Kalifornien Vandring USA Yosemite & Big Sur

En "once in a lifetime" vandringsresa till Kalifornien. Vi utforskar olika områden kring Nationalparken Yosemite och reser sedan söderut längs den legendariska Highway One till magiska Big Sur. Varje dag erbjuds det vandringar av en medelsvår till något tuffare karaktär med guidning av svensktalande Kalifornienexpert.

Kalifornien har länge varit ett eftertraktat ideal över hela världen alltsedan
upptäckten av den västamerikanska “guldstaten”. Detta är inte bara förståeligt utan även berättigat, eftersom ingen annan stat, eller del av världen, erbjuder en sådan mångfald som destination. Äventyren tar oss till Nationalparken Yosemite, via den lilla orten Mariposa, vidare längs den dramatiska Kalifornienkusten och till Big Sur samt vår slutdestination, Los Angeles, via Malibu.
 
Yosemite Nationalpark beskrivs ofta som en av USA:s vackraste platser. Den ligger på Sierra Nevadas västra sluttningar och har klassats som världsarv av UNESCO. Parken är känd för sina unika granitklippväggar, så kallade “Big Walls”, kraftfulla vattenfall, och de enorma Sequoiaträden. Det är en majestätisk plats som är unik och inte kan jämföras med någon annanstans på jorden.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel
 
Från Yosemite reser vi till kanske den mest berömda kuststräckan i världen, Highway One. Här hittar vi Big Sur, som är benämnd "Stora Södern" av spanska upptäcktsresande. Big Sur beskrivs som där kusten möter havet genom enorma klippor, små dolda stränder och frodiga tallskogar med Redwoodträd. Denna dramatiska skönhet har lockat många konstnärer och författare till sig genom åren. Det är en plats som bjuder in till både lugn och inspiration på samma gång.

Efter att ha lämnat Big Sur, fortsätter vi söderut längs Highway One. Detta är en av de mest natursköna körsträckorna på planeten med Stillahavet, de långa stränderna och bergiga strandlinjer som vår ständiga följeslagare. Det är det perfekta tillfället att låta upplevelsen av Yosemite och Big Sur sjunka in. På vägen ned till Los Angeles, kommer vi att stanna till för lunch i Cambria. En pittoresk liten hantverkarort, mitt i vinlandet, en pärla att inte missa. Här kommer vi att ha tid att handla konsthantverk som är unikt för Kalifornien och som kommer att ge minnen från din personliga Kalifornienupplevelse.

Innan vi når Los Angeles där vår resa avslutas på hotellet i Marina del Rey, stannar vi till i vackra Malibu och piren som är ett ikoniskt landmärke för södra Kalifornien.

Maria Söderholm har haft världen som arbetsfält i många år. För henne har resa och äventyr alltid varit en självklarhet. Maria är uppvuxen i norra Sverige, omgiven av natur och midnattssolen... Hon har ett genuint intresse för utomhusaktiviteter och när hon inte leder och guidar grupper vandrar och klättrar hon själv i bergen, cyklar, paddlar kajak eller yogar på sin “bakgård” som hon kallar det. Maria bor nämligen i södra Kalifornien, alldeles vid stranden sedan flera år tillbaka. Maria är utbildad lärare i ämnen som geografi, historia och samhällskunskap och har god hjälp av sin pedagogiska utbildning när hon leder och guidar grupper. Maria kommer att vara er guide och färdledare.

Maria Söderholm / Maria Söderholm/färdledare för Kalifornien, Utah & Colorado samt Ischgl

Resans höjdpunkter

 • Mäktiga vandringar i Yosemite National Park
 • Vandringar vid Stillahavskusten i Big Sur
 • Roadtrip längs Highway One
 • Malibu och Marina del Rey i Los Angeles
 • Sequoia och Redwoods-skogar
 • Fina hotell

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras preliminärt till 2025.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Ingår i resan

 • Flyg från Stockholm till San Francisco/hem från Los Angeles
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Nio nätter del i dubbelrum på utvalda hotell
 • Nio frukostar
 • Sex middagar på lokala restauranger exklusive dryck
 • Dricks vid middagar
 • Fri tillgång till hotellens faciliteter (pool, spa)
 • Sex dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Entréavgifter nationalparker
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 15 000 kr. Kontakta oss om du reser ensam och är intresserad av att dela rum så försöker vi, men kan ej garantera, att hitta en rumskamrat.
 • Övrig dricks tillkommer (hotellstäd etc.)

Boende

 • Wawona Hotel, Yosemite

  Hotellet byggdes 1876 i viktorianska andan och utstrålar tidlös charm från en svunnen tid. Hotellets lounge bjuder in till kvällsunderhållning i form av pianomusik med sånger och berättelser från Yosemites och Amerikas historia. 

  Låtar framförda av Tom Dobbs ger en festlig atmosfär, perfekt för att njuta av en aptitretare eller ett glas vin. Området runt hotellet inbjuder till stillsamma promenader, njuta av intressanta samtal eller utforska det lokala historiska galleriet. Här bor vi två nätter.

 • Yosemite Valley Lodge, Yosemite

  Yosemite Valley Lodge ligger i västra Yosemite Village, omgiven av både vattenfall och fina vandringsleder, olika restauranger och en trevlig souvenirbutik. 

  Rummen är spridda över totalt femton separata byggnader, uppkallade efter arter av blommor eller träd. Varje byggnad har olika inredningar. Yosemite Lodge har en trivsam atmosfär med en slags fjällstuga miljö. Här bor vi två nätter.

 • Big Sur River Inn, Big Sur

  Stämningsfulla Big Sur River Inn bjuder in till att koppla av vid floden nedanför, på hotellets rustika veranda, och på de bekväma rummen. 

  Big Sur är känt för sina konstnär och det finns en konstgalleria precis bredvid hotellet. Här bor vi tre nätter.

 • Jamaica Bay Inn, Los Angeles

  Ett trevligt boutiquehotell med egen liten sandstrand i en av Los Angeles trevligaste distrikt, Marina del Rey. 

  Njut av den härliga utsikten över stranden och marinan, eller ta ett dopp i hotellets pool. Här bor vi sista natten.

Vandringsprogram

Denna resa kombinerar ett flertal vandringar i olika miljöer med stor variation. Vi inleder med en softare vandring utan för stora höjdskillnader. Det blir en bra uppvärmning inför de tuffare vandringar vi gör i hjärtat av Yosemite, som räknas som några av de allra vackraste i hela USA. Det innebär ibland långa stigningar med branta partier för att nå häpnadsväckande utsiktspunkter över stora berg, djupa dalar och mäktiga vattenfall. I Big Sur är vandringen något lättare men även här finns det utmanande partier. Vi vandrar alltid i lugnt tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna. Du bör vara en van vandrare med hyfsad grundkondition och fri från hjärt- och lungbesvär. Har du vandrat med Go Active i Alperna eller vid Medelhavet och valt de tuffare vandringsalternativen är denna resa för dig. Är du på något sätt osäker om resan passar just din vandringsförmåga hör av dig till oss för rådgivning. Se detaljerade beskrivningar nedan.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 - Ankomst San Francisco 
Vi anländer till San Franciscos Internationella flygplats där vi blir upphämtade av vår färdledare och guide för att direkt styra kosan mot Sierra Nevada-bergen. Efter ca 3-4 timmar kommer vi fram till det charmiga samhället Mariposa, som ligger strax utanför Yosemite National Park. Mariposa är en liten stad, omgiven av Sierras bergskedja, som grundades 1850 under guldruschen, samma år som Kalifornien blev en delstat. Här tillbringar vi vår första natt.

Dag 2 - Mariposa Grove 
Efter frukost åker vi in till Yosemite National Park. Under denna första vandringsdag möter vi världens största levande organismer, de gigantiska Sequoia-träden. Mariposa Grove är ett känt område där vissa träd är namngivna med intressanta berättelser. Vi vandrar längs Mariposa Grove Trail från Grizzly Giant Tree upp till Wawona Point. Vi gör en stigning, men det är en relativt kort vandring till toppen. När vi når Wawona Point möts vi av en fantastisk utsikt över landskapet och Chilnuanafloden.
 
Under vandringen ner följer vi en grusväg genom Giant Sequoias och passerar många av de berömda träden och den historiska Mariposastugan. Det finns gott om tid att stanna upp och lära känna några av träden och fota dem. The Telescope Tree, The Tunnel Tree och The Grizzly Giant, är bara några av de fantastiska träden vi kommer att se på nära håll. Vår första vandring kommer innebära en ödmjuk upplevelse när vi vandrar under jätteträdens kronor och de äldsta levande arterna på jorden. The Giant Sequoias har mycket att lära oss, vi kan bara lyssna på deras forntida visdom…
 
ca. 11 km
ca. 366 höjdmeter
 
Framåt eftermiddagen checkar vi in på det vackra Wawona Hotel som ligger inom parkens område. Ikväll finns det så kallade Park Rangers på plats för att svara på frågor om lodgen, naturen och historien.

Vi erbjuder också en tidig kvällspromenad innan middagen på hotellet, längs Wawonaleden. Det är en lätt vandring genom äng och skog och är den perfekta introduktionen till området.

Middag på Wawona Hotel 
 
Dag 3 - Chilnualna Waterfalls
Dagens vandring tar oss till Chilnualna-vattenfallen. Chilnualna, som betyder "rinnande vatten" enligt ursprungsbefolkningen, lever verkligen upp till sitt namn. Denna magnifika vandring tar oss genom tät skog, vildblommor och vattenfall i alla dimensioner. 

Med hjälp av gångbara formade stenar och klippor tar vi oss ända upp till kanten av det rusande vattenfallet som kulminerar i ett område där fem vattenfall faller samman till ett. Det finns otaliga platser att stanna upp och ta bilder på. Den sista delen av vandringen leder oss över ett fallet träd som verkar ha placerats där av Moder Jord själv. När vi slutligen når toppen av vattenfallet har vi en vy över de vattenfall som faller ned till djupen nedan och ger en inblick i det symbiotiska systemet som är så utbrett i hjärtat av Yosemite. Chilnualna är en plats att uppleva moder natur i all sin skönhet.

ca.13 km 
ca. 732 höjdmeter
 
Dag 4 - Mist Trail till Vernal Falls och Nevada Falls
Efter frukosten på Wawona Hotel, checkar vi ut och beger oss till den andra sidan av Yosemite Nationalpark.
 
Vi börjar vår vandring längs Happy Isles-leden. Redan vid gångbron får vi den första glimten av det magnifika Vernal Falls. Därefter inleds en stigning till början av Mist Trail samtidigt som vi kan räkna med att bli duschade av det kraftiga Vernal-vattenfallet som rinner ned i Mercedfloden. Nu börjar den riktiga vandringen, uppför längs vattenfallet och som innebär över 600 granittrappsteg.
 
Efter denna branta stigning upp till Vernal Falls, är utdelningen väl värt mödan. Utsikten från toppen av vattenfallet är magisk och en underbar plats att sitta och ta igen sig och blicka ut över det rusande vattenfallet nedanför. Vi fortsätter vår vandring till nästa vattenfall, Nevada Falls, och längs leden möts vi av pittoreska vyer över bergen. Vi gör ytterligare en stigning för att komma upp till vattenfallet. Än en gång är vi belönade med spektakulär utsikt över både El Capitan och Sentinel Dome.
 
Efter en välförtjänt vila uppe på de släta klipporna ovanför vattenfallet vandrar vi ned längs John Muir-leden. Det är en gradvis lätt vandring nedför, genom skogen där John Muir-leden möter Mist Trail där vi startade tidigare. Denna fantastiska vandring upp till vattenfallen, en av Yosemites mest berömda, innehåller ett varierat landskap med hissnande vyer och imponerande naturkrafter som ger dig en djup koppling till Yosemites själ.

ca. 9 km
ca. 610 höjdmeter
 
Efter vandringen checkar vi in på Yosemite Lodge, en blandning mellan rustikt och modernt som ligger i en annan del av nationalparken. 
 
Day 5 - Upper Yosemite Falls Hike till North Dome
 Denna vandring upp till Upper Yosemite Falls är inte bara utmanande utan även genomsyrad av Yosemites historia. Det är den första vandringsled som byggdes i Yosemite, och den tros ha slutförts någon gång mellan 1873 och 1877. Även om det är en stigning på ca 790 m till toppen av vattenfallet, är det partier som vi även vandrar nedför, innan den sista stigningen till toppen börjar. Då går vi uppför stentrappor, men oroa dig inte, den något ansträngande klättringen uppför sidan av klippan belönas med den nog vackraste utsikten i hela parken. Det ger en panoramautsikt över vattenfallen, över dalen nedanför, Half Dome och Tuolumne Meadows, en magisk vy du sent kommer att glömma.
 
Efter en välförtjänt paus på toppen av vattenfallet, fortsätter vi vår vandring till Yosemite Point och utsikten över den norra sidan av Half Dome. Här vandrar vi längs med floden Merced och upp till punkten där du möts av än mer magnifik utsikt och kommer ännu närmare den norra sidan av den berömda berget Half Dome och Tuolumne Meadows. På våren är det troligt att snön som fortfarande ligger kvar på bergstopparna förser Merced floden och Yosemite Falls med sitt rusande vita vatten. Det här är en vandring som kommer att locka och inspirera dig, inte minst för att du vandrar uppför Nordamerikas längsta vattenfall och det femte största i världen … En perfekt “grand final” på vårt Yosemite-äventyr.
 
ca. 15 km 
ca. 890 höjdmeter
 
Skulle man vilja hoppa över någon av vandringarna här finns det möjlighet att hyra cyklar vid vår lodge. Det finns ett flertal fina cykelleder som är lätta att följa på egen hand.
 

Day 6 - Highway One och Big Sur
 Efter frukost checkar vi ut och lämnar Yosemite. I äkta Kalifornienstil är det dags för en roadtrip! Den första delen kör vi längs Mercedfloden, en vacker miljö som ger dig tillfälle till reflektion från dina dagar i Yosemite. Resan tar ca 4,5 timme och sista timmen ansluter vi till legendariska Highway One, som också kallas för Pacific Coast Highway. Vi passerar kända orten Monterrey och Carmel. Kusten blir allt vildare. Så småningom kommer vi till vykortsbron Bixby Bridge och sedan till själva samhället Big Sur. Här njuter vi av en lugn eftermiddag för avslappning och vila innan middag på vårt hotell.
 
Day 7 - Andrew Molera State Park
 Vår första vandringsdag i Big Sur utforskar fantastiska Andrew Molera State Park. Denna vandring tar oss igenom olika typer av naturlandskap, till synes olika länder och mikroklimat. Redan efter några minuters vandring tar vi av oss skorna för att korsa floden och komma över till Creamery Trail där själva leden startar. Det uppfriskande vattnet när vi vadar i floden leder oss snabbt in i denna, ur många aspekter, enastående naturvärld.
 
Det första, lite brantare partiet av leden kan påminna om Costa Rica, med den frodiga grönskan och fuktiga luften. Vi kommer sedan in i ett Redwoods-parti omsvept av regnskog för att sedan svänga in till, vad som beskrivs som en Panorama-led. Här omfamnas vi av vildblommor och ett täcke av moln där bergen möter havet och som ger känslan av att vi befinner oss i Anderna. Om det inte räckte, så är den sista sträckan en signatur av den mäktiga naturen i Big Sur, där vi längs slingriga leder tar oss genom ett landskap av inhemska växter, blommor, buskar och med Stilla Havet framför oss. Den vilda kusten, där havet slår mot klipporna och de öppna stränderna bjuder in till ett spektakulärt ögonblick.
 
Efter att ha haft en avslappnande stund på stranden, är det en enkel vandring tillbaka till Creamery Trail och sedan åter över floden där vi startade.
 
ca. 13 km
 
Ikväll äter vi middag på restaurang Deetjen som ligger inbäddat i skogen i Big Sur. Med en inredning som påminner om Europas gamla historia och målningar av Monet och Matisse, är denna mysiga restaurang en perfekt avslutning på dagen.

Day 8 - Pfieffer State Park Hike, Nepenthe, Henry Miller Library och Partington Cove
Den här dagen innehåller lite av varje då vi fortsätter att utforska Big Sur. Vi börjar med vandring i Pfieffer State Park. Parken är uppkallad efter en av de tidiga nybyggarna i Big Sur, John Pfieffer som var bosatt i en stuga i området från 1884.
 
Vi börjar med att korsa den berömda träbron som leder till Busted Roost-leden. Denna tur tar oss genom en tät skog bestående av Kaliforniens vackra Redwoods och som är så typiskt för Big Sur-området. Lederna är lättvandrade. Vi vandrar till toppen som ger oss en 360 graders utsikt högst upp. Här får vi ett fint fågelperspektiv över denna historiska statspark.
 
ca. 6,5 km
ca. 695 höjdmeter
 
Efter denna halvdagsvandring åker vi till den berömda restaurangen Nepenthe där vi kan äta lunch. Återigen möts vi av en spektakulär utsikt över Stilla Havet. Det ges även tillfälle att utforska den lokala kulturen genom att besöka hantverksbutiken intill restaurangen samt det kända Hartman-galleriet. Vårt nästa kulturella stopp är Henry Miller Library. Biblioteket, som ligger mitt i skogen omgiven av Redwoods, gör det lätt att förstå hur författaren hittade så mycket inspiration från Big Sur.
 
Vi avrundar dagen med en magisk naturupplevelse när vi vandrar ned till Partington Cove. Uppkallad efter en annan av Big Surs många nybyggare, John Partington. Vandringen ner till klipporna och bukten, går igenom en gammal gruvtunnel som en gång användes för att transportera bark och annat virke. Genom tunneln får man en första glimt av det strömmande vattnet som kraschar mot de prydliga klipporna där en grotta bildats. Havets otroliga kraft i denna bukt, är inget annat än ett naturfenomen. Partington Cove är en fantastisk plats att sitta och förundras över dessa gigantiska naturkrafter i all sin storhet.
 
Day 9 - Roadtrip mot Los Angeles  - med Cambria, Malibu och Marina del Rey
Efter frukosten checkar vi ut och lämnar denna magiska plats för den här gången. Vi reser söderut, för att göra vårt första stopp i det pittoreska kustsamhället, Cambria. Knappt fyra timmars körning leder oss genom vinlandet. En vacker resa genom en helt annan typ av Kaliforniens naturgeografi som vi ännu inte har upplevt under vårt äventyr. Cambria har många trevliga butiker, lokala konstgallerier, mysiga restauranger och kaféer. Vi åker till Lily's och äter lunch, ett sött litet kafé med en intressant meny och fantastiskt kaffe.
 
Vår resa söderut fortsätter. Vårt nästa stopp är vackra Malibu, med sina gigantiska hus där många kändisar valt att bosätta sig. Malibu erbjuder långa, vita sandstränder och surfvågor, en signatur för södra Kaliforniens kust. Vi besöker den anrika Malibu-piren, tittar in till Malibu Farm Café som ägs av en svensk kvinna och tar givetvis bilder över de vackra vyerna.
 
Vår resa avslutas i Marina del Rey där vi bor sista natten på ett trevligt boutiquehotell med en egen liten sandstrand.
 
Dag 10 - Hemresa
Din sista morgon i Kalifornien ägnas åt egen tid. Kanske vill du ta en promenad på stranden, simma i havet eller bara koppla av vid poolen och reflektera över de fantastiska Kalifornienäventyr vi har upplevt.
 
Transport till Los Angeles flygplats tar cirka 20 min.

Transporter

Under hela resan har vi en eller två egna minibussar som våra guider kör, vilket innebär stor flexibilitet om det blir nödvändigt att göra förändringar i programmet.

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • USA Utah & Colorado Vandring

  En storslagen upplevelse väntar dig på denna höjdarresa! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, ca 10 personer.
  Denna resa planeras till 2025.

  Kommande resa
 • NepalSingelresa Nepal Vandring

  Himalayamassivet och rosaskimrande rhododendronskogar i kontrast till den blå himlen möter oss då vi under fjorton resdagar upptäcker Nepal. Resan går både till en av Himalayas vackraste vandringsleder, Annapurna Panorama, samt till Nagarkots gröna landskap.

  14 dagar från 41 200 SEK