Pyrenéerna GO 49 Andorra GO 49 till Pyrenéerna, vandring kryddat med Via ferrata och zipline!

Följ med till Andorra och utmana dig själv med via ferrata & zipline! Det kommer vara utmanande,  spännande och med ett rejält adrenalinpåslag. Men du kommer inte att ångra det. Från att tidigare ha varit mest känt som ett skidresmål börjar Andorra bli mer och mer populärt även som en destination för vandring, cykling och äventyr. Vandringsturismen är fortfarande småskalig och det blir aldrig speciellt trångt på lederna. Däremot kommer vi få uppleva ett dramatiskt landskap med berg, dalar och bergssjöar med kristallklart vatten. Vi har valt ut de bästa vandringsrutterna och på den vandringsfria dagen finns det möjlighet att välja till canyoning mot en tilläggskostnad.

Vandringarna vi gör i Andorra är något mer utmanande än i till exempel Alperna vilket gör det perfekt för dig som är van vandrare och gillar utmaningar. Här tar vi sällan del av kabinbanor och liftar utan vår egen buss kör oss upp till vandringslederna och hämtar upp vid målet för vandringen.

Även om Pyrenéerna ligger betydligt längre söderut än Alperna är säsongen för vandring densamma. I början av juli blommar det för fullt och oftast har vi en behaglig temperatur. Även juni är en bra period för vandring, med angenäm värme på dagarna och lite svalare nätter, vilket ger klar luft med utomordentlig sikt.

Andorra är ett av världens minsta länder med en yta på endast 470 km² vilket motsvarar en tredjedel av Öland. Landet har cirka 80 000 invånare och bara en fjärdedel av dessa är medborgare. Det är det enda landet i världen med katalanska som enda officiella språk, men de flesta behärskar även andra språk såsom engelska. Vi bor i västra delen av landet, i byn La Massana som ligger på 1 300 meters höjd. Därifrån är det endast sex kilometer till huvudstaden Andorra la Vella dit man lätt tar sig med buss. Välkomna till Andorra, det lilla landet med den stora naturen!

Denna resan tillhör vårt segment GO 49 - specifikt framtaget för dig som ännu inte fyllt femtio.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Oexploaterat landskap
 • Unik flora och fauna
 • Via ferrata & zipline
 • Okänd pärla

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Barcelona tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar, alternativt fem middagar & en lunch hemresedagen (beroende på flygtider för respektive avgång). Ingen middag ingår på den vandringsfria dagen.
 • Fri tillgång till pool och spa-avdelning
 • En dag via ferrata & zipline 
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Dubbelrum eget bruk 1 250 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer
 • Tillägg för canyoning med instruktör, 550 kr. Minimum 8 personer för aktiviteten skall kunna erbjudas
 • Transfer i restid från Barcelona flygplats till hotellet cirka 3 – 3,5 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel Rutllan

  Fyrstjärniga Hotel Rutllan erbjuder gemütlichkeit och ligger centralt i den lilla byn La Massana. I hotellets välskötta trädgård finns en utom­huspool, där du kan ta ett dopp efter dagens övningar. Hotellet har också en spa-avdelning med pool, bastu och bubbelpool. Rummen är inredda i klassisk alpstil och de flesta har balkong. 

  Det andorranska köket är främst inspirerat av Katalonien. Det innebär en lite kraftigare och mer rustik ­matkultur än den traditionellt spanska. Hotellet serverar både inter­nationellt kök och mer ­regionalt inspi­rerade rätter. Vi startar dagen med en rejäl frukost och till middag serveras en smakrik trerätters­måltid. För dem som vill, kan kvällen avrundas i hotellets trivsamma bar.

Vandringsprogram

I Andorra är vandringsturismen inte lika utvecklad som i Alperna och naturen är betydligt mindre exploaterad. Ibland kan man vandra en hel dag utan att stöta på några andra vandrare. Vi kommer hinna med att vandra i olika delar av landet och stundtals även på gränsen till Frankrike eller Spanien. Sjöar är något som präglar naturen här och det är en speciell upplevelse att möta kontrasten mellan de höga branta bergen och de vackra, klara sjöarna som ligger som små smycken i landskapet.

På denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. Vandringarna här är något mer utmanande jämfört med till exempel Alperna. Vi åker heller inte lika ofta kabinbanor och liftar vilket betyder att de flesta turer startar nere i dalen. Underlaget på en del turer är stenigt och kräver koncentration.

Våra vandringsledare tittar varje dag, med hänsyn till vädret, gruppen och säsongen, vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer en beskrivning på de vandringar som vi oftast gör. En annan sak som skiljer Pyrenéerna från Alperna är att det inte finns några bergsrestauranger längs lederna utan här är vi hänvisade till vi vår egen inhandlade picknicklunch. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation 
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar

Lättare tur: Val d'Sorteny Natural Park
Av de 1 300 växtarter som finns i Pyrenéerna återfinner vi 750 av dem i denna naturskyddade dal. Vi åker buss till parkgränsen där vi startar vår vandring in i en ”vild botanisk trädgård”. Turen går i ett lugnt tempo så att man får tid att studera samt fotografera blomsterprakten. Vi passerar grönskande ängar med lösgående hästar. Efter att ha strövat omkring i de lättgångna centrala delarna av parken vandrar vi över en höjdsträckning och går längs en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 200 meter, utför 300 meter. Högsta punkt 2 000 möh.

Mer utmanande: l'Estanyo
Med buss till Val d´Sorteny Natural Park där vi börjar vår vandring. Till en början följer vi naturparksgränsen men viker snart av på en stenig brant led som tar oss upp till en vacker alpäng. Häruppe har vi en vidsträckt utsikt mot de höga bergen och Ordinodalen. Vi följer en lättgången stig längs en brusande bäck och kommer så småningom fram till ett kort lite brantare parti. Strax efter att vi har passerat en höjdsträckning kommer vi fram till en underbar liten sjö som är omgiven av branta höga berg. Här tar vi lunchpaus och njuter av tillvaron på denna underbara plats. Därefter vänder vi åter, till en början samma väg men när vi passerat naturparken går vi en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 520 meter, utför 720 meter. Högsta punkt: Sjön l'Estanyo 2 320 möh.

Lättare tur: Estany del Siscaro
Med buss till dalen Incles där vi börjar vandringen in i den vackra vida dalen längs en lättgången väg. Längst inne i dalen följer vi en mindre väg som snart övergår i en brant stenig stig som får svetten att bryta fram. Efter ca 40 min. kommer vi upp till en stor alpäng med ett litet deltalandskap, naturen är här helt betagande. Vi korsar denna platå och följer leden brant upp till två vackra små bergsjöar, Estany del Siscaro, där vi tar vår picknick-lunch och njuter av den härliga naturen. Efter lunch fortsätter vår vandring längs en till en början lättgången stig som så småningom övergår till en stenig och något mer svårgången sträcka. Efter en kort brant utförslöpa är vi framme vid vårt slutmål byn Soldeu.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 650 meter, utför 460 meter. Högsta punkt: Estany del Siscaro 2.354 möh.

Mer utmanande: Pas de las Vaques.
Samma led som den medelsvåra turen ovan men vid sjöarna Estany del Siscaro går vi en brant stenig stig upp till passet Pas de las Vaques, svettigt minst sagt. Väl uppe får vi en härlig belöning för vårt slit, utsikten är magnifik, vi ser stora delar av Andorras alla berg. Uppe i passet tar vi en välförtjänt lunchpaus för att sedan fortsätta brant nedåt till slutmålet byn Soldeu.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 850 meter, utför 660 meter Högsta punkt: Pas de las Vaques 2 551 möh.

Lättare tur: Pa de l'Estany.
Med buss upp till byn Arinsal där vi vandrar uppåt på en lättgången grusväg som efter ett tag övergår i en stenig stig. Leden går förbi några gamla ”bordas” (fäbodar) och vi förflyttas stadigt uppåt. Till slut kommer vi upp till Pla de l'Estany med en liten sjö, som ligger vid foten av Andorras högsta berg Coma Pedrosa. Här vid dessa vackra omgivningar tar vi en välbehövlig rast. 

Vi fortsätter sedan på sluttningen högt ovanför byn Arinsal till vårt lunchställe vid en glänta med en makalös utsikt ner längs La Massana dalen. Efter lunchen går vi i brant, lite tuffare terräng ner till Arinsal och vår buss.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 470 meter, utför 550 meter. Högsta punkt 2 146 möh.

Mer utmanande: Pic del Port Vell
Med buss upp till höjdsträckningen Col de la Botella där vi börjar vår vandring längs långvandringsleden GRP. Till en början på branta grässluttningar och med fin utsikt in i Spanien. Vi passerar skidområdet ovanför Arinsal och går en kort sträcka i Spanien. Tillbaka i Andorra igen och gör vi en lätt toppbestigning av Pic del Port Vell. Uppe på toppen har vi ett fantastiskt panorama. Vi ser på nära håll Coma Pedrosa, Andorras högsta berg, vi ser långt in i Spanien och centrala delarna av Pyrenéerna samt de flesta berg i Andorra. Vi går sedan ner till passet Portella de Sanfonts där vi äter vår lunch. Från passet går vi sedan ner Pedrosadalen, passerar Refugi Coma Pedrosa (där vi eventuellt kan ta en fika) innan vi fortsätter den långa, branta och steniga nedfärden till byn Arinsal. Detta är delvis en ganska svårgången sträcka.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 600 meter, utför 1.120 meter. Högsta punkt Pic del Port Vell 2 653 möh.

Lättare tur: Estanys de Tristaina
Vi tar bussen till Ordinodalen och skidområdet Arcalis där vi startar dagens lite lättare vandring. Efter en kortare stigning ser vi för första gången en av de tre Tristainasjöarna. Leden vi följer härifrån är lättgången och ringlar sig mjukt uppåt in i den hästskoformade dalen. Så småningom kommer vi fram till några små tjärnar omgivna av de mäktiga branta bergen. Vi får strax en hänförande utsikt över hela dalen och de tre sjöarna. Efter en välförtjänt lunchpaus fortsätter turen nedåt mellan sjöarna, genom det vackra landskapet.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: stigning 160 meter, utför 160 meter. Högsta punkt 2 360 möh.

Mer utmanande: Tristaina Circuit
Även denna tur startar i Arcalis och leden går medsols runt de tre Tristainasjöarna på hög höjd längs de branta sluttningarna. Detta är kanske en av de vackraste vandringarna man kan göra i Andorra. Större delen av vandringen går på en smal och stenig stig som delvis är mycket brant på ena sidan ner mot sjöarna. Man bör därför inte ha anlag för svindel och ha ett bra balanssinne. Lunchen kommer vi att äta på en klipphylla med en enastående vy över det vackra landskapet. När cirkelvandringen är fullbordad är vi framme vi Arcalis igen där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 360 meter, utför 360 meter. Högsta punkt 2 560 möh.

Lättare tur: Port de Siguer
Med buss upp längs Ordinodalen till Val de Rialb. Här startar vår vandring in i den kanske vackraste dalen i Andorra med en enastående blomsterprakt. Leden följer länge en brusande älv på en lättgången stig. Vi passera den lilla raststugan Refugi de Rialb och strax därefter börjar en kraftig stigning. Uppförsbacken slutar uppe vid vårt mål, passet Port de Siguer och då står vi på gränsen till Frankrike. Här får vi en storslagen utsikt in mot de vilda, höga bergen och de djupa dalarna. Med detta panorama framför oss äter vi vår välförtjänta lunch och bara njuter. Därefter vänder vi åter samma väg ner till bussen.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 600 meter, utför 600 meter. Högsta punkt: Port de Siguer 2 397 möh.

Mer utmanande: Turó de Port Vell
Denna tur följer samma led som den medelsvåra ovan men fortsätter från Port de Siguer upp längs en kam till toppen av Turó de Port Vell. Den sista delen av vandringen är stening och är bara delvis en stig. Om vädret tillåter tar vi lunchpaus här uppe och njuter av den fina utsikten in Frankrike. Samma väg tillbaka.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 690 meter, utför 690 meter. Högsta punkt: Turó de Port vell 2 489 möh.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Österrike Ischgl Vandring

  Vår allra mest klassiska vandringsresa! Upplev Alpernas fascinerande natur under vår vandringsresa till den lilla alpbyn Ischgl. Vi bor på cirka 1 400 meters höjd på fyrstjärniga Hotel Post och har fri tillgång till hotellets fina och välutrustade spa-avdelning. I Ischgl njuter man av en perfekt mix av oförglömliga vandringar, god mat och välbehövlig återhämtning.

  8 dagar från 20 450 SEK
 • Italien Madonna di Campiglio Vandring

  Upplev en storslagen vandringsresa gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna. Vi bor fyrstjärnigt och vandrar i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och blommande alpflora. Säkra din plats på denna mycket uppskattade vandringsresa!

  8 dagar från 18 950 SEK
 • Österrike Lech Vandring

  Upptäck Europas vackraste by under vår storslagna vandringsresa till Lech. Vi lovar härliga alpängar, panoramavyer, Apfelstrudels och bekvämt boende på ett handplockat, fyrstjärnigt hotell mitt i byn. En av våra mest uppskattade resor genom alla år!

  8 dagar från 22 450 SEK