 15.38. 

Enligt lokala turistbyrån ska det gå bra att parkera bilen vid tågstationen i Härnösand.

Ingår i resan

  • Dagtåg Stockholm - Härnösand t/r 
  • Alla busstransfers till/från boende och program/vandringar
  • Båttransfer tre dagar
  • Del i dubbelrum med havsutsikt och balkong Ulvö Hotell (2 nätter) 
  • Del i dubbelrum med med terrass Hotell Höga Kusten (3 nätter)
  • Frukostbuffé
  • Lättare lunch/smörgåspaket tre dagar exkl dryck
  • Fem middagar exkl dryck
  • Provsmakning av surströmming (om möjligt, då det råder brist på strömming)
  • Fyra dagar guidade vandringar
  • Go Actives färdledare
  • Klimatinvestering

 

Övrigt

  • Tillägg dubbelrum för eget bruk 3 950 kr (Obs endast ett fåtal)

 

Boende

  • Ulvö Hotell

    Hotellet ligger naturskönt på Ulvön i Höga Kustens skärgård. Ett unikt hotell på en unik plats, som erbjuder en avslappnad och samtidigt lyxig känsla.

    Ulvö Hotell byggdes redan 1905. Då hette det Ulfö Badhotell och hade 5 rum. Hotellet har bytt ägare och renoverats i omgångar sedan dess. De nuvarande ägarna köpte det 2008 och har byggt ut och totalrenoverat hotellet till att bli ett modernt och högklassigt skärgårdshotell njutbara vistelser. 

    Hotellet har idag 26 stilfulla, eleganta och personliga dubbelrum. Ulvö Hotells rum är individuellt inredda i skandinavisk stil. Alla rum har balkong där vissa har utsikt över Bottenhavet. Hotellets restaurang serverar regionala specialiteter och här äter vi två av kvällarna. Hotellet har också en trevlig bar och terrass samt erbjuder tillgång till bastu och gym och närhet till dopp i havet.

  • Hotell Höga Kusten

    Hotell Höga Kusten ligger vackert beläget vid Högakustenbron, med en fantastisk utsikt över Ångermanälven. Hotellet är också Sveriges första hotell som får all sin el från vindkraft.

    Hotellet har 28 ljusa hotellrum varav 14 av rummen har terrass, det är dessa rum som vi har bokat för Go Actives grupp. Hotellets restaurang och service brukar alltid få bra betyg av gästerna. Middagarna äter vi i hotellets restaurang med sina stora panoramafönster och får en  magisk utsikt över bron. Hotellet har också en bar och ett café.

    Hotellet erbjuder sina gäster gratis relaxavdelning med bastu. I anslutning till relaxavdelningen finns också en spamassagepool. Den står utomhus med hänförande utsikt över älven, men ingår ej och måste förbokas.

    Sveriges kanske vackraste vandringsled börjar, eller om man så vill, slutar vid Hotell Höga Kusten. Leden sträcker sig i 13 etapper, totalt  över 13 mil, från Högakustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Nära hotellet finner man en meditationsstig med fantastiska utsiktspunkter. 

Program

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt program 
Vår vandring på Höga Kusten är av lätt (vandringarna på Ulvön & Trysunda) till medelkaraktär och passar de flesta, men du bör ha viss vandringsvana. OBS Vissa kortare branta partier  och stenigt underlag (Skuleberget/Skuleskogen) förekommer dock. Är marken fuktig och/eller blöt kan det vara halt och slipprigt på vissa ställen, så vandringsstavar kan vara bra att ha. Vi har som vanligt krav på att man har ordentliga vandringskängor på fötterna.

På denna resa erbjuds endast ett vandringsalternativ.

Dag 1 (övernattning på Ulvö Hotell)
Avresa till Höga Kusten och Ulvön
Avresa med tåg från Stockholm Central och ankomst till Härnösand. Vidare med buss till Köpmanholmen där vi äter lunch (ingår ej). Vi åker sedan med båt till Ulvön i Höga Kustens skärgård. Incheckning och övernattning på Ulvö Hotell, som ligger mysigt på norra ön precis vid Ulvöhamn.

Ulvön är en plats av ovanlig skönhet och en idealisk plats för det som skulle bli Norrlands största fiskeläge. Under senare delen av 1800-talet och fram till 1950-talet upplevde Ulvön sin storhetstid. Fisket av saltströmming och surströmming var den stora näringen, som försörjde en befolkning som då uppgick till 350 personer. Idag befolkas Ulvön av ett 40-tal personer. På somrarna lever ön upp, med många turister och sommarstugeägare. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, hotell, vandrarhem, stuguthyrning, affär och många gamla fina traditionella träbyggnader.

Vi hinner bekanta oss med de trevliga omgivningarna innan det är dags för middag på hotellet.

Dag 2 (övernattning på Ulvö Hotell)
Vandring på Ulvön
Egentligen är Ulvöarna två öar – norra och södra Ulvön. Ulvöhamn där vårt hotell är beläget, ligger väl skyddad i Ulvösundet. På norra sidan finner man Sandvikens fiskeläge med ett tiotal sjöbodar, som byggdes på 1700-talet av bönder och uthyrdes till fjärrfiskare. Sandviken är numera ett kulturreservat. 

Dagens vandring bjuder på ett varierat landskap i den yttre skärgården. Det är lättgångna stigar och vägar och bara mindre höjdskillnader. Vi besöker bl a Sörbyn, som tillsammans med Norrbyn uppstod under 1500- och 1600-tal och som idag är två idylliska byar ute i skärgården. Vår rundvandring tar oss på skogsstigar, på mindre kärrvägar och en kortare sträcka på byväg. Vi vandrar förbi två sjöar, ner till en fin havsvik och upp på ett utsiktsberg. På tillbakavägen vandrar vi också gå upp på  Lotsberget.

Vandringsbeskrivning
Vandringen går från Ulvöhamn på en skogsstig upp till en liten fin insjö. Vi gör en avstickare ner till en havsvik på Ulvöns östra sida ut mot Bottenhavet med utsikt över de yttre skären. Därefter går vandringen vidare på en stig till den lantliga fridfulla byn Sörbyn. Vi går längs en mindre grusväg som följer landskapet tills den övergår i en skogsstig och mindre kärrväg till öns västra sida. Vi kommer upp lite på höjd och får en härlig utsikt inöver fastlandet och de mindre öarna innanför Ulvön. På vägen tillbaka mot Ulvöhamn gör vi en kort avstickare uppför lotstrappan till Lotsberget. Här låg tidigare en utkik för lotsarna som var stationerade på Ulvön. Lotsstugan byggdes 1850 och drivs idag som lotsmuseum.  

Tillbaka i Ulvöhamn, gör vi en kortare rundtur om tid finns. Här finner man bl a Ulvö gamla kapell, rest av Gävlefiskarna under tidigt 1600-tal samt Ulvö kyrka som byggdes av bönder och fiskare under 1800-talets sista decennium. På Ulvö museum visas utställningar om fisket, ö-kulturen, författaren Lubbe Nordström och lokalbefolkningen genom tiderna.

(Total vandringssträcka ca 13 km)

Dag 3 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Skuleskogen

Idag checkar vi ut från vårt hotell och tar båten till Köpmanholmen och vår buss till Skuleskogen och Entre Nord i Nantionalparken. Skuleskogen visar hur våra förfäders utmarker såg ut och är än idag, en gräns mellan bygden i norr (Nolaskogs) och bygden i söder (Sunnanskogs). De östra delarna av Skuleskogen är idag nationalpark som bjuder på hisnande berg och dalar samt en spännande historia. Här finns mycket att upptäcka!

Vår vandring i Skuleskogen tar oss till till Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget. Slåttdalsberget består av nordingrågranit och är i de övre delarna mer eller mindre helt trädlöst. Efter isens avsmältning var berget en period ett stort grund strax under havsytan.

Dagens etapp bjuder på vandring genom skog och berg och vi får vi se spår av landhöjningen och klapperfält samt strandvallar som formats efter forna tiders istid. Dessutom vandrar vi genom en gammelskog med ovanliga arter som långskägg, jättepraktbagge och gråspett. Vår guide Bengt berättar gärna om nationalparkens natur och historia samt om världsarvet Höga Kusten. Kanske blir det en och annan historia om de troll och de jättar som levde i dessa skogar. Dessa drog sig enligt sägen så småningom tillbaka under skrevor och rötter, bortom de levande. Inte att förglömma rövarna i Skuleskogen, som sägs har funnits här i äldre dagar.

Vandringsbeskrivning
Vi börjar vår vandring mot Slåttdalsskrevan. Stigen går mestadels på klippor men också i stenig terräng. Skrevan är imponerande med sin längd och sitt djup! Slåttdalsberget delas av den cirka 200 meter långa och 30-40 meter djupa Slåttdalsskrevan. En magisk plats i Skuleskogen som måste upplevas. Den är också den mest besökta platsen i parken. Enligt vissa är detta skrevan "Helvetesgapet" från filmen Ronja Rövardotter. Sitt stora djup till trots är den ändå en av Skuleskogens högst belägna platser. Vi går upp igenom skrevan och här är underlaget delvis stenblock och man kan behöva se vad man sätter fötterna.  Vi fortsätter sedan vår vandring upp på Slåttdalsberget. Här finns ett kort parti där man kan behöva hjälp av både armar och ben för att ta sig upp. Slåttdalsberget ligger 275 möh. Här får vi ännu en gång en fantastisk utsikt över Världsarvet Höga Kusten.

Vandringen ner från berget är till en början lätt på bar klippa innan stigen går utför två korta branta passager i lite stenig terräng. Därefter fortsätter vi på en lättvandrad stig, bitvis spångad, ner till Norr Kälsviken. Nere vid viken tar vi en ordentlig paus. Här hittar man också en badvänlig vik. Efter vila och eventuellt bad, vandrar vi vidare på en bred stig. Vi avslutar vandringen vid entré syd, där vår buss hämtar oss för vidare färd mot kvällens övernattning på Hotell Höga Kusten vid Högakustenbron.

(Total vandring är cirka 10 km)

(Allt bagage tas med på båten och bussen.)

Dag 4 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Trysunda

Trysunda är det bäst bevarade fiskeläget i Höga Kusten och grundades 1557. Trysunda har även en gång blivit utsedd till Sveriges vackraste ö. Då ledde tre sund (därav namnet Trysunda) in till den skyddade hamnen, men genom landhöjningen finns nu bara ett av sunden kvar. Längs en skyddande hamn ligger röda stugor och sjöbodar uppradade. I fiskeläget finns också ett litet kapell från 1654. Hela Trysunda inklusive de närliggande skären och ön Skrubban är naturreservat. Syftet är att bevara öarnas speciella natur. Området ska också bevaras för sina kulturmiljöer.

Vandringsbeskrivning
På Trysunda kan du koppla av och njuta av vacker havsutsikt. Här finner man även en fin gästhamn, ett vandrarhem samt en affär med enklare matservering.

Från hamnen vandrar vi olika stigar till öns vikar och stränder. När vi vandrar längs ön stränder ser vi både röda, grå, vita och svarta stenar i vacker palett. På ön växer backtimjan, fjällnejlika, låsbräken, strandtrav och nattviol. Runt öarna häckar många sjöfågelarter, bl a ejder, tobisgrissla, svärta och fiskmås.

Det är lätt att vandra på Trysunda och vi kommer att ströva i lugn takt. Här finner man fina stigar utan några branta svårtillgängliga partier, men vi möter också obanad terräng, men även dessa är lättframkomliga.

Vi besöker, förutom själva hamnen, mycket säregna vikar som Björnviken vilken inbjuder till bad vid fint väder. Därtill har vi Storviken med sina rundslipade färggranna stenar, Rödskaten och Bockviken. Uppe på Flaggstångsberget får vi en fin utsikt över hamnen och hamninloppet och uppe på Kapellsberget har vi en vacker utsikt över ön och skärgården. På vandringen ute på Hamnskaten går vi på slipade klippor och ser prominenta klippformationer. Lite kortare vandring denna dag, men som bjuder på både båttur och vandring i varierat landskap med vyer.

(Total vandringssträcka ca 6-7 km)

Dag 5 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Skuleberget
Vi åker återigen norrut och stannar nedanför den imponerande branten på Skuleberget, för att göra en vandring i naturreservatet som omfattar större delen av Skuleberget. Berget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet och är ett landmärke, som fanns med på de äldsta kartorna över Sverige från 1500-talet. Skuleberget har i alla tider fascinerat människor. Carl von Linné beskriver sina upplevelser här, under sin lappländska resa 1732. Berget är ett av de 12 officiella besöksmålen i världsarvet och har varit naturreservat sedan 1969. På berget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, en kustlinje som gick 285 meter högre än i dag. Att besöka bergets topp är ett måste!

Vandringsbeskrivning
Vi åker med vår egen buss till Skuleberget och startar vår vandring vid besökscentrumet Naturum. Vi vandrar längs södra bergsstigen upp mot toppen. Till en början lättgången stig i skog, som snart övergår till att bli smal och stenig. Här börjar det gå uppför och fortsätter så hela vägen upp till toppen av Skuleberget 295 möh. Mestadels går stigen på öppen klippa och med fina utsikter, förutom en kort sträcka genom skog.

Alternativt vandrar vi en något brantare och klippig stig upp till Rövargrottan/Kungsgrottan. Grottan påstås ha varit tillhåll för de mytomspunna Skulerövarna. Grottan har förmodligen urholkats av is och vatten när havets bränningar slog mot bergssidan. Sträckan är inte lång, bara ett par hundra meter, men krävande brant.

Vid Toppstugan pausar vi för något att äta och dricka, kanske smaka deras klassiska våffla, samtidigt som vi har en helt fantastisk utsikt över skogslandskapet och Ullångersfjärden (en av Sveriges djupaste både vad gäller längd och bottendjup).

Nedför berget tar vi Östra Bergsstigen. Vi följer en enkel skogsstig, som bitvis är stenig med några lite brantare partier. Väl nere, passar det bra att besöka Naturum och dess fasta utställning om världsarvet. Tillbaka till hotellet för vår sista middag på Höga kusten.

(Total vandring cirka 6 km)

Dag 6
Hemresa

Observera att bara en vandringsnivå erbjuds på denna resa och att maxantalet är 16 resenärer. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

  • En resa som jag varmt kan rekommendera. Höga kusten en så vacker plats.

    Susanne Hollstrand / Nykvarn

Relaterade resor

  • Sverige Österlen Vandring långweekend

    Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

    Kommande resa
  • Sverige Bohuslän Vandring

    Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
    Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

    5 dagar från 12 450 SEK
  • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring

    Följ med oss och möt våren på Gotland med fågelliv och vårblommor! En kort resa långt bort. Vi vandrar i lugn takt i varierad natur tillsammans med vår kunnige lokalguide, som delar med sig av sitt Gotland. Vi får uppleva kanske en ny sida av denna populära ö samtidigt som vi njuter av lokala gotländska råvaror. 

    5 dagar från 12 950 SEK